خبرگزاری مهر، گروه سیاست، محمد مهدی ملکی: این هفته هم در حوزه سیاست خارجی تحولات بسیاری را شاهد بودیم و اتفاقات مختلفی حادث شد که هر یک از آنها اجزای یک کل واحد هستند که می توانند در کنار هم مجموعه اقدامات دستگاه دیپلماسی را تشکیل دهند و نقطه اشتراک آنها هم حرکت به سمت تامین حداکثر منافع ملی است.
امروز شرایط عرصه بین الملل به نحوی است که کارشناسان از آن به عنوان دوران گذار یاد می کنند، یعنی برهه ای حساس که تحولات منطقهای و بین المللی در آن بسیار سریع و غیرقابل پیشبینی است و قدرت های مختلف هریک در راستای نیل به اهداف مشخصی در تلاش هستند تا جایگاه بهتر و بالاتری در عرصه جهانی کسب کنند و در تعیین تحولات و معادلات بین المللی سهم بیشتری داشته باشند.
قطعا یکی از مهمترین اتفاقات سیاست خارجی کشورمان در این هفته، حادثه اغتشاشات در بصره و متعاقب آن تعرض به کنسولگری ایران در آن استان بود که با واکنشهای بسیاری هم از سوی مقامات ما در محکوم کردن اتفاقاتی این چنینی مواجه شد و از طرفی هم تهران با تاکید بر این مهم که ردپای عوامل خارجی در این اتفاقات دیده میشود به بی نتیجه بودن اقدامات سلسله وار دشمنان در راستای تخریب روابط راهبردی میان ایران و عراق اذعان کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان این هفته عازم افغانستان شد تا با همتایان خود از هند و افغانستان دیدار و در خصوص راه های گسترش همکاری ها گفتگو و تبادل نظر داشته باشد.
سفر جابری انصاری به ژنو برای دیدار با مقامات اروپایی و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه و رایزنی در خصوص آخرین تحولات سوریه و تاکید بر پیشرفت گفتگوهای سیاسی برای حل بحران سوریه یکی دیگر از اتفاقات مهم این هفته در حوزه سیاست خارجی بود.
در کنار آن سفر رئیس شورای راهبردی روابط خارجی به چین به عنوان یکی از بازیگران اصلی عرصه بین المللی در عرصه سیاسی و اقتصادی و دیدارها و سخنرانی های وی در جمع اعضای حزب کمونیست چین هم از دیگر اتفاقات این هفته در حوزه سیاست خارجی کشورمان بود.
مشروح اخبار سیاست خارجی در هفتهای که گذشت، به شرح زیر است:
قاسمی خواستار اشد مجازات برای متعرضین به کنسولگری ایران در بصره شد
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران ضمن محکوم کردن حمله وحشیانه به سرکنسولگری ایران در بصره، مسئولیت خطیر دولت عراق در حفاظت از اماکن دیپلماتیک را یادآور شد.
وی تاکید کرد: خواهان اشد مجازات عاملان هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاران در خصوص تعرض مهاجمان ناشناس و تحریک شده به سرکنسولگری جمهوری اسلامی در بصره اظهار داشت: متاسفانه این خبر صحت دارد و حمله و تهاجم وحشیانه و به آتش کشیدن ساختمان سرکنسولگری ایران خسارات مالی زیادی به بار آورد و البته بر اساس تمهیدات اندیشیده شده قبلی و تهدیدات انجام شده از روز قبل، خوشبختانه تاکنون خبری از آسیب دیدن کارکنان این مکان دیپلماتیک دریافت نکردیم.
قاسمی ضمن محکوم کردن این اقدام خلاف موازین و با یادآوری مسئولیت خطیر دولت عراق در حفاظت از اماکن دیپلماتیک، در عین حال نسبت به دست های آشکار و پنهانی که در صدد تخریب روابط دوستانه دولت و ملت ایران و عراق هستند هشدار داد و از دولت عراق مصرا خواست هر چه سریع تر نسبت به شناسایی، دستگیری و مجازات آمران و عاملان این جرم سنگین اقدام نمایند.
سفیر عراق به وزارت خارجه احضار شد
بهرام قاسمی جمعه شب اعلام کرد: راحج صابر عبود الموسویسفیر عراق در تهران ساعتی پیش به وزارت امور خارجه احضار شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در پی آتش زدن ساختمان سرکنسولگری کشورمان در بصره توسط عده ای افراد تحریک شده، سفیر عراق در تهران أمشب به وزارت أمور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید کشورمان به دولت عراق بخاطر اهمال نیروهای امنیتی در حفاظت از ساختمان سر کنسولگری کشورمان به وی ابلاغ شد.
قاسمی افزود: در این ملاقات مدیر کل خلیج فارس وزارت امور خارجه ضمن ابراز تعجب از بی تحرکی پلیس بصره گفت: به رغم تحریکات روزهای گذشته توسط عوامل مشکوک علیه سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق به وعده ها و اطمینان های داده شده از کانالهای دیپلماتیک برای انجام وظیفه خود عمل نکردند.
