با افزایش چند برابری ظرفیت شبکه های ارتباطی میان ایران و عراق، تمامی شرایط برای برقراری ارتباطات بدون نقص و با کیفیت برای زوار ایرانی در ایام اربعین ۹۷ فراهم شد.

خبرگزاری مهر- گروه دانش و فناوری؛ معصومه بخشی پور: ازدحام ایرانیان مشتاق راهپیمایی اربعین حسینی هرسال بر ترافیک ارتباطی ایران و عراق می‌افزاید و نقش ابزارهای ارتباطی در برقراری ارتباطات مشتاقان حضور در راهپیمایی اربعین حسینی، همه ساله پررنگ‌تر می‌شود.

به همین دلیل شبکه‌های ارتباطی برای برقراری ارتباطات با کیفیت، به حالت آماده باش درآمدند و تدابیر ویژه‌ای برای برقراری ارتباطات بدون نقص و با کیفیت در این ایام درنظر گرفته شده است.

اگرچه در شرایط عادی میزان ترافیک مکالمات میان ایران و عراق روزانه حدود ۱۵۰ هزار دقیقه تخمین زده می‌شود، اما برآورد شده که این میزان در ایام اربعین به بیش از ۲۰ برابر افزایش می‌یابد. برای مثال طبق اعلام شرکت ارتباطات زیرساخت سال گذشته در ۳ روز منتهی به اربعین بیش از ۴.۵ میلیون مکالمه میان ایران و عراق مبادله شد.

امسال نیز در فاصله یک هفته مانده تا روز اربعین ( از ۲۳ تا ۳۰ مهرماه) بیش از ۵.۵ میلیون دقیقه مکالمه بین عراق و ایران تبادل شد که سهم تماس از عراق به ایران بیشتر بوده است.

خدمات رسانی ارتباطی برای زائران اربعین

طی سالهای اخیر، وزارت ارتباطات با ایجاد «کمیته ارتباط رسانی اربعین حسینی» متشکل از شرکت ارتباطات زیرساخت، مخابرات و اپراتورهای موبایل، در قالب افزایش ظرفیت زیرساختهای ارتباطی، تخصیص باندفرکانسی جداگانه، راه اندازی اینترنت وای فای و کیوسکهای تلفن در مرزهای منتهی به خاک عراق (خسروی، مهران، شلمچه و چزابه)، نصب آنتن‌های موبایل سیار و افزایش ظرفیت آنتن دهی، امکاناتی را برای زائران اربعین فراهم کرد.

برای اربعین ۹۷ نیز «کارگروه ارتقای کیفیت ارتباطی عتبات عالیات» از چندماه پیش مذاکرات با طرف عراقی را آغاز کرد تا مشکلات کمبود ظرفیت در کشور عراق که سبب شد سال گذشته، برخی ارتباطات به موفقیت نرسد، امسال برطرف شود.

محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این زمینه گفت: مذاکرات سیاسی فشرده‌ای از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با هیات اتصالات عراق داشتیم و در نهایت مقرر شد که در شهرهای نجف و کربلا و مسیر این دو شهر تمهیدات ارتباطی ویژه‌ای از سوی اپراتورهای عراقی دیده شود. اما برغم تمهیدات اندیشیده شده، همچنان تصور ما بر این است که در مسیر نجف به کربلا در ساعات پیک ترافیک همچنان مشکلات ارتباطی داشته باشیم.

به گفته وی، این امر طبیعی است چون این حجم از جمعیت ظرفیت‌های خاص ارتباطی را می‌طلبد. ولی از آنجا که برای بازه زمانی خاصی استفاده می‌شود، توجیه اقتصادی برای توسعه این ظرفیت برای اپراتورهای عراقی وجود ندارد ولی این اپراتورها برای افزایش ظرفیت تلاش خود را به کار بسته اند.

نرخ مکالمه ایران به عراق کاهش یافت

وزیر ارتباطات از کاهش نرخ مکالمات تلفن همراه ایران به عراق از ۳۰۰۰ تومان به ۹۰۰ تومان خبر داد و گفت: علاوه بر آن حجم کانال‌های ارتباطی دو کشور ۲ برابر شد تا اشباع ظرفیت را در ایام اربعین نداشته باشیم.

درهمین حال شرکت مخابرات ایران نیز از کاهش هزینه تماس تلفن ثابت با کشور عراق در ایام اربعین حسینی خبر داد و اعلام کرد که در این ایام، هزینه هر دقیقه تماس از تلفن ثابت در ایران با تلفن ثابت در کشور عراق با ده درصد تخفیف، از ۷۰۰ تومان به ۶۳۰ تومان کاهش می یابد. در همین حال تماس از طریق تلفن ثابت در کشورمان با تلفن همراه در کشور عراق که دقیقه ای ۹۰۰ تومان بود، در ایام اربعین حسینی با ده درصد تخفیف، دقیقه ای ۸۱۰ تومان محاسبه می شود.

