به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «جهان پس از امریکا» نوشته فرید زکریا به تازگی با ترجمه احد علیقلیان توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. این کتاب یکی از عناوین مجموعه «کتابخانه بررسی روندهای جهانی» است که این ناشر چاپ میکند.
نسخه اصلی این کتاب، ویراست دوم این اثر است که در سال ۲۰۱۱ چاپ شده است. ویراست اول این کتاب در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ نوشته شد؛ وقتی که به تعبیر نویسنده کتاب، آمریکا مرکز جهان بود، اقتصاد آمریکا شکوفا بود و به رغم شکست در عراق، مردم از قدرت نظامی واشنگتن در شگفت بودند و از ۱۱ سپتامبر در مقیاسی بیمانند در تاریخ بشر در سراسر دنیا وارد میدان شده بود.
«جهان پس از امریکا» برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ چاپ شد که بحران مالی امریکا تازه آغاز شده بود. پاییز آن سال، نظام مالی سقوط کرد و همراه آن اقتصاد امریکا که در آخرین فصل، ۶ درصد کوچک شد و حدود ۴ میلیون شغل را در ۶ ماه از دست داد که بزرگترین افت از دهه ۱۹۳۰ بود. فرید زکریا مینویسد اگر هریک از اینها را پیشبینی کرده بودم، دروغ گفته بودم.
ویراست دوم این کتاب، دربرگیرنده نظرات زکریا درباره بحران مالی و تاثیرات آن، چالشها و فرصتهای اقتصاد امریکا و ماهیت جغرافیای سیاسی جهانی جدید است. موضوع این کتاب نه انحطاط امریکا، بلکه اوجگیری کشورهای دیگر است. نویسنده اثر مینویسد که این اثرش درباره دگرگونی عظیمی است که اطراف و اکناف جهان رخ میدهد که غالبا درباره آن بحث میشود اما درست فهمیده نشده است.
طی ۵۰۰ سال گذشته، ۳ جابهجایی بزرگ در ساختار قدرت جهانی رخ داد؛ اول اوجگیری دنیای غرب که از سده پانزدهم میلادی شروع شد و اواخر سده هجدهم شتاب زیادی گرفت. دوم، اوجگیری ایالات متحده امریکا در سالهای پایانی قرن نوزدهم و سوم، سالهای اکنون است که در آن به سر میبریم و به تعبیر زکریا، مرحله جابهجایی بزرگ قدرت در عصر ماست. از نظر او میتوان این جابهجایی را «اوجگیری دیگران» نامید.
این کتاب ۷ فصل دارد که عناوینشان به این ترتیب است: اوجگیری دیگران، سرریز جام، جهانی غیرغربی؟، چالشگر، همپیمان، قدرت امریکا و هدف امریکا.
در این فصول، برخی از مسائل با چنین عناوینی مطرح شدهاند: خطر اسلام، مشکلات فراوانی، اوجگیری ناسیونالیسم، غربی شدن، آخرین ابرقدرت، خدا و سیاست خارجی، وظایف دولت، جهانبینی هندو، قدرت هستهای، سیاست خوب اقتصاد بد، راه طولانی امریکا، بهترین صنعت امریکا، سلاح پنهان امریکا، خالی شدن طبقه متوسط، سیاست بیعملی، قوانین جدید برای عصری جدید و ...
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
امریکاییها شاید ستایشگر زیبایی باشند اما بهراستی شیفته بزرگیاند. گرندکنیون، درختهای غول کالیفرنیا، ترمینال بزرگ مرکزی، دیسنی ورلد، اتومبیل بزرگ دو دیفرانسیل (suv)، نیروهای مسلح امریکا، جنرال الکتریک، همبرگر ربعپوندی دوبل (با پنیر) و ونتیلاته را در نظر بگیرید. اروپاییها پیچیدگی را ترجیح میدهند و ژاپنیها چیزهای کوچک و ظریف را دوست دارند. اما امریکاییها چیزهای بزرگ و ترجیحا بسیار بزرگ را دوست دارند.
بههمین دلیل است که چین توجه امریکاییها را سخت به خود مشغول داشته است. چین کشوری است چنان پهناور که امریکا پیش آن کوچک جلوه میکند. جمعیت ۱/۳ میلیارد نفریاش چهار برابر جمعیت امریکاست. مبلغان مذهبی و تجار امریکایی بیش از صد سال است که خواب دو چیز را میدیدهاند _ نجات ۱ میلیارد نفر و فروش دئودورانت برای ۲ میلیارد زیر بغل _ اما برای تحقق این رویا هیچ کاری نکردند. چین بسیار بزرگ و در عین حال بسیار فقیر بود. زمین خوب،کتاب (و نمایشنامه و فیلم) پرفروش پرل باک، تصویری ماندگار از چین به دست داد: جامعهای دهقانی با دهقانانی که جان میکنند، و اربابان آزمند و قحطی و سیل و طاعون و فقر.
ناپلئون در جملهای معروف که صحت انتسابش به او محل تردید است گفته است: «بگذارید چین بخوابد، چون اگر بیدار شود دنیا را تکان خواهد داد.»
این کتاب با ۲۸۰ صفحه، شمارگان ۷۷۰ نسخه و قیمت ۳۰ هزار تومان منتشر شده است.