سفیر جدید ایران استوارنامه خود را تقدیم رئیس جمهور لهستان کرد
در مراسم تقدیم استوارنامه مسعود ادریسی کرمانشاهی سفیر کشورمان به «آنژه دودا» رئیس جمهور لهستان که در محل کاخ ریاست جمهوری در لهستان صورت گرفت، طرفین بر گسترش همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی فیمابین دو کشور تاکید کردند.
در این ملاقات ادریسی سفیر جدید کشورمان در لهستان ضمن اشاره به روابط قدیمی و دوستانه دو کشور، جایگاه و موقعیت ایران در منطقه آسیای غربی و خاورمیانه را مهم برشمرد.
سفیر کشورمان همچنین بر استفاده از توانمندی های لهستان در اتحادیه و نفوذ ایران در منطقه برای پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی تاکید کرد.
سخن گفتن آمریکا از حقوق بینالملل یک طنز مضحک است
علیرضا جهانگیری سفیر جمهوری اسلامی ایران در هلند در باره اقدام آمریکا مبنی بر تلاش برای برگزاری جلسه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص ایران در فضای مجازی نوشت: «سخن گفتن دولت آمریکا (به ویژه در دوره ترامپ) از حقوق بین الملل یک طنز مضحک است که هیچکس حتی اعضای شورای امنیت سازمان ملل آن را جدی نمی گیرد و این اقدام آمریکا محکوم به شکست است.»
وزارت خارجه نباید کارشناس سیاسی را برای رایزنی اقتصادی بفرستد
جواد منصوری سفیر اسبق ایران در چین در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص اقدامات وزارت امور خارجه در قالب دیپلماسی اقتصادی به منظور تسهیل شرایط اقتصادی در کشور با افزایش سطح تجارت خارجی، اظهارداشت: فعالیت های اقتصادی برون مرزی هم به مثابه اقدامات سیاسی در خارج از کشور ابزارها و دانش خاص خودش را می طلبد، بنابراین نمی توان تنها با امکانات وزارت خارجه به تمامی اهداف اقتصادی برون مرزی دست یافت.
منصوری گفت: همین کار را شرکت ها، سرمایه داران و تجار خارجی انجام می دهند، بازاریابی می کنند و از طرف های ایرانی دائم دعوت می کنند که به کشورهایشان بروند تا از کالاها و اجناس تولید شده آنها بازدید کنند و بازار رقابتی در تجارت خارجی اینطور نیست که شما بنشینید تا دیگران برای خرید از شما بیایند، این وظیفه شماست که بازاریابی محصولات خود را داشته باشید.
سفیر اسبق ایران در چین خاطرنشان کرد: یکی از برنامه های دولت آلمان این است که برای گسترش صادرات ملی، هزینه حضور شرکت های آلمانی در دیگر کشورها را پرداخت می کند. امروز تولید کننده های آلمانی در همه جای دنیا حضور دارند، چون می دانند که اگر صادرات افزایش پیدا کند، تولید بیشتر می شود، تولید افزایش یابد اشتغال بیشتر می شود و این یعنی رفاه و سطح زندگی مردم کشورشان هم ارتقا پیدا می کند ولی متاسفانه این وضعیت در ایران وجود ندارد که نشان می دهد همه دستگاه ها، ارگان ها، بخش خصوصی و دولتی باید دست به دست هم دهند تا وضعیت اقتصادی کشور و تجارت خارجی ما تحرکی به به خود ببینید.
راه حل مشکلات منطقه و مبارزه با تروریسم، ساز و کار منطقهای است
مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه در حساب توییتری خود در رابطه با نشست روسای جمهور سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در تهران پیامی را منتشر کرده است.
در این پیام توئیتری آمده است:
«نشست سه جانبه تهران، گویای این حقیقت است که راه حل واقعی مشکلات منطقه ما و مبارزه با تروریسم، ساز و کار منطقه ای است. باید امیدوار بود در آینده دیگر کشورهای بزرگ منطقه هم به این راه حل بپیوندند. سومین سفر پوتین طی چهار سال نیز نشاندهنده گسترش روابط دو کشور در همه سطوح است».
دبیر کل سازمان بینالمللی دریانوردی با ظریف دیدار و گفتگو کرد
در دیدار «کیتاک لیم» دبیر کل سازمان بین المللی دریانوردی (IMO) با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص راه های تقویت همکاری های ایران و این سازمان بین المللی گفتگو و تبادل نظر شد.
