با وجود اینکه زمان زیادی از ظهور و بروز برخی ناآرامی ها در عراق سپری نمی شود، اما نقش عربستان سعودی برای تحریک بیش از پیش معترضان به وضوح به چشم می خورد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: حدود سه هفته است که از برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز در عراق سپری می شود؛ تظاهراتی که برای بهبود خدمت رسانی عمومی، مبارزه با فساد، رفع بیکاری و پاسخگویی به مطالبات ملی آغاز شده است. این تظاهرات ها ابتدا در بصره آغاز شدند و سپس دامنه آنها به مناطق دیگری همچون بغداد و دیگر شهرهای عراق سرایت کرد؛ تظاهرات هایی که البته ماهیت مسالمت آمیز خود را حفظ کردند. 

علت اصلی اعتراضات مردم نیز به قطع مکرر آب و برق، عدم اشتغال زایی، افزایش بی رویه قیمت های کالاهای اساسی و همچنین عدم ارائه خدمات مناسب از سوی دولت، باز می گردد. طی چند روز گذشته نیروهای امنیتی موفق شدند با تأمین امنیت تظاهرات و تجمعات مسالمت آمیز، از تبدیل شدن آنها به هرج و مرج و نا آرامی جلوگیری کنند.

با این حال، دولتمردان عراقی خود نیز می دانند که مدیریت این وضعیت برای یک بازه زمانی طولانی میسر نیست و هرچه سریعتر باید راهکاری برای حل و فصل آن یافت. مقامات مختلف عراقی تاکنون واکنش های متعددی به تظاهرات های مردم از خود نشان داده اند. اکثر آنها ضمن اعلام حمایت از مطالبات مشروع و به حق مردم خود بر لزوم مسالمت آمیز بودن تظاهرات های اعتراض آمیز تأکید کرده اند.

در همین راستا، شیخ «اکرم الکعبی» دبیرکل جنبش «نجباء» ضمن مشروع توصیف کردن مطالبات مردم بر لزوم رسیدگی به این مطالبات تأکید کرده است. ائتلاف «الفتح» به ریاست هادی العامری نیز با اعلام همبستگی با مردم و مطالبات مشروع آنها بر لزوم حل و فصل نهایی معضلات معترضان تأکید کرده است. این درحالی است که نخست وزیر عراق نیز به منظور تأمین مطالبات معترضان فرمان ۷ ماده ای صادر کرده است.

العبادی در این فرمان هفت ماده ای تدابیری را برای حل مشکلات شهرهای جنوبی و فروکش کردن نارضایتی ها اتخاذ کرد. این فرمان شامل اختصاص ۳.۵ تریلیون دینار برای تامین آب شرب از طریق تصفیه و شیرین سازی، رفع مشکلات شبکه برق و تامین خدمات بهداشتی و درمانی و چند تصمیم دیگر در خصوص خدمات عمومی است.

در اینکه مردم عراق با مشکلات، معضلات و چالش هایی نظیر قطع مکرر آب و برق، ظهور و بروز فساد اداری و مالی و همچنین نقصان در ارائه خدمات عمومی و ... مواجه هستند، شکی نیست و دولت هایی نیز که پس از سرنگونی رژیم صدام معدوم در سال ۲۰۰۳ روی کار آمدند می بایست حسب مسئولیت هایی که داشته و دارند پاسخگوی این شرایط باشند. با این حال، آنچه که نباید از آن غافل شد، نفوذ بقایای رژیم بعث در برخی دستگاه ها و نهادهای دولتی و غیردولتی است.

بدین ترتیب، کسانی که دیروز به عنوان مزدوران صدام معدوم و امروز به عنوان مزدوران سعودی ـ آمریکایی در این دستگاه ها به فعالیت خود ادامه می دهند و بخش عمده ای از مشکلات و معضلات کنونی در عراق نیز به همین نفوذ باز می گردد. این واقعیت را نباید فراموش کرد که نفوذ همین بقایای رژیم بعث در برخی دستگاه‌های نظامی ـ اطلاعاتی عراق بود که موجب شد موصل به یکباره به اشغال تروریست های داعش درآمده و زمینه برای پیشروی اعضای این گروه تروریستی به دیگر نقاط فراهم گردد.

