خبرگزاری مهر، گروه استان ها- اعظم محبی: در هشتاد و هشتمین جلسه شورای اسلامی شهر گرگان، لایحه اجرای عملیات تقاطع غیرهمسطح ۶۰ متری افسران با محوریت کمربندی و با اعتبار ۲۲۶ میلیارد و ۹۷۶ میلیون و ۶۲۲ هزار ریال به تصویب رسید.
در لایحه این تقاطع آمده بود که این طرح با ۴۴ درصد پلوس و همچنین ۴۰ درصد نقد و ۶۰ درصد تهاتر با املاک شهرداری اجرا می شود.
این تقاطع در حالی مطرح می شود که از آغاز شروع مناقصه آن برخی به مخالفت با اجرای آن برخاسته و ضرورتی برای اجرای آن نمی بینند. به همین منظور با کارشناس ارشد عمران و برنامه ریزی حمل و نقل گفتگو کردیم؛ محمد تنظیفی به خبرنگار مهر گفت: براساس مطالعات طرح جامع حمل و نقل ضرورتی برای اجرای این تقاطع وجود ندارد.
رد شدن پروژه در سنوات گذشته
وی افزود: در سنوات گذشته برای جلب رضایت مردم برخی تصمیم به اجرای این پروژه گرفتند که توسط معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری وقت اجرای آن منتفی شد.
تنظیفی اضافه کرد: مگر ترافیک میدان مفتح تا میدان بسیج در طول روز چه مدت طول می کشد که بخواهیم این هزینه هنگفت را برای آن منطقه انجام دهیم. ممکن است این مشکل در یک یا نیم ساعت روی دهد بنابراین اجرای آن ضرورتی ندارد.
وی تصریح کرد: چرا باید این تقاطع جزو ضروریات باشد؟ از این مسیر کمربندی عبور می کند چرا باید دوباره چنین مسیری را ایجاد کنیم؟
انگیزه مالی جلب توجه می کند
تنظیفی بیان کرد که در برخی از پروژهها به جای این که اصول منطقی و کارشناسی مطرح باشد بیشتر انگیزه مالی جلب توجه می کند.
وی گفت: رقم پیشنهادی هم آن چنان شفاف نیست. پروژه های دخانیات و گلشهر هم قراردادی با روند مشخص داشت اما چرا با عدم شفافیت مالی مواجه شده است.
پروژه های دخانیات و گلشهر هم قراردادی با روند مشخص داشت اما چرا با عدم شفافیت مالی مواجه شده استتنظیفی اظهار کرد: به نظر می رسد با انجام این پروژه برخی به دنبال جلب رضایت مردم هستند و میخواهند به سمت خواسته های خود بروند.
وی اضافه کرد: این طرح از دورههای قبلی به جای مانده و مشاوران قبلی ماهیت خود را در تقاطع گلشهر و زیرگذر دخانیات نشان داده اند بنابراین امکان سنجی (feasibility study) پروژه باید توسط مشاور جدید بررسی تا ببیند آیا این کار ارزش انجام دارد یا خیر؟
کارکرد پروژه مهم است
تنظیفی تأکید کرد: در پروژه ها همواره کارکرد آن بسیار مهم است و اول باید ضرورت اجرا مشخص شده و سپس به دنبال مسائل مالی آن برویم.
وی توضیح داد: اعتبار اعلام شده برای تکمیل کمربندی جدید گرگان ۱۲۰ میلیارد تومان اعلام شده و اکنون با اجرای این پروژه حدود ۴۰ میلیارد تومان هزینه روی دست شهرداری باقی می ماند که با آن میتوان بخشی از هزینه های کمربندی را مرتفع کرد.
تنظیفی گفت: همه افراد که نمی خواهند از گرگان خارج شود، بعضیها میخواهند به سمت بلوار صیاد حرکت کرده در نتیجه همان حجم ترافیک اتفاق میافتد و بخشی هم به سمت پمپ بنزین مراجعه می کنند ضمن این که هنوز آن ۶۰ متری شکل نگرفته و کاربران مسیر برای نیازهای خود (سوپرمارکت، تعمیرگاه خودرو و غیره) به قسمت بالاتر مراجعه میکنند و عملاً ترافیک تکرار می شود.
وی با بیان این که این پول از جیب مردم هزینه میشود، تصریح کرد: سطح سرویس منطقه وضعیت مطلوب دارد و اجرای آن در طرح نیامده است.
