وزیر ارتباطات با بیان اینکه مسئول بستن نسخه‌های فارسی تلگرام نیستم، گفت:همانطور که قوه قضائیه در مورد فیلترینگ تلگرام اغماض نکرد،می‌تواند در مورد بستن «هاتگرام» و «تلگرام طلایی» نیز عمل کند.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد آذری جهرمی در برنامه تلویزیونی «دست‌خط» در مورد انتقاداتی که به وزارت ارتباطات برای عدم حمایت از پیام‌رسان‌های بومی می‌شود و نیز حمایت این وزارتخانه از نسخه‌های فارسی تلگرام توضیح داد.

وی ادامه داد: آنچه که می‌گویند که وزارت ارتباطات از نسخه‌های فارسی تلگرام حمایت می‌کند، به هیچ‌ وجه درست نیست و ما در این فرآیند نقشی نداریم. تاکنون نیز نه امکاناتی به این شبکه‌ها تعلق گرفته و نه حمایتی از آنها به عمل آمده است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر اینکه هاتگرام و تلگرام بنا بر تصمیم مرکز ملی فضای مجازی و برای دوره گذار از فیلترینگ تلگرام، به فعالیت خود ادامه دادند، گفت: ما در دی ماه ۹۶ در اطلاعیه‌ای رسمی اعلام کردیم که امنیت نسخه‌های غیررسمی تلگرام را تائید نمی‌کنیم.

آذری جهرمی با اشاره به اینکه بنا به تکلیف مصوبه شورای عالی فضای مجازی، امکانات حمایتی خود را به پیام‌رسان‌های بومی اختصاص داده‌ایم، در مورد اینکه چرا هاتگرام و طلاگرام فیلتر نمی‌شوند؟ تأکید کرد: من مسئول بستن این شبکه‌ها نیستم و خدمات‌دهندگان دسترسی، بنا به حکم قضایی، موظف به بستن شبکه‌های فضای مجازی هستند.

وی در پاسخ به این سؤال که گفته می‌شود موافقتی با فیلتر نسخه‌های فارسی تلگرام صورت نمی‌گیرد، افزود: مگر قوه قضائیه در مورد بستن و فیلتر کردن تلگرام اغماض کرد که بخواهد در مورد فیلتر تلگرام طلایی اغماض کند؟

وزیر ارتباطات ‌و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این موضوع در شورای عالی فضای مجازی تصمیم‌گیری شد و بر اساس آن، هم‌اکنون اقدام می‌شود، درباره جلساتی که با مدیر تلگرام داشت، اضافه کرد: ما در تهران با «پاول دوروف» جلسه داشتیم و چندین‌بار مذاکره کردیم که البته این مذاکرات به سال‌های ۹۳ و ۹۴ بازمی‌گردد. همانطور که ما با بسیاری از اپراتورهای بین‌المللی دنیا صحبت می‌کنیم، با مدیر تلگرام نیز صحبت کردیم و این مسئله پیچیده‌ای نیست.

وی گفت: عدم برقراری ارتباطات بین‌المللی باید سؤال شود و نباید مسائل را به اشتباه در ذهن مردم جا بیندازیم.

مدل تفکر جوانان برای اداره کشور متفاوت است

آذری جهرمی با اشاره به تجربه های سختی که جوانان دهه شصتی در برهه های مختلف کشور داشتند، گفت: هم اکنون این جوانان در عرصه مدیریت شرایط دشواری را دنبال می کنند.

وی با تاکید بر اینکه مدل تفکر جوانان در اداره کشور متفاوت است، گفت: شاهد شکاف بین نسلی در شیوه مدیریتی کشور هستیم و از این رو نباید به جوانان خرده گرفت چرا که این جوانان دارای حس میهن پرستی بوده و در مقاطع مختلف علاقه خود را به نظام و کشور نشان داده اند.

وی با اشاره به مشکلات موجود در شرایط فعلی کشور بر لزوم همدلی برای حل این بحران و شفاف سازی فضا تاکید کرد و درباره ارائه بسته ارزی دولت گفت: در مورد تصمیمات اتخاذ شده در خصوص سیاست ارزی در دولت نیز انتقاداتی وارد بود و آن زمان که این تصمیمات در حال اتخاذ بود مکانیسم هایی برای کنترل وقایع مطرح شد. اما در هر صورت آن زمان یک تصمیم جمعی گرفته شد که بسته سیاست های ارزی نتیجه آن بود.

