دکتر علیرضا داوری کارشناس و صاحب نظر در مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه امروز تمام تلاش آمریکا و اسرائیل این است ضمن آنکه ایران را تهدیدی برای صلح و ثبات جهانی بخوانند جمهوری اسلامی را دشمن اعراب خطاب کرده و برای بزرگ نمایی خطر ایران برای منطقه خلیج فارس تلاش کنند، گفت: در واقع آمریکا و اسرائیل با شعله ور کردن آتش فتنه بین اهل تسنن و شیعیان در تلاش برای تحقق خواسته های خود از برخورد با ایران طی هر شرایطی هستند.
وی افزود: ورود 20 هزار نیروی آمریکایی به منطقه، حضور دو ناو هواپیمابر (که یکی ظرف ماه آینده وارد خلیج فارس می شود)، استقرار موشک های پاتریوت، رفت و آمدهای سران کاخ سفید به منطقه خاورمیانه، بازداشت 5 دیپلمات ایرانی در اربیل عراق ، به راه انداختن جنگ روانی با هجمه گسترده علیه ایران و تلاش برای اتحاد بین خود و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نشان از استراتژی و سیاست گسترده کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران است.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه زیاده گویی نئومحافظه کاران آمریکایی درباره نقش ایران در عراق و گره زدن ناآرامی های این کشور به تاثیرگذاری تهران سبب شده تا تحولات منطقه وارد فاز جدیدی شود، اظهار داشت: این عوامل باعث دورتر شدن از واقعیت های جاری عراق و منطقه محسوب می شود.
وی ادامه داد: اصرار واشنگتن در بزرگ نمایی نقش تهران در بی ثباتی های عراق عاملی است که آمریکایی ها یا تاثیرگذاری مستقیم کشورهای عرب منطقه از جمله اردن، مصر و عربستان را در عراق نادیده بگیرند یا مجبور به مماشات با آنها شوند.
داوری تصریح کرد: این در حالی است که نقش ایران در استقرار ثبات در عراق یک نقش کلیدی است و این مسئله به خاطر وجود اشتراکات فرهنگی مذهبی و ... بین ملت ایران و عراق است که آمریکا ناچار است با آن کنار آید.
وی افزود: از سوی دیگر امروز آسیب های جدی سیاست آمریکا در عراق خود را نشان داده و مقامات کاخ سفید در تلاشند تا با ربط دادن ایران به مسئله عراق در مسیر غیر واقعی حرکت کرده و خود را به دلیل گرفتاری در ناآرامی های عراق و گاه افغانستان و نیز شدت گرفتن تعارض هایش با تهران از این حالت خارج نمایند.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به اینکه از تساهل غیر منطقی و تسلیم طلبانه در برابر واقعیت نقش مخرب برخی دولت های عربی در اوضاع عراق که اکنون به وضعی غیر قابل کنترل رسیده است گفت: در این حال باج دهی غیر ضروری به آنها و متحدانشان در داخل عراق که عموما در صف تروریست ها یا حامیان آنها در عراق عمل می کنند، قابل کتمان نیست، مصداق این مدعا نیز گرایش های اعلام شده برای بازگشت بعثی ها به ساختار قدرت در عراق است که سفر کاندولیزا رایس وزیرامور خارجه ایالات متحده به منطقه در واقع نوعی واکنش در برابر ایران به بهای انفعال بعید در قبال دولتهای عربی است که طی دستکم 10 سال گذشته مورد انتقاد مستقیم واشنگتن قرار داشته اند.
