به گزارش خبرنگار مهر، طبق روال چهارشنبه ها، حسینیه شیخ مرتضی زاهد(ره) از حسینیه های قدیمی تهران و محل برپایی جلسه هفتگی سخنرانی و مواعظ اخلاقی آیت الله شیخ محمد علی جاودان، در چهارشنبه این هفته ۲۲ فروردین ماه سالجاری مقارن با شب شهادت امام موسی کاظم(ع) شاهد حضور گسترده اقشار مردم، خواهران و برادران خصوصا جوانان و نوجوانی بود که از اقصی نقاط تهران خود را به این مکان نورانی رسانده بودند تا از محضر نوه مرحوم شیخ مرتضی زاهد(ره) بهره مند شوند و ره توشه ای معنوی کسب نمایند.
آیت الله جاودان در این مراسم با تذکر اینکه باید کسانی که در این مجالس حضور می یابد حداقل ادب کسب نمایند، گفت: دین یک مجموعه ادب است؛ ادب در برابر خدا، در برابر پیامبر(ص)، در برابر امامان(ع) و همینطور در برابر پدر و مادر و استاد است. مهمترین چیزی که باید در این مجالس اخلاقی افراد کسب کنند همین ادب است.
وی ادامه داد: باید در این مجالس آن حداقل ادب را کسب کنید که اگر از این حداقل ادب برخوردار نباشد در آن طرف جای خوبی نخواهید داشت.
فریبکاری منافقان و برگشت فریب به خودشان
آیت الله جاودان در ادامه با اشاره به آیه ۹ سوره بقره که می فرماید: « یُخادِعُونَ اللَّهَ وَ الَّذینَ آمَنُوا وَ ما یَخْدَعُونَ إِلاَّ أَنْفُسَهُمْ وَ ما یَشْعُرُون»، گفت: در این آیه خداوند می فرماید منافقان می خواهند خدا و کسانی را که ایمان آورده اند فریب دهند ، با آنکه جز خودشان را فریب نمی دهند و نمی فهمند.
وی ادامه داد: مثلا منافقان یک کارد تیزی به دستشان گرفته اند و می خواهند به طرف مقابل بزنند اما به خودشان می زنند. و این مثال یک حرفی کلی در این خصوص است و در آیات دیگری از قرآن نیز بدان اشاره شده است.
بازگشت اثر هر گناه به خود انسان
این استاد حوزوی با اشاره به اینکه نتیجه هر گناه به صاحب آن بر می گردد، بیان کرد: بدانید که هر کار بدی که انجام دهید، بازخورد آن گناه به خود شخص بر میگردد. مثلا کسی که شراب می خورد اول به خودش ضرر می رساند، یا اینکه فردی بر علیه کسی دیگر کاری انجام می دهد مثلا بر علیه او دروغ می گوید که سر او را کلاه بگذارد، در اصل این فرد سر خودش را دارد کلاه می گذارد و با هر گناهی که انسان مرتکب می شود به خودش ضرر می رساند. یا مثلا آن کارد تیزی که به دست گرفته که فرد مقابل را ناحق بزند، اول ضربه این کارد به خود فرد است.
وی ادامه داد: در روایات دارد که مثلا هر گناهی که می کنید مانند یک تکه گوشتی است که بدست گرفته اید و می خواهید با چاقوی تیز آن را تکه کنید و ما نیز با هر گناه داریم با آن چاقوی تیز خودمان را تکه می کنیم. حتی اگر دارد کسی را می کشد قبل از کشتن آن فرد اول خودش را کشته است و نمی داند که دارد خودش را می کشد و در پایان این آیه هم خداوند می فرماید: « وَ ما یَشْعُرُون»، اینان نمی فهمند دارند چکار می کنند.
آیت الله جاودان تصریح کرد: پس ما اگر گناهی مرتکب می شویم داریم به خودمان ضرر می رسانیم ولی اگر ما بدانیم و بفهمیم داریم چکار میکنیم، دیگر گناه نمی کنیم.
وی ادامه داد: من می دانم هر کاری که می کنم و گناهی که مرتکب می شوم به خودم ضرر می زنم، مثلا با گناه خود یک میخ به تابوت خودم می کوبم، پس اگر بدانیم دیگر گناه نمی کنیم. در تمام گناهان نیز جریان به همین نحو است که ضرر آن به خود انسان بر می گردد و هیچ گناهی نیست که به نفع انسان باشد.