تخفیف هزینه تماس از تلفن ثابت با تلفن ثابت و تلفن همراه در کشور عراق از تاریخ اول آبان تا ۱۸ آبان ماه سال جاری اعمال می شود.

استفاده از اینترنت رایگان در مرز ایران با بالن اینترنت

استقرار چتر وای فای و بالن اینترنت چندسالی است که در مرز مهران با هدف ارائه خدمات به زائران اربعین صورت می گیرد. امسال نیز استفاده از بالن‌های ارتباطی و خدمات ۴G نیز علاوه بر خدمات وای فای در نقاط مرزی تعبیه شده است.

استقرار چتر وای فای و بالن اینترنت چندسالی است که در مرز مهران با هدف ارائه خدمات به زائران اربعین صورت می گیرد. امسال نیز استفاده از بالن‌های ارتباطی و خدمات ۴G نیز علاوه بر خدمات وای فای در نقاط مرزی تعبیه شده استوزیر ارتباطات در این باره گفته است که بالن اینترنت هم‌اکنون در مدار است. این بالن در مرز مهران پس از اینکه ۲ روز در مدار بود، به دلیل برخورد با صاعقه دچار مشکل شد اما بعد از ٢٤ ساعت بالن دیگری در این مکان مستقر شد و هم اکنون هم در مرز مهران و هم شلمچه در حال ارائه خدمات است.

به گفته جهرمی آنچه در مرز مهران است از خدمات نسل چهار استفاده می‌کند و شعاع زیادی را با سرعت ٣٠٠ مگابیت بر ثانیه پوشش می‌دهد. آنچه در شلمچه است نیز از وای‌فای استفاده می‌کند و سرعت آن ٥٤ مگابیت بر ثانیه است. درهمین حال مهمترین نکته ای که این تجهیزات تامین می‌کنند، ارتباطات مورد نیاز برای عوامل عملیاتی و تجهیزات مستقر در منطقه است که در کنار آن به مردم نیز خدمات ارائه می‌کنند.

در زمینه استفاده از وای فای رایگان برای زائران ایرانی نیز، وزیر ارتباطات از برقراری پوشش اینترنتی در صحن حضرت زهرا(س) و حرم امیرالمومنین (ع)، از سوی اپراتورهای عراقی خبر داده و ‌گفته است: در ۱۰ نقطه از مسیر نجف به کربلا با همکاری شرکتهای اینترنتی عراق، وای فای رایگان برای زوار فراهم است. همچنین خدمات ارتباطی در مسیرهای منتهی به مسیرهای مرزی نیز فراهم است.

جهرمی ادامه داد:هم اکنون در مرزهای شلمچه، چزابه و مهران، تجهیزات ارتباطی بانکی و خودپرداز برای پرداخت و دریافت وجوه در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر علاوه بر خدمات وای فای در این مناطق، استفاده از بالن‌های ارتباطی و خدمات ۴G تعبیه شده است.

شرکت مخابرات ایران نیز با اشاره به افزایش استفاده کاربران از اینترنت، اعلام کرد که بیشترین تمرکز بر افزایش ظرفیتهای ارتباطی برای دیتای مشترکان است به نحوی که گفته می‌شود زیرساختهای ارتباطی اینترنت وای فای در مرزهای دو کشور و نیز مسیر پیاده روی زائران افزایش یافته است.

مجید صدری مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در این باره گفته است که وای فای مخابرات برای خدمات رسانی به زوار اربعین حسینی در پایانه های مرزی شلمچه و چزابه نصب و راه اندازی شده است. براین اساس زائران می توانند برای دریافت وای فای شرکت مخابرات ایران، با ثبت نام موقت از طریق موبایل از ۳ گیگابایت ترافیک رایگان در روز ثبت نام و بدون ایجاد محدودیت تکرار ثبت نام در روزهای بعد، استفاده کنند.

گذرگاههای مرزی به فیبرنوری متصل شد

صادق عباسی شاهکوه، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نیز از اتصال گذرگاههای مرزی ایران با عراق به شبکه فیبرنوری خبر داد و گفت: با توجه به تردد میلیونی زائران اربعین حسینی و لزوم ارائه تسهیلات با کیفیت به زوار، ظرفیت مدارات بین المللی خود را افزایش دادیم و برای ارائه خدمات مکالمات بین الملل وارده از طریق شبکه IP در حال فراهم آوردن بستر زیرساختی برای اپراتورهای ارتباطی ذیربط به مدت ۱۰ روز ( فاصله یک هفته قبل و سه روز بعد از اربعین حسینی ) هستیم تا مشکلی در برقراری ارتباط نداشته باشیم.