وی درباره اینکه مسیر راهبردی برای حل بحران اقتصادی در کشور چیست، گفت: من مسئول اقتصادی کشور نیستم و طبیعتا آنچه مدنظر من است یک اظهارنظر شخصی است اما باید گفت هم اکنون با یک تهدید بین المللی مواجه هستیم و از آنجایی که بخشی از اقتصاد کشور منوط به ارتباطات بین المللی است با مشکلاتی رو به رو شده ایم.

جهرمی با بیان اینکه نمی توان گفت به ارتباطات بین المللی توجهی نداشته باشیم و همه چیز را در درون کشور دنبال کنیم، این دیدگاه اشتباه است چرا که در اقتصاد مقاومتی نیز بخشی به موضوع صادرات اختصاص پیدا کرده است به بیان دیگر اقتصاد مقاومتی با رویکرد توجه به بازارهای بین المللی و استفاده از ظرفیت های درونی تعریف شده است.

جهرمی با تاکید بر اینکه هم اکنون دچار محدودیت دسترسی به بازار بین المللی هستیم و نیز کشورهای خارجی در دسترسی به بازار ایران با محدودیت مواجه هستند، گفت: به همین دلیل اقتصاد کشور ساکن است و دچار چالش هایی در ارتباطات اقتصادی شده ایم. در این اوضاع درآمد بخش صادرات نفت و صادرات غیرنفتی کاهش می یابد و از لحاظ مواد اولیه در تولید دچار مشکل می شویم.

وی با بیان اینکه تحریم ها فرصتی برای تولید داخل است و کاهش ارزش پول ملی نیز فرصت صادرات را فراهم می کند، اضافه کرد: اما با توجه به اینکه با منع بین الملل برای بازار صادرات رو به رو هستیم و بخشی از تولیدات داخل نیز بی رونق شده، کاهش ارزش پول ملی، تورم و شکاف بین فقیر و غنی را در کشور ایجاد کرده است.

وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه باید موانع جدی حوزه تولید در کشور برطرف شود و این موضوع تاکید رئیس جمهور است، خاطرنشان کرد: در این راستا بسته سیاست های ارزی دولت، تامین بخش تولید را در اولویت قرار داده است. همچنین امنیت غذایی جامعه از دیگر تاکیدات این بسته سیاستی است که اثرات تورمی در حوزه مواد غذایی در کمترین حد ممکن باشد.

جهرمی گفت: ارتقا تعاملات منطقه ای و خدمت رسانی به قشر ضعیف از دیگر برنامه هایی است که در دستور کار دولت قرار دارد اما واقعیت این است که در شرایط فعلی شکاف بی اعتمادی  در جامعه مطرح شده است و آن ناشی از تعارض عمل و صحبت در حوزه های اقتصادی مختلف است.

وی بر لزوم مدیریت اقتصادی جامعه از بعد اجتماعی و اعتماد به جوانان تاکید کرد و گفت: واقعیت را مردم می بینند و ما باید از آنچه عمل می کنیم حرف بزنیم.

فناوری اطلاعات اتاق شفاف را برای مسئولان ایجاد می کند

وزیر ارتباطات با اشاره به توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت: با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق شفافی برای مسئولان ایجاد می شود و برخی از مخالفت ها با شبکه های اجتماعی (چه بومی و چه خارجی) به همین دلیل است.

وی تاکید کرد: البته برخی از تهمت ها به مسئولان زده می شود و ما نیازمند اعتمادسازی در این فضا هستیم.

جهرمی ها زیادند و واعظی ها کم

وزیر ارتباطات در مورد چگونگی وزیر شدنش و پیشنهاد رئیس جمهور به وی برای پست وزیر ارتباطات گفت: روزی رئیس جمهور من را صدا کرد و گفت در جمع بندی گزینه ها من را به عنوان وزیر ارتباطات انتخاب کرده است.

جهرمی با بیان اینکه معرفم به رئیس جمهور دکتر محمود واعظی بود، افزود: بخشی از رشد مراحل کاری اینجانب آقای واعظی بود و من معتقدم جوانان توانمندتری از من نیز وجود دارند اما زمینه رشدی برای آنها ایجاد نشده است. به بیان دیگر معتقدم جهرمی ها زیادند اما واعظی ها که این جوانان را شناسایی کنند کم هستند.

وی با بیان اینکه در طی پیشنهاد رئیس جمهور برای تصدی پست وزارت ارتباطات ابتدا با دکتر واعظی و سپس با همسرم مشورت کردم، افزود: دکتر واعظی به من روحیه داد که تو می توانی در این حوزه تحول ایجاد کنی و همسرم نیز با وجود اینکه شرایط سخت کار را از قبل مطلع بود اما من را همراهی کرد.

