خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: از پارک جنگلی النگدره به عنوان یکی از هفت منطقه نمونه گردشگری کشور و پارک جنگلی شاخص شمال کشور یاد می شود.
در اوایل دهه ۹۰ در راستای اجرای بند ج ماده ۱۴۷ برنامه پنجم توسعه کشور، وزارت جهادکشاورزی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری) مکلف شد بدون رعایت تشریفات مناقصه مدیریت، احداث، نگهداری، توسعه و بهره برداری از پارک های جنگلی در محدوده و حریم شهرها را با حفظ مالکیت دولت و کاربری به شهرداری ها واگذار کند.
در سال ۱۳۹۰ و در راستای اجرای این بند، با پیگیری های به عمل آمده از سوی شهرداری گرگان در نهایت چهار نقطه در محدوده گرگان برای استفاده تفرجگاهی معرفی شد.
بر طبق این بند ۶۰۲ هکتار در منطقه ناهارخوران، ۱۸۵ هکتار در منطقه النگدره، ۲۰۰ هکتار اراضی هزارپیچ و ۶۹ هکتار منطقه جنگلی واقع در ضلع غرب محور صیادشیرازی به شهرداری گرگان واگذار شد.
در سال ۱۳۹۱ پارک جنگلی النگدره با طرح قبلی به شهرداری واگذار و مقرر شد طرح بازنگری آن حداکثر تا اواخر شهریور ماه سال آینده شود.
حالا در فاصله کمتر از ۶ سال از این واگذاری، اجرای طرح پیاده راه در پارک جنگلی النگدره و احداث پارکینگ برای اجرای این طرح، خبرساز شد. سیدهاشم موسوی نژاد، معاون جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در واکنش به اجرای این طرح ضمن اظهار بی اطلاعی از آماده سازی پارکینگ النگدره به یکی از رسانه ها اعلام کرده بود که «ما تا این لحظه هیچ مجوزی برای آن ها (شهرداری گرگان) صادر نکرده ایم و تا زمانی که طرح آن ها به ما داده نشود و در کمیته فنی دوباره ارزیابی و رای گیری نشود و مجوز نهایی را کمیته فنی ندهد، هرگونه عملیات اجرایی در آن نقطه (النگدره) غیرقانونی است و شهرداری نمی تواند چنین عملیاتی را بدون مجوز آغاز کند».
وی تاکید کرده بود که «حتی منابع طبیعی هم نمی تواند بدون نظر کمیته فنی اجازه این کار را بدهد بلکه باید ابتدا مشاور مطالعات خود را در قالب یک طرح به ما تحویل دهند سپس طرح در کمیته فنی اداره کل بررسی و ارزیابی شود سپس تصمیم گیری شود که تا امروز چنین پروسه ای اساسا انجام نگرفته است».
۵ سال قبل مصوبه گرفتیم
موضوع این واکنش را از مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری گرگان جویا شدیم و یحیی ستوده نیا با تاکید بر این که مجوزهای لازم را داریم به خبرنگار مهر گفت: پارکینگ در کتابچه طرح جنگلی النگدره دیده شده و سال ۹۲ که کتابچه طرح را تهیه کردیم مصوبه اش را گرفته ایم.
مطابق کتابچه طرح، پارک جنگلی النگدره باید ۱۶۵ روز در سال برای استفاده باز باشد و ظرفیت تفرجی روزانه آن دو هزار و ۳۵ نفر است؛ اما در بعضی از روزها هشت هزار نفر از این پارک استفاده می کنندوی با اشاره به این که خود کمیته فنی منابع طبیعی آن را همان زمان تایید کرده بود، گفت: ما سال قبل نامه ای را برای اجرایی شدن برنامه سال اول کتابچه طرح به منابع طبیعی فرستادیم و آن ها هم موافقت خود را اعلام کردند.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری گرگان بیان کرد: پس از واکنش آقای موسوی نژاد تلفنی با او صحبت کردم و حقیقت امر این است که ایشان از جزییات این طرح خبر نداشته و فکر نمی کرد اجرای پارکینگ جزء همان طرحی است که خودشان مصوب کرده اند؛ فکر کرده بود کار جدیدی است که باید از منابع طبیعی اجازه اش را می گرفتیم.
وی با تاکید بر این که بدون اجازه منابع طبیعی حتی اجازه قطع یک درخت یا زدن سرشاخه های درختان پارک را نداریم، افزود: همان زمان که داشتیم عملیات اجرایی پارکینگ را شروع می کردیم، رئیس منابع طبیعی و جنگلبانی گرگان حضور داشتند و با نظارت آن ها کار را شروع کردیم.
