خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: طی هفته گذشته علاوه بر اخباری که موفقیت مسلمانان را در تأسیس مراکز اسلامی منعکس کرد مخالفت ایتالیایی ها با ساخت مسجد و به جریان افتادن بحث پوشش صورت در بریتانیا بار دیگر نشان تبعیض و تعصب غرب را پررنگ تر جلوه داد، این در شرایطی است که مسلمانان جنوب شرق آسیا روند رو به رشدی را در نشان دادن علاقه خود به دین و میراث دینی خود طی کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، نخستین نشریه ای که به دختران مسلمان در ایالات متحده این فرصت را می دهد که داستانهای خود را روایت کرده و بدین طریق با باورهای نادرست شایع مبارزه کنند، منتشر می شود.

انتشار نشریه "دختر مسلمان" در آمریکا

اسما خان دبیر مجله دختر مسلمان گفت: دختران به روایت داستانهای خود علاقمند هستند. نخستین داستان این مجله و تصویر روی جلد آن به وردا چاداری ، مسلمان محجبه 16 ساله از اوکلاهاما اختصاص دارد که در مقاله خود درباره والدین پاکستانی تبار ، کودکی در اوکلاهاما و فعالیتهای خود صحبت کرده است و نوشته است: از یک مورد بسیار مطمئن هستم و آن این است که من به علت محجبه بودن از هیچ چیز عقب نمانده ام و به تمام دخترانی که این مطلب را می خوانند می گویم که باید به آنچه هستید افتخار کنید.

شماره ژانویه و فوریه این مجله همچنین مقالاتی درباره یک تیم بسکتبال از دختران مسلمان و یادداشتهایی از یک محقق بهداشتی مسلمان را منتشر کرده است. این مجله همچنین نظر سنجی هایی را درباره دختران مسلمان ایالات متحده و ابعاد مختلف زندگی آنها صورت داده و تلاش می کند از طریق پایگاه اینترنتی خود با آنها در ارتباط باشد تا مشکلات اجتماعی، اخلاقی و بهداشتی آنها را مورد اشاره قرار دهد.

نخستین شماره این مجله در 25 هزار نسخه منتشر شده و انتظار می رود طی 2 سال آینده تیراژ آن چهار برابر شود.

سردبیر مجله دختر مسلمان گفت: تیراژ اولیه مجله در مناطقی توزیع می شود که دارای جمعیت کثیری از مسلمانان است که در آن میان می توان به نیویورک، نیو جرسی، دیربورن، میشیگان، شیکاگو، لس آنجلس و تگزاس اشاره کرد. این مجله در تورنتو و اونتاریو ، کانادا نیز توزیع می شود.

بین 6 تا 7 میلیون مسلمان در آمریکا زندگی می کند که این تعداد سه درصد جمعیت 300 میلیونی ایالات متحده را تشکیل داده اند.
 
تقویت حضور سیاسی مسلمانان در جامعه استرالیا

مسلمانان استرالیا اعلام کردند که در نظر دارند برای فعالیت و حضور سیاسی خود در انتخابات ماه مارس نیوساوت ولز، استرالیا یک نفر را کاندید کرده تا در صورت انتخاب شدن از مسلمانان دفاع کند.

قیصر تراد سخنگوی انجمن اسلامی دوستی استرالیا هدف از انتخاب کاندیدای مسلمان را اطمینان از این امر دانست که موضوعات مسلمانان به طور جدی در جامعه مطرح می شود. این امر نه تنها می تواند از تاریک جلوه دادن مسلمانان در امور سیاسی جلوگیری کند بلکه از نظر دانش نیز افراد بسیار توانایی در جامعه مسلمان فعالیت می کنند که  شایستگی نمایندگی این جامعه برای حضور در عرصه سیاسی را دارند .

تراد با اشاره به این که مسلمانان استرالیا در عرصه سیاسی و حتی اقتصادی نماینده فعال ندارند گفت : این امر به تقویت تعصب علیه مسلمانان کمک کرده و اگر ادامه یابد می تواند در جدایی این جامعه نقش داشته باشد.

