دبیر سومین جشنواره نقالی و پرده‌خوانی غدیر (نقالان علوی) با اشاره به ویژگی های این دوره از جشنواره عنوان کرد نقالی و پرده خوانی احتیاج به یک صنف و مامن ثابت دارد تا مثل گذشته احیا شود.

حسین عالم‌بخش دبیر سومین جشنواره نقالی و پرده‌خوانی غدیر (نقالان علوی) درباره معتبر بودن نسخی که در این دوره از جشنواره مورد توجه قرار گرفته است به خبرنگار مهر گفت: سومین دوره از جشنواره نقالان علوی امسال هم به همت حوزه هنری در حال برگزاری است. در این دوره با توجه به تجربیات دوره های گذشته و اینکه برخی از نسخ از نظر استناد تاریخی ضعیف هستند تعدادی از آنها را اصلاح کردیم و همچنین ۲۰ طومار و نسخه قدیمی نیز توسط داوود فتحعلی بیگی و مهدی دریایی بازنویسی شده اند که در کتابی با عنوان «همای رحمت» در روز اختتامیه جشنواره رونمایی خواهد شد. در این دوره نقالان می باید حتما یکی از نقل هایشان را از میان ۱۰ طومار این کتاب که در فراخوان ذکر شده بود، انتخاب می کردند.

وی ادامه داد: در این دوره از جشنواره ۲ بخش پیشکسوتان و رقابتی داشتیم که در بخش پیشکسوتان از نقالان پیشکسوت دعوت شده بود که در هر روز یک اجرا داشته باشند که این کار هم یک کلاس آموزشی محسوب می شد و هم باعث لذت مخاطبان می شد. در بخش رقابتی نقالان کودک و نوجوان، جوان و بزرگسال شرکت کردند که به دلیل استقبال مخاطبان این بخش به سه بخش کودک، نوجوان و جوان و بزرگسال تقسیم شد و آثار انتخابی این بخش هم شامل ۱۰ نقل از طومارهای پیشنهادی ما و یک نقل هم به انتخاب خودشان از کتاب هایی بود که ما معرفی کرده بودیم. کیفیت آثار بخش رقابتی باعث شد که به جای پذیرفتن ۲۵ اثر ۳۱ نقل را بپذیریم که ۲ تا از آنها هم کارهای گروهی ۲ نفره هستند.

دبیر جشنواره نقالان علوی درباره استقبال مخاطبان از این دوره بیان کرد: خوشبختانه هر جا که زنگ نقل به صدا در بیاید مردم جمع می شوند. در حال حاضر نیز در میدان امام حسین (ع) و بوستان آب و آتش که محل برگزاری جشنواره است شاهد استقبال خوبی از جانب مردم هستیم. به همت و وجود اساتیدی چون داوود فتحعلی بیگی، اردشیر صالح پور و مرشد چایانی و دیگران جشنواره خیلی حرفه ای و فنی برگزار می شود و این هنرمندان نکاتی را چه در زمان بازبینی ها و چه قبل از اجرا به نقالان گوشزد می کند که این موارد مثل یک کارگاه آموزشی بود و شاهد اثرگذاری این راهنمایی ها در نقالی شرکت کنندگان بودیم.

عالم بخش درباره کم رنگ شدن محبوبیت نقالی در دهه های اخیر یادآور شد: بخشی از دلایل از رونق افتادن نقالی و پرده خوانی به زمان رضاخان و ممنوع کردن اجرای تعزیه و پرده خوانی باز می گردد. در قبل از انقلاب نقالان پاتوق هایشان را از دست دادند و ذائقه مردم بیشتر به سمت آثار غربی و تکنولوژی گرایش پیدا می کرد و اینکه نقالی را بیشتر به شاهنامه خوانی سوق می دادند. بعد از انقلاب هم که مردم درگیر جنگ شدند و چون هنرمندان این حوزه مامن و مکان ثابتی برای اجرا نداشتند این هنر کم کم رونقش را از دست داد. نقالان و پرده خوانان ما چه قبل و بعد از انقلاب گعده و مکان خاصی نداشتند. البته جشنواره آیینی و سنتی برگزار می شود و آقای فتحعلی بیگی و دوستانشان زحمت زیادی در این زمینه می کشند اما نقالی و پرده خوانی تنها بخشی از این جشنواره به حساب می آید.

وی ادامه داد: نقالان ما حتی در خانه تئاتر نیز صنفی ندارند و این مساله آنها را دلسرد کرده است. یکی از آرزوهای من این است که مکانی را به نام «عمارت نقالان ایران» راه اندازی کنم تا این هنرمندان بتوانند صنفی داشته باشند که آنها را بیمه کند و بتوانند محلی در اختیار داشته باشند که در آن گعده های رقابتی و یا کارگاه های آموزشی برگزار کنند. متاسفانه بخشی از نقالان ما دیگر در قید حیات نیستند و بسیاری از آنها هم مسن هستند که این مسایل باعث شده بخش زیادی از هنر نقالی ما از دست برود.

وی درباره برنامه ریزی برای احیای نقالی و پرده خوانی بیان کرد: دفتر نقالی و تعزیه مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری که به مدیریت محسن میرزاعلی فعالیت می کند برنامه هایی برای آموزش نقالی و پرده خوانی مخصوصا برای قشر کودک و نوجوان دارد. هنر نقالی ما نیاز به یک مکان خاص دارد تا این حوزه را کاملا هدایت کند و متخصصان آکادمیک را دعوت کند تا این هنر احیا شود.

عالم بخش متذکر شد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی و حوزه هنری ارگان ها و نهادهایی هستند که می توانند در این زمینه فعالیت داشته باشند. حوزه هنری که با حمایت کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوره هنری رسالتش را دارد انجام می دهد چون زارعی با وجود همه سختی ها واقعا دغدغه مند است. به غیر از این ارگان ها، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران به دلیل اینکه با آحاد مردم در ارتباط هستند وظیفه سنگین تری بر عهده دارند.

وی در پایان صحبت هایش گفت: اگر نقالان ما دارای مامنی باشند بانک نقالان شکل می گیرد و این هنرمندان دارای مکانی برای حضور و معرکه گیری هستند و این هنر می تواند جایگاه گذشته خودش را باز یابد و مخاطبان و علاقه مندان را به خود جذب کند.

اختتامیه سومین جشنواره نقالی و پرده‌خوانی غدیر (نقالان علوی) سه شنبه ۶ شهریور از ساعت ۱۷:۳۰ در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار می شود.