رئیس صدای جمهوری اسلامی ایران معتقد است که با شکل دهی بحث فلسفی در کشورمان می توانیم تئوریهای جدید معرفتی را سامان دهیم. با روشن شدن موضع فلسفی در رسانه نگاه به برنامه، مخاطب و پیام کاملا تغییر می کند.

دکتر حسن خجسته، رئیس صدای جمهوری اسلامی ایران، در گفتگو با خبرنگار مهر درباب الزامهای توجه فلسفی و نظری به رسانه گفت : ما ناچار هستیم که به فلسفه رسانه توجه جدی داشته باشیم. اگر چه در مورد رسانه دیدگاههای مختلفی حاکم هستند و برخی بر دیدگاههای هیدگری و تقدیر تکنولوژیک اتفاق نظر دارند و برخی رسانه را در حد ابزار می دانند که گاهی با آنها صحبت می کنیم متوجه می شویم که هنوز نگرش ابزاری بر رسانه حاکم و هنوز هیچ نگاه معرفتی به رسانه صورت نگرفته است.

دکتر خجسته در ادامه افزود: ما نگاه تکنولوژیک به رسانه را قبول داریم و معتقدیم اگر رسانه را حتی به مثابه یک ابزار بخوبی بشناسیم می توانیم به صورت ابزار درستی به کار ببریم و اگر نشناسیم برای ما سوء کارکرد خواهد داشت.

وی تاکید کرد: ما به صورت ناخودآگاه بر طبق دید فلسفه ای در تکنولوژی عمل می کنیم یعنی فلسفه هایی که طرح می شوند از خود تفکرات معرفتی ما سامان می یابند. بنابراین شکل دهی مبنای معرفتی برای رسانه می تواند یک جهت دهی ویژه ای را ترسیم کند.

دکتر خجسته با اشاره به این نکته که یک برنامه ساز رسانه باید موضع خود را روشن کند که در کدام فلسفه رسانه ای مشغول و فعال است گفت : با روشن شدن موضع فلسفی در رسانه نگاه او به برنامه، مخاطب و پیام کاملا تغییر می کند.

رئیس صدای جمهوری اسلامی ایران افزود: برای ساخت پیام معتقدم که پیام به طور طبیعی تحت تاثیر نوع رسانه است. یعنی هر رسانه ای یک ماهیتی دارد و بر اساس فلسفه تکنولوژیک که دارد در ساخت پیام به طور طبیعی تاثیر مستقیم دارد.

وی با تاکید بر این نکته که تفکر فلسفی و اندیشگی در جامعه ما پتانسیل این را دارد که فلسفه رسانه را در کشورمان سامان دهد گفت : اما مشکل فلسفه در جامعه ما این است که هنوز فلسفه های مضاف را خیلی فعال نکردیم و همه فلسفه ای را که می دانیم تبدیل به تئوری و کاربرد نکرده ایم. شاید این یک تغییر نگرش می خواهد.

دکتر خجسته با اشاره به این نکته که فکر و اندیشه در کشور ما ظرفیت بالایی دارد گفت : تغییر نگرش در حوزه فلسفه از تئوری به کاربرد حاصل نشده است. به طور مثال تمام فلسفه ملاصدرا در کشور ما موجود است اما به صورت یک علم در کشور ما جا نیافته و ما نتوانستیم از این فلسفه به طور مثال در نظام خانواده و نظام اجتماعی بهره ببریم. لذا این اندیشه می تواند به یک تغییر جدی در جامعه ما منتهی شود.

وی همچنین معتقد است که می توانیم با شکل دهی بحث فلسفی در کشورمان یکسری تئوریهای جدید را در کشورمان سامان دهیم.

دکتر خجسته با اشاره به تجربیات خود در فضای رسانه ای گفت : من معتقدم در خود رسانه هیچ وقت فلسفه رسانه شکل نمی گیرد ما در حوزه های تحقیقاتی و پژوهشی و آکادمیک باید انتظار شکل گیری چنین اندیشه هایی را داشته باشیم.

وی افزود: رسانه یک حوزه عمل صرف است و هیچ کس در حوزه عمل به مبانی معرفتی کارش نمی اندیشد. باید فلاسفه به مبانی معرفتی او پی ببرند و در مراکز تحقیقاتی سامان دهند. لذا در محیطهای فلسفی، جامعه شناسی، روان شناسی و ارتباطات می بایست مبانی معرفتی رسانه ها شکل گیرند. اکنون یکسری فعالیتهایی شکل گرفته اما سامان نیافته اند. به طور مثال ما یک تئوری منسجم از هنجار رسانه نداریم. اهل ارتباطات و فلسفه باید تئوری این رسانه را کشف کنند.

رئیس صدای جمهوری اسلامی ایران در پایان گفت : ما می توانیم به شکل گیری فلسفه رسانه در آینده ای نه چندان دور امیدوار باشیم که نگاههای معرفتی را در جامعه ما سامان دهد. دو سال پیش کنفرانس بین المللی دین و رسانه برگزار شد و توانست تحول جدی را در مبانی تئوریک دین و رسانه ایجاد کند.