به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هیات ایرانی و عراقی با سرپرستی وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و فرهنگ، گردشگری و آثار تاریخی عراق جزییات همکاریهای گسترده فرهنگی را بررسی کردند.
سیدعباس صالحی و فریاد راوندوزی پس از این مذاکرات که با حضور هیاتهای دو کشور برگزار شد، در کنفرانس مطبوعاتی مشترک محورهای مذاکرات و توافقات انجام شده را تشریح کردند.
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این کنفرانس خبری پیروزیهای اخیر دولت و ملت عراق در غلبه بر فتنه داعش و تکفیریها که به مدد همت دولت، فداکاری ملت و فتوا و حمایت مرجعیت عالی عراق به دست آمد را تبریک گفت.
وی همچنین با تقدیر از تجربه مردمسالاری در عراق در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی در این کشور (٢٢ اردیبهشت) گفت بدون شک این تجربه ارزشمند میتواند برای ملتهای منطقه تجربه ای آموزنده و قابل توجه باشد.
صالحی ابراز امیدواری کرد دیدارها و مذاکرات جاری میان دو طرف در حوزه فرهنگ، نقطه عطفی در همکاریهای دو جانبه در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و گردشگری باشد.
وزیر فرهنگ عراق نیز روابط دو کشور را علاوه بر بعد سیاسی در بعد فرهنگی راهبردی خواند و گفت به دلیل اشتراکات عمیق تاریخی و فرهنگی میان دو کشور روابط فی ما بین حتی در بخش گردشگری نیز راهبردی شده است و نمونه آن زیارت عظیم اربعین است.
وی با اشاره به مذاکرات دو طرف گفت: در بسیاری از زمینهها برای تقویت همکاریهای فرهنگی به نقطه نظرات مشترک رسیدیم و برای برنامه ریزی عملی در این زمینه یک کمیته مشترک تشکیل شد.
رواندوزی ادامه داد در حوزههای سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی، کتاب و نشر، شبکههای اجتماعی و ایجاد یک اتاق فکر مشترک برای طراحی راهبردی زمینههای همکاری، تفاهم کردیم.
به گفته وی، همکاری در زمینه تبادل تجربیات در بخش آثار تاریخی و گردشگری و حمایت از ثبت بین المللی آثار کشورهای یکدیگر از دیگر محورهای توافقات نشست امروز هیاتهای دو کشور بود.
بنابراین گزارش، توافق بر سر بازنگری تفاهمنامه امضا شده میان دو کشور در زمینه گردشگری با توجه به تغییر شرایط در طول ده سال گذشته با هدف رفع اشکالات موجود و تسهیل امور زائران و مسافران دو کشور یکی از مهمترین محورهای مذاکرات هیاتهای دو کشور بود.
همکاری در بخش نشر و بازار کتاب و نیز فرایندهای تولیدات فرهنگی و مشارکت فعال تر در نمایشگاههای کتاب و رویدادهای هنری دیگر، ترمیم آثار تاریخی بویژه آثار آسیب دیده عراق در دوران اشغال آمریکا و هجوم تروریستهای تکفیری، مقابله با قاچاق عتیقه، برگزاری نمایشگاههای مشترک، کمک ایران به برپایی کارگاههای آموزشی در حوزههای مختلف هنری از دیگر محورهای مورد توافق طرفین است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از مذاکرات امروز با همتای عراقی خود از نمایشگاه دایمی هنرهای تجمسی در محل وزارت فرهنگ عراق بازدید و با آثار قدیم و جدید هنرمندان عراقی از نزدیک آشنا شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سفر به عراق با شیخ همام حمودی نایب رییس اول پارلمان عراق دیدار و گفت و گو کرد. سید عباس صالحی در این دیدار ضمن تبریک پیروزیهای اخیر ملت و دولت عراق بر تروریسم، گفت: عراق در هفتههای آتی شاهد بزرگترین حرکت مردمی یعنی انتخابات سراسری پارلمان است که مصداق مردمسالاری در عراق به شمار میرود و نقش مهمی در سرنوشت مردم این کشور خواهد داشت.
صالحی افزود: هویت فرهنگی جانمایه جمهوری اسلامی ایران است و اگرچه روابط و همکاریهای مختلف میان دو کشور اهمیت بسیاری برای ما دارد اما روابط فرهنگی شالوده سایر روابط است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ایران در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری فعالیتهای بسیاری انجام داده و در تمامی حوزهها رشد وتکامل داشته است.
وی به انتشار نزدیک به ۸۰ هزار عنوان کتاب و تولید بیش از ١٠٠ فیلم بلند در یک سال گذشته در ایران اشاره کرد و افزود: بیش از ۱۰۰ مرکز آموزشی هنرهای گوناگون در ایران فعال است که به عنوان نمونه در خانه سینما بیش از ۳۰ موسسه تخصصی گردهم آمده اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تجربیات ایران میتواند در اختیار دوستان عراقی قرار گیرد و جمهوری اسلامی با علاقه مندی تجارب خود را به ملت عزیز عراق منتقل میکند.
صالحی افزود: شرایط مختلف، زمانی عراق را تحت فشار قرار داد، اما عراق امروز از این شرایط سخت عبور کرده و به سوی موفقیت پیش میرود.
