به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجواد حق شناس در همایش مدیریت مطلوب شهری، جایگاه و نقش سازمان های غیر دولتی، افزود: مفهوم توسعه اجتماعی تا دهه ۱۹۸۰ میلادی بیشتر با شاخص هایی مانند؛ رشد آموزش، رشد بهداشت و درمان و گسترش خدمات عمومی و رفاهی تعریف می شد. از دهه ۱۹۸۰، بر اساس مطالعات وتجارب جهانی معلوم شد، رشد و توسعه اقتصادی و بالا رفتن درجه رفاه نمی تواند به تنهایی جامعه ای سالم و توسعه اجتماعی متوازن را به ارمغان آورد. در نتیجه توجه به بحث فرهنگ و ابعاد اجتماعی توسعه به شدت مورد توجه قرارگرفت. ازجمله، شاخص های توسعه وپیشرفت گرایش قابل ملاحظه ای به سوی شاخص های کیفی همچون نظم،انسجام اجتماعی و مشارکت پیداکرد. تحت اثر این تحول،یکی از شاخص های کلیدی توسعه وپیشرفت، نقش ومیزان حضور فعال مردم در قالب تشکل های سازمان یافته برای تسهیل در امر توسعه وپر کردن خلاء های ناشی از توسعه نیافتگی بر شمرده شد.
وی، یکی از برنامه های پیش روی جامعه ایران رسیدن به توسعه پایدار دانست و ادامه داد: رسیدن به توسعه پایدار در گرو سه امر است؛ مشارکت، عقلانیت و کار گروهی. امروزه جوامع نیازمند مشارکت مناسب شهروندان در اداره جامعه هستند و نقش سازمانهای مردم نهاد در برنامه های اجتماع محور بسیار حائز اهمیت است.
حق شناس افزود: بند ۲ ماده ۷۱ قانون شوراها و انتخاب شهرداران یکی از وظایف شورای اسلامی شهرها را بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارساییهای اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، رفاهی حوزه انتخابیه و تهیه طرحها و پیشنهادات اصلاحی و راهحلهای کاربردی در این زمینهها جهت برنامهریزی و ارائه آن به مقامات مسئول مربوط، عنوان میکند.
وی با بیان اینکه تعدد و تنوع وظایف شهرداریها، ناگزیر استفاده از نظرات و ایدههای آحاد مردم در تمام حوزه های فکری و اجرایی در بخشهای مختلف و تخصصهای متنوع را پیش می طلبد ادامه داد:در این میان سازمانهای مردم نهاد به عنوان حلقه واصل مردم و طبقه حاکم همواره در ایجاد و گسترش ارتباط شهروندان و مسئولین پیش قدم بوده و تحقق این موضوع را از ماموریتهای خود می داند چرا که سمنها با هدف مرتفع نمودن معضلات و مشکلات اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، زیستمحیطی، بهداشتی و... در سطح جامعه پایهگذاری شده و برنامههای خود را بر این اساس و مقصود پیش میبرد و از آنجایی که تخصصی بودن از ویژگیهای بارز سمنها به شمار میرود و از متن مردم و جامعه برخاستهاند، به دنبال حل اصولی و منطقی معضلات هستند.
حق شناس گفت:ساختار پیچیده و اداری و از سوی دیگر عدم آشنایی مردم با رسالت این سازمانها و همچنین نبود بسترهای لازم برای ورود و استفاده از سمن ها در عرصه های اجرایی به ویژه در حوزه مدیریت شهری، چنین فرصت و ظرفیتی را برای ما فراهم نکرده است.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران افزود:مدیریت شهری جدید بایستی موارد مهمی چون تقویت نگاه فرهنگی به اداره شهر،افزایش مشارکت اجتماعی شهروندان و ارتقاء رضایت مردم با در نظر گرفتن علایق ایشان در نظر داشته باشد.در سالهای گذشته عمدتا شهرداریها فقط مبادرت به ارائه خدمات و اجرای پروژههای عمران شهری مینمودند. دیدگاه مدیران به موضوعات شهری کاملا سختافزاری بود؛ امروزه اما با پیچیده شدن مدیریت در شهرها و شناخت نقش فرهنگ در شهرسازی و معماری، شهرداریها تغییر رویکرد داده و از خدماتی عمرانی به اجتماعی-فرهنگی گرایش پیدا کردند.
حق شناس در خاتمه بیان کرد:بنابراین می توان از سمن ها به عنوان حلقه واصل مجموعه شهرداری و مردم بهره گرفت. مدیریت شهری جدید بایستی این مهم را مد نظر داشته باشد که نگاه فرهنگی خود به اداره شهر را تقویت کرده و ضمن افزایش مشارکت اجتماعی شهروندان، رضایت مردم را نیز با در نظر گرفتن علایق و سلایق ایشان، ارتقا دهند.