وزارت خارجه پیگیر خبر حمله پلیس امارات به ماهیگیر ایرانی است
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاران در خصوص حمله پلیس دریایی امارات به یک لنج ماهیگیری ایرانی در آبهای خلیج فارس اظهار داشت: از روز گذشته که این خبر منتشر شد دستگاه های ذیربط به ویژه بخش های سیاسی و کنسولی وزارت امور خارجه، سفارت ما در ابوظبی و سرکنسولگری کشورمان در دبی پیگیر موضوع شدند که تاکنون خبر رسمی و تایید شده ای به دست ما نرسیده است که به محض دریافت اخبار دقیق و موثق اقدامات و واکنش های مقتضی را به عمل می آوریم.
تذبذب رژیم ترامپ واقعا به یک کمدی تبدیل شده است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مطلبی در فضای مجازی تاکید کرد: تذبذب رژیم ترامپ واقعا به یک کمدی تبدیل شده است. یک هفته، محور ادعاهای آن این است که ما منابع مان را در خارج از کشور به تاراج می دهیم و هفته بعد ادعا می کند که به اندازه کافی برای حمایت از فلسطینیها هزینه نمی کنیم! بالاخره یکی را انتخاب کنید.
سه ضلع تشکیل دهنده حوادث اخیر بصره/ توطئه دشمنان قابل کنترل است
حسن داناییفر سفیر سابق ایران در عراق در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص تعرض صورت گرفته به کنسولگری ایران در بصره که در ادامه توطئه دشمنان برای ایجاد اختلاف میان روابط ایران و عراق است، اظهارداشت: شما می توانید دلایل بروز این حوادثی که اتفاق افتاده را در سه ضلع ببینید، یکی آنکه مردم مطالبات و نیازهای اجتماعی و رفاهی دارند و به حق هم هست و بارها هم این مطالبات را به اشکال مختلف بیان کردند ولی وضعیت عراق با توجه مسائل مختلف از جمله حضور داعش و تروریست ها در این کشور، وضعیت سیاسی آنها و دخالت های بیگانگان در عراق، تاکنون مانع از توجه اساسی مسئولان به این مهم شده است.
سفیر سابق ایران در عراق با بیان اینکه رقابت های شدید احزاب و التهابات موجود میان آنها ضلع دیگر این قضایا به حساب می آید، تصریح کرد: مداخلات خارجی از جمله آمریکاییها و سعودیها در روند تحولات عراق، ضلع دیگری است که باید مورد توجه قرار داد. دخالت های آشکار این دو دولت در عراق در عوض آن است که بخواهند در شرایط فعلی آن کشور در کنار ملت و دولت عراق باشند و نکته اینجاست که نه تنها این کار را انجام نمی دهند بلکه از وضعیت خاص آن کشور، به سود خود سواستفاده می کنند.
وی بیان کرد: ما شاهد هستیم که آمریکایی ها و سعودی و برخی دیگر از کشورهای منطقه در انتخابات اخیر عراق دخالت هایی را داشتند، به گونه ای که سفیر آمریکا در عراق پیش از اعلان نتایج انتخابات نسبت به نتیجه آن اعلام موضع کرد و به نوعی قبل از اعلام رسمی نتیجه انتخابات، اظهاراتی عجیب را بیان کرد که نشان از بیتجربگی آن فرد داشت.
ردپای عوامل خارجی و جنگافروزان منطقه در حادثه بصره پررنگ است
حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل، با انتشار مطلبی در فضای مجازی، نسبت به حادثه حمله به کنسولگری ایران در بصره عراق واکنش نشان داد.
امیرعبداللهیان در این مطلب آورده است: در حادثه به آتش کشیدن سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره، رد پای عوامل خارجی و جنگ افروزان در منطقه پررنگ است.
وی تصریح کرد: اجازه داده نخواهد شد که شیعه انگلیسی و وهابیت سعودی، عراق را به آشوب بکشانند. روابط تهران و بغداد راهبردی است.
ظریف فرا رسیدن سال نو یهودی را تبریک گفت
به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در توئیتی فرا رسیدن سال نو یهودی را به هموطنان کلیمی و یهودیان سراسر جهان تبریک گفت.
واکنش روابط عمومی وزارت خارجه به خبر سفرهای داخلی سفرای خارجی
روابط عمومی وزارت امور خارجه در واکنش به یادداشت یکی از خبرگزاری های داخلی با عنوان «دوره گردی مشکوک سفرای خارجی در ایران» پیامی را صادر کرد.
متن پیام روابط عمومی وزارت خارجه به شرح زیر است:
«سفرهای داخلی سفرا و دیپلمات های خارجی مقیم تهران در چارچوب مقررات و با اطلاع و هماهنگی قبلی و عمدتا به منظور بازدیدهای کاری، دیدار با مسئولان استانی، گردشگردی داخلی و یا آشنایی با آداب و رسوم مردم شهرها و مناطق مختلف کشور صورت می پذیرد.
ضمن آنکه انجام سفرهای داخلی در کشور محل ماموریت امری مرسوم و رایج در میان دیپلمات های سراسر جهان است و تا زمانی که خلاف قانون، مقررات و عرف عمل ننمایند، نمی توان و نباید از چنین اقدامات متعارفی که دیپلمات های کشورمان در سایر کشورها نیز از آن بهره می برند، جلوگیری به عمل آورد. یادآور می شود در بسیاری از کشورهای جهان دیپلمات های خارجی برای انجام سفرهای داخلی در کشور متوقف فیه نیازی به هماهنگی و دریافت مجوز ندارند.»
