محمد بنیادی، استاد قرآن و سرپرست هیئت داوران رشته حفظ کل و قرائت در چهل و یکمین دوره مسابقات سراسری قرآن در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نحوه داوری مسابقات سراسری گفت: در واقع مسابقات کشوری از ستاد عالی مسابقات نظارت می شود و آسیب شناسی دقیقی در کمیته فنی و کمیته مربوطه که شامل کمیته نظارت و دیگر کمیته های طرح و برنامه می شود انجام شده است.
وی ادامه داد: چندین جلسه متعدد با اساتید و پیشکسوتان قرآنی در ستاد عالی برگزار شد و امسال به عنوان اولین سال اجرایی در مسابقات مشکوه تست اولیه و آزمایشی آن انجام گرفت.
بنیادی با اشاره به تغییرات مرحله نیمه نهایی افزود: در این جلسات به این نتیجه رسیدند شیوه تغییر مسابقات کشوری بسیار خوب بوده و بعضی از نواقص و ضعفها را در مرحه مقدماتی بررسی کردند تا در مرحله کشوری آن ها برطرف شوند.
دبیر هیأت داوران با اشاره به برپایی مسابقات کشوری نیمه نهایی در قم و پخش آن از صدا و سیما در دونوبت اضافه کرد: در حال حاضر که برگزاری مسابقات نهایی کشوری در اراک است کاستی های آن مرتفع شده و تعداد داورها و ناظرین گروه ها و کمیته فنی افزایش پیدا کرده است.
بنیادی با تأکید به اینکه داوران در مرحله نهایی به ۱۹ نفر افزایش پیدا کردند ادامه داد: رشته های حفظ و قرائت دو بخش خواهد بود که قاریان قرائت ۵ دقیقه ای و ۲۰ دقیقه ای خواهند داشت و این قرائت با نمره قرائت مقدماتی جمع می شود.
وی در توضیح نحوه محاسبه برگزیدگان ادامه داد: قرائت با نصاب و ضریب های مشخص میشود و فردی که قرائتی را در مقدماتی و نهایی داشته نمره نهایی آن اعلام می شود که آن نمره اجماع داوران را خواهد داشت.
بنیادی با توضیح مرحله مقدماتی و جهش روند مسابقات اظهار داشت: جاذبه و اهمیت موضوع مسابقات در مرحله مقدماتی کاملاً مشخص بود ضمن اینکه تماشاگر با پخش مستقیم صدا و سیما از مجموعه های قرآنی استانهای دیگر استفاده خواهد کرد و ما جهشی که بعد از چهل سال انقلاب نسبت به روند مسابقات انتظار داشتیم به وجود آمد و تغییر آن و نمایش آن برای جمعیت میلیونی فراهم شد.
وی با تأکید بر اینکه مسابقات در مکانی صد هزار نفری پخش می شد ولی در مرحله مقدماتی که به صورت زنده از شبکه سیما پخش میشد تماشاگر فراوانی داشت افزود: یکی از نقاط قوت برپایی این دوره از مسابقات این است که داوران از ارائه نظرات سلیقه ای خارج می شوند ضمن اینکه سلیقه ها رعایت می شود.
بنیادی با توضیح چگونگی داوری ادامه داد: در نوبت صبح مسابقات سه داور و یک رییس داور حضور دارند و بعد از نمره مشورت کرده و نمره ای که قابل دفاع است ارائه می شود. در مرحله کشوری در رشته های صوت، لحن، تجوید و حفظ، تعداد داوران افزایش پیدا کرده است و بعد از اینکه روسای داورها علت نمره را به متسابق توضیح میدهند، متسابق، مجدد تست می شود و فرد شرکت کننده توضیحاتی در جلسه شنیده و نقاط قوت و ضعف خود را در می یابد و تا یک ساعت فرصت اعتراض مکتوب را دارد.
رییس داوران افزود: داور اعتراض را بررسی کرده و حتی درصورت عدم پذیرش اظهارات داور توسط متسابق، صوت شرکت کننده بازشنوایی شده و بعد از آن متسابق با مستندات قانع می شود.
بنیادی عدم حضور و تعامل بین داور و متسابق را یکی از نقاط ضعف در دوره های پیشین ذکر کرد و ادامه داد: در دوره های قبل نقطه ضعف مسابقات حضور داور در شیشه بود و متسابق با داور نمی توانست صحبت کند و نقاط قوت این دوره از مسابقات از همه لحاظ کیفی و کمی قابل قیاس با دوره های گذشته نیست.
وی تنها ضعفی که در مرحله مقدماتی را عدم حضور فیزیکی علاقه مندان به مسابقات قرآن دانست که در مرحله کشوری این امر مرتفع شده و تصریح کرد: در جزییات داوری مثل لحن الاداء صحت تجوید و مثل مواردی دیگر در کمیته فنی برای اینکه نمرات چندم صدم مدیریت می شود بررسی شده که با توجه به اهمیت این موضوع مسابقه بی بدیل و بی نظیری تاکنون داشته ایم.
رییس هیئت داوران اظهار داشت: یکی دو مورد از افراد به مجموعه اضافه شده اند و تیم داوری همان تیم قبلی است که در واقع عمق بیشتری به داوری می دهد و متسابقین هستند که از ۶۰ نفری که بودند ۱۶ نفر انتخاب شدند که فرصت بسیار خوب و مکفی برای ارزشیابی داور و ارائه کار متسابق وجود دارد.
گفتنی است اسامی داوران به شرح زیر می باشد:
سرپرست هیئت داوران: محمد بنیادی
داوران تجوید: دکتر محمدرضا ستودهنیا، عباس امام جمعه و حیدر کسمایی
داوران لحن: غلامرضا شاه میوه اصفهانی و صالح اطهریفرد
داوران لحن الأداء: احمد ابوالقاسمی و محمود لطفینیا
داوران صوت: محمد عباسی، امین پویا و دکتر نصرتالله حسینی
داوران وقف و ابتدا: سید جواد سادات فاطمی، حسن حکیم باشی و دکتر سعید رحمانی
داوران صحت حفظ: امیر آقایی، حجتالاسلام محمدصادق نصراللهی و مهدی عباسی
هادی حفاظ: امیر آقایی
ناظر مسابقات:دکتر محمدحسین سعیدیان