به گزارش خبرنگار مهر به نقل از رویترز، آنچه در ادامه میآید تحولات بزرگی است که این هفته بر بازارهای جهان تاثیر خواهد گذاشت و اخبار مالی جهان هم پیرامون آن شکل خواهد گرفت.
۱- آزمودن پدیده تیپر تنتروم (اوج گرفتن سود اوراق قرضه)
۵ سال پیش پدیده تیپر تنتروم (اوج گرفتن سود اوراق قرضه) باعث شد سرمایهگذاران بسیاری از اقتصادهای درحال ظهور جهان فرار کنند. از آن زمان تا کنون بازارها نوعی مقاومت نسبت به این پدیده پیدا کردند. پیش از این بحران در یک کشور باعث ایجاد بحران دومینو-وار فروش داراییها و سقوط سهام در کشورهای در حال توسعه میشد. حالا دوباره با سقوط لیره ترکیه مقاومت بازارهای مالی به چالش کشیده خواهد شد.
لیره ترکیه این هفته بدترین افت هفتگی خود از بحران مالی و بانکی سال ۲۰۰۱ ترکیه تا کنون را ثبت کرد و ممکن است این سقوط همچنان ادامه داشته باشد. سپس روبل روسیه با تحریمهای جدید آمریکا به پایینترین سطح ۲ سال اخیر خود سقوط کرد. در نهایت به نظر میرسد سایر اقتصادهای در حال ظهور هم از این پدیده آسیبپذیر باشند. با هجوم سرمایهگذاران به فروش لیر و روبل، سایر ارزهای اقتصادهای در حال ظهور، مانند پزو هم در معرض فروش قرار خواهند گرفت و دلار اوج میگیرد، مگر اینکه لیر در این هفته نجات پیدا کند.
۲ - جدا شدن سخت است
برخی جداییها با رضایت طرفین انجام میشوند اما بقیه جداییها خیلی به این صورت نیستند. خروج از مدتها قبل برنامهریزی شده انگلستان از اتحادیه اروپا، علیرغم آنچه مقامات میگویند، هر روز آشفتهتر و نابهسامانتر میشود. با تحولات اخیر، نرخ پوند در بازار ارز به پایینترین سطح یک ساله خود در برابر دلار (پایینتر از ۱.۲۸ دلار) رسیده است.
در هفته پیش رو آخرین دادههای متاثر از برگزیت انگلستان منتشر خواهد شد و تاجران گزارشاتی در مورد نرخ تورم، دستمزدها، اشتغال و میزان فروش خردهفروشیها را مشاهده خواهند کرد.
۳- از دست دادن اشتها
در طول دهه گذشته، مقام اول و دوم برترین دارندگان خارجی اوراق قرضه آمریکا بین ژاپن و چین دستبهدست شد. هرچند اشتهای آنها برای خرید اوراق قرضه آمریکا در طول دوران «تسهیلات کمیِ» فدرالرزرو (کاهش میزان ذخایر عظیم اوراق قرضهای که در اختیار بانک مرکزی بود)، به طور قابلتوجهی کاهش یافته است. ذخایر ژاپن از اوراق قرضه آمریکا برای اولین بار از سال ۲۰۱۱ تا کنون، از رقم ۱ تریلیون دلار پایینتر آمده است.
این هفته گزارش بخش بینالملل خزانهداری ایالات متحده، در مورد دارندگان خارجی اوراق قرضه آمریکا منتشر میشود و میتوان میزان کاهش یا افزایش ذخایر کشورهای جهان در ماه ژوئن را مشاهده کرد.
۴- ساعت صفر
نرخ یوآن هر لحظه به نرخ ۷ یوآن به ازای هر دلار، نزدیکتر میشود؛ این نرخی است که در سال ۲۰۱۶-۲۰۱۵ بانک مرکزی چین با فروش یک تریلیون دلار، از آن حفاظت کرد و اجازه نداد نرخ یوآن بیش از آن تضعیف شود. اما بانکهای دولتی چین در حال خرید دلار هستند؛ این به معنای آن است که چینیها در تلاش هستند مانند سال ۲۰۱۶ و اوایل ۲۰۱۷ با تضعیف یوآن، فرار سرمایه از کشورشان اتفاق نیفتد. اما آیا با رسیدن به نرخ ۷ یوآن در برابر ۱ دلار، این روند به یکباره متوقف خواهد شد؟ آیا این بدان معناست که بانکهای دولتی دلارهایی که با سوآپ خریداری کردهاند را برای تقویت یوآن میفروشند؟
این هفته هر لحظه باید منتظر چنین تحولاتی بود.
۵- تجارت سهام
حرکتهای سهام در روزهای انتشار نتایج عملکرد شرکتها، در این فصل هم در اروپا و هم در آمریکا به طور غیرمعمولی شدید بوده است. این نشانهای از اضطراب بالای سرمایهگذاران در بازارهای کنونی جهان، علیرغم نتایج عملکرد قدرتمند شرکتهاست.
پس از اعلام نتایج، سهام اروپایی با بیشترین نوسانات خود در ۱۵ سال اخیر مواجه شدند.
نوسانات شدید درحالی بازارهای جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد که سود اعلام شده شرکتها از همیشه بیشتر است. پس چرا چنین نوساناتی در بازار وجود دارد. سرمایهگذاران و تاجران میگویند جنگ تعرفهای آمریکا با سایر اقتصاد های بزرگ جهان، در بازار این نگرانی را ایجاد کرده که افزایش محافظهکاری تجاری باعث ایجاد چرخهای شود که در انتها، بازارها را به زانو درآورد.