اما باز هم رد پای سعودیها در تحریک معترضان عراقی دیده می شود. رسانه‌های سعودی از همان آغاز اعتراضات مردمی تلاش کردند تا ایران را در این نارضایتی مردمی در عراق دخیل کنند. آنها ادعا کردند، ایران با توقف صادرات برق به عراق، موجب این نارضایتی شده است. طیف وسیع خواسته‌های مردم عراق از دولت، این ادعای رسانه‌های سعودی را رد می‌کند. بیکاری، ضعف خدمات‌رسانی دولت و خواسته‌های مختص هر استان، در صدر خواسته مردم است.

رسانه‌های سعودی تلاش کردند علت را ایران معرفی کنند غافل از آنکه مردم معترض جنوب عراق ایران را حامی خود می‌دانند؛‌چه از زمان سقوط دولت بعث و صدام تا امروز که ایران برای مبارزه با داعش کنار آنان بوده است. رسانه‌های سعودی ازجمله العربیه و الحدث در طول چند روز گذشته با پخش تصاویر مختلف از تظاهرات های مردم آن هم به صورت متعدد و در زمان های طولانی، تلاش کرده اند تا ضمن تحریک افکار عمومی داخلی در عراق، این کشور را به زعم خود به سمت جنگ داخلی سوق دهد.

این شبکه های جیره خوار و مزدور سعودی با بکارگیری تعابیر مختلف و به اصطلاح حماسی درخصوص تظاهرات های مردم در صدد هستند تا فرایند سیاسی در این کشور را به چالش کشانده و دستاورد عراق در برگزاری موفقیت آمیز انتخابات پارلمانی را تحت الشعاع قرار دهند. درهمین ارتباط، «فالح الخزعلی» از اعضای ارشد ائتلاف فتح عراق نسبت به سوء استفاده «طرف های بیگانه» از تظاهرات اخیر در این کشور برای ایجاد تنش در عراق هشدار داده است.

وی در این خصوص می گوید: «طرف های بیگانه از سال ۲۰۰۳ که تغییرات دموکراتیک در کشور ایجاد شد، در صدد بهره برداری سوء از تجمعات مسالمت آمیز جهت ایجاد ناآرامی در عراق هستند».

در همین راستا «جاسم محمد جعفر» نماینده سابق پارلمان عراق، اعتراضات استان‌های جنوبی عراق را که به خشونت کشیده شد، ماحصل تلاش سرویس اطلاعاتی سعودی و رهبران حزب منحله بعث برای سیاسی کردن آن دانست. وی با تایید اینکه تظاهرات‌های بصره، ذی‌قار، کربلا، دیوانیه و نجف اشرف به صورت خودجوش آغاز شده بود گفت که اما این تظاهرات‌ها بسرعت سیاسی شد و به آتش‌ زدن دفاتر احزاب سیاسی و اموال عمومی و تعطیلی روند اقتصادی در استان‌ها جنوبی منجر شد.

این نماینده سابق پارلمان عراق تاکید کرد: آنچه در حال وقوع است، با برنامه سعودی و اقدامات بعثی و استقبال آمریکایی رخ می‌دهد و تمامی رهبران بعث از طریق شبکه‌های اجتماعی خشونت‌های اخیر عراق را جشن گرفتند. وی از دولت عراق خواست تا هر چه سریع‌تر اقدام به تحقیقات و ارزیابی وزرایی کند که در ارائه خدمات به مردم کوتاهی کرده‌اند و همچنین مسئولانی که مستقیما در ایجاد وضعیت اخیر نقش داشته‌اند را برکنار کند.

«حسن سالم» از رهبران ائتلاف الفتح نیز از تلاش عربستان و برخی عناصر حزب منحله بعث عراق برای ایجاد آشوب در کشور طی تظاهرات مردمی این کشور پرده برداشت و گفت: «آتش زدن دفاتر احزاب و گروه‌های مقاومت به دستور ریاض و رغد صدام، دختر دیکتاتور سابق عراقی انجام می‌شود.»

وی افزود: «عربستان و حزب بعث در تلاشند تا تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم را به آشوب بکشانند و چالش امنیتی در کشور ایجاد کنند تا نقشه‌هایشان برای هدف قرار دادن پروسه سیاسی در این کشور محقق شود. در این راستا آنها آشوبگران را به سلاح مجهز کرده‌اند تا در مقابل نیروهای امنیتی بایستند. در این راستا جریان موسوم به ندای ۸۸ وابسته به رغد صدام برخی تظاهرات‌کنندگان را به قصد ایجاد آشوب در خیابان‌های عراق تحریک می‌کند.»