معاون وزیر امور خارجه نیوزیلند با ظریف دیدار و گفتگو کرد
به گزارش خبرگزاری مهر، «جف لانگلی» معاون وزیر امورخارجه نیوزیلند با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگوکرد.
در این دیدار در خصوص ابعاد مختلف روابط دو جانبه و نیز موضوعات ششمین دور کمیسیون مشترک همکاری های سیاسی و اقتصادی دو کشور که از فردا در تهران آغاز به کار می کند گفتگو و تبادل نظر شد.
برجام، مسائل منطقه ای، مبارزه با تروریسم و افراط گرایی از دیگر محور های گفتگو بود.
سفیر ژاپن در تهران با ظریف دیدار و خداحافظی کرد
سفیر ژاپن در تهران در پایان دوره ماموریت خود در کشورمان با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و خدا حافظی کرد.
گفتنی است، پیش از این دیدار هم معاون وزیر امور خارجه و تجارت نیوزیلند با ظریف دیدار و گفتگو کرده بود.
سفیر جدید سنگال در ایران، رونوشت استوارنامه خود را تقدیم ظریف کرد
سفیر جدید سنگال در ایران در آغاز ماموریت خود در ایران، با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رونوشت استوار نامه خود را تسلیم وی کرد.
بر اساس این گزارش، پیش از این دیدار، معاون وزیر امور خارجه نیوزیلند و سفیر ژاپن در ایران هم با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگوهایی جداگانه داشتند.
نماینده مقیم برنامه عمران ملل متحد در ایران، با ظریف دیدار کرد
«اوگوچی دانیلز» هماهنگ کننده جدید و نماینده مقیم برنامه عمران ملل متحد در ایران در آغاز ماموریت خود با ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کرد.
گفتنی است، پیش از این ملاقات معاون وزیر امور خارجه نیوزلند، سفیر ژاپن در ایران و سفیر جدید سنگال در ایران هم با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگوهایی جداگانه داشتند.
سفیر قزاقستان با ظریف دیدار و خداحافظی کرد
سفیر قزاقستان در پایان ماموریت خود در ایران با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و خداحافظی کرد.
وی همچنین «نشان دوستی» اهدایی از طرف رئیس جمهور قزاقستان را به ظریف تقدیم کرد.
پیش از این دیدار، معاون وزیر امور خارجه نیوزلند، سفیر ژاپن در ایران و سفیر جدید سنگال در ایران و نماینده مقیم برنامه عمران ملل متحد در ایران هم با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگوهایی جداگانه داشتند.
جابری انصاری وارد ژنو شد
حسین جابری انصاری دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی و مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات بین المللی صلح سوریه، عصر امروز وارد ژنو شد.
جابری انصاری در این سفر، ضمن شرکت در نشست های دو و چندجانبه با الکساندر لاورنتیف و سدات اونال مذاکره کنندگان ارشد روسیه و ترکیه در روند صلح سوریه (آستانه) و استفان دیمیستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه، درباره راههای تسهیل شروع به کار کمیته قانون اساسی سوریه رایزنی و تبادل نظر خواهد کرد.
تکذیب اختلاف وزیر خارجه و نهاد ریاست جمهوری درخصوص سفر به نیویورک
روابط عمومی وزارت امور خارجه برخی اظهار نظرها در خصوص اختلاف نظر وزیر امور خارجه و نهاد ریاست جمهوری در خصوص سفر امسال رئیس جمهور به نیویورک به منظور شرکت در هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد را بی اساس خواند و تکذیب کرد.
ایران خواهان بهترین روابط با کشورهای جهان است
کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی که به دعوت وزارت بینالملل حزب کمونیست چین به پکن سفر کرده، در نخستین روز سفر کاری خود، در دانشگاه مطالعات بینالملل پکن، با حضور رئیس این دانشگاه، برای دانشجویان و اساتید سخنرانی کرد.
گفتنی است، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی هم در سخنرانی خود به بررسی وضعیت فعلی روابط دو کشور پرداخت.
تحرکات تروریست ها ایران را مجبور به اقدام تلافیجویانه کرد
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتگویی در خصوص حمله موشکی به مواضع تروریست ها در شمال عراق اظهار داشت: این انتخاب مطلوب ایران نبوده و نیست؛ اما تحرکات تروریست ها به ویژه در به شهادت رساندن مرزبانان و سربازان جان بر کف ایرانی، نیروهای مسلح ایران را ناچار کرد که اقدامی تلافی جویانه، بازدارنده و حتی بر اساس برخی اطلاعات موثق دریافت شده اقدامی پیشدستانه انجام دهند.
