به گزارش خبرنگار مهر، آیین بزرگداشت هفته پیوند اولیا و مربیان صبح شنبه با حضور وزیر آموزش و پرورش و مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در دبیرستان دخترانه ایوب حسینی در منطقه ۵ تهران آغاز شد.
در ابتدای این مراسم عباسعلی باقری مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران گفت: بدون شک تعلیم و تربیت، زیربنای توسعه هر کشوری است. متولی اصلی تعلیم و تربیت نیز خانواده ها هستند. حتی زمانی که متولی اصلی تعلیم و تربیت در کشور آموزش و پرورش است، این نهاد بدون کمک خانواده ها نمی تواند کاری را از پیش ببرد. در واقع تعلیم و تربیت وظیفه تمام وقت خانواده هاست.
وی ادامه داد: شخصیت هر فرد در ۷ سال اول زندگی ساخته میشود. در کشورهای توسعه یافته تعلیم و تربیت رسمی از پیش دبستان آغاز می شود و در کشور ما اجباری نبود پیش دبستانی یک آسیب است.
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران گفت: خانواده در کنار تعلیم و تربیت بیشترین اثر را دارد و برای اینکه کشور توسعه یافته داشته باشیم اول باید خانواده توسعه یافته داشته باشیم، بعد از آن مهدها و پیش دبستانی توسعه یافته شود و بعد مدارس توسعه یافته داشته باشیم.
سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش در این برنامه اظهار کرد:هفته پیوند فرصت و زمینه بسیار مناسی است برای اینکه مجددا در مورد اهمیت تعامل و ارتباط بین دو نهاد خانواده و مدرسه گفتگو شود. همواره در این زمینه بحث های موثر صورت گرفته و می گیرد.
وی ادامه داد: اگر خانه و مدرسه با یکدیگر همسو و همراه باشند تربیت موفق تر اتفاق می افتد. اولین صدمه ای که در مسیر تربیت به بچه های ما وارد می شود غیر هم سو بودن یا اصطکاک ارزش ها است.
بطحایی اضافه کرد: اگر مسائلی که در خانواده ارزش است و مدرسه نیز همان ارزش تلقی شود و یا برعکس حتما تربیت با اثر بخشی بالاتری صورت خواهد گرفت. به تعبیر دیگر آن چیزی که هدف ما در مدرسه است و در مدرسه مورد تشویق قرار می گیرد باید در خانواده نیز مورد تشویق قرار بگیر تا این دو نهاد با هم همسو باشند و در نهایت با این وجود یک محیط تربیت اساسی برای دانش آموزش تلقی می شود.
وزیر آموزش و پرورش گفت: اما اگر موارد و ارزش های خانواده یک چیز باش و در مدرسه چیز دیگری باشد در تربیت بچه ها اصطکاک ایجاد خواهد شد و باعث می شود بچه ها به محیط سوم مراجه کنند. اولین محیط موثر برای دانش آموزان خانواده است و دیگر نهادها حول محور و در گرو آن هستند.
وی ادامه داد: البته نمیخواهم نقش همسالان را در این میان نفی کنم و می توانم بگویم سهم محیط سوم افزایش یافته است و با گسترش فضای مجازی در ارتباط است. در این میان اگر در خانواده و مدرسه گفتوگوی اثربخش نداشته باشیم، تلاشهای همدیگر را خنثی میکنیم. نقش انجمن اولیا و مربیان در حل این مشکل بسیار مهم است.
وی بیان کرد: امروزه مشکلات اقتصادی باعث شده است که خانوادهها فرصت رسیدگی به تربیت فرزندان را نداشته باشند و مدرسه هم دارای موانعی است که گاهی حضور والدین را مزاحمت تلقی می کند. نقش انجمن اولیا و مربیان، کاهش این موانع است.
بطحایی اضافه کرد: تمرکزگرایی در آموزش و پرورش باید کاهش یابد. درک متقابل میان خانواده ها و مدرسه مهمترین عامل در این زمینه است و اینکه هر دو سمت توقع از یکدیگر را به صورت معقول داشته باشند. یادمان نرود مهمترین مأموریت انجمن اولیا و مربیان این است که جایگاه ارکان مدرسه حفظ شود و نباید مدیر و معلم از ادبیات و واژههایی استفاده کنند که ایمان دانشآموز به نقش خانواده تضعیف شود.
وی بیان کرد: در مدرسهای دیدار سرزده داشتم در کلاس پایه یازدهم از دانشآموزان پرسیدم «به نظر شما کدام کتاب سختتر است یا باید حذف شود که همه گفتند سواد رسانهای چیست ما باید فیزیک و شیمی برای کنکور بخوانیم». متاسفانه کنکور و کلاسهای تستزنی مانند تبری است که بر تنه تنومند درخت تعلیم و تربیت لطمه وارد میکند. هر چه ما میگوییم در دور ابتدایی کتب کمک آموزشی و آماده کردن کودکان برای آزمونها سم مهلک است اما لجبازی صورت می گیرد.
وی با تأکید بر اینکه چرا باید از دوم ابتدایی، بچهها را به کلاس تست بفرستیم؛ گفت: وظیفه انجمنهای اولیا و مربیان است که خانوادهها را آگاه کنند. در یک بازدید سرزده از یکی از مدارس، از بچههای سوم ابتدایی پرسیدیم دست چپ و راستتان کدام است اما آنها نمیدانستند و نمیتوانستند بند کفششان را ببندد و ما به جای این مهارتها، چرا باید به آنها آموزش تستزنی بدهیم.
وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: باز گرداندن تعلیم و تربیت به مسیر اصلی فقط از عهده وزیر بر نمیآید. بچه کلاس دوم چه نیازی به تکلیف آدینه دارد چرا کتاب چاپ میکنیم و میگوییم تکالیف آدینه است.
در این مراسم اساسنامه انجمن اولیا و مربیان با رویکرد تشکل غیر دولتی تصویب شد.