فیلترینگ به معنای رشد شبکه های داخلی نیست

وزیر ارتباطات در پاسخ به اظهار منتقدان در عدم حمایت از شبکه های اجتماعی بومی تاکید کرد: گروه های سیاسی عمدتا یک بهانه را به موضوعی برای مانور تبدیل می کنند و در مورد ما نیز سعی دارند بگویند وزیر ارتباطات از شبکه های بومی حمایت نمی کند این در حالی است که شبکه های اجتماعی بومی در بیانیه ای چندی پیش اعلام کردند که وزارت ارتباطات تنها نهادی است که به صورت کامل از ما حمایت کرده است.

وی با بیان اینکه فیلتر تلگرام بخشی از بی اعتمادی جامعه به پیام رسان های بومی را در بر داشت گفت: نباید فیلترینگ را مسیری برای رشد پیام رسان های داخلی بدانیم چرا که یک شهروند عادی که تا دیروز از یک سرویس دهنده در حال دریافت خدمات است چنانچه دسترسی اش از امروز از بین برود دچار نوعی بی اعتمادی می شود.

جهرمی با تاکید بر اینکه توانایی ایجاد ظرفیت هایی مانند تلگرام توسط جوانان در کشور ما وجود دارد، گفت: اما نباید توقعات جامعه را بالا ببریم.

وی گفت: در آذرماه سال ۹۶ در جلسه ای با مسئولان عالی رتبه تاکید کردم ظرفیت پیام رسان های بومی در کشور یک و نیم میلیون نفر است و آن زمان یکی از پیام رسان ها مدعی شده بود که ۴۰ میلیون مشترک را پوشش می دهد اما در دی ماه ۹۶ که در مقطعی تلگرام فیلتر شد آن پیام رسان به ظرفیت یک میلیون مشترک نرسیده بود که دچار مشکل شد.

جهرمی گفت: در فروردین ۹۷ طی گزارشی به مجلس و دولت اعلام کردم ظرفیت توان داخلی در شبکه های پیام رسان ۱۰ برابر رشد کرده و این شبکه ها می توانند به ۱۵ میلیون مشترک سرویس بدهند.

وی با تاکید بر اینکه این شرکت ها تمامی ظرفیت های خود را به کار گرفته و از طرف وزارت ارتباطات نیز حمایت شده اند، بیان کرد: اینکه یک پیام رسان می گوید می توانم به تنهایی به ۲۰ میلیون مشترک سرویس بدهم یک پیام تبلیغاتی و غیرفنی است و به این شکل توقعات جامعه را بالا می بریم و باعث عدم اعتماد عمومی می شویم.

جهرمی گفت: عده ای دنبال این نیستند که پیام رسان های بومی در جامعه شکل بگیرد بلکه دنبال این هستند که توقعات جامعه را بالا برده و ظرفیت های داخلی خوب در جامعه را نادیده بگیرند.

وی با بیان اینکه عده ای از شکل گیری شبکه های اجتماعی در کشور ناراضی اند، خاطرنشان کرد: مدینه فاضله برخی قطع اینترنت است. این در حالی است که ظرفیت فضای مجازی برای بسیاری از اقدامات ظرفیت بسیار خوبی است و برای مثال در بسته شدن کانال های ضدانقلاب در حوادث دی ماه ۹۶ اجماع کاربران توئیتر و فشار افکار عمومی باعث بسته شدن کانال های ضدانقلاب توسط شبکه اجتماعی تلگرام شد.

جهرمی با بیان اینکه طی سال های اخیر ۲۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه پهن باند در کشور سرمایه گذاری شده است، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه ۱۰ درصد منافع این توسعه را نیز استخراج نکرده ایم چرا که فضای مجازی فقط شبکه اجتماعی نیست بلکه می تواند خدمات رسانی در سایر بخش های کشور را نیز تسهیل کند.

وی با بیان اینکه برای مخاطره فضای مجازی نیز فکر کرده و به آن عمل می کنیم، تاکید کرد: در حال راه اندازی زیست بوم حضور کودکان در فضای مجازی هستیم و تاکید بر ترویج فرهنگ استفاده درست از فضای مجازی داریم.

وی گفت: طرح مواجهه کودکان در فضای مجازی از سوی ایران در مجمع جهانی فناوری اطلاعات و ارتباطات طرح برتر شد و ما تاکید داریم راهکار اول و آخر در مواجهه با مخاطرات فضای مجازی فیلتر نیست.

