ازدیربازتاکنون کشورهای منطقه به ویژه لبنان همچنان کانون توجه کشورهای غربی هستند تا به بهانه های مختلف برآن غلبه یابند. دراین راستا دولت های زورگوی جهان بعد از شکست اسرائیل در جنگ 33 روزه علیه لبنان درتلاش برای سنگ اندازی برای ایجاد وحدت ملی در لبنان هستند.
تلاش های بی ثمر غرب بعد از جنگ 33 روزه علیه لبنان:
1- تلاش برای خلع سلاح حزب الله :
پس از به پایان رسیدن این جنگ، اسرائیل با هم پیمانان غربی خود که با هدف از بین بردن حزب الله لبنان این جنگ را به را انداختند، تلاش کردند تا این جنبش را منزوی کنند.
به این ترتیب این شعارکه دفاع ازلبنان وظیفه ارتش است، قوت گرفت تا مقدمه ای برای خلع سلاح کردن حزب الله شود.
دراین راستا "فواد سنیوره" نخست وزیر لبنان اعلام کرد: این وظیفه ارتش ماست تا از کشور دفاع کند و این کاری است که باید انجام شود. نخست وزیر لبنان در عین حال گفت که این مشاجره می تواند از طریق دیپلماتیک نیز حل شود، در حال حاضر ما همه کانالها و ابزارهای دیپلماتیک را طی می کنیم.
سید حسن نصرالله دبیرکل جنبش حزب الله لبنان
"سنیوره" افزود : اگر حزب الله بخواهد تغییری را در دولت لبنان ایجاد کند، این هدف قانونی برای مخالفت آنهاست، اما این حق قانونی طرف دیگر نیز هست تا در برابر این مخالفت از خود دفاع کند و به آنها ثابت کند که اشتباه می کنند و این چیزی است که ما انجام می دهیم، اما دولت در موقعیت گفتگو قرار ندارد.
درادامه این تبلیغات برای تحت فشار قراردادن نیروهای مقاومت لبنانی، جنگنده های اسرائیلی به پرواز درمی آمدند که به نظر
می رسد این اقدام نیز تلاش مخفیانه کشورهای غرب برای تحت فشار قرار دادن حزب الله و به بهانه حمایت از تمامیت ارضی لبنان انجام می شد.
جنگنده های اسرائیلی نیز دراین مدت به نقض حاکمیت آسمان لبنان ادامه می داد تا موضوع خلع سلاح حزب الله را پررنگ کنند.
2- یونیفل( نیروهای بین المللی تحت نظارت سازمان ملل متحد):
درادامه تلاش ها برای ضربه زدن به قدرت دفاعی حزب الله اعلام شد که اختیار عمل بیشتری به نیروهای یونیفل داده شود تا بدین ترتیب بتوانند بر این مسئله تاکید کنند که نیازی به نیروهای مقاومت نیست چراکه ارتش لبنان و نیروهای یونیفل قادر به دفاع از مرزهای جنوبی لبنان هستند.
جشن پیروزی مقاومت:
بعد از چند روز از به پایان رسیدن جنگ بی امان رژیم صهیونیستی،مردم لبنان در حضوری بی نظیر در مراسم بزرگ جشن پیروزی مقاومت (31 شهریور)در ضاحیه بیروت جمع شدند و سید حسن نصرالله دبیرکل این جنبش در این مراسم به ایراد سخن پرداخت.
درواکنش به این تجمع میلیونی مردم لبنان مطبوعات لبنانی نوشتند:" امروز با شکوه ترین جشن، قوی ترین رهبر و کوبنده ترین مضمون به منصه ظهور رسید".
سید حسن نصرالله در سخنرانی که دراین روز ایراد کرد، گفت : ما امروز جشن پیروزی بزرگ الهی وتاریخی و راهبردی را
می گیریم.
گوشه ای از جشن پیروزی لبنان
وی با اعلام اینکه "سلاح حزب الله شیعی نیست بلکه متعلق به لبنان است" افزود: چگونه ممکن است که عقل بشری تصورکند، گروهی از برادران وخواهران شما در مقاومت ایستادند و با وجودی که 33 روز از زمین و هوا و دریا هدف شدیدترین حملات رژیم ظالمانه اسرائیل قرار گرفتند، هدف بمبهایی که آمریکا از طریق انگلیس به اسرائیل اهدا می کرد، قرار داشتند، فرزندان مقاومت در برابر 40 هزار افسر زبده، 4 لشگر پیشرفته و سه لشگر ذخیره، قدرتمندترین تانک و عظیم ترین ارتش منطقه ایستادگی کردند.