تعداد مسلمانان استرالیا 300 هزار نفر برآورد می شوند که این تعداد 5/1 درصد از جمعیت 20 میلیونی استرالیا را تشکیل داده است.
 
تأسیس مرکز ملی آموزش عالی مطالعات اسلامی در استرالیا

مرکز ملی آموزش عالی مطالعات اسلامی به عنوان یک آکادمی دولتی که واحدهای آموزشی خود را در سه دانشگاه معتبر استرالیا ارائه می کند از سوی دولت استرالیا تأسیس شد تا روحانیون مسلمان را در استرالیا آموزش دهد.

عبدالله سعید از دانشگاه ملبورن که به عنوان رئیس مرکز ملی آموزش عالی مطالعات اسلام فعالیت خواهد کرد اظهار داشت: این مرکز نقش مهمی در مباحث عمومی که به جامعه مسلمان ارتباط دارد ایفا خواهد کرد.

در این مرکز که بخشی از طرح عملیاتی ملی استرالیا محسوب می شود، انسجام اجتماعی، هماهنگی و امنیت به واسطه آموزشهایی  از طریق دانشگاه شهرهای ملبورن، سیدنی و کوینزلند ترویج می شود.

اندرو راب دبیر پارلمانی وزارت مهاجرت و امور چند فرهنگی گفت: این مرکز می تواند در تعلیم ائمه جمعه داخل کشور نقش مهمی ایفا کرده و نظارت آن برعهده هیئتهای مشاور خواهد بود.

این در شرایطی است که ولید علی سخنگوی مرکز اسلامی ویکتوریا ضمن استقبال از توجه به آموزش اسلامی نسبت به نقش دولت فدرال در این مرکز ابراز نگرانی کرد و گفت: تصور می کنم در چنین شرایطی موفقیتهایی که این مرکز می تواند کسب کند محدود خواهد شد.

تأسیس مرکز اسلامی مسلمانان در شرقی ترین نقطه روسیه

رئیس هیئت مرکزی مسلمانان روسیه در پی امضای قراردادی از تشکیل هیئت منطقه ای مسلمانان در شرقی ترین مناطق روسیه خبر داد که دفتر مرکزی آن در استان ساخالین، روسیه خواهد بود.

طلعت فیض الدین سفیر این هیئت مرکز در ساخالین گفت: انتخاب ساخالین به عنوان دفتر مرکزی این هئیت مسلمانان برحسب اتفاق نبوده، بلکه در این منطقه یک سازمان اسلامی فعالیتهای موفقی را دنبال کرده که نظارت این هیئت تازه را نیز برعهده خواهد گرفت.

هفته آینده شهردار این منطقه به بحث و بررسی درباره افتتاح مرکز اسلامی مسلمانان پرداخته و تصمیم نهایی را اتخاذ خواهد کرد.

امام جمعه یکی از مساجد تاتارستان که پیشتر در دانشگاه اسلامی روسیه فعالیت می کرده نیز به عنوان متصدی این مرکز اسلامی انتخاب شده است.

کارهای ساختمانی مسجد این استان نیز امسال پیگیری و آغاز می شود.

مخالفت غیر مسلمانان ایتالیا با ساخت مسجدی در این کشور

با وجود تلاشهای اقلیت مسلمان در جهت متقاعد کردن همسایگان غیر مسلمان و همچنین حمایتهای شهردار، ساخت مسجد در شهر کولی دیوال دیلسا، ایتالیا با مخالفت مردم محلی رو به رو شده است، اما مسلمانان تلاشهای بسیاری را برای رفع وحشت بی مورد ساکنان شهر صورت داده اند.

لتیزیا فرانسسچی وکیلی که این اعتراضها را علیه ساخت مسجد رهبری می کند مدعی شد شهر کولی دیوال دیلسا بزرگ نیست و ما نمی خواهیم با هجوم جمعیت مسلمانان رو به رو شویم.