وی ادامه داد: رایس در سفر اخیرش به منطقه به نفع عربهای منتقد دولت نئومحافظه کار ایالات متحده چند امتیاز مهم را تقدیم کرد که عبارتند ازبرجسته کردن دوباره نقش برخی دولت های عربی از جمله مصر و عربستان در تحولات جاری خاورمیانه، دور شدن از استانداردهای مورد نظر واشنگتن درباره دولت های میانه رو و تندرو از حیث نزدیکی و دوری این دولت ها به استانداردهای دموکراتیک و دولت مدرن، تشویق گرایش های مخالف با دولت کنونی عراق به نفع تمایلات دولتهای عربی و دور شدن از متحدان سنتی خود از جمله شیعیان و اکراد عراقی به سود جریان هایی که به عقیده دولت های عربی طی چند سال اخیر در صحنه قدرت عراق منزوی بوده اند.
داوری با بیان اینکه رفتار کنونی واشنگتن عقب نشینی از مواضعی است که ایالات متحده برای کسب آن تا ژانویه سال 2007 دستکم مجبور به تحمل سه هزار کشته جنگی شده است، گفت: چنین رفتاری به سرخوردگی عوامل مخالف رژیم بعث در عراق از جمله شیعیان و کردها منجر شده و نیز برخی گرایش های نوگرا در منطقه را که تصور می کردند واشنگتن به تدریج از دولت های متحد خود در خاورمیانه فاصله می گیرد و به سود گسترش دموکراسی در این منطقه عمل می کند، دلسرد و سرخورده تر از هر زمان خواهد کرد.
وی افزود: از این رو نتیجه فرآیند جاری ممکن است به گسترش ناآرامی ها با ابعاد تازه تری در منطقه خاورمیانه بیانجامد و بنابراین واشنگتن برای گریز از موقعیت بن بست کنونی حاضر است بهایی را بپردازد تا آن را به وضعیت گذشته بازگرداند و همین موضوع نگرانی آمریکایی های منتقد را بر انگیخته است بنابراین ایجاد یک وضعیت جنگی در منطقه خلیج فارس در جهت کاستن فشار موجود بر بوش است.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه خاطر نشان کرد: این روزها در خصوص جنگ طلبی آمریکا دیدگاههای مختلفی وجود دارد که سیاستمداران کاخ سفید را به سرک کشیدن و دخالت در دیگر کشورهای دنیا و حتی قربانی کردن اتباع آمریکا وسوسه کرده است اما اینکه آمریکا تنگه هرمز را ببندد و یا بر آن تسلط یابد در حد حدس و گمان است مطمئنا اگر در خلیج فارس درگیری رخ دهد پیروز آن میدان آمریکا و حتی کشورهای حامی آن در خلیخ فارس نخواند بود.
وی افزود: تهدید امنیتی علیه ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز، جریان ارسال چهل و چند درصدی نفت و انرژی دنیا را با تهدید مواجه می کند و این برای تمام دنیا و منطقه نمی تواند مفید باشد خلیج فارس و تنگه هرمز استراتژیک ترین منطقه انرژی در دنیا به حساب می آید وجود ناامنی در این منطقه می تواند اقتصاد جهانی و روند جریان انرژی را دچار مشکل سازد.
داوری با بیان اینکه مطمئنا آمریکایی ها بر این مسئله اعتقاد دارند که تامین امنیت این آبراه استراتژیک همواره و در طول چند دهه گذشته در اختیار ایران بوده است و اکنون نیز ایران بر تامین امنیت آن تاکید فراوانی وجود دارد گفت: بستن و یا تسلط بر هرمز از سوی کاخ سفید فعلا منتفی است مگر اینکه دو کشور دچار جنگی فراگیر شوند که آن هم در شرایط فعلی منتفی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر پاشنه آشیل آمریکا در منطقه باتلاق عراق است که حتی مشکلات گسترده این امر به مجلس سنا و کنگره آمریکا نیز کشیده شده است بنابراین جمهوری اسلامی ایران می تواند سیگنال هایی که هر چند ضعیف از سوی آمریکا برای حل بحران عراق دریافت می کند را وارد فاز امتیاز کرده و در خصوص بسیاری از مشکلات موجود بین دو کشور از آن بهره برداری نماید.