"تنها چند هزار تن توانستند مردانه بجنگند و در شرایط بسیار سخت از عزت و شرافت لبنانی ها دفاع کنند و تانکها و ناوچه های آنها را دور کنند."
دبیرکل حزب الله لبنان گفت : ارتش و مقاومت لبنان می توانند آبهای منطقه ای لبنان را حفظ کنند و به صهیونیستها اجازه ندهند بار دیگر به لبنان حمله کنند.وی خاطر نشان کرد : تانک میرکاوا که افتخار صنایع نظامی رژیم صهیونیستی بود وهلی کوپترهای این رژیم نتوانستند کاری از پیش ببرند.نیروهای مقاومت توانستند گردانهای آزموده و باتجریه رژیم صهیونیستی را شکست دهند. نیروهای مقاومت توانستند نیروهای زبده و کماندوهای رژیم اسرائیل را شکست دهند و آنها را همچون موشهای ترسو وادار به فرار کنند.
گفتگوهای ملی لبنانی :
گفتگوهای ملی لبنان که پیش از حمله اسرائیل به لبنان روند خود را به آرامی پشت سر می گذراند، با این جنگ به تعویق افتاد.
سران گروه های سیاسی لبنان در آخرین جلسه ای که 29 ژوئن (8 تیر) برگزار شد، نتوانستند به توافقی درباره استراتژی مقاومت وسلاح حزب الله دست یابند؛ قطعنامه 1559 دریکی از بندهایش خواستار خلع سلاح حزب الله شده است.شرکت کنندگان در گفتگوی ملی لبنان در این نشست های خود درباره منشور شرافت، ضرورت بهبود روابط بین لبنان و سوریه از طریق برپایی روابط دیپلماتیک و تعیین مرزهای کشتزارهای اشغالی شبعا به توافق رسیدند.
خلع سلاح فلسطینیان خارج از اردوگاههای فلسطینی داخل لبنان در طول شش ماه، ایجاد یک دادگاه با ماهیت بین المللی برای ترور رفیق حریری نخست وزیر پیشین لبنان و نیز گسترش دامنه ماموریت تیم بین المللی بررسی ترور رفیق حریری به منظور تحقیقات درباره 14 ترور دیگر صورت گرفته بعد از ترور حریری در لبنان از دیگر موضوعات مورد توافق شرکت کنندگان در نشست های گفتگوی ملی بود.
آغاز گفتگوهای گروه های سیاسی لبنانی بعد از جنگ
اولین نشست گروه های سیاسی 15 آبان ( ششم نوامبر) آغاز شد. "نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان در پی برگزاری اولین نشست مشورتی سه ساعته احزاب سیاسی لبنان به خبرنگاران گفت : با تاکید بر جدیت همه شرکت کنندگان، دومین جلسه مشورتی فردا(16 آبان = هفتم نوامبر) ساعت 11 صبح به وقت محلی برگزار خواهد شد.
وی افزود: شرکت کنندگان در جلسه مشورتی امروز همه مشکلات و دشواریها و نیز ضرورت همیاری و همبستگی برای حل مشکلات را مطرح کردند و در نتیجه یخ موجود در فضای سیاسی لبنان آب شد و همگی تمایل فراوانی به همبستگی برای حل مشکلات دارند.رئیس مجلس لبنان خاطرنشان کرد: از این منظر، توافق برای آرام کردن فضای تبلیغاتی و رسانه ای صورت گرفت، زیرا این امر به نبود تیرگی و کشمکش کمک می کند.
دراین نشست مشورتی همه رهبران احزاب و طیف های سیاسی لبنان به استثنای سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به خاطر دلایل امنیتی و تهدید های اسرائیل حضور داشتند و این نشست تحت تدابیر شدید امنیتی در مرکز بیروت برگزار شد.
سومین و چهارمین نشست سران و گروه های سیاسی لبنان نیز روزهای 18 و 20 ( نهم و دهم نوامبر) نیز برگزارشد. که این نشست ها نیز بدون دستیابی به نتایجی به پایان رسید.
کناره گیری وزرای جنبش امل و حزب الله از دولت لبنان:
پنج وزیر شیعه لبنانی درپی شکست چهارمین نشست گفتگوی گروه ها و طیف های سیاسی لبنان، روز شنبه(20 آبان) از کابینه سنیوره کناره گیری کردند.
جنبش های حزب الله و جنبش امل لبنان، شنبه 20 آبان، در بیانیه ای خبر استعفای وزیران خود در کابینه لبنان را تایید کردند و این اقدام را به خاطر اصرار جناح اکثریت پارلمانی این کشور در خودمحوری و بی توجهی به نظر دیگران دانستند.
