به گزارش خبرگزاری مهر، ابوذر ابراهیمیترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنرانی خود در سمینار «همسایگان در گفتمان سیاست خارجی مقام معظم رهبری» گفت: همسایه در غیر از همسایگی کشورها، ممکن است اختیاری یا قهری باشد، اما همسایگی در کشورها هم در مرحله حدوث و هم در مرحله بقاء، قهری است.
وی ادامه داد: ما نه حدوثاً در به وجود آمدن همسایه اختیار داریم و نه در بقاء که با همسایه زیست کنیم یا جدا شویم و یا تغییر همسایگی دهیم. در واقع شاید سالیان سال بگذرد و این تغییرات اتفاق نیافتد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اذعان بر اینکه؛ ایران یکی از پُر همسایهترین کشورهای جهان است، گفت: با اینکه از نظر قلمرو، وسعت و مساحت از ما بزرگترها زیاد هستند، اما ایران همسایگان فراوانی دارد که مهمترین ویژگی این همسایگی در این است که مرزهای فرهنگی ما گستردهتر از مرزهای جغرافیایی است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همگرایی در روابط با کشورهای همسایه را سیاست راهبردی ایران دانست و گفت: ایران دارای تاریخ پُر فراز و نشیبی با همسایگان است به گونهای که پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی برخی کشورهایی که اکنون همسایه ما هستند و جز قلمرو این اتحادیه بودند، بعد از فروپاشی به ایجاد رابطه با ایران تأکید داشتند.
وی همچنین، اظهار کرد: ایران در زُمره کشورهایی است که مرزهای فرهنگی آن بسیار فراتر از مرزهای سیاسی تعریف شده است و این دو مرز با یکدیگر قابل تطبیق نیستند و این پیوستگیها موجب شده در دورههایی که حتی برخی نظامهای سیاسی همسایه، زخمهای عمیقی بر پیکر روابط وارد کردهاند پیوستگیهای فرهنگی زخم دردناک را به سرعت ترمیم کردهاند.
ابراهیمیترکمان نمونهای از این رُخداد را در روابط ایران با عراق برشمرد و گفت: میتوان دید که چگونه عنصر فرهنگ و اشتراکات مذهبی به سرعت توانست نقش تاریخی خود را به عهده بگیرد و زخمهایی که پدید آمده بود را ترمیم کند.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: در اندیشه رهبر معظم انقلاب اسلامی هم این موضوع با برجستگی تمام خود را نشان میدهد. فرمایشات مکرر ایشان در خصوص بسط روابط و اولویت دادن با همسایگان موید همین معناست.
وی با تأکید بر اینکه فرهنگ بستر مناسب توسعه روابط بین ملتهاست، گفت: ایران یکی از غنیترین فرهنگهای دنیا به ویژه در زمینههایی چون شعر، ادب و هنر است و از حیث داشتههای فرهنگی جزو سرآمدترین کشورها است. از همین روست که در منظومه فکری و دیدگاههای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بر این موضوع که باید روابط ایران با همسایگان تقویت شود، تأکید شده است.
ابراهیمیترکمان ضمن ابراز خرسندی از تلاشهای وزارت امورخارجه در سالهای اخیر برای توسعه روابط ایران با همسایگان، بر ضرورت تداوم این دور از جلسات تخصصی تأکید کرد و گفت: این گونه جلسات باید تکرار شود تا به عنوان استراتژی روابط ما با این کشورها به اجرا درآید.
بنابر اعلام این خبر، سمینار «همسایگان در گفتمان سیاست خارجی مقام معظم رهبری» ۲۴ اردیبهشتماه با هدف بررسی دیدگاههای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در منطقه اوراسیا و با محوریت سیاست خارجی، سیاست همسایگی، رویکرد فرهنگی ـ تمدنی و ژئوپلیتیک راهبری منطقه اوراسیا با حضور اساتید دانشگاه و دیپلماتهای مرتبط با این حوزه در محل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) برگزار شد.