حجت الاسلام، علیرضا بشیری گفت: مردم مدینه گهگاه به صورت دسته جمعی و یا انفرادی به منزل حضرت ‌علی‌اکبر می‌رفتند و به شوق جد بزرگوارشان او را زیارت می‌کردند.

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه-زمانه راستگو: حضرت علی‌اکبر (ع)، جوان رشید امام حسین (ع)، الگویی شایسته برای همه ما و به ویژه جوانان است. الگویی در ایمان، بصیرت،  رشادت، جوانمردی، وفاداری، ادب و عمل به دستورات الهی. چنان شبیه پیامر بود که مردم مدینه گه‌گاه به صورت دسته جمعی و یا انفرادی به منزل ایشان می‌رفتند و به شوق جد بزرگوارشان او را زیارت می‌کردند.

در مورد ویژگی‌های شخصیتی حضرت علی‌اکبر (ع)، با حجت الاسلام، علیرضا بشیری، محقق علوم دینی و کارشناس تاریخ اسلام، به گفتگو نشستیم.

حجت الاسلام، علیرضا بشیری گفت: زمانی که به شخصیت و فضایل حضرت ‌علی‌اکبر علیه السلام نگاه می‌کنیم؛ گویی به مرواریدی نگاه می‌کنیم که زیبایی آن چشم‌ها را به خود خیره نگاه داشته است و فروغی دارد که تلالو نورش همه جا را روشن نموده است. در نسب ایشان پیامبر صلی الله علیه و آله؛  حضرت زهرا؛ امیرالمومنین و امام حسین علیهم الصلاه و السلام را مشاهده می‌کنیم که از برترین و پاک ترین مخلوقات خداوند هستند. زمانی که به محیط پرورش ایشان نظر می‌افکنیم دامان پاکی را می‌بینیم و عشقی بی پایان میان پدر و پسر را مشاهده می‌کنیم که اسوه و الگویی ابدی است.

وی ادامه داد: حضرت علی اکبر به عنوان آیینه تمام نمای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم مشهور گردید. به نحوی که حتّی دشمنان و معاندان به این ویژگی و شباهت تام و تمام اعتراف می‌کردند. ‌علی‌اکبر در خَلق، خُلق، منطق و بیان در عصر خویش شبیه ترین افراد به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بود؛ و پدر بزرگوارشان امام حسین علیه السلام نیز این نکته را در کربلا و در هنگامه عزیمت ‌علی‌اکبر علیه السلام به نبرد دژخیم جاهل یادآوری نموده بودند.

مردم مدینه که نسبت به پیامبرشان علاقه داشتند و فوت پیامبر گرامی اسلام برایشان سخت و دشوار بود،  پس از رحلت آن خورشید عالم تاب در اندوهی ژرف به سر می‌بردند، در کتاب نهضة الحسین علامه فقید سید هبة الدین بغدادی نقل شده که مردم مدینه گهگاه به صورت دسته جمعی و یا انفرادی به منزل حضرت ‌علی‌اکبر می‌رفتند و به شوق جد بزرگوارشان او را زیارت می‌کردند

وی افزود: اگر کسی با ندا و صدای رسا و زیبای پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آشنا بود و ‌علی‌اکبر زبان به سخن گفتن می‌گشود، اگر آن فرد صورت گوینده را نمی‌دید؛ آن فرد تصور می‌کرد رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است که سخن می‌گوید. در تاریخ نقل شده هنگامی که اهل بیت پیامبر از ایشان یاد می‌نمودند به ‌علی‌اکبر نظر می‌افکندند و چون دل پدر برای صوت قرآن جدش تنگ می‌گردید، به جوانش می‌فرمود: «علی جان برایم قرآن بخوان تا  لذتم دو چندان گردد.» البته این موضوع مختص به اهل بیت پیامبر نبود. مردم مدینه که نسبت به پیامبرشان علاقه داشتند و فوت پیامبر گرامی اسلام برایشان سخت و دشوار بود،  پس از رحلت آن خورشید عالم تاب در اندوهی ژرف به سر می‌بردند، در کتاب نهضة الحسین علامه فقید سید هبة الدین بغدادی نقل شده که مردم مدینه گهگاه به صورت دسته جمعی و یا انفرادی به منزل حضرت ‌علی‌اکبر می‌رفتند و به شوق جد بزرگوارشان او را زیارت می‌کردند. ‌علی‌اکبر هم با  رویی گشاده از آنان پذیرایی می‌نمود و وسایل مهمان نوازی را به وجه احسن تدارک می‌دید.

