رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی صبح امروز برنامه ها، اهداف و چشم اندازهای دومین همایش بین المللی ابن میثم بحرانی که 25 تا 27 دی ماه برگزار می شود را تشریح کرد و گفت: برگزاری این همایش را می توان گامی مثبت در راستای تبیین وحدت عملی جهان اسلام، معرفی نخبگان اسلامی به منظور حفظ هویت اسلامی و جلوگیری از تهاجم فرهنگی دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محمود محمدی عراقی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در نشست مطبوعاتی که به منظور تشریح برنامه های دومین همایش بین المللی ابن میثم بحرانی برگزار شد، گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال پیامبر اعظم پنجاه و یکمین برنامه علمی و فرهنگی خود را به بزرگداشت فیلسوف، دانشمند و ادیب مسلمان و دانشمند اسلامی اختصاص داده است .

وی با اشاره به این امر که همایش بزرگداشت ابن میثم با شعار "وحدت رمز سعادت مسلمین" برگزار می شود، گفت: هدف از برگزاری این برنامه بزرگداشت و معرفی مفاخر اسلامی، میراث علمی و دینی آنها به عنوان یکی از راهبردهای فرهنگی جهان اسلام ؛ جلب توجه نخبگان مسلمان به میراث فرهنگی خود به منظور حفظ هویت اسلامی و تجدید حیات تمدن اسلامی و مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب علیه اسلام؛ تحکیم روابط فرهنگی ایران و کشورهای جهان اسلام به ویژه همسایگان مسلمان ایران و سرانجام معرفی پرچمداران  وحدت و همبستگی اسلامی است، با توجه به اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری به وحدت جهان اسلام به ویژه وحدت تسنن و تشیع نیازمندیم.

این همایش از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با همکاری شورای عالی امور اسلامی بحرین برگزار می شود و بر اساس اظهارات رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزاری این همایش بر اساس تفاهم نامه ای صورت می گیرد که 2 سال قبل میان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و معاون نخست وزیر و رئیس شورای عالی امور اسلامی بحرین امضاء شد. چرا که یکی از مواد این تفاهم نامه بزرگداشت شخصیتهای مشترک ایران و بحرین بوده است.

حجت الاسلام عراقی تصریح کرد: ایران و بحرین از یک پیشینه تاریخی و فرهنگی مشترک برخوردارند و یکی از برجسته ترین شخصیتهای علمی و فرهنگی که مورد احترام و افتخار ایران و بحرین قرار دارد، علامه کمال الدین میثم بن علی بن میثم بحرانی است از پیشتازان حرکت علمی و فرهنگی و تقریب مذاهب اسلامی تلقی می شود.

وی با اشاره به نخستین همایش بین المللی بزرگداشت ابن میثم شارح نهج البلاغه که آذر ماه سال گذشته در منامه، بحرین برگزار شد، گفت: در بیانیه این همایش تصریح شد که این همایش به نحو شایسته حق چنین شخصیتی را ادا نکرده و در چنین زمانی پیشنهاد برگزاری دومین همایش ابن میثم در ایران ارائه شد. از این رو ستاد سیاستگذاری و هیئت علمی همایش به دنبال یکسال تلاش علمی مقدمات این همایش علمی و فرهنگی را فراهم کردند که از فردا دوشنبه 25 دی ماه از ساعت 3 بعد از ظهر در محل کتابخانه ملی با سخنرانی افتتاحیه دکتر حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی آغاز می شود.

این همایش به مدت سه روز برگزار می شود که دو روز نخست آن ( 25 و 26 دی ماه) در تهران و روز آخر آن (27 دی ماه) در قم، مدرسه امام خمینی (ره) خواهد بود .

