خبرگزاری مهر – گروه استانها – فرشاد آلناصر: قدم به کوچه و خیابانهای شهر چمران که بگذاری محال ممکن است که حداقل یک جفت از این جانوران درشت جثه چندشآور را در حال جولان و جست و گریز نبینی. جانوران موذی و درشت قامتی به نام «گِرزهموش»
این جانور مهاجر غیر بومی که سالها پیش از طریق اسکله و بندرگاه توسط کشتیهای حامل غلات، میهمان بندر ماهشهر شدند امروز به یکی از ساکنان پرجمعیت شهرهای خوزستان به ویژه شهرهای جنوبی و از جمله شهر چمران شدهاند.
«هانی» جوان چمرانی است که شبهنگام و در میان خواب، چندین بار مورد گزش شدید این جانور موذی قرار میگیرد و از چندین ناحیه دچار مجروحیت میشود. نمونههای این موارد در شهر چمران فراوان است و علاوه بر این، خطر انتقال بیماریهای واگیردارِ ناشی از وجود گرزهموشها نیز شهروندان این شهر را تهدید میکند.
یکی از شهروندان چمرانی در این ارتباط به خبرنگار مهر میگوید: وجود گرزهها در کوچه و خیابانهای شهر واقعاً آزار دهنده است و نمیدانم چرا چارهای برای این وضعیت اندیشیده نمیشود.
سیدشاکر محسننژاد ادامه میدهد: چندی پیش یکی از این گرزهموشها از طریق مجرای فاضلاب آشپزخانه وارد منزلمان شد و به دلیل اینکه این جانور موذی به سختی گرفتار تله میشود حدود سه، چهار روز خواب و آسایش را از خانواده ما ربود.
وی اضافه میکند: امیدوارم متولیان امر و دستگاههای ذیربط برای حل این مشکل هرچه سریعتر فکر چارهای کرده و ما را از این وضعیت نابهنجار رهایی دهند. این وضعیت واقعاً غیر قابل تحمل است و زندگی را برای ما سخت و مشکل کرده است.
گرزهموشها، ناقل سالک و طاعون
یک کارشناس بهداشت نیز نیز در همین زمینه به خبرنگار مهر میگوید: موشها میزبان واسط، مخزن و ناقل بیماریهایی همچون سالک و طاعون هستند و میتوانند برای سلامت انسان بسیار خطرآفرین باشند. پیش از این هنگام گزیده شدن فرد توسط گرزهموشها واکسن هاری به شخص مورد گزش تزریق میشد اما اکنون فقط به شستشوی زخم و تزریق واکسن کزاز بسنده میشود.
ایمان محمدی میافزاید: هرچند تاکنون ابتلای به بیماریهای واگیردار ناشی از وجود و گزش گرزهموشها گزارش نشده اما طبیعتاً وجود این جانوران موذی تهدید جدی برای سلامت شهروندان است.
وظیفه مرکز بهداشت نیست
رئیس مرکز بهداشت شهرستان بندر ماهشهر نیز در این ارتباط به خبرنگار مهر می گوید:: این مشکل مختص شهر چمران و شهرستان بندر ماهشهر نیست و تمام خوزستان با این معضل درگیر است. مبارزه با گرزهموشها جزو وظایف مرکز بهداشت نیست بلکه شهرداریها مسئول این موضوع هستند.
علی نوری اظهار می کند: شهرداری باید با بهسازی محیط، ساماندهی جویهای روباز، از بین بردن لانه گرزهموشها و دفع اصولی و بهداشتی زباله با این جانور مبارزه کنند. ما نیز وظیفه داریم با نظارت بر شهرداری این نهاد را مکلف به بهسازی محیط برای مبارزه با جانوران موذی کنیم.
وی ادامه می دهد: البته در سالهای گذشته صنعت پتروشیمی اقدام به سمپاشی جویهای آب برای مبارزه با گرزهموشها کردند اما به دلیل لزوم استفاده از سمهای وسیعالطیف این موضوع با ممنوعیت از سوی اداره حفاظت از محیط زیست مواجه شده است.
ممنوعیتی برای سمپاشی وجود ندارد
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان بندر ماهشهر نیز در این رابطه می گوید: هیچ محدودیت و ممنوعیتی برای سمپاشی وجود ندارد اما تأکید ما بر این بود که از روشهای علمی استفاده شود و باید مشخص شود نوع سموم مورد استفاده باعث تغییر ژنتیک در موش و دیگر حیوانات خواهد شد یا خیر؟
ایرج سلیمانی عنوان می کند: فقط نگرانیهایی در مورد روشهای متداول وجود داشت و قرار بر این شد شهرداریها اقدام به گرفتن مشاور کرده و از روشهای مورد استفاده در دیگر مناطق کشور الگوبرداری شود. تأکید ما بر این است که از روشهای علمی مورد تأیید بهرهگیری تا از ایجاد مشکلات بعدی و ثانوی جلوگیری شود.
به گزارش خبرنگار مهر، مبارزه با جانوران موذی از جمله گرزهموشها نیازمند همکاری و مشارکت دستگاهها و نهادهای متولی از جمله شهرداری، مرکز بهداشت و اداره محیط زیست است. انتظار میرود این سه دستگاه در بندر ماهشهر دست به دست یکدیگر داده و معضل شهروندان چمرانی را هرچه سریعتر حل کنند.