وی از انجام پروژه فیبرنوری ایلام به مرز مهران و تکمیل آن، افزایش دو برابری لیـنک های ارتباطی، تقـویت مسـیرهای مرزی در داخل کـشور، افزایـش ظـرفیت سیگـنالینگ بین الملل ، بهینه سازی مسیرهای ارتباطی و کنترل ۲۴ ساعته بر کیفیت شبکه خبر داد و گفت: ارائه سرویس MPLS برای اپراتورهای تلفن همراه با ٧٥ درصد تخفیف برای تسهیل در رومینگ و نیز اعمال تعرفه های سابق به مقصد عراق به رغم افزایش نرخ ارز، از ۲۰ مهر تا ۲۰ آبان از دیگر اقدامات انجام شده است.

تیم های پشتیبانی در مسیر نجف به کربلا مستقر شدند

اسماعیل رادکانی، معاون شرکت ارتباطات زیرساخت و رئیس کارگروه ارتقای کیفیت ارتباطی عتبات عالیات در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت شبکه ارتباطی برای برقراری ارتباط زائران اربعین حسینی، اظهار داشت: کاهش تعرفه مکالمات از ایران به عراق که از دقیقه ای ۳ هزار تومان به ۹۰۰ تومان رسیده است یکی از مهمترین اقدامات انجام شده است و به همین تناسب، اپراتورهای موبایل نیز بسته های مکالمه و اینترنت را برای زائران پیش بینی کرده اند.

وی با اشاره به هماهنگی هایی که با کشور عراق اتفاق افتاده تا ظرفیتهای ارتباطی مناسبی برای زائران ایجاد شود، تاکید کرد: طبق این هماهنگی، توافق شده که اپراتورهای عراقی در مسیر نجف به کربلا و نیز در بعضی نقاط محدود، علاوه بر پوشش تلفنی، پوشش اینترنت هم ارائه دهند.

معاون شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه تیم های پشتیبانی خدمات ارتباطی در مسیر نجف به کربلا مستقر شدند، گفت: این تیم های پشتیبانی در مسیرها به صورت دائمی مستقر هستند تا چنانچه مشکلی برای ارتباطات پیش آمد بتوانند آن را حل و فصل کنند.

مازاد ظرفیت شبکه ارتباطی برای ارائه خدمت به زوار اربعین

رادکانی در پاسخ به این سوال که عده ای از زائران و خانواده آنها از برقراری موفق تماس گلایه دارند و معتقدند که ارتباط به سختی با ایران و بالعکس برقرار می شود، گفت: ما فعلا این تصور را نداریم. چرا که هماهنگی هایی خوبی با عراق صورت گرفته و ظرفیت سازی خوبی انجام شده است. به نحوی که هم اکنون بسیاری از کانالهای ارتباطی ایجاد شده با کشور عراق خالی است .

وی تاکید کرد: با توجه به افزایش ظرفیتهای موجود، هنوز تعداد زوار به آن حدی نرسیده که کل کانالهای ارتباطی اشغال شود و شاید ۳۰ درصد کانالها نیز هنوز اشغال نشده و کانالهای ارتباطی با کشور عراق برقرار است.

سال گذشته ۵۰ میلیون دقیقه تبادل ترافیک مکالمه در ایام اربعین (بازه دوهفته ای) داشتیم که امسال با ظرفیت سازی خوبی که انجام شده است، اگر این حجم به دو برابر هم برسد، ما از نظر ظرفیت مشکلی نخواهیم داشتمعاون شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه ما ترافیک را به سمت کشور عراق هدایت می کنیم و گاها در آنجا ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم، افزود: با توجه به تجربه سالهای قبل، اپراتورهای عراقی به رغم توسعه هایی که می دهند، با توجه به حجم زائران به کشور عراق، در بحث بین الملل و هم در بحث داخلی، گاها با مشکلاتی مواجه می شوند که این طبیعی است.

رادکانی گفت: اگر زائران در برقراری تماس موفق با مشکلاتی مواجه هستند باید دید که در چه مسیری در حرکت هستند و یا اینکه آن مسیر تحت پوشش ارتباطی قرار دارد و یا نه. در همین حال عوامل متعدد دیگری از جمله در دسترس بودن گوشی، روشن بودن و یا استفاده از رومینگ، وجود دارد که در برقراری ارتباط موفق زائر، تاثیر می گذارد. درهمین حال باید گفت که پوشش ارتباطی در کل مسیر داخل کشور وجود دارد و مشکلی از این بابت نیست.