وزاری مستعفی امل و حزب الله دولت لبنان
"یعقوب صراف" وزیر محیط زیست کابینه "فواد سنیوره" نخست وزیرلبنان امروز استعفای خود را اعلام کرد.وی که طرفدار"امیل لحود" رئیس جمهوری این کشوراست؛ ششمین وزیر دولت لبنان است که طی دو روز اخیر ازمقام خود کناره گیری کرد."یعقوب صراف" تصریح کرد: از مقام خود استعفا می کند تا در راه 5 وزیر شیعه مستعفی کابینه "سنیوره" گام بردارد.
اعتصابات و تجمعات مردمی :
"سید حسن نصرالله" دبیرکل جنبش حزب الله لبنان و "نبیه بری" رئیس پارلمان این کشورکه ریاست جنبش امل را نیز برعهده دارد، در بیانیه ای با مسئول دانستن "فواد سنیوره" نخست وزیر لبنان در به وجود آمدن بحران کنونی، همچنین موافقت خود را با تشکیل دادگاه بین المللی برای ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان ابراز داشتند.
دراین بیانیه همچنین سران حزب الله و امل تاکید کردند: از تشکیل دادگاه بین المللی به عنوان بهانه ای برای محروم کردن این دوجنبش از خواستهای مشروع سیاسی آنها استفاده نشود.جنبشهای حزب الله و امل در این بیانیه هشدار دادند برای تشکیل دولت وحدت ملی در لبنان اقدام به برپایی تظاهرات گسترده خواهند کرد.
درادامه این هشدارها سید حسن نصرالله نهم آذرماه ( = 30 نوامبر) با بیان این مطلب که دولت کنونی لبنان درعمل به وعده هایش شسکت خورده است؛ از همه لبنانی ها خواست از روز بعد یعنی اول دسامبر( = 10 آذر) در تجمعات مسالمت آمیز در بیروت شرکت کنند.
ازآن روز تا به امروز یعنی 26 دسامبر لبنانی های طرفدار به تشکیل دولت وحدت ملی که شامل حزب جریان ملی آزاد نیز می شود، در میادین اصلی شهر بیروت به ویژه ریاض الصلح و میدان شهدای دست به تظاهرات زدند.
گوشه ای از تظاهرات مردمی لبنان
اعتصاب کنندگان معترض به ادامه حکومت فواد سنیوره و یکجانبه گرایی آن درادامه اعتصابات خود مجهز در اماکن اصلی شهر بیروت مجهز به چادرها و وسایل گرما زا هستند.
همه شرکت کنندگان در تجمعات اعتراض آمیز میدانهای ریاض الصلح و الشهداء براین مسئله تاکید دارند ؛ تا زمانی به اعتصابات خود ادامه خواهند داد، که دولت سنیوره سرنگون شود. آنان همچنین تاکید می کنند : "ما عجله ای نداریم، ما درحال انقلاب هستیم".
تصاویر سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان و میشل عون رئیس حزب جریان ملی آزاد و پارچه نوشته هایی مبنی بر درخواست برای کناره گیری دولت کنونی و تشکیل دولت ملی به منظور مشارکت همگان در تصمیم گیری ها در میادین "ریاض الصلح" و " الشهدا" در مرکز بیروت نصب شده است.
شهروندان لبنانی همچنان شب ها را در چادرهای برپا شده در میادین ریاض الصلح و شهدا می گذرانند که درچند صد متری کاخ نخست وزیری این کشور قرار دارد و نیروهای امنیتی زیادی در اطراف آن با ایجاد موانع و کشیدن سیم های خاردار مستقر شده اند و طرفداران تشکیل دولت وحدت ملی شمار چادرها را افزایش داده اند به گونه ای که تعداد آنها به 700 دستگاه رسیده است.
شکست طرح عمرو موسی:
"عمرو موسی" دبیرکل اتحادیه عرب از زمان آغاز اعتصابات مردمی درلبنان سه باربه بیروت سفر کرد. وی درجریان این سفرها طرحی را موسوم به ابتکار عمل اتحادیه عرب برای حل بحران این کشور ارائه داد.
دبیرکل اتحادیه عرب در دومین سفر خود به لبنان پس از دیدارش با "فواد سنیوره" نخست وزیر لبنان خاطرنشان کرد: "ما خطرناک بودن اوضاع لبنان را درک می کنیم و امیدواریم که وضعیت در این کشور دشوارتر نشود، و نقش ما به همکاری با همه گروههای لبنانی برای تشکیل دولت وحدت ملی خلاصه می شود".
