خبرگزاری مهر- گروه استان ها: پیشرفت و توسعه فقط از محور آموزش عالی نمی گذرد و ما نمی توانیم با آموزش نیروی انسانی که فقط مجهز به حافظه و بر مبنای تئوری محور و فقط کتب دانشگاهی است آن مراحل را طی کنیم.
کشورهای پیشرفته مانند آلمان بیشتر متکی بر مهارت و تکنسین پروری هستند تا این که لیسانس و فوق لیسانس های را تربیت کنند که هیچ نیازی به آنها در بازار کسب و کار و اشتغال نباشد و نتوانند نه به خود و نه به جامعه کمک کنند.
متاسفانه این روالی که در آموزش عالی کشور پیگیری می شود متاسفانه نتیجه آن تعداد خیل بسیار زیاد بیکاران بود که به گفته همه کارشناسان عمده آنها فارغ التحصیلان آموزش عالی با مدارج بالا هستند که نتوانستند در فرآیند پیشرفت و توسعه وظیفه ای را داشته باشند.
یکی از مهمترین حوزه ها در این میان حوزه آموزش فنی و حرفه ای است که وظیفه بسیار مهمی در این راستا دارد، یعنی مهارت آموزی از انواع مختلف در کسب و کارهای مختلف که می تواند کمک کننده جوانان و پیشرفت و توسعه باشد.
حامد فرجی از شهروندان ایلامی در خصوص آموزش مهارت های فنی و حرفه ای در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: آموزش مهارت های فنی و حرفه ای باید جدی گرفته شود و زیرساخت های آن فراهم شود، همچنین نقاط آموزشی آن به درستی دیده و تبدیل به سند توسعه شود.
وی گفت: آموزش مهارت های فنی و حرفه ای خود می تواند باعث اشتغال شود، اشتغال پایدار جوانان نیاز جامعه است و برای ترویج این آموزش ها در بین جوانان به عقیده من باید از رسانه ملی و مطبوعات کمک گرفته و در این راستا اطلاع رسانی صورت گیرد و به دل جامعه رفته مردم را از این مهارت ها مطلع کنند که به سمت مهارت آموزی روی آورند.
وی ادامه داد: به عقیده من یکی از عمده ترین مشکلات جامعه ما بحث عدم آموزش صحیح است، باید در این راستا استعدادیابی صورت گیرد و کار گروهی تشکیل شود که هر فردی در آن رسته و حرفه ای که علاقمند و استعداد آن را دارد کار کنند.
فرجی افزود: امروزه در جامعه ما تکنسین بسیار کم داریم افرادی را داریم که در دانشگاه مدارک تحصیلی بالایی را گرفتند اما هیچ مهارتی را احتساب نکردند اما اگر به درستی به سمت علائق خود حرکت کنند اتفاق مثبتی خواهد.
پنج هزار و ۳۹۷ نفر آموزش های مهارتی را در استان فرا گرفته اند
رضا نصری مدیر کل Hموزش فنی و حرفه ای ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بر اساس قوانین و مقرراتی که در برنامه های توسعه بوده وظایفی را برای سازمان آموزش فنی و حرفه ای دیده بودند که متولی آموزش های و مهارتی را سازمان فنی و حرفه ای است.
وی افزود: بعد از گذشت برنامه پنجم در برنامه ششم، شورای هماهنگی آموزش مهارتی دیده شد که در آذر ماه سال گذشته آیین نامه اجرایی این شورا مصوب هیئت دولت شد و نگاه دولت از بحث آموزش هایی که فقط بینش و دانش افراد را اضافه می کنند به سمت نگاه به آموزش های مهارتی بسیار متفاوت تر از گذشته شده که این نگاه هم اکنون وجود دارد که آموزش های آکادمیک منجر به شغل نشدند و این آموزش ها نتوانستند بسترهای پیشرفت و توسعه را برای کشور و حتی استان فراهم کنند.
نصری اضافه کرد: از ابتدای امسال تاکنون پنج هزار و ۳۹۷ نفر آموزش های مهارتی را در استان فرا گرفته اند که دو هزار و ۵۷۳ نفر آنها یعنی در حدود ۴۵ درصد آنها بانوان هستند که در دوره های مهارتی مختلف در شهرها و روستاها شرکت کردند.
