امان الله قرایی مقدم جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تاثیر فشارهای اقتصادی موجود بر سلامت روان افراد و خانوادهها گفت: وجود مشکلات و فشارهای مختلف در زندگی افراد از جمله فشارهای اقتصادی بر سلامت روان آنها تاثیر منفی خواهد داشت و موجب اختلالات جسمی و روانی خواهد شد.
قرایی مقدم ادامه داد: وضعیت موجود جامعه و افزایش فشارهای اقتصادی با ایجاد فشار روانی در افراد میتواند نتایج مخربی همچون روی آوردن به خودکشی را به دنبال داشته باشد.
وی با توضیح در خصوص نقش فشارهای روانی و اقتصادی برخودکشی گفت: بر اساس نظریه کلاسیک، از جمله عوامل موثر در افزایش خودکشی، نابسامانی های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است که باعث بریده شدن افراد از جامعه می شود.
این جامعه شناس توضیح داد: نمونه های حاضر از خودکشی در پل میرداماد، میدان امام حسین، خودسوزی در شهرک قدس کرج و خودسوزی مقابل شهرداری تهران همگی ناشی از نابسامانی های اقتصادی، اجتماعی و ناامیدی افراد از آینده است.
وی با بیان اینکه هر لحظه شاهد وخیمتر شدن شرایط اقتصادی جامعه هستیم، عنوان کرد: با وضعیت موجود باید در آینده نزدیک شاهد افزایش آمار خودکشی به ویژه در میان جوانان و مردان کشور باشیم.
این جامعه شناس به شرایطی مشابه در بعد از انقلاب اشاره کرد و تصریح کرد: در ایران نیز در دوران بعد از انقلاب با افزایش دلار روبرو شدیم که در آن زمان نیز بسیاری از افراد از جمله تجار با از دست دادن جایگاه اقتصادی خود و روبرو شدن با بحران اقتصادی، خودکشی کردند.
قرایی مقدم با بیان اینکه عواملی همچون دین، فرهنگ، مذهب، شرایط خانوادگی و نابسامانی اقتصادی از جمله عوامل موثر در ایجاد خودکشی هستند، تصریح کرد: اما در میان همه عوامل، نابسامانی اقتصادی مهمترین عامل است که باعث بی ارزش شدن پول و زندگی و ناامیدی افراد از ادامه زندگی می شود.
وی تصریح کرد: خودکشی امری است که ذاتی، فکری، نژادی و جغرافیایی نبوده بلکه پدیدهای اجتماعی و تام است که عوامل اقتصادی بیشترین تاثیر را در افزایش آمار آن خواهد داشت.
افسردگی و آسیبهای روانی نتیجه افزایش فشارهای اقتصادی
این جامعه شناس ایجاد افسردگی، آزردگی روحی و روانی را از دیگر پیامدهای فشارهای اقتصادی و روانی دانست و عنوان کرد: فشارهای روانی ناشی از مشکلات اقتصادی با ایجاد استرس، اضطراب و احساس ناتوانی در اداره امور زندگی، سلامت روحی و روانی افراد را بهخطر انداخته و بریده شدن از جامعه و پیوندهای ارتباطی را بهدنبال خواهد داشت.
قرایی مقدم ادامه داد: این دسته از صدمات روانی ارثی و ذاتی نبوده بلکه منشا آنها خانواده و جامعه است. در حال حاضر نیز با توجه با روند کنونی، با بحران افسردگی و خودکشی روبرو هستیم که در آینده نزدیک شاهد دو تا ۳ برابر شدن خودکشی زنان نسبت به مردان خواهیم بود.
طلاق و ارتباط مستقیم آن با مشکلات اقتصادی
وی با اشاره به تاثیر فشارهای اقتصادی بر افزایش آمار طلاق اظهارکرد: عوامل عاطفی، اقتصادی، فرهنگی و تنوع طلبی ازجمله مواردی است که موجب افزایش آمار طلاق خواهد شد، اما نابسامانی اقتصادی یکی از موثرترین عوامل در افزایش این امر خواهد بود.
این آسیب شناس توضیح داد: با ایجاد مشکلات اقتصادی در خانواده ها و افزایش تنوع طلبی در افراد، زوج ها با عدم تامین اقتصادی روبرو شده و فشارهای روانی آنها افزایش می یابد.
وی ادامه داد: این عوامل، موجب ایجاد تنش، قهر، دوری زوجین از یکدیگر و طلاق عاطفی درمیان زوجها و در نهایت طلاق کامل خواهد شد.
وی افزایش فشارهای اقتصادی و تداوم وضعیت کنونی را زمینه ساز رشد بحرانهای اجتماعی خواند و تصریح کرد: با شرایط موجود و ناتوانی افراد در تامین مالی زندگی، بهزودی شاهد افزایش آمار اعتیاد، جرم و جنایت، فرار دختران و خودفروشی زنان برای تامین نیازهای مالی خود خواهیم بود.