وی همچنین درپایان سومین دیدارخود از همه طرف های لبنانی خواست تا به وخامت اوضاع دراین کشور خاتمه داده و مانع بروز چالش های دیگری در کشور خود شوند.
درحالی عمرو موسی لبنان را ترک کرد که طرح او برای حل بحران لبنان به نتیجه نرسید. وی اعلام کرد : برای تکمیل رایزنی های خود با سران گروه های سیاسی و در واقع به منظور حل بحران این کشور برای بار دیگر به بیروت باز می گردد.
عمرو موسی در پایان مذاکراتش در لبنان با بیان اینکه نمی تواند درباره شکست یا موفقیت رایزنی هایش اظهار نظر کند به نوعی تردیدها درباره ناکامی تلاشهای اتحادیه عرب برای حل بحران لبنان را تقویت کرد.
گزارش تیم تحقیقات سازمان ملل متحد برای ترور رفیق حریری:
تیم تحقیقات سازمان ملل متحد که برای بررسی ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان تشکیل شد؛ تا کنون 6 گزارش خود را به سازمان ملل متحد ارائه داد.
درآخرین این گزارش ها که درواقع دومین گزارش "سرژ برامرتز" قاضی بلژیکی به شمار می ورد، به این موضوع اشاره شده است که تیمش درجمع آوری اسناد و مدارکی درباره مکان وقوع حادثه ترورنخست وزیر اسبق لبنان پیشرفت هایی داشته است.
"برامرتز" دراین گزارش 22 صفحه ای خود که آن را به شورای امنیت ارائه داد؛ براین مسئله تاکید کرد که تیم تحقیقات سازمان ملل متحد برای ترور حریری در تحقیقات خود به مرحله مهمی رسیده است.دراین گزارش همچنین همکاری سوریه با تیم تحقیقات سازمان ملل متحد رضایت بخش اعلام شد. اما برپایه این گزارش درخواست همکاری از سوریه برای موفقیت روند تحقیقات ادامه می یابد.
این درحالی است که "دتلیو مهلیز" رئیس سابق تیم تحقیقات سازمان ملل متحد در گزارش های خود اعلام کرده بود که اسناد و مدارکی دال بر دست داشتن مسئولان لبنانی و سوری در ترور حریری در دست دارد.
ترور پیر جمیل:
درحالی که تحقیقات سازمان ملل متحد برای بررسی ترور "رفیق حریری" همچنان ادامه دارد و زمانی که طرفداران تشکیل دولت وحدت ملی لبنان برای برگزاری اعتصابات مردمی هشدار داده بودند، طی عملیاتی تروریستی پیر جمیل وزیر صنایع لبنان ترور شد.
سران گروه های سیاسی لبنان
جنبش حزب الله لبنان در واکنش به ترور "پیرجمیل" وزیر صنایع لبنان با صدور بیانیه ای ضمن محکوم کردن این اقدام تروریستی اعلام کرد: کسانی که این جنایت را مرتکب شدند؛ می خواهند لبنان را به طرف هرج و مرج و جنگ داخلی سوق دهند".درادامه این بیانیه همچنین آمده است : عاملان این جنایت درصدد هستند تا ازحل بحران های موجود درکشور از طریق راه های مسالمت آمیز، سیاسی و دموکراسی جلوگیری کنند.
پیرجمیل " 34 ساله (21نوامبر= 30 آبان) در ضاحیه بیروت هدف عملیات تروریستی قرار گرفت و در مسیر انتقال به بیمارستان جان داد.
رایزنی سران کشورهای مختلف با مقامهای لبنانی:
نبیه بری رئیس پارلمان لبنان به منظور شرکت در کنفرانس روسای مجالس کشورهای آسیایی به تهران آمد و با مقامهای ایرانی درمورد تحولات منطقه به ویژه لبنان و فلسطین رایزنی کرد. وی همچنین در دیدار سه روزه خود به عربستان با مقامهای این کشور نیز درباره تحولات منطقه رایزنی کرد.
فواد سنیوره نخست وزیر لبنان نیز با سفر به آلمان، فرانسه، روسیه و عربستان با مقامهای این کشور درباره مسائل کشور خود مذاکره کرد. شیخ عبدالله بن زاید وزیرامورخارجه امارات نیز درجریان تحولات لبنان با ورود به بیروت با مسئولان این کشور گفتگو کرد.
رومانو پرودی نخست وزیر ایتالیا نیز ازجمله سرانی است که برای دیدار و گفتگو با مقامات و سران لبنان به این کشورسفر کرد.