اخبار مربوط به نمایشگاه فرانکفورت و حضور ایرانیان در این رویداد و همچنین سخنان مسئولان کشور درباره خروج وضعیت کاغذ و مقوا از حالت بحران از جمله مطالب مهم حوزه کتاب و نشر در این هفته هستند.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: گزارش «یک هفته با کتابِ» این هفته هرچند نسبت به گزارش‌های بعضا پرخبر گذشته، گزارشی کوچک‌تر محسوب می‌شود، اما در مقایسه با هفته گذشته که به دلیل تعطیلی‌های پایان هفته، ۹ خبر را در خود جا داده بود، پرخبر محسوب می‌شود.

گزارش این هفته، ۱۵ خبر و چند قسمت دارد. قسمت اول مربوط به اخباری است که طی روزهای گذشته درباره نمایشگاه فرانکفورت منتشر شدند. قسمت بعدی درباره مساله بحران کاغذ و عبور از آن است. بخش بعدی شامل تک‌خبری درباره حذف سکه از جوایز حوزه کتاب در کشور است. بخش بعدی نیز چند خبر متفرقه را در بر می‌گیرد و بخش پایانی هم طبق روال هر هفته، مربوط به خبرهای خارجی است که تنها دربرگیرنده یک خبر است.

در ادامه مشروح گزارش مرور اخبار مهم حوزه کتاب و نشر را در این هفته از نظر می‌گذرانیم:

کارشکنی سفارت آلمان برای حضور ناشران ایرانی در فرانکفورت

اخبار مربوط به نمایشگاه فرانکفورت را با خبر کارشکنی سفارت آلمان در دادن ویزا به مسئولان و فعالان حوزه نشر ایرانی برای حضور در این رویداد، آغاز می‌کنیم. در این خبر اعلام شد، در حالی که بیش از دو هفته به آغاز هفتادمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت باقی مانده، سفارت آلمان در تهران در اقدامی بی‌سابقه از دادن روادید به بخش زیادی از ناشران، فعالان فرهنگی و اهالی رسانه ایران برای حضور در این رویداد فرهنگی امتناع کرده است.

سفارت آلمان در ایران به بهانه‌های عجیبی چون عدم احراز علت سفر برای صدور روادید، بخش زیادی از فعالان نشر ایران را که تاکنون شامل ۱۵ نماینده از ناشران و آژانس‌های ادبی و اهالی رسانه می‌شوند را از حضور در این رویداد، منع کرده است.

این اتفاق و همچنین خبر آن، موجب بروز واکنش‌هایی در فضای مجازی شد اما تا امروز پنجشنبه، اقدام رو به جلویی توسط مسئولان سفارت آلمان برای حل آن برداشته نشده است.

اعلام آمار متخصصان چاپ و نشر برای حضور در فرانکفورت

این خبر البته روز یکشنبه و یک روز پیش از خبر بالا منتشر و به موجب آن اعلام شد که امسال ۱۰۵ متخصص چاپ و نشر جوان از ۴۲ کشور برای شرکت در این مراسم اعلام آمادگی کرده‌اند که از این میان فعالان جوان نشر کشورهای ارمنستان و سنگاپور برای نخستین بار در این گرد هم‌آیی حضور خواهند داشت.

حاضران در این رویداد در دو هفته از ابتدا تا شانزدهم اکتبر سال جاری از صنایع چاپ و نشر کشور آلمان واقع در شهرهای کلن، فرانکفورت و برلین بازدید و درنهایت در نمایشگاه کتاب فرانکفورت سال جاری و در دومین روز آن، کار خود را به پایان خواهند برد.

اعلام مهمان ویژه سال آینده نمایشگاه فرانکفورت

خبر دیگر از فرانکفورت این‌که نروژ به عنوان میهمان ویژه این نمایشگاه در دوره هفتاد و یکم اعلام و معرفی شد. این کشور با شعار «رویاهایی که حمل می‌شود» به عنوان میهمان ویژه مهمترین رویداد جهانی کتاب در سال ۲۰۱۹ انتخاب شده است.

بنا بر اعلام مدیران نمایشگاه کتاب فرانکفورت، ادبیات غنی نروژ و پیوند آن باطبیعت بکر و قابل توجه آن در کنار تلاش این کشور برای ترویج گفتمان‌های فکری مختلف در جامعه علت انتخاب این کشور به عنوان میهمان ویژه در این رویداد بوده است.

اعلام نامزدهای جایزه آستریدلیندگرن ۲۰۱۷ در فرانکفورت

آخرین خبر بخش اول گزارش هفتگی‌ هم این‌که کاندیداهای دریافت جایزه جهانی آستریدلیندگرن، طی مراسمی در روز ۱۱ اکتبر و در بخش ویژه کودکان هفتادمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت معرفی خواهند شد.

