اراک- رئیس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان مرکزی گفت: آئین کهن بیل گردانی نیمور محلات با دو هزار سال قدمت، نمادی از همبستگی و اقتصاد مقاومتی را به نمایش می گذارد.

علی عشوری در گفت و گو با خبرنگار مهر، از برگزاری آئین دو هزارساله بیل گردانی همزمان با سی و یکم فروردین ماه جاری در شهر نیم ور محلات خبر داد و اظهار داشت: آئین کهن بیل گردانی که تحت عنوان میراث معنوی شهرستان محلات در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده، هر ساله همزمان با روز پایانی اولین ماه بهار در سکوی ویژه این آئین در نیم ور محلات با حضور علاقمندانی از سراسر ایران برگزار می شود.

وی بیان داشت: بیل گردانی جشنی است مربوط به آداب آب و آبیاری که منشا آن نبرد دیرینه ای است که بر سر آب بین انسان و طبیعت وجود داشته و به دلیل اهمیت آبیاری در ایران صورت گرفته است.

رئیس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان مرکزی خاطرنشان کرد: این مراسم هنوز در نیمور پابرجا است و نمادی از مواجهه انسان با موانع طبیعی به شمار می رود.

عشوری تصریح کرد: عملیات جوی روبی که از دهم تا پانزدهم اسفند ماه هر سال در این منطقه آغاز می گردد، حدود بیست و پنج روز تا یک ماه به طول می انجامد. هنگامی که آب به نخستین پخش گاه آب که در این منطقه به آن «وارگو» می گویند می رسد مردم جشنی بزرگ که یادگار سنت های پهلوانی کهن ایران است برپا می کنند. این مراسم به نام بیل گردانی معروف است و از قدیم، میدان اصلی منطقه، محل برگزاری مراسم بوده است.

رئیس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی استان مرکزی تصریح کرد: برای انجام مراسم و مسابقه بیل گردانی هفت بیل شخم زنی را در دو دسته چهار تایی و سه تایی با طناب محکم به هم می بندند(هر بیل بین سه تا چهار و نیم کیلو گرم وزن دارد) در هرگروه دسته یکی از بیل ها از سایر بیل ها بالاتر بسته می شود تا پهلوانان جوی روب، بتوانند به عنوان دسته برای برداشتن بیل ها از زمین و دور سر گرداندن آن ها همانند میل های زورخانه استفاده کنند.

وی ادامه داد: پهلوانان بیل چهارتایی را با دست راست و بیل سه تایی را با دست چپ از زمین بلند می کنند و به طرز شگفت آوری در حال بالا آوردن بیل ها، چرخش آنان را به دور سر در جهت مخالف هم آغاز می کند.