خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه : مجموعه حاضر حاوی هشت مقاله، یک سخنرانی و یک مصاحبه است که در فواصل زمانی مختلف از سال 1371 تا 1384 نگاشته یا ایراد شده است و در این مجموعه ذیل پنج مقوله تنظیم گردیده است.
مقاله "مبانی نظریه مجموعه ها" با تاکید بر پارادوکس راسل و نحوه بروز و ظهور آن آغاز می شود، یعنی مجموعه ای که هم عضو خویش است و هم عضو خویش نیست.
مقاله "شیوه استنتاج طبیعی در سیستم های زمانی Kt , Kc " مقاله ای است ابتکاری و حاوی نکاتی جدید. در این مقاله امکان به کارگیری شیوه استنتاج طبیعی با سبک و اسلوب فیچ و کپی در دو سیستم منطق زمان نشان داده شده است.
مقاله "منطق حملی بر اساس ضرب Ferio " نیز حاوی مطلب ابتکاری جدیدی است. در این مقاله برای اولین بار نحوه اثبات تمامی ضروب نوزده گانه منتج در نظریه قیاس حملی ارسطو، تنها بر اساس یک ضرب Ferio نشان داده شده است.
مقاله "سازگاری در شرایط انتاج شکل چهارم قیاس" به بررسی سیر تحول تاریخی شکل چهارم قیاس از ارسطو تا خواجه نصیرالدین طوسی می پردازد.
مقاله "بحثی تطبیقی در منطق ارسطو و فرگه" بر این نکته مهم تاکید و تصریح دارد که نسبت منطق ارسطو و فرگه هماننند نسبت هندسه اقلیدسی و نااقلیدسی و یا نسبت فیزیک نیوتنی و فیزیک اینیشتن است.
مقاله "جهت زمانی عام، خاص و اخص در اساس الاقتباس " به مطالعه پاره ای از ابدعات و نوآوری های خواجه نصیرالدین طوسی در منطق موجهات اختصاص دارد.
بخش چهارم کتاب حاوی سه مقاله در حوزه روش شناسی و منطق علم است و برخی دیدگاه های نگارنده را در این حوزه گزارش می کند. مقاله دهم و آخرین مقاله مجموعه حاضر پاره ای دغدغه های متافیزیکی و فلسفی نویسنده را بازگو می کند.