قاسمی افزود: امیدواریم با تمهیداتی که همه طرف ها خواهند اندیشید مرزهای مشترک در این منطقه حساس، امن ترین و با ثبات ترین مرزها در منطقه باشد. بی شک جمهوری اسلامی ایران پیرامون امنیت خود و تعدی عناصر تروریست، وابسته و معاند ضد ایرانی با هیچکس مماشات نخواهد کرد.
سیاست غرب «دیپلماسی نامتوازن» در منطقه است
محمدرضا باقری معاون اسبق وزیر امور خارجه در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اهمیت توجه به دیپلماسی متوازن در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، اظهارداشت: ما شش کشور عرب حوزه خلیج فارس داریم که همه اینها اختلافات عدیده و ریشه داری با یکدیگر دارند، از طرفی دنیای غرب و آمریکا هم اختلافاتی را میان آنها ایجاد کرده و موجبات افزایش درگیریها میان آنها را بوجود آورده است، این نقشه واضح غرب برای کشورهای حاشیه خلیج فارس است که همواره این کشورها را درگیر اختلافات داخلی خود نگهدارد تا بتواند بر آنها سلطه داشته و از این طریق منافع خود را تامین کند.
معاون اسبق وزیر امور خارجه بیان کرد: غربی ها و قدرت های برتر در جهان، حالا چه در گذشته فرانسویها و چه امروز آمریکاییها، خواستار یک دیپلماسی متوازن در جهان و به خصوص در منطقه ما نبوده و نیستند، از طرف دیگر جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری و گسترش روابط با همه مناطق و کشورهای جهان با اولویت کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه ای و همسایه است.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم عدم توازن و بی توجهی به کشورهای دیگر و دخالت در امور داخلی آنها بر خلاف قانون اساسی و اصول سیاست خارجی ما است، این مساله بر خلاف نکته ای است که علیه ما تبلیغ می شود و ایران را به دخالت در امور داخلی دیگر کشورها متهم می کنند. ایران نه تنها از این موضوع حذر می کند بلکه دیگران را هم از این امر باز می دارد.
پنجمین نشست مشترک کنسولی ایران و بلاروس برگزار شد
پنجمین نشست مشترک کنسولی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بلاروس به ریاست مدیران کل کنسولی وزارتخانههای خارجه دو کشور در تهران برگزار شد.
در این اجلاس روسای هیأتهای دو کشور ضمن ابراز رضایت از پیشرفتهای حاصل در افزایش تسهیلات روادیدی، همکاریهای قضایی، انتقال محکومان، استرداد مجرمان، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جرائم سازمان یافته، بر ادامه اجرای کامل توافقات فیمابین تاکید کردند.
در این نشست همچنین دو طرف در خصوص همکاریها در زمینه اعطای تسهیلات هر چه بیشتر برای تردد قانونی، آسان و امن برای اتباع یکدیگر، گردشگری، بازرگانی، امور دانشجویان، زندانیان و همکاریهای پلیسهای دو کشور به بحث و تبادل نظر پرداختند.
سفیر ایران در توکیو، استوارنامه خود را تقدیم امپراطور کشور ژاپن کرد
مرتضی رحمانی موحد سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن با حضور در کاخ امپراطوری ژاپن که با تشریفات خاص همراه بود، استوار نامه خود را تقدیم «آکی هیتو» امپراطور ژاپن کرد.
بر اساس تشریفات مرسوم، سفیر کشورمان با ملازمت مقام تشریفات کاخ امپراطوری و همراهی ۶ تن از اعضای هیئت دیپلماتیک سفارت جمهوری اسلامی ایران در ژاپن (معاون، وابسته نظامی، کارشناسان اقتصادی، دیپلماسی عمومی رسانه ای و رایزن فرهنگی) با مراسم خاصی در کاخ امپراطوری حضور پیدا کردند.
ظریف: قلدری آمریکای سرکش حد و مرز نمیشناسد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی که در فضای مجازی منتشر کرده، نسبت به تهدیدات جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اعمال تحریمهایی علیه مقامات دیوان بینالمللی دادگستری واکنش نشان داد.
متن پیام ظریف به شرح زیر است:
«آمریکا دیوان بینالمللی دادگستری را به اعمال تحریمهایی تهدید میکند و حتی قضات آن را در دادگاههای آمریکا تحت پیگرد قانونی قرار میدهد. کسی به این اقدامات اعتراض نمی کند؟ به نظر میرسد قلدری رژیم آمریکای سرکش، مرز و حدودی نمیشناسد. جامعه جهانی چه زمانی خواهد گفت دیگر بس است و آمریکا را وادار به رفتاری همچون یک کشور عادی خواهد کرد؟»
آمریکا سیاست خارجی خود را برای حامیان تروریسم به حراج گذاشته است
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران امروز (سهشنبه) با انتشار پیامی سیاستهای آمریکا در حمایت از حامیان مالی تروریسم در جهان را محکوم کرد.
