همدان - معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: اعتیاد با شرایط اقتصادی، فقر و بیکاری گره خورده است.

به گزارش خبرنگار مهر، فرید براتی‌سده ظهر چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بهزیستی در حوزه سلامت اجتماعی فعال است، گفت: اگر اطلاعات را به درستی در جامعه انتقال ندهیم به جای آرامش اجتماعی اضطراب اجتماعی ایجاد می شود.

وی با بیان اینکه در کشور بر اساس آخرین آمار دو میلیون و ۸۰۸ هزار نفر مصرف کننده دائمی مواد مخدر هستند، اظهار داشت: یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر نیز به صورت تفننی مواد مخدر مصرف می‌کنند.

۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در کشور برای یکبار هم که شده تجربه مصرف مواد مخدر را دارند معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در کشور برای یکبار هم که شده تجربه مصرف مواد مخدر را دارند، گفت: اعتیاد با شرایط اقتصادی، فقر و بیکاری گره خورده است.

براتی عنوان کرد: این عوامل تحریک کننده مصرف مواد مخدر هستند و تا وقتی که به مرحله ای برسیم که نتوان شرایط اقتصادی را مدیریت کرد، وضعیت ابتلا به اعتیاد وجود دارد.

وی افزود: ارائه خدمات برای پیشگیری از مصرف مواد، درمان و کاهش آسیب افراد مبتلا به اعتیاد و بازتوانی روانی و اجتماعی افراد پس از ترک اعتیاد از جمله وظایف سازمان بهزیستی است.

براتی‌سده با اشاره به اینکه در بخش پیش بینی، بهزیستی و سایر دستگاه های فرهنگی در مقابله با مصرف مواد مخدر اقداماتی را انجام می دهند، گفت: بیش از ۱۱ هزار تن تریاک و هروئین در افغانستان دپو شده و هر دم به دنبال انتقال آن به دنیا هستند که ایران یکی از مسیرها و مقاصد انتقال مواد است اما خوشبختانه برخوردهای مناسبی با این جریان صورت گرفته است.

احتمال افت خدمات مراکز درمان اعتیاد

وی افزود: طی ماه‌های آینده در صورت تداوم شرایط اقتصادی فعلی با تعداد بیشتری از افراد مبتلا به اعتیاد روبه رو خواهیم شد و مراکز درمان نیز با افت خدمات و یا تعطیلی مواجه می‌شوند که شرایط را پیچیده می‌کند؛ با این حال تلاش بر این است که خدمات‌رسانی افول نکند.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه از ۲۰ سال قبل بهزیستی پیشگام پیشگیری از مصرف مواد مخدر با رویکرد اجتماع‌محوری بوده است، یادآور شد: بهزیستی تنها تسهیل‌گری روند حضور اجتماعی و برنامه‌ریزی در این زمینه را انجام می دهد.

براتی‌سده همچنین عنوان کرد: در محل‌های شهری و روستایی، کاری و آموزشی پنج هزار تیم CBO تشکیل شده که آسیب ها را ارزیابی می‌کنند و ۱۵ میلیون نفر در قالب این تیم‌ها به مردم آموزش می‌دهند.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اجرای طرح «کیان» برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر در ادارات، عنوان کرد: این طرح به تدریج گسترش خواهد یافت و طرح «پازک» نیز با هدف پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان خانواده‌های در معرض خطر و در حاشیه شهرها اجرا خواهد شد.

وی به وجود ۳ هزار منطقه حاشیه نشین در کشور و انتخاب ۵۰۰ منطقه برای ارزیابی محلی اشاره کرد و افزود: این کار در برخی استانها انجام می شود و در آینده از توان دیگر دستگاه ها برای اجرای طرح استفاده خواهد شد.

طرح مقابله با مصرف مواد مخدر در پادگان های نظامی به اجرا رسیده است وی با بیان اینکه طرح مقابله با مصرف مواد مخدر در پادگان های نظامی نیز به اجرا رسیده است، یادآور شد: طرح مصون‌سازی کودکان در مهدهای کودک و طرح خانه و مدرسه نیز در سطح بین‌المللی اجرا می شود که با استقبال روبرو بوده اما به دلیل کمبود اعتبار، تعداد مدارس تحت آموزش در کشور محدود است.

