به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «راهنمایی سرگشتگان» یا دلاله الحائرین اثر موسی بن میمون مشهور به ثانی، کتاب مقدس نیست، اما در پرتوهای درخشانی از خوانش اسفار خمسه و کتب انبیای عهد عتیق، اطوار قدسی را به اعلی مرتبه بررسیده و در حیطههای گشاده دامن علم کلام عرصات نو رشتهای را گستریده است.
دلالةالحایرین با ترجمه فارسی راهنمایی سرگشتگان، مهمترین اثر ابنمیمون است. اصل این کتاب، به زبان عربی است؛ اما به خط عبری نوشته شده است تا مسلمانان از آن آگاه نشوند و یهودیانِ غیر عِالم نیز به آن دسترسی نداشته باشند؛ اما به هر حال، مسلمانان به این کتاب توجه نمودند. ابوعبدالله تبریزی از معاصران خواجة طوسی، بر مقدمات بیست و پنجگانة ابنمیمون در مبحث اثبات وجود خدا، در کتاب دلالةالحایرین شرح نوشت. این شرح، در سال۱۳۶۹ ق. در قاهره به وسیلة محمدزاهد کوثری، و ترجمة فارسی آن هم توسط دکتر سجادی در تهران درسال ۱۳۶۰ش چاپ شده است. ترجمة لاتین این کتاب، در قرون وسطی در میان دانشمندان اروپایی رواج داشته و «آلبرت کبیر» و «آکویناس» در قرن سیزدهم از این کتاب بهره بردهاند.
مراد ابنمیمون از حایرین یا سرگشتگان، کسانی هستند که در قضایای متعددی بین عقل و دین متحیّر ماندهاند. هدف اصلی این کتاب، تطبیق ظواهر کتاب عهد عتیق با قواعد عقلانی و فلسفی است. این کار ابنمیمون (تطبیق دین و فلسفه)، مسبوق به سابقه است؛ پیش از او فارابی، ابنسینا، ابنباجه، ابنطفیل و ابنرشد نیز در این راستا تلاش کرده بودند و او را دراین کار میتوان متأثر از این بزرگان دانست. روی سخن ابنمیمون با کسانی است که با فلسفه و حکمت آشنا هستندولی هنگام مطالعة تورات با کلمات و جملاتی روبهرو میشوند که پذیرش آنها دشوار است و آنها را متناقض با مقبولات عقل و فلسفه میبینندو از اینرو، دچار حیرت میشوند؛ بنابراین او خود را مکلف میبیند که حیرت این عالمان را برطرف کند. ابنمیمون در مقدمة این کتاب چنین میگوید: «میدانم مبتدیانی که از بحث و نظر بهرهای ندارند، از برخی مطالب این کتاب بهره میبرند؛ اما عالمان متشرع از همة این کتاب بهره خواهند برد.
کتاب «راهنمایی سرشتگان» تالیف «موسی بن میمون» با ترجمه «ناصر عباس پور» در ۵۳۲ صفحه به قیمت ۶۴۰ هزار ریال از سوی انتشارات ورا منتشر شدهاست.