در بسیاری از روزنامه های ملی درباره ترویج انزجار و فعالیتهای غیر قانونی درمساجد مطالب بسیاری نوشته شده است.

حدود یک ماه پیش، زمانی که ساخت این مسجد آغاز شد مخالفتهای بسیاری از سوی مردم محلی این شهر صورت گرفت و بسیاری از آنها اظهار می دارند که در این شهر کوچک نیازی به مسجد بزرگ ندارد .

اقلیت یک میلیون مسلمان در ایتالیا اغلب مورد حمله مخالفتهای جناح راستی های این کشور قرار گرفته اند و این نمونه ازمخالفت با ساخت یک نیایشگاه برای پیروان دین آسمانی اسلام کاملاً نشان دهنده آن است که مردم این شهر بیش از حد تحت تأثیر تبلیغات منفی رسانه ها قرار گرفته و اطلاعات کذب، باورهای نادرست و سوء تعابیری که رسانه ها در اشاعه آن سهم مهمی داشتند به چنین اسلام هراسی تبدیل شده است.

در مقابل پائولو بروجیونی شهردار کولی دیوال دیلسا از ساخت مسجد دفاع کرد و گفت: مسلمانان نیز چون دیگر ساکنان این شهر تلقی می شوند.

اقلیت 400 تا 600 نفری مسلمان این شهر نیز برای آرام کردن وحشت بی مورد ساکنان شهر تلاشهایی صورت دادند.

فراس جبرین از ائمه جمعه این شهر گفت: متأسفانه ساخت این مسجد به یک مسئله سیاسی تبدیل شده است، شهر رم، پایتخت ایتالیا دارای بزرگترین مسجد اروپا است، آیا مسلمانان فکر می کنند که تنها به علت وجود این مسجد باید در شهر رم ساکن شوند؟

اقلیت مسلمان برای نشان دادن حقیقت و تسکین وحشت مردم محلی، تفاهم نامه همکاری با شورای شهر را امضا کرده و به نشانه حسن نیت دو درخت کریسمس در محلی که قرار است مسجد ساخته شود قرار دادند. از سوی دیگر مسلمانان شهر کولی دیوال دیلسا تلاش کردند به مسئله بودجه مسجد که از سوی برخی روزنامه های محلی مطرح شده بود پاسخ دهند.

یک چهارم بودجه یک میلیون یوریی برای این مسجد از مؤسسه خیریه بانک مونته دی پاچی دی سینا فراهم شد، سه چهارم باقی مانده نیز ار منابع شخصی سراسر کشور تهیه شده واز هیچ بودجه خارجی برای ساخت آن استفاده نمی شود. به دنبال دستور اعمال کنترلهای شدید از سوی وزیر داخلی ایتالیا ، مسئله فراهم کردن بودجه خارجی برای ساخت مسجد از مسائل حساس این کشور در مورد ساخت مسجد تلقی می شود.

مسلمانان این شهر طی سالها در نمازخانه های تاریک وکوچکی نماز خود را اقامه کرده اند که از ظریفت جادهی نمازگذاران برخوردار نبوده است. مسجد کولی دی وال دیلسا در صورت اتمام و افتتاح به یکی از چهار مسجد بزرگ ایتالیا تبدیل می شود.
 
بحث "پوشش صورت" بار دیگر در بریتانیا مطرح شد

بحث برسر حجاب و پوشش صورت در بریتانیا، در پی ارائه دادخواست پدری که فرزندش به علت داشتن حجاب از مدرسه اخراج شده، بار دیگر به جریان افتاد.

یک مقام آگاه در این مدرسه بریتانیایی که با پوشش صورت و سنتی دانش آموز مسلمان مخالفت کرده اظهار داشت: مدرسه پوشش صورت دانش آموز را نامناسب می داند و استدلال کرده این پوشش مانع از تعامل وی با سایر دانش آموزان می شود.