براتی‌سده همچنین عنوان کرد: با توجه به اینکه پیشگیری را باید از سنین پایه آغاز کرد، امید می رود که اعتبارات این طرح ها سریع تر تأمین شود.

وی با بیان اینکه در خصوص درمان‌ اعتیاد نیز بندهایی به بهزیستی ابلاغ شده است، اظهار داشت: با همکاری مؤسسات غیردولتی، ۷ هزار مرکز درمان سرپایی در کشور تشکیل شده که هزار و ۷۰۰ مرکز با سازمان بهزیستی در ارتباطند.

وی از فعالیت یک هزار و ۱۸۲ مرکز بهبود و بازتوانی در کشور خبر داد و افزود: خدمات خوبی از سوی مراکز به افراد مبتلا به اعتیاد ارائه شده است.

براتی‌سده با بیان اینکه هزینه این مراکز هر سال یا دو سال یکبار توسط کمیسیون اجتماعی دولت تعیین و تأیید می‌شود، گفت: تعرفه جدید ابلاغ شده و سازمان در حال آماده سازی تعرفه جدید است.

وی دوره درمان را ۲۱ تا ۲۸ روزه دانست و افزود: مراکز تا نقطه مطلوب فاصله دارند اما بودن این مراکز از نبودشان بهتر است چرا که نزدیک به ۵۰ هزار نفر تحت پوشش مراکز هستند و اگر کمپ‌ها وجود نداشت وضعیت این افراد مشخص نبود.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور به ارائه خدماتی همچون اشتغالزایی توسط برخی کمپ‌ها برای معتادین، اشاره و عنوان کرد: افراد معتاد در کمپ‌ها تحت پوشش بیمه معتادین نیستند در صورتیکه ۷۸ میلیارد تومان در بیمه سلامت به درمان اعتیاد اختصاص یافته است.

۹۶ درصد مراکز درمان اعتیاد غیردولتی است

وی افزود: بیش از ۹۶ درصد مراکز درمان اعتیاد غیردولتی است و بخش عمده‌ای از این مراکز از بیمه برخوردار نیستند در حالیکه مراجعه‌کنندگان به این کمپ‌ها از محروم‌ترین‌ها به شمار می‌روند.

وی تعرفه این مراکز را ۶۹۰ هزار تومان عنوان کرد و افزود: تعداد زیادی از خانواده‌ها نمی‌توانند این مبلغ را به طور کامل پرداخت کنند و از طرفی مراکز با مشکلات اقتصادی روبرو شده و با این شرایط برخی اعلام کرده‌اند که تعطیل خواهند شد.

براتی سده با بیان اینکه بیمه سلامت ادعا کرده که بیش از ۴۰ میلیارد تومان از ۷۸ میلیارد تومان مصوب را هزینه کرده است، یادآور شد: مشخص نیست که مابقی این اعتبار در چه بخشی هزینه شده است.

وی افزود: درخواست سازمان این است که بخشی از این اعتبار به یارانه معتادان بی‌خانمان مراکز ماده ۱۶ اختصاص داده شود که مورد پذیرش بیمه سلامت قرار نگرفت.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه امسال ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان یارانه برای مراکز اقامتی و یک میلیارد تومان برای مراکز سرپایی اختصاص یافته است، گفت: ۳۴ مرکز تی‌سی نیز با تعرفه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی فعالیت می‌کنند که از این تعداد ۳ مرکز زنانه است و تلاش بر این است یارانه برای این کمپ‌ها نیز اختصاص یابد.

وی ۶۷ مرکز اقامتی را مراکز زنانه دانست و افزود: تعداد مراکز زنانه استان همدان نیز ۳ مرکز است.

براتی سده با بیان اینکه صرف وجود چند زن و کودک معتاد نمی‌توان یک مرکز در یک شهر تأسیس کرد، اظهار داشت: قرار بر این نیست که هزینه شود تا برای چند نفر مرکز تأسیس کرد بلکه باید در مراکز موجود خدمات رسانی به این افراد انجام شود.

وی همچنین عنوان کرد: سازمان بهزیستی ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینه پرداختی کمپ‌ها را به افراد نیازمند شناسایی شده، پرداخت می‌کند.