ظریف در پیامی که در صفحه توئیترش منتشر کرد، نوشت: «۱۷ سال پس از یازده سپتامبر، ایران - نخستین کشور مسلمانی که این فاجعه را محکوم کرد و برای قربانیان آن متأثر شد و اقدامی واقعی علیه القاعده و شاخههای این گروه شامل داعش و جبههالنصره صورت داد - ۱۱ میلیارد دلار جریمه شده و شهروندان این کشور از ورود به آمریکا منع شدهاند.»
وزیر خارجه ایران در ادامه تأکید کرد: «تمام اینها در شرایطی است که کاخ سفید، سیاست خارجی خود را برای حامیان مالی تروریسم، که شهروندانشان مرتکب حملات یازده سپتامبر شدند، به حراج گذاشته است.»
دومین دور رایزنی های شکل گیری کمیته قانون اساسی سوریه برگزار شد
چهار روز پس از برگزاری موفق نشست سران روند آستانه در تهران و تاکید روسای جمهور سه کشور ضامن این روند بر تداوم همکاری برای کمک به فرایند سیاسی حل بحران سوریه و تسهیل شکل گیری کمیته قانون اساسی این کشور، امروز دومین دور رایزنیهای جابری انصاری، لاورنتیف و اونال مذاکره کنندگان ارشد ایران، روسیه و ترکیه در روند صلح سوریه با دیمیستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه درباره کمیته قانون اساسی در ژنو برگزار شد.
اجلاس سه جانبه معاونین وزرای خارجه ایران، افغانستان و هند برگزار شد
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه با انتشار پستی در اینستاگرام از برگزاری اولین اجلاس سه جانبه معاونین وزرای خارجه ایران، افغانستان و هند، با محوریت همکاریهای اقتصادی و مقابله با تروریسم و مواد مخدر، کابل، در بیستم شهریور ۱۳۹۷ خبر داد.
ترکیه و عربستان بدنبال حضور کمرنگ ایران در بازسازی سوریه هستند
اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اهمیت حضور ایران در بازسازی سوریه، تهدیدات و فرصت های این مساله برای ایران با توجه به نگرانی های دشمنان در خصوص نقش ایران در سوریه، اظهارداشت: بخش اعظم خاک سوریه امروز از لوث وجود تروریست ها پاکسازی شده و تنها در قسمت کوچکی از منطقه ادلب حضور دارند و البته ارتش سوریه به دنبال آزادسازی این منطقه و پاکسازی آن است و این یعنی وارد مرحله دیگری از شرایط در سوریه می شویم که در آن احیای زیرساخت های اساسی و حیاتی یکی از مهم ترین دستورکارهای مورد توجه مسئولان خواهد بود.
وی گفت: کشورهای زیادی امروز به بهانه حضور در بازسازی سوریه اعلام آمادگی کردند و این در حالی است که بیشترین حضور و نقش آفرینی را در دوران بحران سوریه، جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت و دولت آن کشور داشته، بنابراین یکی از اولویت های ایران که طرف مقابل هم به آن تمایل دارد، ایفای نقشی پر رنگ و مشارکتی فعال در بازسازی است.
ین کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت: در کنار همه مواردی که گفته شد و شرایطی که برای حضور ایران در امر مشارکت در بازسازی سوریه فراهم شده است، نباید از این موضوع غافل شویم که رقبایی هم در این میان وجود دارند که می توانند عرصه را بر ما تنگ کنند. کشورهای ترکیه و عربستان در منطقه و برخی کشورهای اروپایی که هزینه های بسیاری را برای ویرانی در سوریه و کشتار وسیع مردم آن کشور پرداخت کرده اند، امروز برای حضور در دوران بازسازی سوریه هم آماده پرداخت هزینه های مالی آن هستند، لذا باید نسبت به این مهم توجه لازم را داشت و برنامه ریزی مناسب به عمل آورد.
پس از شکست تروریستها در ادلب، باید بازسازی سوریه آغاز شود
غلامعلی خوشرو، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نشست ویژه شورای امنیت برای تشریح دستاوردهای اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه در تهران در سازمان ملل، اظهارداشت: پس از شکست تروریستها در ادلب، باید بازسازی سوریه آغاز شود چون این امری ضروری برای بازگشت آوارگان است.
وی گفت: پیام روشن روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در تهران به عنوان سه کشور ضامن روند آستانه، تاکید بر ضرورت احترام جامعه جهانی به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال سوریه، ادامه مبارزه جدی با گروههای تروریستی در این کشور و کمک به روند گفت و گوهای سیاسی سوری سوری بود.
خوشرو با اشاره به سخنان رئیسجمهور کشورمان در اجلاس تهران مبنی بر اینکه مبارزه با تروریسم نیازمند رویکردی جامع است، افزود: نبرد علیه گروههای تروریستی در ادلب بخشی از ماموریت برای اعاده صلح و ثبات در سوریه بوده که در این چارچوب بیتردید رعایت وضعیت غیرنظامیان مورد تاکید کشورهای ضامن روند آستانه است.