ساخت تقاطع در ۲ حالت
تنظیفی اظهار کرد: برای تقاطع غیرهمسطح دو حالت وجود دارد یا نظر کارفرماست یا شبکه از لحاظ وضعیت خصوصی - افرادی که دارای خودرو بوده و می خواهند در محدوده شهری تردد کنند - به ساخت تقاطع نیاز دارد.
وی افزود: اگر شبکه دارای مشکل بوده و نتوان با محدودیت ترافیکی - چراغ گذاشتن و تغییر جهت معابر - مشکل آن را حل کرد و یا اگر مطالبه کارفرما (شورای شهر و شهرداری) باشد، اجرای تقاطع صورت می گیرد.
تنظیفی با بیان این که با توجه به خروجی های شبکه تاکنون مشکلی در منطقه وجود نداشته، ادامه داد: با اجرای این پروژه چه کاربری و اتفاق خاصی قرار است انجام شود؟ رستورانها و رفت و آمد آنجا را چطور می توان کنترل کرد؟
مطالعه گزارش طرح
وی تأکید کرد: گزارش طرح باید مطالعه تا مشخص شود که مشاور چه چیزهایی را در آن بیان کرده است.
تنظیفی گفت: با توجه به مشکلات مالی که در شهر وجود دارد چرا باید برای پروژه این مقدار هزینه کرد؟
وی با اشاره به این که سطح فعلی منطقه با احداث پروژه تغییری نمی کند، اضافه کرد: تا زمانی که کمربندی ایجاد نشود وضعیت به همین ترتیب است و گاهی حرکت کُند میشود و اگر قرار باشد در هر مسیری که حرکت کُند شد زیرگذر یا روگذر ساخت، شهر را باید دو طبقه کرد.
بازکردن گره ترافیکی کمربندی
در خصوص جزئیات پروژه و مطالعات انجام شده آن با شهردار گرگان گفتگو کردیم، عبدالرضا دادبود به خبرنگار مهر گفت: این پروژه، ترافیکی که از سمت میدان بسیج و میدان مفتح ایجاد می شود را مدیریت میکنند. یعنی ترافیک را به ۶۰ متری افسران و سپس به میدان بسیج انتقال می دهد.
مگر ترافیک میدان مفتح تا میدان بسیج در طول روز چه مدت طول می کشد که بخواهیم این هزینه هنگفت را برای آن منطقه انجام دهیموی افزود: در سالهای گذشته بخش هایی از ۶۰ متری افسران بازگشایی شده ولی قسمت هایی از آن بعد از گذشت ۲۰ سال هم چنان بلاتکلیف باقی مانده است بنابراین با توجه به افزایش ترافیک کمربندی ضرورت بازگشایی مسیر احساس شد.
دادبود گفت: این پروژه در طرح جامع ترافیک شهری گرگان هم به عنوان یکی از اولویت ها شناخته شده بود.
وی افزود: برای این که ۶۰ متری افسران قابلیت استفاده داشته باشد باید در ورودی و خروجی آن در دو نقطه متصل به کمربندی و میدان بسیج، تدابیری اندیشیده شود. برای اتصال کمربندی، تقاطع روگذر از غرب به شرق - از ۶۰ متری افسران به سمت کمربندی- مطرح شده که ترافیک را منتقل می کند.
دادبود اضافه کرد: برای میدان بسیج هم طرح ساماندهی در قالب تقاطع غیرهمسطح زیرگذر پیشبینی شده، که باید اجرا شود.
وی ادامه داد: بخشی از کار مطالعاتی پروژه در فاز اول که اجرای تقاطع غیرهمسطح روگذر از افسران به کمربندی است انجام شده و بعد از اعلام فراخوان مناقصه، پیمانکار آن مشخص و به تصویب رسیده است.
دادبود گفت: همزمان با این کار، بازگشایی ۶۰ متری افسران را هم در دستور کار قرار دارد که انجام خواهد گرفت.
وی افزود: طرح مربوط به میدان بسیج برای شورای ترافیک استان ارسال شده و به محض تأیید، آن را همزمان اجرا می کنیم؛ کل این پروژه از کمربندی، افسران و بسیج همزمان با هم به بهره برداری می رسد.
قیمت پروژه
دادبود گفت: مشاور قیمت طرح را در خردادماه براساس فهرست بهای سال ۹۷ حدود ۱۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان برآورد کرد که با پلوس ۴۴ درصد به ۲۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان رسید.
شهردار گرگان اظهار کرد: طرح از قبل مشاور داشته ولی همه چیز آن به روز است و با یک ایده و طراحی جدید مجدداً مطرح شده و آماده اجرا است.
