خبرگزاری مهر - گروه استانها، مختار رحیمی؛ تنها هدف دولتها با ارائه طرح های متفاوت اشتغالزایی بالا بردن آمار اشتغال است. برغم تمام برنامه ها و طرح هایی که دولت ها در جهت ایجاد َشغل پایدار برای مردم جامعه ارائه داده اند، هنوز بیشتر مطالبات جوانان، اشتغال است.
اکثریت افراد جویای کار که جمعیت بیکار کشور را تشکیل می دهند معمولا فاقد مهارت فنی و حرفه ای هستند. دولت افراد چون جویای کار را هم جزء آمار اشتغال در تمام طرح های اشتغالزایی اعلام می کند بدون اینکه این افراد شغلی پایدار داشته باشند و این افراد نه تنها اثر گذاری خوبی بر روی زندگی شخصی خود ندارند بلکه هیچگونه کمکی برای رونق بخشی شهر خود نیز نداشته اند.
دولت ها معمولا برای رفع معضل بیکاری در کشور طرح ها و پیشنهادها و راهکارهای متفاوتی به منظور ایجاد اشتغال مولد و توسعه فرصت های شغلی در جهت رفع بحران بیکاری جوانان ارائه داده اند، تا بلکه فرصت های اشتغال برای افراد بیکار ایجاد شود، اما نه تنها در برنامه ریزی ها بلکه حتی در مرحله اجرا هم نتوانستند در رفع بحران اشتغال در کشور کمک کند.
بی توجهی به آموزش بیکاران در سیریک/مغفول ماندن جایگاه اداره فنی و حرفه ای در سیریک
هر چند که خیلی از افراد بیشترین مبنای اصلی اشتغال در کشور را پرداخت تسهیلات و منابع بانکی می دانند، اما آموزش و مهارت آموزی از اصلی ترین راهها برای ایجاد اشتغال پایدار است و با ایجاد کارگاهها و کلاسهای آموزشی فنی و حرفه ای می توان به این مهم دست پیدا کرد.
فقدان و عدم استقرار دو دستگاه اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مرکز آموزش های فنی و حرفه ای در شهرستان سیریک از عواملی است که منجر به بالا بردن آمار بیکاری در این شهرستان شده است. آنچه باعث رونق و شکوفایی اقتصادی، ایجاد بازار کار، اشتغالزایی و جلوگیری از ناهنجاریهای اجتماعی می شود مسئولان در ایجاد و استقرار آن تعلل و کوتاهی می کنند.
از طرفی نقش نهادهای آموزشی در شهرستان سیریک همچون آموزش و پرورش و دانشگاهها بر اساس وظیفه و مسئولیتی که دارند به نقش آموزش و مهارت آموزی در بین جوانان بیکار توجه ای نمی شود. طبق بررسی های صورت گرفته از وضعیت اشتغال افراد تحصیل کرده در شهرستان سیریک، این افراد تنها فقط دارای مدرک تحصیلی هستند.
چند سالی است که دانشگاهها و مراکز عالی کشور فقط به سمت و سوی مدرک گرایی می روند بدون اینکه توجه ای به اشتغال فارغ التحصیلان داشته باشند و دانشگاهها به این باورند که ایجاد شغل برای فارغ التحصیلان به عهده دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیست.
آموزش و تربیت نیروی انسانی در سیریک و نبود مهارت های مورد نیاز بازار کار از سوی ایجاد مهارت های لازم در افراد برای توانایی در احراز مشاغل نقش بسزایی در اشتغال مردم سیریک دارد در صورتی بین سطوح تحصیلی و مهارت آموزی هماهنگی و تناسب وجود ندارد ،باعث می شود که دانش آموختگان دانشگاهی به دلیل فقدان مهارت نتوانند در محیط کارایی مناسبی داشته باشد.
بهترین راهکار استفاده از ظرفیت های موجود در سیریک و استفاده از ظرفیتها و شغلهای بومی منطقه، بخصوص مشاغلی با محور دریا، خدمات گردشگری و کشاورزی است که می تواند به عنوان شغل های پر در آمد از آنها نام برد.
از آنجایی که وجود مشاغل خانگی در بین خانواده ها تاثیر اساسی در رفع بیکاری دارد، زنان می توانند در بخش های نظیر خیاطی، آرایشگاه، صنایع دستی زمینه خود اشتغالی بالایی برای بانوان سیریکی ایجاد کند.
پس می توان عمده ترین دلایل بیکاری در سیریک نبود مهارت های مورد نیاز بازار کار از سوی جویندگان کار عنوان کرد و نبود آموزش مورد بعدی است که بیکاران در سیریک با آن روبرو هستند. همچنین عدم استقرار دستگاهها و ادارات متولی کار از قبیل اداره کار، رفاه تعاون اجتماعی و اداره فنی و حرفه در شهرستان از عمده عوامل بیکار شدن جوانان در سیریک است.
اعتبارات دولتی تاثیری در کاهش نرخ بیکاری شهرستان سیریک نداشته است
در همین خصوص رئیس شورای اسلامی شهر سیریک در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: دولتها برای رفع معضل بیکاری در سیریک اعتباراتی برای اشتغالزایی پرداخت کرده اند، اما تاثیری در رفع بحران بیکاری نداشته است و همچنین آمار بیکاری در سیریک بالا است.