پدر این دانش آموز 12 ساله پاکستانی تبار به دادگاه عالی لندن مراجعه کرد کرد تا دادخواستی را علیه مدرسه باکینگهام شایر ارائه کند. سه خواهر بزرگتر این دانش آموز زمان مدیریت سابق در این مدرسه حضور یافته و همان پوشش سنتی خود را حفظ کردند.

دانش آموزان مسلمان که اکثریت جمعیت این مدرسه را تشکیل داده اند می توانند حجاب اسلامی خود را رعایت کنند، اما پوشش سنتی صورت با مخالفت رو به رو شده است از سوی دیگر شواری منطقه باکینگهام شایر نیز نسبت به حمایت از این مدرسه در این مناقشه حقوقی عدم تمایل خود را ابراز کرده است.

یکی از منابع شورای این منطقه گفت: با وجود 250 دانش آموز دیگر در مدارس این منطقه و هزینه های گسترده اجتماعی صرف هزینه مالیات دهندگان درباره این موضوع چندان منطقی به نظر نمی رسد.

بحث پوشش صورت پس  آنکه جک استراو وزیر خارجه سابق بریتانیا ماه اکتبر طی مقاله ای در یک روزنامه محلی علیه حجاب مسلمانان مطالبی نوشت و این اظهارات مورد حمایت برخی از مقامات این کشور قرار گرفت به جریان افتاد.

اگر چه بر اساس قوانین اسلام نیازی به پوشش صورت وجود ندارد و این امر بخشی از حجاب به شمار نمی رود اما به طور کلی پیروان ادیان باید در انتخاب لباس سنتی خود آزاد باشند و این امر نه تنها درباره مسلمانان بلکه درباره پیروان سایر ادیان چون سیکها که وجود دستار را ضروری می دانند صدق می کند. اما از سوی دیگر بسیاری حتی مسئله حجاب را درک نکرده و آن را به نماد دینی تعبیر می کنند در صورتی که اسلام حجاب را به عنوان اصول ضروری پوشش بر زن مسلمان واجب کرده است.

تعیین استاندارهای صنعت غذای حلال ضروری است

خیری جمال الدین از کشورهای اسلامی خواست استاندارد جهانی برای صنعت غذایی حلال تدوین شود تا ایهامها روشن شده و این صنعت در حال رشد گسترش بیشتری یابد.

خیری جمال الدین رئیس انجمن جهانی صنعت غذایی حلال گفت: باید استاندارهای جهانی برای صنعت غذایی حلال تعیین شوند تا چیستی این امر برای برخی که هیچ اطلاعی از آن ندارند مشخص شود. استانداردهای کنونی برای محصولات حلال میان کشورهای مختلف متفاوت اند و گاهی با تکرار فرآیند تأیید در برخی کشورها که مقرارت مختلفی دارند رو به رو می شویم.

انجمن جهانی صنعت غذایی حلال اردیبهشت ماه سال آتی با حضور کارشناسان، مقامت صنعتی و دولتی از 30 کشور جهان همایش سالانه خود را برگزار می کند و طی این همایش دو روزه به بررسی چالشها و فرصتهای شغلی بازار حلال خواهد پرداخت.
 
افزایش علاقه مردم آسیا به دین را نباید به افراط گرایی نسبت داد

مالزی به عنوان پرجمعیت ترین کشور اسلامی که ریاست دوره ای سازمان کنفرانس اسلامی را بر عهده دارد احیاء و گسترش علاقه مردم آسیا به دین خود را مورد تأکید قرار داد و تصویر ارائه شده در رسانه های غربی از مسلمانان را تکذیب کرد.

سید حمدی البار وزیر امور خارجه مالزی در گفتگو با پراستیگ مولر همتای دانمارکی خود گفت: هیچ نوع افزایش افراط گرایی در شرق آسیا مشاهده نمی شود، بلکه تنها این منطقه شاهد افزایش فعالیت افرادی است که می خواهند میراث فرهنگ، تاریخ و دین خود را بیشتر بشناسند.

