خبرگزاری مهر- گروه استان ها: در سالهای اخیر با گسترش اکوتوریسم بخصوص در نواحی کویری با هدف توسعه گردشگری بومی و با هدف معرفی بهتر ظرفیتهای طبیعی و تاریخی در دستور کار فعالان حوزه گردشگری در استان قرار گرفته است
گردشگری علاوه بر ایجاد فرصت اشتعال مستقیم از مقرون به صرفهترین صنایع اشتعالزایی از بُعد تناسب میزان سرمایه گذاری و بازدهی سرمایه است.
گردشگری فرهنگی و روستایی از شاخه های مورد اقبال گردشگران داخلی و خارجی است و اماکن اقامتی محلی با نشان دادن سبک زندگی، معماری و غذاهای خوش طعم بومی نقش مهمی در جذب این نوع گردشگران ایفا می کنند.
تجربه زندگی بومی در اقامتگاه های بومگردی ما را به گذشته های دور می برد و دنیای رنگارنگ گذشته را به زندگی امروز گره می زند و تکرار خاطرات می شود در کنار پدربزرگ و مادربزرگ ها که شاید فرزندمان امروز تنها در این اقامتگاه های بوم گردی تجربه شان کنند.
۲۳ اقامتگاه بومگردی در خراسان جنوبی پذیرای مسافران و گردشگران نوروزی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در گفتگو با مهر اظهارکرد: راه اندازی اقامتگاههای بوم گردی استان به منظور توسعه گردشگری روستایی و طبیعت گردی ، ایجاد اشتغال ،کسب درآمد و حمایت از توسعه پایدار روستایی دنبال شده است.
حسن رمضانی بیان داشت: از مهمترین مزایای این اقامتگاهها در روستاها می توان به افزایش مدت اقامت توریست و گردشگر در نزدیکی آثار و جاذبه های تاریخی - فرهنگی و طبیعی ، معرفی و فروش صنایع دستی محلی و غذاهای سنتی ( درآمد زایی روستائیان) ، ایجاد اشتغال پایدار و در نهایت مهاجرت و بازگشت روستائیان به روستاها اشاره کرد .
وی از راه اندازی ۲۳ اقامتگاه بومگردی در استان خبر داد و بیان کرد: در این خصوص و به لحاظ حمایت از سرمایه گذاران بخش گردشگری تاکنون بالغ بر دو و نیم میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به متقاضیان پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: همچنین سازمان با اجرای طرح تسهیلات روستایی در بخش گردشگری نیز سرمایه گذاران و جوامع محلی روستاهای گردشگر پذیر را مورد حمایت قرار داده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با بیان اینکه هدف اصلی این اقامتگاه ها توسعه پایدار گردشگری در مناطق روستایی و بافت های بومی است، ادامه داد: تلاش شده با مشارکت جامعه بومی بتوانیم یک منطقه خالی از سکنه شده و یا کسب و کارهای از بین رفته را دوباره زنده کنیم.
وی با اشاره به اینکه بیشترین اقامتگاه های بومگردی استان با ۱۴ مورد هم اکنون در شهرستان طبس فعال است، بیان کرد: همچنین در شهرستان بشرویه دو اقامتگاه، بیرجند دو اقامتگاه، سرایان دو اقامتگاه و در شهرستان های خوسف، سربیشه و فردوس هر کدام یک اقامتگاه بومگردی فعال است.
وی افزود: اسکان، ارائه غذا و نوشیدنی بومی، آموزش و فروش صنایع دستی محلی، اجرای نمایش و موسیقی سنتی، برگزاری رویدادها و فعالیت های بوم گردی بخشی از خدمات اقامتگاه های بوم گردی به مسافران است.
به گفته رمضانی در سال گذشته بیش از هزار و ۲۰۰ مسافر نوروزی در ۱۰ اقامتگاه بوم گردی استان اقامت داشتند.
بومگردی شاه کلید توسعه روستاها
وی بیان داشت: در واقع، اقامتگاه های بوم گردی به همراه خود کسب و کارهای زیادی را به همراه می آورد و اثرات مستقیمی در توسعه پایدار یک جامعه بومی و یا یک جامعه روستایی دارد.