ستوده نیا ادامه داد: مدیرکل منابع طبیعی هم از روند کار بازدید داشتند و به ما اعلام کردند برابر کتابچه طرح هر اقدامی می خواهید انجام دهید؛ ماهم کاری بیشتری جز آن چه در برنامه سال اول کتابچه طرح دیده شده انجام نداده ایم.
شهرداری به دلایلی خود را درگیر عملیات اجرایی نکرد
وی با یادآوری این که ۱۸۵ هکتار از اراضی جنگلی پارک النگدره سال ۱۳۹۱ تحویل شهرداری شده است، اضافه کرد: اصل واگذاری پارک به شهرداری ۱۵ ساله است اما برابر برنامه تدوین شده عملیات اجرایی آن باید چهار ساله انجام می شد اما شهرداری گرگان به دلایلی خودش را درگیر عملیات اجرایی در پارک جنگلی النگدره نکرد.
وی در پاسخ به این سوال که چه دلایلی مانع اجرای برنامه بود، گفت: شهرداری باید صبر می کرد کتابچه طرح پارک جنگلی النگدره با پارک جنگلی صیاد شیرازی به صورت یکپارچه اجرا شود.
ستوده نیا با بیان این که اجرای پیاده راه و احداث پارکینگ مطابق همان برنامه در حال اجراست، به جزییات بیشتر طرح های دیده شده در کتابچه پارک جنگلی النگدره اشاره و تصریح کرد: در این طرح بر اساس زون بندی، کمپ سازمان یافته، رستوران، باغ پرندگان، چایخانه سنتی، زمین ورزشی و ... در النگدره دیده شده است؛ مثلا در کتابچه طرح دیده شده شهرداری در سال اول باید پارکینگ را درست کند و در فلان نقطه پارک فنس احیایی بکشد.
وی با تاکید بر این که شهرداری باید با دو هدف پیاده راه را اجرایی کند، بیان کرد: خطر جانی شهروندانی را که در النگدره ورزش و پیاده روی می کردند، تهدید می کند و تاکنون شاهد موارد زیادی بودیم که شهروندان دچار حادثه شدند از سوی دسگر استفاده از پارک جنگلی النگدره بیش از ظرفیت تفرجی است.
۱۶۵ روز در سال باید از النگدره استفاده کنیم
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری گرگان یادآور شد: مطابق کتابچه طرح، پارک جنگلی النگدره باید ۱۶۵ روز در سال برای استفاده باز باشد و ظرفیت تفرجی روزانه آن دو هزار و ۳۵ نفر است؛ اما متاسفانه نه تنها تعداد روز رعایت نمی شود بلکه در بعضی از روزها بین هفت تا هشت هزار نفر از این پارک استفاده می کنند.
وی با بیان این که استفاده بیش از ظرفیت از پارک جنگلی النگدره باعث از بین رفتن فضای جنگلی در مسیر رفت شده است، گفت: بنابراین هم به جهت ایمنی مردم و هم این که خودروها خیلی اجازه ورود به پارک را نداشته باشند ناگزیر شدیم پیاده راه را به طور آزمایشی اجرا کنیم. استفاده بیش از ظرفیت از پارک جنگلی النگدره باعث از بین رفتن فضای جنگلی در مسیر رفت شده است
وی با تاکید بر این که باید به پارک جنگلی النگدره تنفس بدهیم تا خودش را پیدا کند، در پاسخ به این سوال که برای امنیت پیاده روی در پارک هم چاره اندیشی شده، بیان کرد: پیاده راه از ساعت ۶ صبح تا ۶ عصر اجرا می شود و علاوه بر این که پاسگاه انتظامی در پارک مستقر است در شیفت صبح و عصر پنج نگهبان و در شیفت شب سه نگهبان در پارک گشت زنی می کنند.
ستوده نیا خاطرنشان کرد: پارکینگ النگدره حدود نیم هکتار است و ظرفیت استقرار حدود ۶۰ خودرو را داراست که در ایام غیر پیک کاملا پاسخگوی نیاز است.
پارکینگ مجوز مستقل نیاز ندارد
ستوده نیا نه تنها اظهارات موسوی نژاد را تایید نکرد بلکه مدعی بود عملیات اجرایی پارکینگ النگدره با مجوز اداره کل منابع طبیعی گلستان و با حضور رئیس اداره منابع طبیعی و جنگلبانی گرگان آغاز شده است، صحت صحبت های ستوده نیا و اظهارات نقیض موسوی نژاد را از مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان جویا شدیم و ابوطالب قزلسفلو به خبرنگار مهر اظهار کرد: مدیریت پارک جنگلی النگدره به شهرداری گرگان واگذار شده است و اجرای پیاده راه منعی ندارد و پارکینگ هم اگر در کتابچه طرح دیده نشده باشد نیاز به مجوز دارد.