توطئه طرفهای ثالث نمیتواند مانع توسعه روابط ایران و عراق شود
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به بیانیه کاخ سفید درخصوص ناآرامی های چند روز اخیر در عراق و شهر بصره، صدور چنین بیانیه ای را فاقد هر گونه وجاهت، حیرت انگیز، تحریکآمیز و غیرمسئولانه دانست و به شدت آن را محکوم کرد.
وی سیاست های تنش زا و اقدامات مداخله جویانه و دخالت های تجاوزکارانه دولت آمریکا را عامل و علت اصلی بی ثباتی، ناآرامی و ایجاد تنش و تفرقه در منطقه دانست و افزود: سیاست های این کشور در عراق حاصل و ثمری جز ایجاد ناامنی و بی ثباتی بدنبال نداشته و شرایط و آشوب های اخیر در عراق از جمله حمله و آتش زدن ساختمان سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره نتیجه این سیاست ها و حمایت های آشکار و نهانِ نابخردانه و کوته بینانه آنها از گروه هایی است که خشونت و افراط گرایی را توسعه و ترویج داده و آن را به امری روزمره و عادی بدل کرده اند و دولت آمریکا باید پاسخگوی حمایت های چندین ساله خود از اینگونه گروه ها در منطقه باشد و صدور چنین بیانیه های فرافکنانه و مشکوک که به نوعی فرار به جلو قلمداد می شود هم نمی تواند از بار مسئولیت آنها در ایجاد تنش و حمله به اماکن دیپلماتیک و ساختمان های دولتی در آن کشور و دیگر مناطق جهان بکاهد.
همکاریهای ایران و چین میتواند در بازسازی سوریه ادامه یابد
سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در ادامه سفر خود به چین، با سانگ تائو، وزیر امور بینالملل حزب کمونیست چین دیدار و درباره زمینههای مختلف همکاریهای دو کشور رایزنی کرد.
تائو با اشاره به سابقه تاریخی و تمدنی دو کشور ایران و چین اظهار داشت: جهان دستخوش تحولات بیسابقهای است؛ با توجه به اینکه ایران و چین هر کدام در منطقه خود تاثیرگذارند، باید بررسی شود که چگونه این دو کشور میتوانند با همکاری یکدیگر با چالشها و مخاطرات موجود مقابله کنند.
وی گفت: لازم است در این باره طرحی شرقی داشته باشیم تا کشورهای فاقد سابقه تاریخی نتوانند نظام سیاسی خود را بر دیگران تحمیل کنند و مدعی مدیریت جهانی باشند.
آمریکا با نقض تعهدات بین المللی، اعتبار شورای امنیت را مخدوش کرد
کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین، طی سخنرانی در نشست دوره ای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهار داشت که گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، برای دوازدهمین بار پایبندی ایران به توافق هسته ای را تایید کرده است که خود نشانه ای آشکار از شفافیت در برنامه هسته ای ماست.
غریب آبادی افزود: در حالی که ایران به همکاری خود با آژانس به شیوه ای موثر و براساس حسن نیت ادامه داده است، متاسفانه منافع ما براساس آنچه که در توافق هسته ای آمده است، به طور کامل محقق نشده است.
سفیر کشورمان، خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از توافق هسته ای و تحمیل مجدد یکجانبه و فراسرزمینی تحریم هایی که متعاقب برجام برداشته شده بودند از سوی این کشور را نقض اساسی قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام خواند و آن را نادیده گرفتن و بی احترامی به نظرات و دیدگاه های جامعه جهانی تلقی کرد.
قاسمی: سینما و زندگی مفاهیمی در هم تنیده اند
بهرام قاسمی رئیس مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه در پیامی به مناسبت روز ملی سینما تاکید کرد: سینما در میانه تمامی هنرها، بیشترین قرابت را با زندگی بشر دارد و در میان آثار سینمایی هم، آنان به مقصد و مقصودی فرا گیر و همه گیر رسیده اند که سینماگران، سناریو آن را نه بازی، که زندگی کرده اند. با این نگاه سینما و زندگی مفاهیمی در هم تنیده اند و همین خود به تنهایی و به روشنی بیانگر جایگاه رفیع سینما در حیات مدرن بشر است.
در ادامه این پیام آمده است: اقبال به هنر هفتم در کشور ما رشدی محسوس دارد و نهال سینمای ایران هر روز، بیشتر بالیدن می گیرد و جایگاه خود را در سینمای جهان و در رقابت با آثار کمپانی های عظیم فیلم سازی قوام و دوامی بیکرانه می بخشد و ایرانی ها امروز می توانند با غرور از سینمای کشورشان سخن بگویند و بر این دست مایه کم نظیر ببالند. افزون بر همه اینها، سینما در کشور ما مشخصه ای منحصر به فرد دارد. سینمای ایران، نجیب، متعهد، پاک و برآمده از ارزش های والای انسانی -الهی است که تأثیر گذاری آن را دو چندان و پیام آن را همه فهم می کند.