این جایزه که از آن به عنوان گرانترین جایزه ادبی در زمینه ادبیات کودک و نوجوان نیز یاد می‌شود و یکی از جایزه‌های بسیار معتبر بین‌المللی در رشته ادبیات کودک و نوجوان است هر سال به بهترین برنامه یا برترین افراد در رشته ادبیات کودک و نوجوان اهدا می‌شود و مبلغ آن ۵۷۰ هزار یورو است.

برگزیده نهایی این جایزه نیز روز دوم آپریل سال ۲۰۱۹ اعلام خواهد شد. سال گذشته ژاکلین وودسون از ایالات متحده آمریکا برنده این جایزه شده بود.

سخنان وزیر ارشاد درباره خروج کاغذ از وضعیت بحرانی

بخش دوم گزارش مربوط به دو خبری است که اطلاعاتی و مواضعی را درباره بحران کاغذ و مقوا در خود دارند. خبر اول، دربرگیرنده گفتگوی مهر با وزیر ارشاد بود که در آن، با بیان اینکه وضعیت کاغذ از شرایط بحرانی خارج شده است، گفت: بیش از ۱۰۰ هزار تن کاغذ ثبت سفارش شده داریم که در مرحله تخصیص ارز هستند.

سید عباس صالحی درباره آخرین وضعیت کاغذ مطبوعات و نشر با بیان اینکه وضعیت کاغذ از شرایط بحرانی خارج شده است، اظهارداشت: با چند تصمیمی که گرفتیم، کاغذهایی که در گمرکات باقی مانده بود همگی ترخیص شدند و در حال حاضر هیچ کاغذ ترخیص نشده‌ای باقی نمانده است.

پشت سر گذاشتن بحران کاغذ در کشور

خبر دوم هم برگرفته از سخنان رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ است که از بازگشت ثبات نسبی به بازار کاغذ خبر داد و ابراز امیدواری کرد با تخصیص ارز مورد نیاز توسط بانک مرکزی، آرامش کامل به بازار این کالای استراتژیک بازگردد. حسن میرباقری سه شنبه ۳ مهر در گفتگویی که با مهر داشت، با تائید بازگشت ثبات نسبی به بازار کاغذ، گفت: در حال حاضر و با همکاری خوبی که مابین وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و واردکنندگان کاغذ ایجاد شده است، آرامش به بازار کاغذ بازگشته و دیگر آن شرایط بحرانی ماه‌های قبل را نداریم.

احتمال حذف سکه از جوایز ملی حوزه کتاب

یکی از خبرهای مهم این هفته، حذف شدن سکه از جوایز ملی حوزه کتاب در کشور بود. به موجب این خبر که دیروز چهارشنبه ۴ مهر منتشر شد، پس از اعطای وجه نقد به جای سکه به شایستگان تقدیر سی و چهارمین دوره کتاب سال که در سکوت خبری انجام شد، مدیرعامل خانه کتاب از احتمال حذف سکه از جوایز ملی کتاب به دلیل نوسانات قیمتی آن خبر داد.

نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل خانه کتاب که موسسه متبوعش مجری جشنواره‌های فرهنگی مختلف حوزه کتاب از قبیل کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه منطقه‌ای کتاب سال، نشان شیرازه؛ دوسالانه طراحی کتاب ایران، جشنواره کتاب و رسانه، جشنواره کتاب و سینما، جشنواره نقد کتاب و... است، در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تائید مشکلات اقتصادی که دامنگیر برگزاری این جشنواره‌های ملی شده است، گفت: شرایط اقتصادی بعضی مسائل را تحمیل می‌کند و قطعاً اصحاب فرهنگ و هنر این شرایط را بهتر از ما درک می‌کنند.

وی در توضیح بیشتر گفت: اصحاب فرهنگ و هنر حق بیشتری به گردن ما دارند و باید شأن آنها رعایت شود و در عین حال آنها هم می‌بایست شرایط اقتصادی کشور را درک کنند. جایگزین کردن سکه را با وجه نقد و اعطای آن به عنوان جایزه به برگزیدگان جوایز حوزه کتاب در دولت‌های گذشته که نوساناتی در بازار ارز و سکه در آن دوره‌ها به وجود آمده بود، مسبوق به سابقه است. ما همه جوایز حوزه کتاب را در قالب یک بسته واحد می‌بینیم و قطعاً تصمیم‌گیری نهایی در مورد پرداخت سکه یا وجه نقد به برگزیدگان این جوایز، یکسان خواهد بود و بعد از اتخاذ تصمیمات مقتضی، اطلاع‌رسانی در این رابطه انجام خواهد شد.

انتخاب نماینده اتحادیه ناشران در شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب

با ورود به بخش اخبار متفرقه و متنوع؛ به خبر انتخاب نماینده اتحادیه ناشران در شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب تهران می‌رسیم. در این خبر، فتح‌الله فروغی عضو هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران از طرح نامه ارسالی از طرف معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با موضوع معرفی نماینده این اتحادیه در شورای سیاستگذاری سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در جلسه روز دوشنبه هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خبر داد.