وی تصریح کرد: بسیاری از این افراد کسانی هستند که متقاضیان تسهیلات اشتغال روستایی هستند و با شرایطی که در بحث اشتغال روستایی و منابع بسیار خوبی که داریم می توانند برای خود اشتغال را فراهم کنند و نیز برای دیگران کارآفرین باشند.
سند مهارت استان تدوین می شود
مدیر کل اموزش فنی و حرفه ای ایلام بیان داشت: بحثی که هم اکنون به دنبال آن هستیم و باید تا پایان مهرماه آن را به سرانجام برسانیم این است که سند مهارت استان را با سه رویکرد تدوین کنیم، این سه رویکرد شامل این که چه رشته های الان اشباح شدند و باید این رشته ها را حذف و تعطیل کنیم، دوم این که چه رشته های باید تداوم پیدا کنند و سوم این که چه رشته های جدیدی نیاز آتی بازار کار است و ما باید برای تجهیز کردن آن رشته ها تلاش کنیم و به دنبال راه اندازی آنها باشیم.
وی ادامه داد: از بنگاه های مختلف در حوزه های صنعت، کشاورزی، خدمات، فرهنگ و هنر اطلاعات مختلف را اخذ کردیم و با کمک دهیاران در حال تعداد آمار واقعی بیکاران هستیم و این که این افراد به چه رشته های نیاز دارند و تا زمانی که کمیت و کیفیت نیروی بیکارمان را ندانیم نمی توان جهت اشتغال و آموزش آنها برنامه ریزی کرد.
نصری در خصوص اشتغال روستایی گفت: در آیین نامه اشتغال روستایی دیده شده که این تسهیلات صرفا به افرادی داده می شود که مهارت های فنی و حرفه ای را گذرانده باشند.
وی افزود: با توجه به این که مدت زمان جذب این تسهیلات تا پایان تیرماه بود و بعد از آن نهایتا تا پایان مرداد ماه در فاز اول تمدید شد به همین خاطر چاره ای نداشتیم که مقداری از اصول عقب نشینی کنیم که منابع جذب شود، هم اکنون کار گروه آموزش حوزه اشتغال روستایی فعال شده و تاکنون جلسات مختلفی در این حوزه برگزار شده است.
آموزش افراد متقاضی تسهیلات اشتغالزایی
نصری اضافه کرد: برنامه این است که از اوایل مهر ماه به صورت جدی به بحث آموزش ها ورود کنیم چون تقریبا در فاز اول افرادی که متقاضی دریافت وام هستند اهلیت آنها تایید شده است.
وی افزود: در فاز اول ۱۰۸ میلیارد در بانک ها مصوب شد و هم اکنون این افراد شناسایی و مشخص شدند و از مهر ماه همزمان که این افراد کار اجرایی طرح های خود را شروع می کنند ما نیز کار آموزشی برای افرادی که قرار است در این طرح ها شاغل شوند شروع خواهیم کرد.
وی بیان داشت: در سطح استان در سال جاری تا به این لحظه در حدود ۲۱۱ حرفه مختلف جهت آموزش بانوان و آقایان در چهار بخش کشاورزی، صنعت، فرهنگ و هنر، خدمات آموزش داده شده که ۲۳ حرفه این ها در بخش کشاورزی، ۱۰۱ حرفه در بخش صنعت، ۴۰ حرفه در بخش فرهنگ و هنر و ۴۷ حرفه در دوره بحث خدمات بوده است.
نصری افزود: یک نیازهای عمومی در بحق بازار کار داریم که بالاجبار باید این رشته ها و دوره ها باید باشند، منتهی تک رشته های که نیاز است و به سمت صنایع یا کارخانجاتی که ایجاد می شوند یک قسمت آن را از طریق استاد شاگردی یا کارآموزی در محیط واقعی کار پیش می بریم.
نصری گفت: هم اکنون در دهلران، پتروشیمی و صنایع پایین دستی نفت که در آن منطقه وجود دارد و توسعه پیدا می کند قراردادهایی را در این راستا در حال بسته شدن است امیدوار هستیم شرکت های ان، جی، ال و پتروشیمی دهلران از فارغ التحصیلان مهارتی استان بتوانند استفاده کنند.
وی تصریح کرد: در فاز دوم توسعه میدان های نفت و گاز چنگوله و آذر نیز برنامه هایی در دست اجرا و هماهنگی هایی صورت گرفته که در صورتی که جذب نیروی جدیدی باشد به محض استارت، جوانان در این حوزه ها آموزش ببینند.