یوسف زره زاده با اشاره به راههای مقابله با بحران بیکاری در سیریک اظهارداشت: اعطای مجوز صادرات و واردات برای تجار و بازرگانان سیریکی، در کنار صدور مجوز صید و همچنین ایجاد صنایع و معادن می تواند به کاهش بحران بیکاری در سیریک کمک کند.
زره زاده افزود: افزایش سطح تحصیلات جوانان و دریافت مدارک بالا سطح توقع جوانان را بالا برده است به طوری که دیگر حاضر به کار در واحدهای خدماتی و کارگاهها نیستند و همه به دنبال کار در دستگاههای اداری هستند.
وی با بیان اینکه دولتها در زمینه رفع معضل بیکاری در این شهرستان به طور جدی و اساسی کاری انجام نداده اند تصریح کرد: اشتغال با نگاه دریا محور می تواند بهترین زمینه اشتغال برای بومیان این منطقه باشد.
وی در ادامه با بیان این عنوان که بیکار شدن جوانان سیریک در کنار دریا قابل قبول نیست افزود: با وجود دریا می توان زمینه اشتغال برای جوانان این منطقه فراهم کرد در صورتی که مسئولان در زمینه های صدور مجوزات به مردم این منطقه کمک کنند.
رئیس شورای اسلامی شهر سیریک به عدم استقرار دستگاهای اداری متولی کار در شهرستان اشاره ای کرد و افزود: عدم استقرار دو دستگاه اداری در بحث کار و شغل از قبیل اداره کار ، رفاه و تعاون و اداره فنی و حرفه ای در شهرستان سیریک، منجر به این شده که جوانان سیریکی دانش و تخصص کافی نداشته باشند.
وی گفت: با توجه طرح توسعه سواحل مکران ،پروژه های متعددی در این شهرستان راه اندازی خواهد شد از قبیل احداث بزرگترین پروژه نیروگاه انرژی در شهرستان سیریک که با همکاری روسیه در حال اجرا است، ولی متاسفانه بدلیل عدم ایجاد زمینه آموزش و مهارت برای جوانان سیریکی باعث می شود که جوانان بومی این منطقه این فرصت را از دست بدهند.
محسن زره زاده جوان ۳۰ ساله سیریکی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اذعان به اینکه لیسانس مدیریت بازرگانی دارد ولی بیکار است گفت: شش سال پیش مدرک لیسانس مدیریت بازرگانی خودم از دانشگاه آزاد سیریک گرفتم ولی نتوانسته ام جذب کار شوم و بیکار مانده ام.
زره زاده گفت: جوانان با هزار امید و آرزو درس می خوانند که جذب کار شوند،اما کار پیدا کردن، به ما جوانان جویای کار یک رویاء شده است.
وی با بیان اینکه در جامعه امروزی ما، ایجاد شغل سه چیز می خواهد یکی سرمایه، دومی مدرک تحصیلی بالا و سومی مهارت و تخصص، افزود: که از این سه چیز ما فقط توانستیم مدرک تحصیلی خود بگیریم که فعلا مدرک تحصیلی هم برای ما نتوانسته ایجاد شغل کند.
وی با بیان این عنوان که تا کنون طرح های اشتغالزایی نتوانسته جوانان بیکار را صاحب شغل و کار کند بیان داشت: تسهیلاتی که دولتها در قالب طرح اشتغالزایی به افراد بیکار می دهند ، هم گرفتن این تسهیلات سخت است و هم مقدار آن خیلی کم است که نمی شود با آن شغلی ایجاد کرد.
وی ضمن گلایه مندی از قانون کار در ایران و با بیان درخواست از اصلاح قانون کار در ایران باعث می شود خیلی از بیکاران در کشور برای همیشه بیکار بمانند گفت: برای سر کار رفتن شرایط سنی یکی از معضلاتی است که فارغ التحصیلان بیکار با آن روبرو هستند.
تعاون، کار و رفاه اجتماعی و آموزش فنی و حرفه ای در سیریک مستقر نیستند
فرماندار سیریک در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به عدم استقرار بعضی از ادارات بخصوص فنی و حرفه ای ،مردم را دچار مشکل کرده است ، اما مسئولان از ناحیه فرمانداری پیگیری حل این مشکل و استقرار دیگر اداراتی که تا کنون در این شهرستان استقرار نیافته اند هستند.
میر مرسل ایزدی پور ، همچنین به خسارات ناشی از عدم استقرار اداره فنی و حرفه ای و اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد و گفت: بخش عظیمی از نیروی کار و اشتغال ما از طریق اداره فنی و حرفه ای و کار و دانش نیز، آموزش و تامین می شود.
وی از پیگیری برای استقرار اداره فنی و حرفه ای و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شهرستان سیریک اشاره ای کرد و افزود: با پیگیری های صورت گرفته، ساختمانی جهت استقرار اداره فنی و حرفه ای در نظر گرفته شده است که به زودی به دنبال راه اندازی آن هستیم.
وی در خصوص استقرر و راه اندازی اداره تعاون،کار ورفاه اجتماعی بیان کرد: امیدواریم که با همکاری شورای اسلامی شهر سیریک و شهرداری این شهر بتوانیم اداره تعاون،کارو رفاه اجتماعی در ساختمان شهرداری سیریک مستقر کنیم.
ایزدی پور خواستار رفع مشکل بحران بیکاری از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی شد و تصریح کرد: در شهرستانهای ساحلی مانند سیریک ،با سرمایه گذاری در بخش های شیلات، واردات و صادرات، صنعت و صنایع دریایی و لنج سازی می توان به رفع بحران بیکاری شهرستان سیریک کمک کرد.