به گزارش خبرنگار مهر، مجتبی شریعتی نیاسر دربرنامه «روی خط خبر»، شبکه خبر در بخشی از مصاحبه خود به مصوبه جدید شورای گسترش آموزش عالی پرداخت و گفت: مقاطع مختلف آموزش عالی، به ویژه بخش تحصیلات تکمیلی، در مقطع دکتری رشد بی رویه ای داشته است.
وی ادامه داد: بنابراین مصوبه ای را از شورای گسترش آموزش عالی دریافت کردیم که به موجب آن، ایجاد رشته محل های جدید در مقطع دکتری تخصصی برای تمام زیر نظام های آموزش عالی، اعم از دولتی و غیر دولتی برای سال ۹۸-۹۷ممنوع شد.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: وضعیت جامعه دانشگاهی در بخش دکتری بسیار بیرویه رشد کرده، درحال حاضر، نزدیک به ۱۰۰ هزار دانشجوی دکتری داریم که بسیار بیش از نیاز بازار است.
شریعتی نیاسر افزود: به طور طبیعی افرادی که مدرک دکتری دریافت میکنند، اکثریت آنها هدفگذاری شغلی شان دانشگاه ها است و دانشگاههای ما ظرفیت پذیرش این همه دانشجوی دکتری را ندارند.
وی ادامه داد: ظرفیت دانشگاه های ما برای پذیرش هیات علمی، به اندازه ای که دانشجوی دکتری داریم، نبوده بلکه، سالانه ۲۵۰۰ نفر است، برای همین اولین گامی که در سال جدید برداشیم و بخشنامه شد به تمام دانشگاه ها، برای سال ۹۸-۹۷، ایجاد رشته محل های جدید در مقطع دکتری ممنوع شد.
بیشترین مجوز بی رویه دکتری در گذشته مربوط به دانشگاه آزاد است
وی ادامه داد: اخیراً متوجه مصاحبه ای از یکی از این عزیزان دانشگاه آزاد شدم، نکته ای را به درستی اشاره کردند که در گذشته تعداد زیادی مجوز بی رویه داده شده که اتفاقاً درست می گویند و این بیشتر مصداقش خود دانشگاه آزاد اسلامی است که در دوره های مختلف مجوزهای بسیار گسترده ای را تحت شرایط خاص دریافت کرده و باید جلوی آن گرفته شود که از امسال این اتفاق خواهد افتاد.
وی در پاسخ به این سوال که تکلیف دانشجویی که برای دوره دکتری برنامه ریزی کرده است و جلوی آن به یکباره گرفته می شود چیست، گفت: به هیج وجه اینگونه نیست، صحبت از رشته محل های جدید است یعنی رشته محل های دایر در مقطع دکتری در تمام زیرنظام ها به فعالیت خود ادامه می دهند و مشکلی برای دانشجویان نیست.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه این اقدام وزارت علوم آیا منجر به مهاجرت دانشجویان برای دریافت مدرک دکتری نمی شود، افزود: اینگونه نیست، زمینه تحصیل برای همه دانشجویان دانشگاه ها فراهم است. ظرفیت دانشگاه های ما برای رشته های موجود، به خوبی جوابگوی نیاز بازار است.
وی افزود: ما باید شرایطی را فراهم کنیم که دانش آموخته های کارشناسی ارشد ما احساس نیازبه این نداشته باشند که بخواهند وارد دوره دکتری شده و مدرک دریافت کنند.
وی ادامه داد: اگر بازار کار برای فارغ التحصیلان مقاطع پایین تر، بهتر فراهم شود، دیگر این فارغ التحصیلان نیازی ندارند که وارد دوره دکتری شده و مدرک دریافت کند. چون می دانند که دکتری گرفتن، آخر و عاقبتش چه خواهد شد، وقتی در محیط دانشگاه هم ظرفیتش نباشد، در آخر باید به مدارک مقاطع پایین تر، تکیه کنند.