این استاد حوزوی با اشاره به ضرر گناه اظهار کرد: هر گناهی که مرتکب شوید ضرر آن بیشتر از خود آن است، مثلا کسی که ربا می خورد او دارد اعلام جنگ با خدا می کند و هر چه گناه ضررش بیشتر باشد با او بدتر و شدیدتر برخورد می کنند.
هر عمل خوب به نفع و هر عمل بد به ضرر انسان
آیت الله جاودان بیان کرد: بنابراین در این ضررها چیزی نیست که به نفع انسان باشد ولی در مقابل هر کار خوبی که انجام می دهید، دارید به خودتان نفع می رسانید. و صریح قرآن نیز هست که هر چه کسب می کنید اگر خوب باشد به نفع خودتان است و اگر بد باشد به ضرر خودتان است. و این نفع و ضرر هیچ نفع و ضرری برای دستگاه الهی ندارد.
وی ادامه داد: نتیجه این که هر کار بدی که می کنیم به خودمان ضرر می زنیم و در مقابل هم هر کار خوبی انجام می دهیم به خودمان سود می رسانیم و این سود و ضرر ابدی است.
این استاد حوزوی با اشاره به نتیجه زحمت در انجام کار خوب گفت: مثلا اگر شما به سفر حج تمتع مشرف شوید، این سفر زحمت دارد اما این زحمتی از نوع زحمتی است که به نفع انسان است، و حالا شما در انجام این کار خوب زجر و زحمت می کشید اما به نفع خودتان است.
پرونده اعمال خیر افرادی که بعد از مرگ هم باز است
آیت الله جاودان با بیان اینکه با مرگ پرونده اعمال انسان بسته می شود، اظهار کرد: وقتی آدم از این دنیا برود دیگر همه چیز تمام شده است و حتی یک برگ هم نمی تواند به باغستانی در بهشت اضافه کند و هرچه بوده نتیجه زحمتی بوده که در دنیا انجام داده و زحمت کشیده است.
وی ادامه داد: اما اگر شما در دوران حیات خود در دنیا یک جریان کار خوب و خیری را بر پا کردید و برپا کننده هم این کار را با اخلاص برپا کرده باشد، بعد از مرگش این عمل که تکرار می شود باقی است و دائما به ثروت عالم آخرت آن فرد افزوده می شود. و این به خاطر آن جریان کار خیری بوده که در دنیا همچنان بعد از مرگش برپا است.
این استاد حوزوی ادامه داد: در جریان کربلا چند غلام جزء اصحاب امام حسین(ع) ذکر شده که به شهادت رسیده اند، یکی از این غلام ها مه مشهور شده جون، غلام ابوذر غفاری است. ابوذر این غلام را آزاد کرده بود ولی این غلام به خاطر ارادت به خانواده اهل بیت (ع) ماند و در روز عاشورا هم به شهادت رسید. در طول تاریخ هیچ اسمی از این غلام نیست ولی فقط در همین چند لحظه حادثه عاشورا که این غلام اجازه میدان گرفتن گرفت و به شهادت رسید نامش در تاریخ ثبت شد، و امروز هر کس نماز می خواند این غلام نیز مانند دیگر اصحاب و یاران امام حسین(ع) در ثواب نماز خواندن ما شریک است و این یک نمونه از کار خیری است که بعد از مرگ انسان همچنان باقی و برپا است.
آیت الله جاودان در ادامه گفت: مرحوم حاج آقا حق شناس در اواخر عمرشان می فرمودند جایگاه مرا به من نشان دادند، تقریبا دو برابر کره زمین بود. بهشت برزخی ایشان چنین وسعتی داشت اما اگر در برزخ یک اتاق درست به ما بدهند خیلی است.
آیت الله جاودان در ادامه به ماندگاری اثر کار بد و افزوده شدن آن بدی حتی بعد از مرگ اشاره و اظهار کرد: گفتند که سر هر هفته یک عقرب می آید و زبان رضا خان را نیش می زند و و زبانش دود می شود و این عقرب می رود، تا هفته بعد این زبان درست می شود و سر هفته باز آن عقرب می آید و دوباره این زبان را نیش می زند و هر هفته این کار تکرار می شود. و این به خاطر این است که هر خرابی که در این مملکت از او باقی مانده او در آن شریک است و دائما دارد به گناهان او افزوده می شود و در مقابل اگر از کسی کار خوبی باقی مانده باشد دائما به کارهای خوب او افزوده می شود.
گفتنی است، بعد از اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء مراسم عزاداری و سینه زنی با مداحی برادر عبدی ادامه یافت و در پایان عزاداران مهمان سفره اهل بیت (ع) شدند.
گزارش امیرمحسن سلطان احمدی