وی یادآور شد که مسلمانان آسیایی به نحو رو به رشدی دستورات و آموزه های دینی خود را رعایت می کنند و این رونق علاقه مردم به دین خود را نباید به افراط گرایی نسبت داد. اگر فردی بخواهد دین خود را بهتر بشناسد این امر به معنای افراط گرایی و رادیکال شدن نیست.

سید حمدی گفت: غرب به جای آنکه تنها در پی سلطه منطقه باشد باید ریشه های افراط گرایی، کمبودها و ناکامی های بشری را بیابد، نه اینکه یک دین آسمانی را مورد اتهام قرار دهد.

وزیر امورخارجه مالزی شکاف در حال تعمیق میان سیاستمداران دو طرف را مورد تصدیق قرار داده و اظهار داشت: یک گفتگوی سازنده می تواند به از بین رفتن سوء تعابیر کمک کرده و تسامح و مصالحه را ترویج کند.
 
مسلمانان قوانین اسلام را تنها منبع قانونگذاری می دانند

نتایج تحقیقات سازمان گالوپ در 10 کشور اسلامی که جمعیت آنها 80 درصد جهان اسلام را تشکیل می دهد حاکی است مسلمانان سراسر جهان اعتقاد دارند قوانین اسلام با دموکراسی سازگار بوده و منبع اصلی قانونگذاری تلقی می شود.

این نظرسنجی که در کشورهای بنگلادش، مصر، اندونزی، ایران، اردن، لبنان، مراکش، پاکستان، ترکیه و فلسطین بین ماه های آگوست و اکتبر 2006 انجام شده نشان می دهد بسیاری از مسلمانان ارزشهای جهانی را مورد تصدیق قرار می دهند، اما عملکرد دولت بوش را که تلاش می کند برآنها تأثیر بگذارد زیر سؤال برده اند.

"دلیله مجاهد" تحلیلگر ارشد و مدیر اجرایی مرکز مطالعات اسلامی سازمان گالوپ گفت: پیام این نظرسنجی به آمریکا این است که ظهور احزاب اسلام و پیروزی آنها در انتخابات امری است که از بین نرفته و ادامه خواهد داشت و الزاماً به نوع پیروزی که مدنظر آنها است ختم نمی شود. اگر دموکراسی نیروی پایداری است که ایالات متحده می خواهد آن را در خاورمیانه تقویت کند، این امر تنها به حضورافرادی بستگی دارد که عموم مردم خواستار آن هستند. تا زمانی که احزاب دین محور بخواهند در فرآیند سیاسی بمانند، میان مردم از محبوبیت بسیاری برخوردار هستند.

این نظر سنجی همچنین نشان داده است که اکثریت مسلمانان قوانین اسلامی را منبع قانونگذاری می دانند .
 
همدلی دانشجویان مسلمان کالیفرنیا با بی خانمانها

یک گروه از دانشجویان مسلمان آمریکایی هر هفته برای همدلی و تسکین دردهای بی خانمان های منظقه میامی در جنوب شرقی ایالت کالیفرنیا، میان آنها خوراک و پوشاک توزیع می کنند.

دانشجویان مسلمانی که گروهی به نام " پروژه مرکزشهر " را تشکیل داده اند، هر هفته به منظور درک و همدلی با افرادی که نسبت به آنها از اقبال کمتری در زندگی برخوردار هستند در پارکینگ یک ساختمان دولتی گردهم جمع شده و علاوه بر سهیم شدن وقت خود با آنها از نظر نیازهای اولیه نیز به آنها کمک می کنند.

احمد هویدی دانشجوی پزشکی دانشگاه جنوب کالیفرنیا و عضو این پروژه گفت: شرکتها و نان فروشی های بسیاری ما را حمایت می کنند تا بتوانیم به این افراد کمک کنیم.

