وزیر خارجه ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی‌اِن‌اِن به تشریح مواضع جمهوری‌اسلامی درباره موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در مصاحبه تلویزیونی با فرید زکریا مجری شبکه سی‌اِن‌اِن به تشریح مواضع جمهوری اسلامی درباره موضوعات منطقه ای و بین المللی پرداخت.

فرید زکریا: آیا اروپائی ها مصمم به یافتن راهی برای تجارت با ایران هستند؟ 

رئیس جمهوری ترامپ موفق شد آمریکا را منزوی کند؛ این موضوع را در شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل شاهد بودیم. آمریکا تنها کشوری و ترامپ تنها رئیس جمهوری بود که در موضوع برجام در نشست شورای امنیت مورد مخالفت قرار گرفت. این اولین باری است که یک کشور از دیگر اعضای سازمان ملل می خواهد تا قطعنامه شورای امنیت را نقض کند. اروپا و البته جامعه جهان موفق می شود جلوی ترامپ را بگیرد. ایران پیشتر اعلام کرده است که لازم است از منافع اقتصادی این توافق (برجام) بهره مند شود. اروپا، روسیه و چین اطمینان دادند که راهی برای حفظ منافع اقتصادی ما پیدا می کنند.

اروپا و جهان در جلوگیری از نابودی یک دستاورد دیپلماتیک به دست ترامپ جدی هستند. ساز و کار پیشنهاد شده، جدی است؛ اما باید ببینیم می‌تواند اثرگذار باشد یا نه. ایالات متحده کشورهایی که به تعهدات بین‌ المللی خود پایبند هستند را تهدید به تنبیه می‌ کند.

ما با اروپائی ها صحبت کردیم. وقتی ترامپ از توافق هسته ای خارج شد، یکی از گزینه های ما خروج از برجام بود. لذا با اروپائی ها در این خصوص مذاکره کردیم. اکنون مکانیسمی را قرار کرده ایم که در برابر نقض عهد ترامپ در برجام بتواند عمل کند.

اکنون شورای امنیت در برابر نقض یکی از قطعنامه های خود قرار گرفته است.

در نشست اخیر شورای امنیت و مجمع عمومی، ترامپ بر رفتار بی ثبات کننده ایران به ویژه در منطقه تأکید کرد، در یمن، حزب الله لبنان، در سوریه و در عراق. آیا ایران می خواهد تأثیرگذاری عمیق خود را در منطقه مورد استفاده قرار دهد؟

 ما ۶ هزار مایل از کشور خود فراتر نرفته ایم. ما در این منطقه قرار داریم. ترامپ خود در کارزار انتخابات ریاست جمهوری (سال ۲۰۱۶ میلادی) گفت که ۷ تریلیون دلار در خاورمیانه خرج کرد تا همه چیز بدتر شود. حتی خود ترامپ اذعان کرد که ایران با داعش مبارزه کرده است. ایران با القاعده در افغانستان نیز مبارزه کرد؛ ایران با صدام مبارزه کرد. ترامپ خود گفت که واشنگتن از افراط گرائی در سوریه و صدام حمایت کرد. واشنگتن اکنون غیرنظامیان را هدف قرار می دهد. با استفاده از تسلیحات نظامی آمریکایی کودکان حتی در اتوبوس در راه مدرسه نیز (حادثه صنعاء در یمن) هدف قرار گرفته اند.

 آیا ایران برای استفاده از نفوذ خود در عراق برای اثرگذاری بر نیروهای آمریکائی استفاده کرده است؟

هرگز. کنسولگری ما در بصره مورد حمله قرار گرفت و تخریب شد. ولی متعاقب آن فعالیت های خود را به مکانی دیگری انتقال داده و ادامه دادیم. هم وزیر خارجه «پمپئو» و هم مشاور امنیت ملی «بولتون» به جای صحبت از تهدیدها به سیاست های خود در قبال سایر کشور ها نگاه کنند.

حمله تروریستی (در اهواز) به وقوع پیوست و شورای امنیت نیز آن را محکوم کرد. آمریکا با مداخله دادن گروه هائی می خواهد بر امنیت ایران تأثیر بگذارد. بولتون و جولیانی در نشست سال جاری منافقین حاضر شدند و در انجا صحبت کردند؛ آن ها با تروریست ها صحبت کردند و در نشست آن ها شرکت کردند. این گروه ها مورد حمایت عربستان سعودی هستند تا در ایران به اقدامات تروریستی بپردازند.

عربستان پرداخت حقوق به این گروه ها را به انجام عملیات تروریستی در ایران منوط کرده است. ولیعهد عربستان سعودی حدود یک سال پیش خود اعلام کرد که عملیات تروریستی را به داخل خاک ایران می کشاند.

 در دیدار شما با جان کری چه موضوعاتی مورد بحث قرار گرفت؟

درباره دیدارم با جان کری باید بگویم که این موضوع مشکلی را برای وی به همراه ندارد. من نیز در معرض قوانین آمریکا نیستم. با جان کری رایزنی کردیم و وی گفت که ایران به برجام پایبند بماند.

 ترامپ با رهبر کره شمالی دیدار و توافقی را با یکدیگر امضاء کردند؟ آیا ممکن است چنین دیداری با رئیس جمهور روحانی نیز روی دهد؟

 نه توافقی ۲ صفحه ای (در دیدار سران آمریکا و کره شمالی)؛ که ما پیشتر توافقی ۱۵۰ صفحه ای با آمریکا داشتیم. این توافق (برجام) تنها با آمریکا نبود؛ اروپائی ها هم در آن حضور داشتند. اگر ترامپ فکر می کند که می تواند توافقی را امضاء کرده و سپس از آن خارج شود؛ چرا وقت خود را باید تلف کنیم. نکته این است که باید به طرف دیگر اعتما کرد. واشنگتن نشان داد که قابل اعتماد نیست.