حجت الاسلام، علیرضا بشیری گفت: بی تعارف کدام عقل سلیمی و کدام انسان پاک دلی به چنان نسب و تربیتی؛ و به چنین صورت و سیرتی غبطه نمی‌خورد و در آسمان آرزوهایش چنین جایگاهی را ببیند. البته شاید آنقدر این آرزو بزرگ است که حتی به آن فکر هم نمی‌کنیم.

وی ادامه داد: حضرت ‌علی‌اکبر علیه السلام در واقعه عاشورا یعنی از ابتدای حرکت کاروان از مدینه تا غروب روز دهم محرم سال ۶۱ هجری چهره‌ای از خود بر جای گذاشت که بی هیچ تردیدی الگویی کامل و بارز برای انسان‌هاست و خصوصا به این دلیل که ایشان در سنین جوانی نیز بوده اند این الگو بیشتر و بهتربرای جوانان قابل درک و عمل است. حقیر هر زمان که فرصت مغتنم گردد چه در میانه تدریس برای جوانان در دانشگاه و چه در سخنرانی‌ها و خصوصا فضای بعد از آن جوانان را ترغیب می‌کنم تا در کنار مراجعه به فضای مجازی چند دقیقه‌ای هم در باب زندگی ائمه و اهل بیت و خصوصا زندگی  امامین عسگریین و حضرت ‌علی‌اکبر علیهم السلام مطالعه داشته باشند و بیشتر با فضای ذهنی و نحوه نگاه این بزرگواران آشنا گردند.

وی افزود: اگر از ویژگیهای ممتاز این فرزند رشید امام حسین علیه السلام یکی را نام ببریم ابتدا باید به ایمان راسخ ایشان اشاره کنیم؛ زمانی که امام حسین علیه السلام در مسیر کربلا در منزل قصر بن مقاتل، به دنبال خوابی که دیده بودند، جمله «إنّا للَّه وإنّا إلیه راجعون» را بر زبان آوردند، علی اکبر علیه السلام جلو رفت و علّت را جویا شد. حضرت فرمود: در خواب دیدم که اسب سواری نزد من ظاهر شد و گفت: این قوم شبانگاه در حرکت است و مرگ به استقبالشان می‌آید. علی اکبر علیه السلام گفت:‌ای پدر! آیا ما بر حقّ نیستیم؟ حضرت فرمود: سوگند به خدا که ما بر حقّیم. علی اکبر علیه السلام گفت: پس ما را از مرگ باکی نیست.

حجت الاسلام، علیرضا بشیری گفت: بعد از ایمان راسخ ایشان که الگویی برای همه ماست، دومین ویژگی حضرت ‌علی‌اکبر علیه السلام بصیرت متعالی ایشان است. اگر در کلماتی که از ایشان و در واقعه عاشورا از ایشان نقل شده است مداقه‌ای داشته باشیم بصیرت والای ایشان کاملا هویداست. سومین ویژگی رشادت ایشان است؛ و به نظر می‌رسد در زمانه ما این مهم بسیار مورد نیاز است. چهارمین ویژگی که می‌تواند برای جوانان ما الگو قرار گیرد جوانمردی حضرت ‌علی‌اکبر علیه السلام است که در مدینه جوانمردی ایشان و عموی بزرگوارشان حضرت عباس علیه السلام زبانزد بوده است. صفت بعدی وفاداری این بزرگوار است که تا لحظه آخر از حق دست نکشید و خون و جان خود را بر سر پایداری و پاسداری از حق گذاشت. این هم برای جوانان ما الگویی بی همتا ست چگونه می‌شود که وفا در میان پیروان عاشورا به عنصری کمیاب بدل می‌شود حال اینکه جوانان کربلا افتاب بی بدیل وفا  و وفاداری بوده اند.

وی در پایان اظهر داشت: الگوی بعدی که آنهم در جامعه ما کم کم جای خود را به سنت‌های بعضا غلط وارداتی دیگری می‌دهد ادب است و می‌طلبد تا همه جوانان بیشتر در این زمینه از ایشان پیروی نمایند. و دست آخر الگوی بی بدیلی که می‌توان از ایشان بهره برد عمل به احکام اسلامی در هر شرایطی است. شما ملاحظه می‌کنید که تمامی افراد حاضر در کاروان امام حسین علیه السلام از جمله فرزند ارشد امام حسین علیه السلام حتی در سخت ترین شرایط دست از نماز و دیگر احکام واجب اسلامی نمی‌کشند و از قضا با جدیت بیشتری آن را رعایت می‌نمایند حال اینکه بعضی از جوانان تا مشکل کوچکی برایشان ایجاد می‌شود اولین تاثیر مشکل را در رعایت احکام و واجباتشان می‌بینند.