پس از آغاز این پروژه توسط دانشجویان مسلمان هر جمعه غیر مسلمانانی به این محل آمده و برای داوطلب شدن در جهت کمک به این افراد ابراز تمایل می کنند. این گروه دانشجویی نیز یکی از اهداف خود را گردهم جمع شدن مردم و گفتگوهای صمیمانه بدون توجه به اعتقادات دینی یا قومی عنوان کرده است .

این پروژه در بهار سال 2006 توسط 6 دانشجو پایه گذاری شد، اما طی چند ماه گذشته تعداد اعضای آن به 50 نفر رسید.

پس از آنکه دانشجویان مسلمان نماز جمعه خود را اقامه می کنند به دیدن بیخانمان های منطقه میامی دید رفته و نه تنها نیازهای اولیه از جمله خوراک و پوشاک آنها را تأمین می کنند بلکه وقت خود را با آنها سهیم شده و گفتگوهای صمیمانه ای میان آنها شکل می گیرد، چرا که اغلب آنها احساس می کنند به عنوان اعضای یک جامعه فراموش شده اند.

برخی از این بی خانمان ها از رفتار تحقیرآمیز عده ای که می خواهند کمک کنند ناراضی بوده و اظهار داشتند که اعضای این پروژه رویکرد متفاوتی دارند.

هویدی گفت: در یکی از جمعه هایی که ما ساندویچ ها و نوشیدنی ها را میان آنها توزیع می کردیم، پیرزنی آفریقایی – آمریکایی نزدیک آمد و پرسید چرا این کار را انجام می دهید و هنگامی که برای وی سنت کمک به دیگران در اسلام را توضیح دادیم ، ابراز مسرت کرد و گفت: شما مسلمانان انسانهای بسیار خوبی هستند.

مساجد، گروه ها و سازمانهای اسلامی در طول سال به ویژه ماه مبارک رمضان در راستای درک غیر مسلمانان آمریکایی از اسلام، ضیافتهایی برگزار می کنند تا طی آن چهره حقیقی اسلام را تبیین کنند.
 
امامان جمعه پاسخگوی نیازهای دینی اقلیت مسلمان یونان می شوند

دولت یونان طرح تازه ای مبنی بر استخدام 240 امام جماعت، به منظور تبیین موضوعات دینی اقلیت مسلمان در این کشور اردتکس را ارائه کرده است . 

وزارت آموزش یونان که مسئول امور دینی نیز محسوب می شود در این مورد اظهار داشته است که این طرح برای به خدمت گرفتن ائمه جمعه بخشی از لایحه سیاست مهاجرین است که به پارلمان ارائه خواهد شد.

اعضای کمیته ای که از مقامات وزارت آموزش، کارشناسان دینی مسلمانان از دانشگاه های مختلف با همکاری مفتیان محلی انتخاب این ائمه جمعه را بر عهده دارند و ائمه جمعه منتخب با قراردادهای 9 ماهه وارد کشور می شود و هزینه های آنها از سوی وزارت آموزش این کشور تأمین خواهد شود.

این اقدام وزارت آموزش و پرورش نسبت به سیاستهای گذشته تغییری قابل توجه محسوب می شود، چرا که این وزارتخانه در گذشته تنها هزینه ها و دستمزد کشیشهای کلیسای ارتدکس را تأمین می کرده است.

اقدام وزارت آموزش یونان در پاسخ به نیاز اقلیت مسلمان صورت گرفته که در حال حاضر دستمزد ائمه جماعات را با بودجه شخصی پرداخت می کنند.

3/1 درصد از جمعیت یونان را مسلمانان تشکیل داده اند و 100 هزار نفر از آنها در آتن، پایتخت یونان زندگی می کنند.

پس از سالها به تعویق انداختن موضوع دولت یونان در ماه ژوئیه گذشته مکانی را برای ساخت اولین مسجد در آتن مشخص کرد تا پیروان اسلام در تنها پایتخت بدون مسجد اروپا از نیایشگاهی مناسب برای اقامه نماز برخوردار شوند.