اظهار نظر رئیس جمهور در مورد اصلاح فرهنگی برخی ورزشگاه‌ها برای فراهم شدن زمینه حضور بانوان می‌تواند نشان‌هایی امیدبخش برای رفع یک نیاز قشر بزرگی از جامعه باشد.

خبرگزاری مهر - گروه ورزش: حق ورود به ورزشگاه ها از مطالبات و نیاز جامعه امروز برای بانوان است. این مطالبه ای است که از سال ها پیش مطرح بود و هر روز هم پررنگ تر می شود. بنابراین نمی‌توان آن را نادیده گرفت به خصوص با ورودی که بعضا مسئولان به این مسئله داشته اند و درهایی که گهگاه به روی بانوان باز شده است. 

دوره های مختلف لیگ جهانی والیبال و فینال لیگ برتر بسکتبال از جمله فرصت هایی بود برای اینکه بانوان حق خود را از حضور در سالن مسابقات بگیرند اگرچه با گزینش؛ البته سال گذشته و در پنجره دوم رقابت های انتخابی جام جهانی بسکتبال و برای دیدار با عراق همین عامل بازدارنده و محدودکننده هم برداشته شد تا زنان با تفاوتی آشکار نسبت به دفعات قبل به ورزشگاه بروند.

اینگونه با «آزادی» حضور زنان در «آزادی»، برای اولین بار حضور خانوادگی افراد را در میان تماشاگران ورزشی را شاهد بودیم اما پایان آن بازی بسته شدن دوباره راه های ورود به ورزشگاه ها را برای بانوان داشت و بازگشت به معضل همیشگی چراکه « منع حضور بانوان در ورزشگاه ها» همچنان در ورزش ایران وجود دارد و به صورت مقطعی و بازی به بازی برای آن راهکار ارائه می شود نه یکبار برای همیشه.

چراغ سبز رئیس جمهور به ورزش بانوان و تماشاگران شان

این در حالی است که نگاه مدیر اول اجرایی کشور یعنی رئیس جمهور نسبت به ورزش بانوان و رفع موانع آنها چه در رابطه با حضور در ورزشگاه ها و چه پخش مستقیم رقابت های آنها مثبت است. 

حسن روحانی در جریان مراسم تقدیر از مدال آوران که دو هفته پیش برگزار شد به موضوع ورود بانوان به ورزشگاه ها اشاره کرد و به آن به عنوان حق مسلم این قشر از جامعه تاکید کرد. رئیس جمهور در این مراسم حتی به این مسئله اشاره کرد که به خاطر فحاشی و مطرح شدن صحبت های بعضا رکیک از سوی تماشاگران مرد، به خانم ها اجازه ورود به ورزشگاه داده نمی شود اما بهتر است راهکاری اندیشیده شود برای جلوگیری از اینگونه رفتارهای تماشاگران مرد؛ راه حل این موضوع جلوگیری از ورود بانوان نیست. 

رئیس جمهور همچنین اشاره ای به پخش مستقیم دیدارهای ورزش بانوان داشت. وی گفت که در مورد رشته هایی که در آن ورزشکاران خانم پوشش کامل دارند چه اشکالی دارد که پخش مستقیم مسابقات انجام شود؟

تکاپوی ورود زنان به ورزشگاه ها

طبق اصل بیستم قانون اساسی تمام افراد جامعه چه مرد و چه زن در برابر حقوق اجتماعی و سیاسی حق برابر دارند. طبق این قانون حضور در ورزشگاه برای بانوان به عنوان یک حق فردی و شهروندی محفوظ است با این حال چرا همچنان پافشاری به برخی عقاید، باعث محدودیت حضور بانوان در ورزشگاه ها شده است؟! مگر نه اینکه حضور بانوان و در کل افراد یک خانواده در فضایی امن و با نشاط مانند ورزشگاه ها حتی به بهبود روابط خانوادگی و محیط اجتماعی کمک می کند، پس چرا درهای ورزشگاه ها در بسیاری موارد همچنان بسته است؟ 

