در رادیومهر امروز گفتگویی با «محسن میرزاده» را می‌شنوید که ۲ قطعه محبوب با محوریت «جشن عروسی» در کارنامه‌اش دارد. تعدادی از ملودی‌ها و قطعه‌های شناخته‌شده با این مضمون را هم فهرست کرده‌ایم.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3
فاطمه باقری -شادیانه در لغتنامه دهخدا اینطور معنی می شود: «ساز و دهل که به شادی فتح یا عروسی زنند» این موسیقی قرار است شادی دورهمی جشن عروسی را تکمیل کند؛ حالا اگر باسلیقه هم انتخاب شود، از آن خاطره های مشترک خانوادگی می‌شود که تا سالها در یاد مهمان ها می ماند. از این که بگذریم، شادیانه مجلس عروسی در هر منطقه ای از فرهنگ، تاریخ و طبقه مردم آنجا حکایت می کند؛ مثل آواهای سنتی نسل پدر و مادرهایمان یا مثل موسیقی اقوام رنگارنگ ایرانی. خیلی وقت ها هم در کنار سنت شهرنشینی و همه گیر شدن تالارهای عروسی، موسیقی مراسم به خواننده هایی سپرده می شود که صرفاً کارهای معروف روز را بازخوانی می کنند؛ حتی اگر قطعه محبوب آن روزها یک موسیقی ضدعشق باشد! گاهی هم بنابر ذوق عروس و داماد، شادیانه عروسی از مولودی خوانی یا سرودهایی تشکیل می شود که جوان های فامیل دسته جمعی آن را می خوانند. اولین روز ماه ذی‌الحجه، سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) و «روز ازدواج» در تقویم بهانه‌ای شد تا در این قسمت رادیومهر، با محسن میرزاده گفتگو کنیم. کسی که دو قطعه موسیقی عروسی را براساس آواهای محلی و سنت های مردم کرمانج اجرا کرده است. در کنار این گفتگو، تعدادی از آلبوم ها و قطعات موسیقی را معرفی کرده ایم که از معروفترین آثار موسیقایی این سالها با موضوع «شادیانه های مراسم عروسی» است.

ترانه ها! ترانه ها! اول عشق همین جاست
تعدادی از این قطعات موسیقی در ستایش شخصیت حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) و شکوه ازدواج آنها ساخته شده است؛ مثل قطعه «مهر علی(ع) و زهرا(س)» با ترانه فرزاد حسنی و صدای شادروان ناصر عبداللهی. محمد علیزاده بعد از درگذشت ناصر عبداللهی در سال ۸۹ این کار را بازخوانی کرد. «عشق پاک» حامد زمانی یکی دیگر از آثاری است که با این مضمون اجرا شده است. قطعه «عروسی» در آلبوم صدای طهران قدیم ۲ هم از کارهای به یاد ماندنی با مضمون ازدواج است. مجموعه «صدای طهرون قدیم» شامل چهار آلبوم از ضربی خوانی یا ترانه های طنز روحوضی قدیمی است که مرحوم مرتضی احمدی آنها را گردآوری و با همراهی تنبک علی رحیمی اجرا کرده‌است.

در اینجا قطعه «عروسی» با صدای شادروان محمد نوری و آهنگسازی دکتر محمد سریر را می‌شنوید که از معروف‌ترین آثار با مضمون شادیانه جشن عروسی است .

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3

آیینه بندان می شود قلب جوان ها

یکی از جذاب ترین خلاقیت ها در حوزه موسیقی فولکلور(مردمی) ، ارائه تنظیمی جدید از ترانه ها و ملودی های نواحی است؛ کاری که شنیدن آن اتفاقا برای همه مردم حتی از اقوام دیگر، جذاب است. مثل محسن میرزاده ، از پرکارترین هنرمندان کرمانجی در خراسان که دو قطعه موسیقی به نام های «حنابندان» و «شاباش» را با توجه به ملودی‌ها، آداب و رسوم مردمش و با تنظیمی امروزی منتشر کرد و با استقبال خوبی روبرو شد. توضیحات او را درباره این دو قطعه، در رادیومهر امروز در ابتدای همین صفحه  بشنوید. پدربزرگ میرزاده، لاچین بیگ از نوازندگان چیره دست دوتار در زمان خود بوده است. شهرهای قوچان، نیشابور، شیروان،بجنورد، اسفراین، آشخانه، چناران، کلات و درگز از مهمترین شهرهای سکونت کرمانج هاست و  گویش اکثر مردم این ناحیه  کرمانجی است.

آهنگ «واسونک» در آلبوم «میان خورشیدهای همیشه» از گروه رستاک، یکی از بازخوانی های آنها با مضمون جشن عروسی است. «واسونک ها» ترانه هایی هستند که بیشتر در استان فارس به خصوص در میان عشایر در مجالس عروسی و سرور و شادمانی خوانده می‌شود. ابوالقاسم فقیری روزنامه‌نگار، نویسنده، فارس شناس و از چهره‌های ماندگار استان فارس در کتاب «واسونک های شیرازی» به طور مفصل به این ترانه‌ها پرداخته است. از حجت اشرف زاده خواننده محبوب «ماه و ماهی»هم قطعه ای به نام «پیوند عاشقان» را داریم که با حال و هوای خراسانی اجرا شده است.  

در اینجا پیوند عاشقان را می‌شنوید.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3

شادی در سکوت!

شادیانه های عروسی در موسیقی بی کلام هم حرفی برای گفتن دارند. دو قطعه «یاس سفید» و «عروس» در آلبوم «شادی تو» از این نمونه است.  شادی تو بر اساس آثاری از استاد سریر، ملودی‌های خاطره‌انگیز و قدیمی است که با نوازندگی و تنظیم جدیدی از سامان احتشامی  تهیه شده است. این آلبوم هشت قطعه دارد که همگی با پیانو و سازهای کوبه‌ای تجدید اجرا شده‌اند.  آلبوم «ییلاق» از پویان آزاده و کیوان پهلوان هم در دسته شادیانه های نواحی قرار می گیرد. تعداد بیست ملودی که از مناطق مختلف ایران مثل مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، بهبهان ، شوشتر و لرستان، سیستان و بلوچستان و ... گردآوری شده اند. دو آلبوم «شادی های ایرانی» از هوشنگ جاوید، شامل موسیقی های شادی است که در آیین ها ، هنگام کار و مجالس بزم و عروسی کاربرد دارند. هوشنگ جاوید از برجسته‌ترین پژوهشگران موسیقی نواحی و بنیانگذار جشنواره‌های مختلف موسیقی نواحی و آیینی در ایران است.

در اینجا شادی کرمانشاهی را از همین آلبوم می شنوید.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3