این عضو هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: بر اساس تصمیم اتخاذ شده در این جلسه، آقای یحیی دهقانی به عنوان نماینده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برای این منظور انتخاب شد و این تصمیم طی مکاتبه‌ای به معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام خواهد شد.

خرید ۲.۵ میلیاردی هیات انتخاب و خرید کتاب از ناشران

طبق روال انتشار اخبار هفتگی انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد از ناشران، در جلسات ۵۹۹ و ۶۰۰ هیأت انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خرید ۷۴۹ عنوان کتاب در ۱۱۸ هزار و ۹۵۰ نسخه به مبلغ کل ۲۵ میلیارد و ۳۹۸ میلیون و۹۰۰ هزار ریال برای خرید مورد تصویب قرار گرفت.

این خبر روز سه‌شنبه ۳ مهر منتشر شد.

ثبت ملی خانه پدری فروغ فرخزاد

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از ثبت ملی خانه پدری فروغ فرخ‌زاد خبر داد. علی اصغر مونسان روز سه‌شنبه این هفته گفت: خانه پدری فروغ فرخ‌زاد، شاعر معاصر ایرانی، با شماره ۳۲۱۰۸  ثبت ملی شد.

انتصاب دبیر هفدهمین جشنواره کتاب و رسانه

طبق یکی از خبرهای روز دوشنبه ۲ مهر، علیرضا بهرامی با حکم نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل موسسه خانه کتاب به عنوان دبیر هفدهمین جشنواره کتاب و رسانه منصوب شد.

تمدید مهلت ارسال اثر به جایزه کتاب سال

خبر بعدی هم که مربوط به خانه کتاب است و دوشنبه منتشر شد، این بود که دبیرخانه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مهلت ارسال آثار به سی و ششمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را تا ۲۰ مهر ماه تمدید کرد. سی‌وششمین دوره جایزه کتاب‌سال جمهوری اسلامی ایران در بهمن‌ماه و همزمان با دهه مبارکه فجر برگزار می‌شود.

تمدید مهلت شرکت در پنجمین جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی

براساس خبری که روز یکشنبه اول مهر منتشر شد، مهلت شرکت در پنجمین جشنواره «تقدیر از مروجان کتابخوانی» تا نیمه مهرماه تمدید شد. به گفته فرمهر منجزی دبیر پنجمین دوره جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی، تا روز سی‌ام شهریورماه بیش از یک‌صد و بیست فرد و گروه ترویج کتاب‌خوانی از بیست استان کشور و پنجاه و شش شهرستان در رویداد ترویج کتاب‌خوانی شرکت کردند.

با اعلام خبری که این هفته درباره این جشنواره منتشر شد، علاقه‌مندان فعال ترویج کتاب‌خوانی اعم از افراد و گروه‌ها می‌توانند تا پایان وقت اداری روز شنبه چهاردهم مهرماه در این رقابت ترویج کتاب‌خوانی شرکت کنند.

آغاز ثبت‌نام در سومین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی

این هفته همچنین ثبت نام از ۱۷۰۰ شهر و روستای متقاضی شرکت در سومین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی آغاز شد. این خبر هم مانند خبر پیشین، مربوط به دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و به موجب آن، در سومین دوره فعالیت جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی بیش از یک هزار و هفتصد شهر و روستا در سراسر ایران، برای راه‌انداز باشگاه کتاب‌خوانی اعلام آمادگی کردند.

این خبر را ابراهیم حیدری دبیر ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب اعلام کرد و گفت: باشگاه‌های کتاب‌خوانی کودک و نوجوان با ثبت‌نام در وب‌سایت شبکه ترویج کتابخوانی ایران، از امکان تخفیف کتاب از طریق کتاب‌فروشی‌های شهرشان بهره مند می‌شوند. هر فرد می‌تواند با تخفیف پنجاه درصدی تا سقف شصت هزارتومان کتاب خریداری کند.

جایزه بنیاد ملی کتاب آمریکا برای ایزابل آلنده

اولین روز این هفته بود که بنیاد ملی کتاب آمریکا اعلام کرد مدال مشارکت در ادبیات آمریکا در سال ۲۰۱۸ را به ایزابل آلنده اهدا می‌کند؛ این هم تنها خبر خارجی گزارش این هفته.

این نویسنده شیلیایی-آمریکایی که سال ۱۹۸۲ با نخستین رمانش با عنوان «خانه ارواح» به شهرت رسید، برای مجموعه غنی آثارش که شامل بیش از یک دوجین کار داستانی، خاطره و مقاله می‌شود، نقش موثرش در ادبیات آمریکای لاتین و نیز موفقیتش به عنوان نویسنده‌ای که آثار متعددش به انگلیسی ترجمه و در آمریکا منتشر شده است، شایسته این افتخار خوانده شد.