وی در رابطه با سفرهای زیارتی هم گفت: همکاریهای خوبی میان دو طرف صورت گرفته و در حال حاضر سالانه نزدیک به چهار میلیون ایرانی به عراق سفر میکنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین افزود: فرصتهای مناسبی برای تبادلات رسانه ای میان ایران و عراق وجود دارد که با تبادل نظر میتوان آن را افزایش داد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
در این دیدار شیخ همام حمودی نائب رئیس اول پارلمان عراق گفت: عراق خواهان توسعه همکاریهای هنری با جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: همکاریهای فرهنگی و هنری میان دو کشور وجود دارد و ما خواستار توسعه آن هستیم.
وی گفت: ما میدانیم ایران موفقیتهای زیادی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و کشاورزی داشته است و یکی از ویژگیهای مهم جمهوری اسلامی ایران نیز فرهنگ آن است و این که ایران کشوری اسلامی و دینی است.
نایب رئیس پارلمان عراق گفت: ما مایلیم همکاریهای مشترک فرهنگی و تبادلات مختلف در مقولههای فرهنگی بویژه هنری داشته باشیم.
وی با اشاره به توانمندی بالای سینمای ایران و نیز برخورداری از زیرساختهای لازم خواستار سفر بازیگران مطرح ایرانی به عراق شد و از علاقه مندی مردم عراق به هنرمندان ایرانی سخن گفت.
حمودی افزود: تجربه مقابله با داعش یکی از مواردی است که در شرایط کنونی میتوان در قالب مستند یا فیلم روی آن کار کرد تا در اختیار دیگر کشورها و نسلهای آینده قرار بگیرد.
وی افزود: اگر چه رژیم حزب بعث عراق تلاش کرد که دیوار بلند بین مردم و اشتراکات فرهنگی دو کشور ایجاد کند، اما پس از سقوط آنها به سرعت این موانع برچیده شد و ما امروز شاهد افزایش روابط بین دو کشور هستیم.
همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با نوری مالکی معاون رییس جمهوری عراق با بیان اینکه با همکاری و فعالیتهای رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد برنامههای مشترک فرهنگی و هنری زیادی شکل گرفته است و امیدواریم این فعالیتها افزایش یابد، به تبیین وضعیت فرهنگی کشورمان پرداخت.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران تاکنون برنامههای مختلفی را در قالب جشنوارههای بین المللی، نمایشگاههای بین المللی اعم از کتاب و دیگر برنامههای فرهنگی و هنری، چاپ و نشر، هنرهای تجسمی و موسیقی، حوزه سینمایی و تئاتر و ... برگزار کرده است.
نوری مالکی معاون رئیس جمهوری عراق نیز در این دیدار گفت: امروز جهان شاهد اتحاد و همدلی دو کشور دوست و برادر ایران و عراق است.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران به یک کشور آزاد تبدیل شد و فرهنگ یکی از پایههای فعالیتهای انقلاب اسلامی ایران است.
مالکی در ادامه گفت: امروز شاهد هستیم که رتبه علمی ایران در بین هشت کشور برتر جهان قرار دارد و این نشان از بلوغ فکری و فرهنگی این کشور است.
معاون رئیس جمهوری عراق افزود: در زمان رژیم بعثی عراق متفکران و فعالان فرهنگی تحت خفقان بودند و دیکتاتوری حاکم بر عراق مانع از پیشرفت فرهنگی طی دهههای اخیر شد.
در پایان این دیدار دو طرف انجام دیدارهای متقابل و تداوم همکاریهای فرهنگی بین دو کشور را خواستار شدند.
همچنین بر اساس این گزارش، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی عراق دیدار و گفتگو کرد. صالحی در این دیدار گفت: بر اساس سند یادداشت تفاهم فرهنگی و هنری بین دو کشور همکاری هایی در بخش های مختلف فرهنگی اعم از سینمایی و هنری و ... شکل گرفته و روز به روز افزایش خواهد یافت.
وی افزود: برای انجام همکاری های گوناگون آمادگی داریم و تجارب خود را در اختیار مردم عراق می گذاریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اهمیت حوزه کودک و نوجوان، بر ضرورت انجام همکاری در این زمینه تاکید کرد.
صالحی گفت: ایران و عراق جدید که پس از مشکلات فراوان به ثبات رسیده، می توانند از توسعه روابط با یکدیگر سود ببرند.
رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز در این دیدار گفت: ایران دوست و همپیمان دوران سخت عراق است و اجازه نمی دهیم در دوران پساداعش طرف سومی باعث فاصله دو کشور شود.
عمار حکیم افزود: در زمینه های سیاسی و امنیتی همکاری های خوبی با ایران شکل گرفته و امیدواریم این همکاری ها در حوزه فرهنگی نیز گسترش یابد.
وی افزود: گام های خوبی برای توسعه عراق برداشته شده و جمهوری اسلامی با تعاملی که دارد باعث عمیق تر شدن روابط دو کشور شده است.
حکیم گفت: عراق جدید عراقی همراه و دوست با ایران است و مردم عراق نیز این مساله را می دانند و از این موضوع خرسند هستند.