به کسی که مجاهدت می کند برچسب امنیتی نزنیم

وزیر ارتباطات درباره فعالیت های خود قبل از ورود به وزارت ارتباطات و افرادی که حامی وی برای رسیدن به پله های ترقی بودند، گفت: شهید حسین زاده جانباز ۷۰  درصد جنگ تحمیلی یکی از کسانی بود که حق بزرگی بر گردن انقلاب و بنده داشت.

وی با اشاره به اینکه از ۱۵ سالگی با ایشان آشنا شدم، گفت: ایشان من را به وزارت اطلاعات معرفی کرد.

وی در پاسخ به اینکه آیا نگران برچسب اطلاعاتی- امنیتی که به شما زده می شود، نیست گفت: مگر بد است کسی اطلاعاتی یا امنیتی باشد؟

جهرمی با بیان اینکه در همه دنیا مجموعه های امنیتی سخت ترین شرایط کاری را دارند و از زندگی خود می گذرند تا مردم دچار آسیب نشوند، اضافه کرد: در شرایطی که کشور ما دچار بحران های مختلف است، نیروهای امنیتی اطلاعاتی با مجاهدت و گمنامی، مردم را محافظت کرده و بسیاری از دسیسه ها علیه کشور را دفع می کنند و هیچ صدایی از آنها در نمی آید.

وی با بیان اینکه همه پرسنل وزارت اطلاعات اشتباه نکرده اند، گفت: اما متاسفانه همواره در شرایطی قرار می گیرند که به آنها برچسب امنیتی می زنیم این در حالی است که اکثر پرسنل وزارت اطلاعات نیروهای مجاهد و معتقد به نظام هستند و در کار خود شجاعت دارند.

وزیر ارتباطات با بیان اینکه جامعه نیاز به پوست اندازی در مدیریت و شیوه اداره کشور دارد، در مورد اینکه آیا درست است نیروی وزارت اطلاعات بخواهد پست مدیریت بگیرد، تاکید کرد: اگر فردی تخصص داشته باشد چرا که نه، نیروهای وزارت اطلاعات هم آدم هستند و ممکن است با توجه به تخصص شان مدیر خوبی در کشور باشند. برچسب امنیتی را خودمان باب کرده ایم و این درست نیست.

ناجا و گمرک در رجیستری بیشتر همکاری کنند

وزیر ارتباطات در مورد آخرین وضعیت طرح رجیستری گوشی موبایل نیز گفت: اقدامات خوبی در این طرح انجام شد و هم اکنون به سرانجام رسیده است البته در اجرای این پروژه از ناجا و گمرک انتظار بیشتری در همکاری داریم و اگر سامانه ناجا به ما متصل شود مشکل دلالی گوشی های مسافری را نیز حل خواهیم کرد.

وی گفت: هم اکنون واردات گوشی مسافری به نوعی دلالی تبدیل شده که به عدم اتصال به سامانه ناجا بازمی گردد و در صورت حل این مشکل فنی موضوع قابل کنترل است.

وی در مورد پاسخ به اینکه طرفدار کدام تیم فوتبال هستید، گفت: پسرانم پرسپولیسی هستند اما من بازی هر دو تیم استقلال و پرسپولیس را پیگیری می کنم و خودم نیز فوتبال بازی می کنم.

هیچ گاه استعفا ندادم

جهرمی در مورد شایعه استعفای وی پس از مطرح شدن فیلترینگ تلگرام گفت: من هیچ گاه استعفا ننوشتم و موضوع استعفا بحث رسانه ای بود که در آن زمان مطرح شد. من تنها به دفتر رئیس جمهور رفتم و در مورد مسائل مدنظر صحبت کردیم.

وی تاکید کرد: امیدوارم هیچ گاه کوتاه نیامده و از مسئولیتی که بر دوش دارم عقب نکشیده و کم نیاورم.

وزیر ارتباطات گفت: خانواده من از انقلاب سهم داشته و یک مسئولیت دیگر بر دوش من است که خواسته یا ناخواسته نماد فعالیت جوانان شده ام و باید بار این مسئولیت را به دوش بکشم.

جهرمی با اشاره به اینکه در دیداری با مقام معظم رهبری از ایشان یک عبا هدیه گرفتم در مورد آن دیدار گفت: رهبر انقلاب در آن دیدار تاکید کردند که کشور نیازمند مجاهدت های جوانان است و من همواره مدیون نگاه مثبت ایشان به جوانان هستم بر این اساس توجه به منویات مقام معظم رهبری را در مسیر توسعه کشور در سرلوحه کار خود قرار داده ام.