ایران و اروپا درباره تحولات سوریه و یمن رایزنی کردند
حسین جابری انصاری که نیمه شب گذشته از ژنو وارد بروکسل شده است، امروز چهارشنبه در مقر اتحادیه اروپا با هلگا اشمید دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه دیدار کرد.
دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی در این دیدار درباره آخرین تحولات منطقه ای به ویژه سوریه و یمن و تلاش های جاری برای پایان هر چه سریعتر بحران در این کشورها گفت وگو و تبادل نظر کرد.
جابری انصاری عصر چهارشنبه در سفر به بلژیک، در سومین دور گفت وگوهای ایران و اتحادیه اروپایی و چهار کشور آلمان، فرانسه، ایتالیا و بریتانیا درباره بحران یمن شرکت و درباره همکاری های ایران و طرف اروپایی برای پایان دادن به جنگ تحمیلی علیه ملت یمن و فاجعه انسانی جاری در این کشور رایزنی خواهد کرد.
در این گفت وگوها همچنین دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپایی و مدیران کل سیاسی وزارت خارجه های چهار کشور مزبور مشارکت خواهند داشت.
قاسمی: ایران در شرایط دشوار در کنار دولتهای منطقه بوده است
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به بیانیه کمیته چهار جانبه اتحادیه عرب که طی آن در موارد متعددی به طرح اتهامات و ادعاهای بی پایه و اساس علیه جمهوری اسلامی ایران پرداخته بودند، ضمن محکوم کردن اقدامات و فعالیت های ضدایرانی این کمیته و ماهیت ضدایرانی آن، صدور چنین بیانیه ای در سالروز حادثه یازده سپتامبر که عاملین آن اتباع برخی از این کشورها بوده اند را فرافکنی و تلاش بی نتیجه برای منحرف کردن افکار عمومی منطقه و جهان از جنگ افروزی ها و حمایت های چندین ساله آنها از تروریسم و گروه های تروریستی دانست.
قاسمی افزود: اعضای این کمیته در حالی دست به صدور چنین بیانیه ای زده اند که آثار و نتیجه تجاوز ویرانگر آن ها در یمن، فاجعه ای انسانیِ بی سابقه ای را در دوران معاصر بوجود آورده و علاوه بر ویرانی زیرساخت های اولیه زندگی در این کشور، موجب گرسنگی، بیماری، آوارگی و فقر میلیون ها انسان بی گناه در آن شده و در چنین شرایطی، متجاوزین بی توجه به چنین جنایاتی، به اتکای حمایت برخی کشورهای فرامنطقه ای و با بی اعتنایی هر روزه سازمان ها، گروه های بین المللی، همچنان بر اشتباه مصیبت بار خود پای می فشارند و بر دامنه و عمق این فاجعه بی سابقه می افزایند.
بررسی راههای گسترش همکاری اقتصادی ایران و افغانستان
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان که در محل ارگ ریاستجمهوری برگزار شد، با ابلاغ سلامهای گرم حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهور اسلامی ایران بر اراده کشورمان برای گسترش همهجانبه روابط با افغانستان تاکید کرد.
در این دیدار، گسترش همکاریهای اقتصادی دو کشور به ویژه در حوزههای تجارت، حمل و نقل و ترانزیت، مالی و بانکی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و طرفین مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی و کمبود آب را بررسی و بر عزم خود برای تبدیلکردن مسئله آب به عنوان یک موضوع همکاری میان ایران و افغانستان تاکید کردند.
رایزنیهای جابری انصاری در سه کشور اروپایی برای صلح در سوریه
حسین جابری انصاری گفت: دستور کار این گفتگوها و رایزنی ها کمک به تسهیل تشکیل و راه اندازی هرچه سریعتر کمیته قانون اساسی سوریه هست؛ هم ضوابط فهرست اعضای این کمیته و نحوه شکل گیری آن و هم آیین کار این کمیته و کمک به اینکه بتواند بعد از راه افتادن مبنی و چارچوبی برای گفتگوهای شفاف و جدی سوری سوری شود و به عنوان یک گام جدی در مسیر راه حل سیاسی بحران سوریه پیگیری شود.
مذاکره کننده ارشد کشورمان در مذاکرات بین المللی صلح سوریه با بیان اینکه گفتگوهای خوبی در این دو دور داشتیم تصریح کرد: برخی مباحث باقیمانده که تصمیم گرفته شد هیات کارشناسی سه کشور ضامن در مشورت و رایزنی نزدیک با تیم فنی نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه مقدمات نشست بعدی ما را فراهم کنند ؛ تا در آن نشست ما بتوانیم مسائل باقیمانده را در ارتباط با راه اندازی کمیته قانون اساسی سوریه نهایی کنیم.