وی تأکید کرد: این پروژه بخشی از مطالعات طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهر است که در بهمن ماه سال گذشته به تصویب وزارت کشور رسیده است. در این طرح چهار تقاطع در اولویت دوم قرار دارند که افسران هم یکی از آن هاست.
دادبود با بیان این که شهر، تقاطع های با اولویت اول خود را انجام داده، گفت: در سه تقاطع دیگر هم به تدریج اگر شرایط اجرای آن فراهم شود براساس طرح جامع آن را اجرا خواهیم کرد.
همه ابعاد مدیریت حمل و نقل و ترافیک را دنبال می کنیم
وی تأکید کرد: شهرداری برخلاف دوره های گذشته خود را متکی به اجرای تقاطع نمیکند و نشانه آن خرید ۲۰ دستگاه اتوبوس شهری است که در سال های گذشته مغفول مانده بود.
دادبود با بیان این که ما همه ابعاد مدیریت حمل و نقل و ترافیک را دنبال می کنیم، اضافه کرد: بازگشایی برخی از معابر، توسعه حمل و نقل عمومی، توزیع کاربری جاذبه جمعیت و ایجاد نقاط گردشگری در سطوح مختلف در دستور کار ما قرار دارد.
سرپرست حوزه معاونت زیربنائی؛ حمل و نقل و ترافیک شهرداری گرگان هم به خبرنگار مهر گفت: پروژه دال مجوف پیش تنیده است و ۵۰ درصد آن از نظر مصالح میلگرد و بتن است.
مرتضی فاضلی عارف افزود: هدف از اجرای پروژه تخلیه ترافیک ترانزیت ورودی شهر گرگان از میدان بسیج به سمت میدان مفتح است تا بتوانیم ترافیکی را که همیشه در آنجا وجود داشته با زدن روگذر در محور دامپزشکی تخلیه کنیم.
وی به تعدیل پروژه اشاره و زمان اجرای پروژه را یک سال اعلام کرد.
طرح مشکل حقوقی ندارد
فاضلی عارف گفت: اشکالاتی در زمینه پروژه مبنی بر تملک نشدن قسمتی از آن در محور دامپزشکی مطرح میشد ولی اکنون مشکل حقوقی آن با جلسات مختلفی که برگزار کردیم، برطرف شده است.
هدف از اجرای پروژه تخلیه ترافیک ترانزیت ورودی شهر گرگان از میدان بسیج به سمت میدان مفتح است تا بتوانیم ترافیکی را که همیشه در آنجا وجود داشته با زدن روگذر در محور دامپزشکی تخلیه کنیموی تصریح کرد: قسمت هایی از راه جدول گذاری و کانال گذاری شده و ادامه آن باید اجرا شود که همزمان با اجرای پروژه این کار هم صورت می گیرد.
فاضلی عارف افزود: برای اتصال ۶۰ متری و میدان بسیج که اصلیترین کار ماست مشاور گرفتیم و چندین ماه روی آن کار کرد و طرح آن در هشت جایگزین به ما اعلام کرد که دو تای آن را انتخاب و بعد از مشورت یکی از آن ها را پذیرفتیم و آن را برای تصویب به شورای ترافیک فرستادیم و امیدواریم که مصوب شود.
دسترسی محلی ایجاد می شود
وی با تأکید بر این که اجرای این تقاطع ترافیک منطقه را مرتفع می کند، اظهار کرد: با اجرای پروژه دسترسی محلی ایجاد شده و ورود ماشین های سنگین مانند کامیون، تریلر و غیره به میدان بسیج ممنوع می شود زیرا برای آن مسیر جایگزینی تعریف شده است.
تجربه تلخ پروژه های قبلی شهرداری باید زنگ خطری برای مدیریت جدید شهر گرگان باشد تا طرح ها را با حساسیت بیشتری انجام دهد و تمام جوانب کار را بسنجد تا آن چه صلاح شهر و مردم است، اجرا شود.
این کار با در اختیار قرار دادن مستندات مشاور طرح به افراد صاحب فن می تواند صورت گیرد تا قبل از اجرای پروژه دلسوزان شهر هم نظرات خود را اعلام کنند.
نکته بعدی این که با توجه به آن که کمربندی سرخنکلاته در آینده در حال اجرا است عملاً عمر این پروژه و بهره برداری آن بیشتر از ۱۳ سال نخواهد بود به دلیل این که طبق مطالعات جامع ترافیک، کمربندی سرخنکلاته در سال ۱۴۱۰ به بهره برداری خواهد رسید. حال باید دید مدیران شهرداری چرا برای این مدت راضی به هزینه هنگفت می شوند.