رمضانی اضافه کرد: وقتی که یک اقامتگاه راه اندازی می شود، بحث نوشیدنی ها و غذای بومی، ورزش های بومی، هنرهای بومی و … مطرح می شود که در نهایت فعال شدن آنها منجر به فعال شدن جامعه بومی می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با بیان اینکه روستاها اندوختههای گردشگری کشور هستند و بومگردی شاه کلید توسعه روستاها در ایران است، عنوان کرد: توجه به بوم گردی می تواند تأثیری مثبت بر توسعه روستاها داشته باشد و تمرکز جریان گردشگری در شهرهای بزرگ را به سوی شهرهای کوچک بکشاند.
اقامتگاه های بومگردی فرصت طلایی خراسان جنوبی برای توسعه گردشگری
نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند هم در گفتگو با مهر با بیان اینکه امروزه به جای اقامت در هتلهای چند ستاره ذائقه توریسم به سمت زندگی در کنار روستائیان کشش پیدا کرده است، گفت: اقامتگاه های بومگردی ظرفیت و فرصتی طلایی برای استان هایی همچون خراسان جنوبی می تواند باشد که فاقد هتل های چند ستاره است.
احمد کاشانی با اشاره به وجود روستاهای بکر و منحصر به فرد در استان خراسان جنوبی به لحاظ معماری و سنت ها و آداب و رسوم در استان بیان داشت: گردشگران با حضور در مکانهایی که روستائیان در آنجا اقامت میکنند زندگی ساده و بکر روستایی را تجربه میکنند و این ظرفیتی برای معرفی استان است.
وی با اذعان به اینکه در بحث پذیرش گردشگر از ۴ سال گذشته روند رو به رشدی را در خراسان جنوبی شاهد هستیم، ادامه داد: افزایش حضور گردشگران در استان نشان از این است که در بحث جذب گردشگر چه در بخش خصوصی و چه در بحث دولتی در مسیر درستی گام برداشته شده است.
وی از سرمایه گذارن اقامتگاه های بومگردی خواست تا در جهت معرفی این مراکز به سایر کشورها گام بردارند و وب سایت معرفی چند زبانه اینترنتی به زبانهای انگلیسی، آلمانی، عربی و چینی همراه با عکسهای زیبا از اقامتگاه و جاذبههای اطراف آن را در اختیار گردشگران و آژانس های مسافرتی قرار دهند.
وی فراهم کردن سیستم رزرواسیون آنلاین اینترنتی دو زبانه را یکی دیگر از راهکارهای معرفی مراکز بوم گردی به کشورهای دیگر ذکر کرد و گفت: کیفیت خدمات رسانی در این اقامتگاه ها مورد توجه ویژه مدیریت مراکز قرار گیرد.
اقامتگاههای بومگردی همراه با فعالیتها و خدماتی که برای شناخت و معرفی بوم انجام میشود، در مناطق روستایی و بکر طبیعی یا بافتهای تاریخی شکل گرفته و توسط خانوادههای کارآفرین و جامعه محلی علاقهمند به گردشگری اداره میشوند و مسافران و گردشگران در تعطیلات نوروز می توانند با سفر به خراسان جنوبی و حضور در این اقامتگاه ها تجربه متفاوتی از سفر داشته باشند.
در اصل این شیوه میهمانپذیری و پذیرایی در روستاها، پاسخگوی دغدغههای فکری بسیاری از مسافران نوروزی می تواند باشد و از یک سو برای روستاییان امکان حفاظت منابع و توسعه و بهرهبرداری پایدار از جاذبههای طبیعی را فراهم و از سوی دیگر با ایجاد درآمد مکمل، از مهاجرت مردم روستایی جلوگیری کند.
اقامتگاه های بومگردی همچنین برای شهرنشینان، امکان گذران تعطیلات با خانواده را با هزینههای قابل تحمل در محیطی که ویژه استراحت و آرامش است، فراهم می سازد و این فرصتی طلایی برای خراسان جنوبی در توسعه گردشگری است.