بیشترین یارانه پس از کمپ‌ها به مراکز کاهش آسیب پرداخت می‌شود

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه بیشترین یارانه پس از کمپ‌ها به مراکز کاهش آسیب پرداخت می‌شود، گفت: هیچ‌گونه مبلغی از مراجعه‌کنندگان به این مراکز دریافت نمی‌شود.

براتی‌سده به تشکیل تیم‌های سیار برای خدمات‌رسانی در حوزه کاهش آسیب اشاره کرد و افزود: در کشور ۱۴۰ مرکز دی‌آی‌سی وجود دارد که ۲۲ مرکز آن زنانه است و همچنین ۹۲ مرکز کاهش آسیب فعال بوده که ۲۸ مرکز به زنان خدمات ارائه می‌دهد.

وی با بیان اینکه ۱۹ موبایل‌سنتر در کشور فعالیت می‌کنند، یادآور شد: این مراکز به صورت سیار خدمات‌رسانی انجام می‌دهند.

معاون سازمان بهزیستی کشور گفت: آیین نامه درمان و کاهش آسیب معتادین بی‌بضاعت ابلاغ شده که سال قبل هفت هزار نفر برای دریافت تسهیلات اشتغال بهزیستی معرفی شدند.

بهزیستی و شهرداری‌ها موظف به راه‌اندازی مراکز توانمندی و صیانت هستند  وی همچنین عنوان کرد: بهزیستی و شهرداری‌ها موظف به راه‌اندازی مراکز توانمندی و صیانت هستند که ۱۸ مرکز توانمندسازی در کشور برای معتادان پاک شده احداث شده و ۶۰۰ نفر در مراکز توانمند سازی کشور توانمند شده اند.

براتی‌سده از راه اندازی ۱۶ واحد مدیریت مورد برای پیگیری وضعیت افراد پس از ترک کمپ، خبر داد و افزود: برنامه‌ریزی شده که مددکار وضعیت این افراد را پیگیری و شرایط پس از خروج را مدیریت کند که امسال ۳ هزار نفر در کشور تحت پوشش این واحد قرار گرفته‌اند و ۴ میلیارد تومان اعتبار برای این طرح در نظر گرفته است.

وی افزود: اگر پیگیری شرایط این افراد ثمربخش باشد، ساماندهی افراد متجاهر نیز انجام خواهد شد.

براتی‌سده با بیان اینکه ۲۲ درصد از جامعه کار مبتلا به اعتیاد هستند، عنوان کرد: تعداد کارمندان ادارات که مواد مخدر مصرف می‌کنند، کم نیست بنابراین پیشگیری و آموزش باید در ادارات و ارگان‌ها انجام شود.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه برخی مسئولین در خصوص اعتیاد و آسیب‌های آن توجیه نیستند، یادآور شد: تبیین شرعی در خصوص کاهش آسیب‌ها صورت نگرفته و در این زمینه باید تلاش شود.

براتی‌سده با بیان اینکه در گذشته بخش عمده مبتلایان به ایدز در کشور از طریق اعتیاد تزریقی بود، یادآور شد: خوشبختانه این موج عظیم کنترل شد و بر اساس آخرین آمار، ایران در این زمینه پیشگام بوده است.

وی با بیان اینکه نزدیک به ۴۵ میلیارد تومان اعتبار به کاهش آسیب اختصاص یافته است، عنوان کرد: این میزان اعتبار نشان‌دهنده اهمیت کاهش آسیب و خدمتی است که مراکز کاهش انجام می‌دهند.

میزان ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی افزایش یافته است

وی افزود: میزان ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی افزایش یافته به طوریکه ۵۳ درصد از طریق مصرف تزریقی و ۴۶ درصد از طریق روابط جنسی است.

براتی سده با بیان اینکه یک و نیم میلیون نفر از معتادان در دنیا به ایدز مبتلا هستند، گفت: ۱۰ درصد معتادان کشور نزدیک به ۱۵۶ هزار نفر زن هستند.

وی ادامه داد: در میانگین سنی افراد مبتلا به اعتیاد از سنین ۳۰ سال به بالا، مردان بیشتر از زنان هستند اما در سنین پایین تعداد زنان و مردان به هم نزدیک هستند و نشان می‌دهد که اعتیاد زنان در سنین پایین افزایش یافته است.