گرگان- احتمال وقوع پدیده سونامی در سواحل استان گلستان و وقوع زلزله ۷.۴ ریشتری در گسل خزر از جمله مباحثی است که در همایش گفتمان لرزه خیزی اقلیم گلستان و گرگان مطرح شد.

به گزارش خبرنگار مهر، حامد رضائی شامگاه چهارشنبه در همایش گفتمان شناخت لرزه‌خیزی اقلیم گلستان و گرگان که در خانه فرهنگ کبیرگرگان برگزار شد، اظهار کرد: جنوب غرب استان گلستان در محدوده زلزله قرار دارد و شهرهای ساحلی با پدیده سونامی زلزله روبرو هستند.

وی افزود: با توجه به این‌که گلستان و شهر گرگان بر روی گسل‌های زلزله قرار دارند و گسل خزر بزرگترین گسل زلزله خیر در کشور و گلستان شناخته شده است، در نتیجه تهدید سونامی پس از زلزله  احتمالی برای شهرهای ساحلی استان وجود دارد.

رضائی با بیان این‌که باید مقاوم سازی سازه‌ها در دستور کار جدی مسئولان قرار گیرد، گفت: موقعیت فعلی گسل‌های استان و از جمله شهر گرگان زنگ خطری برای مقاوم سازی سازه‌ها در برابر خطرات احتمالی زلزله‌ها است.

عضو هیات علمی زمین شناسی دانشگاه گلستان ادامه داد: مناطق فرسوده شهری از جمله مناطقی است که نگرانی از تخریب بالای زلزله احتمالی را بیشتر می‌کند، به گونه‌ای که بر اساس محاسبات فقط ۵۱.۶۵ درصد ناحیه یک شهر گرگان بافت فرسوده دارد.

وی اضافه کرد: رخ داد دقیقی برای زلزله احتمالی در استان و به خصوص شهرگرگان داده نشده است، اما احتمال می‌رود در دو سال آینده زلزله‌ای به وسعت ۶.۸ ریشتر اتفاق بیفتند که فقط بر اساس احتمالات است.

رضائی بیان کرد: به غیر از خطر زلزله‌های احتمالی، خطر دیگری به عنوان سیل دهانه رودخانه زیارت شهر گرگان را تهدید می‌کند که چنانچه اتفاق بیفتند جاده ناهار خوران به پائین را تهدید می‌کند، اما نواحی پائین دست گرگان از خطر آن در امان خواهد بود.

 عضو هیات علمی زمین شناسی دانشگاه گلستان به اجرای طرح  مطالعات ریز پهنه بندی شهر گرگان برای ساخت و سازهای اصولی اشاره کرد و گفت:  این طرح در مراحل ابتدائی مطالعه است و ادامه، تکمیل و اجرای آن نیازمند بودجه است که در حال حاضر به رغم اولویت‌دار بودن بودجه‌ای برای آن در نظر گرفته نشده است.

مریم آق آتابای، عضو هیات علمی دانشگاه گلستان هم در این همایش اظهار کرد: بر اساس نقشه‌های زمین شناسی، گلستان جزو استان‌های زلزله خیز کشور و خزر خطرناک‌ترین گسل زلزله در کشور شناخته شده است.

وی افزود: گلستان دارای دو ساختار زلزله خیز است که یکی از آن‌ها به عنوان گسل خزر در سمت جنوب استان و رشته‌های کوههای البرز و دیگری در شمال شرق استان در کوپه داغ  قرار دارد که هر دو گسل به شدت خطرناک هستند.

آق آتابای با بیان این‌که به غیر از دو گسل عنوان شده، گلستان دارای گسل‌های زلزله خیز زیادی دیگری است، گفت: برخی از این گسل‌ها شناسایی شده‌اند و تعدادی دیگر که گسل‌های مخفی و پوششی هستند از دسترس زمین شناسان  پنهان مانده و هنوز شناسایی نشده‌اند.

این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: گسل خزر که به عنوان پرخطرترین گسل گلستان و ایران نامیده می‌شود که از وسط شهر گرگان عبور کرده و این مساله حساسیت زلزله‌های آینده را بیشتر کرده است.

احتمال وقوع زلزله ۷.۴ ریشتری در گسل خزر

وی افزود: با توجه به این‌که جمعیت استان نسبت به چند ساله گذشته افزایش داشته است در نتیجه مسئولان استانی و شهرستانی باید دقت بیشتری بر سازه‌های مقاوم در برابر زلزله های احتمالی داشته باشند.

آق آتابای با اشاره به این که چنانچه گسل خزر به لرزش درآید بسیار مخرب خواهد بود، اظهار کرد: بر اساس مطالعات انجام شده زمین شناسی و گسل شناسی در استان، گسل خزر زمینه لرزش ۷.۴ ریشتری را دارد که در نوع خود یکی از ارقام بسیار مخرب زلزله در زمین شناسی شناخته شده است.

وی گفت: یکی از ویژگی‌های که موجب شده تا کنون گسل‌های پر خطر استان گلستان حرکتی نداشته باشند، ایجاد پس لرزه ها در زمان‌های متفاوت بوده که موجب خروج گازهای جمع شده از زمین شده و از زلزله‌های مخرب در برخی شهرهای استان ممانعت کرده است.

عضو هیات علمی دانشگاه گلستان، معتقد است، فرونشست‌ها، کم آبی و خشکسالی از جمله دلایل دیگری است که موجب احتمال وقوع زلزله و پس لرزه‌ها را در استان بیشتر می‌کند.