به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب "تهذیب شرح نهج البلاغة لابن ابی الحدید المعتزلی" از چهار زاویه به توضیح و تبیین عبارات نهج البلاغه پرداخته است.
شرح کلمات امام على(ع) در خطبهها و نامهها و حکمتها، رد کتاب الشافى فى الامامة تألیف سید مرتضى، یادآوری بخشهایى از تاریخ اسلام و به خصوص تاریخ امام على (ع)، بحثهاى استطرادى لغوى و ادبى و اخلاقى جزو این مسائلی اند که محقق به آنها پرداخته است.
کتاب نهج البلاغه از آغاز تألیف، توجه عالمان دینى و مردم متدین و با فرهنگ را به خود جلب کرد. شاید در ابتدا براى اعراب، متن بلاغى این کتاب بیشتر قابل توجه بود ولی در طول زمان، این نکته بر آنها ظاهر شد که این کتاب علاوه بر شیوه بلاغت، شیوه زندگى را نیز در بر دارد.
معارف بلند الهى از توحید، نبوت، امامت، اخلاق، سیاست و غیره در لا به لاى متون این کتاب موج مىزنند. حکمتها و ارشادات امام على (ع)، گهرهاى گرانبهایى اند که با کمال دقت و اختصار، استوارترین آموزههاى دینى را در خود گرد آورده اند. این خصوصیات موجب شدند که عالمانى به شرح عبارات این کتاب همت گمارند و مفاهیم و محتویات آن را تبیین کنند.
از این میان، شرح ابن ابى الحدید معتزلى (586 - 656 ق) از شهرت و اهمیت ویژهاى برخوردار شد. او که ادیب، مورخ و متکلم برجستهاى بود، تمام هنر و معلومات خود را به کار گرفت تا شرحى جامع فراهم آورد.