به گفته عبدالکریم حسین زاده رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس، ممنوعیت ورود بانوان ایرانی به ورزشگاه‌ها بر خلاف منشور حقوق شهروندی است با این اوصاف مخالف برخی با این مهم به چه معناست؟ البته بعضا محیط ورزشگاه ها را مردانه می دانند اما واقعا این مسئله دلیل قانع کننده ای برای محروم شدن بانوان از حق طبیعی شان است؟

البته طی ماه های گذشته به موضوع ورود بانوان به ورزشگاه ها خیلی جدی تر نگریسته شد به خصوص با لحاظ کردن عواقب جهانی که این مسئله می تواند برای ورزش ایران داشته باشد اما ورود گهگاه مسئولان به این مسئله تا به امروز چه نتیجه ای داشته است؟ اصلا وزارت ورزش به عنوان متولی ورزش کشور چه مسیری را در این زمینه دنبال می کند؟ به خصوص با توجه به صحبت های رئیس جمهور در مراسم تقدیر از مدال آوران.

داورزنی: وزارت ورزش هنجارشکنی نمی کند
«آزاد شدن ورود بانوان به ورزشگاه ها و پیگیری آن یک موضوع فراوزارتخانه ای و فرادولتی است ضمن اینکه دولت از ابتدا با محیا شدن برای این ورود و حضور بانوان در ورزشگاه مخالفتی نداشته است»، محمدرضا داورزنی معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این مطلب تاکید کرد که این موضوع با تدبیر در حال پیگیری است. 

وی تصریح کرد: در حال حاضر در بسیاری از رشته های سالنی که رعایت اصول و شرایط لازم در آن امکان پذیر است، حضور بانوان برای تماشای رقابت ها بلامانع است بحث ما این نیست چارچوب ها رعایت شود که از نظر ما هم شدنی است.

وی همچنین با اشاره به پخش تلویزیونی رقابت های ورزش بانوان یادآور شد: بخش تلویزیونی تابع دستگاه دیگری است که بر اساس سیاست های مربوطه عمل می کند. اما اینکه چه انتظاری می توان داشت از مجموعه صدا و سیما و مجموعه ای که باید کمک کنند تا بعضی از مشکلات و محدودیت ها برطرف شود، بحث دیگری است که باید به آن پرداخته شود. در کل اینکه از نظر ما با حفظ موازین و رعایت اصول دینی، بانوان برای تماشای برخی از دیدارها به سالن ها بیایند و تلویزیون هم برخی از رقابتها را پوشش دهد.

معاون وزیر ورزش با تاکید بر اینکه اینگونه برداشت نشود که وزارت ورزش و دولت به دنبال هنجارشکنی هستند، گفت: اینگونه نیست؛ اعتقادمان این است درصورت رعایت و حفظ اصول، چه اشکالی دارد که رقابت های ورزش بانوان پخش شود مثلاً در رشته ای مانند تکواندو، کاراته و وشو که بانوان کاملاً پوشیده هستند. اصلا اگر مسابقات این رشته ها برگزار می شود به خاطر این است که پوشششان مناسب است.

داورزنی در پایان تاکید کرد: باید شرایطی فراهم شود تا امکان تحت پوشش بردن بیشتر فدراسیون ها فراهم شود. در این زمینه شرایط سخت افزاری و محیطی باید مدنظر باشد. شاید به گونه ای باشد که خانواده ها با حفظ موازین به ورزشگاه ها بیایند. مجموعه وزارت ورزش با تدبیر در حال پیگیری این موضوع است.

نشانه های امیدبخش برای یک نیاز
به گزارش خبرنگار مهر، در هر صورت افراد مختلف جامعه اعم از مردان و بانوان نیاز دارند تا ساعت هایی را در محیطی بانشاط مثل ورزشگاه ها سپری کنند. در واقع حضور در ورزشگاه برای همه افراد یک نیاز است نه صرفا فرصتی برای دورهمی و با هم بودن؛ دست یابی به این نیاز طی سال های گذشته همواره فراز و نشیب هایی داشته اما این روزها که موضوع آن در جامعه داغ تر از همیشه است و به خصوص صحبت های اخیر رئیس جمهور هم روزنه های امید را بازتر کرده، بهتر است جدی تر از همیشه رفع ممنوعیت ورود بانوان به ورزشگاه ها پیگیری شود تا یکبار برای همیشه این پرونده قدیمی بسته است.