حوزه علمیه قم، دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز جهانی علوم اسلامی، موسسه آل بیت، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مجمع اهل بیت، بنیاد نهج البلاغه ، دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، دانشکده علوم حدیث و همچنین فضلا و طلاب بحرینی مقیم قم از جمله مراکز، نهادها و سازمانهایی هستند که در برگزاری این همایش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را یاری کردند.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: پس از فراخوان مقاله برای این همایش بیش از 100 مقاله در هفت محور به دبیرخانه این همایش ارسال شد که از این تعداد نیمی از علمای خارج از کشور و نیمی از علمای داخلی محسوب می شوند. از این تعداد 70 مقاله انتخاب شده که منتشر و برخی در همایش ارائه می شوند.

وی گفت: بیش از 40 نفر از اندیشمندان جهان اسلام از کشورهای بحرین، عراق، مصر، سوریه، کویت، امارات، هندوستان و عربستان بر اساس مقالات علمی خود در همایش شرکت می کنند.

همایش "بزرگداشت علامه ابن میثم بحرانی" در سه کمیسیون برگزار می شود. شخصیت ابن میثم و وحدت اسلامی که به بررسی آثار وی در عرصه وحدت اسلامی می پردازد؛ کمیسیون ابن میثم و شرح نهج البلاغه که شرح کبیر نهج البلاغه را به عنوان یکی از مهمترین آثار وی مورد بررسی قرار داده و سومین کمیسیون دیدگاه های علمی و اجتماعی این علامه فقید را مورد ارزیابی قرار می دهد.

حجت الاسلام محمدی عراقی درباره شرح حال زندگی ابن میثم اظهار داشت: علامه ابن میثم بحرانی در یکی از پرآشوب ترین دوران تاریخ اسلام و منطقه ، در قرن هفتم متولد شد. امت اسلامی از جمله ایران در این قرن از هر سو با مشکلاتی مواجه بود و از شرق جهان اسلام حمله مغول و غرب مبارزه جهان صلیبی رو به رو شده بود، در این میان جنگ حکام محلی و اختلافات مذهبی تنشهای داخلی را نیز شکل داده بود. ابن میثم در این شرایط 30 اثر برجسته خلق کرده و دانشمندان برجسته ای را تربیت می کند.

وی یادآور شد: احیای آثار این دانشمند برجسته یکی از اهداف برگزاری همایش بود که با تلاشهای اعضای دبیرخانه همایش انجام دادند 30 کتاب از آثار ابن میثم شناسایی شد و اکثر آنها به صورت خطی یا با چاپ نامناسب در کتابخانه ها قرار دارد. 20 اثر آن مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت و تعدادی از آنها منتشر و ارائه می شود، تعدادی از آنها زیر چاپ است که به زودی از سوی انتشارات الهدی منتشر می شوند.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ضمن قدردانی از بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی گفت: برجسته ترین آثار ابن میثم با کمک پژوهشگران این مرکز منتشر شد.

ابن میثم سه شرح برای نهج البلاغه امیر المؤمنین حضرت علی (ع) نوشته است. شرح کبیر که به مصباح السالکین شهرت داشته و به عربی و فارسی منتشر شده است؛ شرح متوسط به نام اختیار مصباح السالکین نوشته شده؛ اما نسخه کاملی از شرخ صغیر در دسترس نیست، عده ای اعتقاد دارند اثر دیگر ابن میثم به نام "شرح 100 کلمه" همان شرخ صغیر است.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این همایش را گام مثبتی در راستای وحدت عملی جهان اسلام توصیف کرد و گفت: مسلمانان جهان می توانند طی این گردهمایی ها نشان دهند که وجود اختلاف و تفرقه میان جهان اسلام امری کاذب و غیر حقیقی تلقی می شود.

در حاشیه همایش بین المللی بزرگداشت کمال الدین میثم بن علی بن میثم بحرانی نمایشگاه کتابی برگزار می شود که علاوه بر آثار ابن میثم پایان نامه های دانشگاهی که درباره این شخصیت مسلمان نوشته شده نیز ارائه خواهد شد.