وی با بیان این که از محل اجرای پارکینگ بازدید کرده ام، گفت: هیچ مانعی برای اجرای پارکینگ وجود ندارد چرا که محل اجرای پارکینگ زمین خلع ید شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با یادآوری این که محل اجرای پارکینگ منابع ملی است که با حکم دادگاه آن را از متصرف بازپس گرفته ایم، افزود: محل اجرای پارکینگ عاری از درخت است و در کتابچه پارک جنگلی النگدره و مطالعات انجام شده کاربری این نقطه پارکینگ دیده شده و مورد تایید است.
قزلسفلو با بیان این که پارکینگ اجرا شده هم در استان و هم در تهران و سازمان مصوب شده و اجرای آن برابر کتابچه طرح است، خاطرنشان کرد: اجرای پارکینگ به مجوز مستقل و مجدد نیاز ندارد.
پایان مطالعات جدید النگدره تا یکماه آینده
صحبت های قزلسفلو آب پاکی را روی دست مخالفان اجرای طرح پیاده راه و پارکینگ پارک جنگلی النگدره که از این طرح به عنوان طرح شتابزده یاد می کردند، ریخت و شهردار گرگان هم در گفتگو با خبرنگار مهر از آغاز مطالعات جدید در پارک جنگلی النگدره خبر داد.
عبدالرضا دادبود به خبرنگار مهر اظهار کرد: پیاده راه پارک جنگلی النگدره از سه شنبه هفته قبل به طور موقت و آزمایشی اجرا شده و در صورت استقبال شهروندان ادامه می یابد.
وی با بیان این که این طرح در حال حاضر فقط در روزهای زوج به اجرا در می آید و طبق توافق انجام شده با دستگاه های ذیربط مانند فرمانداری در مسیر پیاده راه کالسکه و ماشین برقی مستقر شده است، گفت: علاوه بر احداث پارکینگ در عرصه خلع ید شده منابع طبیعی، امکان پارک خودرو به طور خطی در پارک جنگلی النگدره وجود دارد.
شهردار گرگان با اشاره به این که در ایام نوروز کار مطالعاتی وسیعی انجام شد و طبق نظرسنجی ۸۰ درصد شهروندان علاقه مند بودند پیاده روی پارک جنگلی النگدره تقویت شده و مورد توجه قرار گیرد، اضافه کرد: احداث پیاده راه یا پیاده راه کردن مسیر موجود و تکمیل آن در دستور کار قرار دارد.
وی یادآور شد: ورود خودرو به پارک های جنگلی از عمر آن می کاهد و باعث آسیب های جدی به پارک می شود از اینرو مطالعاتی را برای کاهش عبور خودروها در پارک جنگلی النگدره در دستور کار قرار داده ایم.
دادبود با بیان این که یکی از برنامه های ما ایجاد پارک سوار در داخل شهر است و امیدواریم بتوانیم زمین مورد نیاز را پیدا کنیم، افزود: انجام مطالعه این موضوع را به سازمان حمل و نقل ابلاغ کرده ایم.
وی از آغاز دو طرح مطالعاتی ویژه پارک جنگلی النگدره خبر داد و خاطرنشان کرد: مطالعه طرح جامع گردشگری النگدره، مطابق پهنه بندی های انجام شده و بر اساس مطالعات قبلی آغاز شده برای آن که بتوانیم عملکردها و پروژه هایی را برای ورود بخش خصوصی و سرمایه گذار در آن تعریف کنیم؛ همچنین مطالعه مسیر دسترسی و حمل و نقل النگدره را شروع کرده ایم و امیدواریم تا یک ماه آینده مطالعات به اتمام برسد و طرح وارد مرحله اجرایی شود.
به گفته مدیران شهرداری گرگان هم اکنون استفاده بیش از ظرفیت به پارک جنگلی النگدره آسیب وارد کرده و آن ها ناگزیر به اجرای پیاده راه هستند؛ نکته ای که غفلت از آن و تعریف پروژه های جدید مانند احداث رستوران که در کتابچه طرح دیده شده، با این موضوع در تعارض بوده و می تواند بیش از پیش موجودیت پارک جنگلی شاخص شمال کشور را تهدید کند.