عراق هم نرخ مکالمات را کاهش داد

این مقام مسئول در شرکت ارتباطات زیرساخت از افزایش حجم ترافیک مکالمات میان ایران و عراق خبر داد و گفت: حجم ترافیک مکالمه تقریبا نزدیک به ۵۰ درصد روزهای عادی افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر سال گذشته ۵۰ میلیون دقیقه تبادل ترافیک مکالمه در ایام اربعین (بازه دوهفته ای) داشتیم که امسال با ظرفیت سازی خوبی که انجام شده است، اگر این حجم به دو برابر هم برسد، ما از نظر ظرفیت مشکلی نخواهیم داشت اما در بحث تعامل با شبکه عراق. اینکه در شبکه عراق اتفاقی بیافتد را نمی توانیم پیش بینی کنیم.

رادکانی از کاهش نرخ مکالمات در کشور عراق در ایام اربعین خبر داد و گفت: طرف عراقی نیز قبول کرد که تعرفه ها را کاهش دهد.

وی با بیان اینکه همه اپراتورهای عراقی، تعرفه ارتباط از عراق به سمت ایران را ۳۵ تا ۴۰ درصد کاهش دادند، گفت: تعرفه از سمت ایران به عراق نیز از طرف ما کاهش پیدا کرده است. در زمینه تعرفه دیتا نیز به کاربران توصیه می شود از بسته های تعریف شده از سوی اپراتورها استفاده کنند. حتی اگر سیم کارت عراقی تهیه می کنند بهتر است که از بسته سیم کارتهای عراقی استفاده کنند.

جدول اقدامات مهم برای سهولت ارتباطات زائران

ردیف اقدامات ارتباطی در ایران اقدامات ارتباطی در عراق
۱. کاهش نرخ مکالمات رومینگ به ۹۰۰ تومان کاهش ۴۰ درصدی نرخ مکالمه از عراق به ایران
۲. کاهش ۱۰ درصدی هزینه تماس از تلفن ثابت از ایران به عراق ایجاد وای فای رایگان در مسیر نجف به کربلا
۳. افزایش دو برابری ظرفیت کانالهای ارتباطی عرضه سیم کارت عراقی
۴. راه اندازی اینترنت وای فای در ۴ مرز ایران استقرار تیم های پشتیبانی در مسیرهای پیاده روی زوار
۵. استقرار بالن اینترنت در مهران و شلمچه اتصال گذرگاههای مرزی ایران با عراق به شبکه فیبرنوری
۶. استقرار تیم های پشتیبانی درمسیرهای پیاده روی پوشش اینترنت در صحن حضرت زهرا(س) و حرم امیرالمومنین (ع)

زوار سیم کارت عراقی را در داخل خاک عراق بخرند

موضوع استفاده از سیم کارتهای عراقی از دیگر مواردی است که به زائران ایرانی پیشنهاد می شود.

در این زمینه معاون شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه استفاده از سیم کارتهای عراقی برای تماس در داخل عراق به صرفه تر است، توضیح داد: اگر دو زائر در داخل عراق بخواهند با هم تماس داشته باشند، استفاده از سیم کارت عراقی به صرفه تر است و هزینه آن از رومینگ کمتر خواهد بود. اما اگر بخواهند با ایران تماس بگیرند با بسته های تعریفی اپراتورها، شاید خیلی هزینه ها تفاوت نداشته باشند.

رادکانی با اشاره به اینکه معمولا هزینه تماس از یک کشور به کشور دیگر، با سیم کارت همان کشور پایین تر است و این موضوع در تمام کشورها صادق است، ادامه داد: زائران ایرانی اگر می خواهند سیم کارت عراقی تهیه کنند، حتما از داخل خاک عراق سیم کارت بخرند و اپراتورهای عراقی اعلام کردند که اگر سیم کارت در داخل ایران تهیه شود، ضمانت وتعهدی برای آن ندارند.

در همین حال زائران باید توجه داشته باشند که تماس دو زائر ایرانی در عراق با سیم کارتهای ایرانی رومینگ محسوب می شود و گران است. از سوی دیگر  نرخ رومینگ دیتا نیز گران می‌شود.

همچنین توصیه می شود که زوار ایرانی تماس با کشور را به گونه‌ای مدیریت کنند که از ایران به عراق تماس گرفته شود. چراکه نرخ تماس از ایران با عراق ارزان‌تر خواهد بود.

زوار در مسیر پیاده‌روی اربعین در ساعات پیک ترافیک، کمتر از موبایل استفاده کنند. چرا که ظرفیت و تعداد آنتن های BTS در زمانی که جمعیت در یک منطقه ساکن است، کم بوده و به همین دلیل بهتر است زائران در ساعات غیر ساعات پیک ترافیک، از موبایل استفاده کنند.

از سوی دیگر  دریافت پیامک در عراق در حالت رومینگ رایگان است اما نرخ ارسال پیامک در اپراتورهای مختلف متفاوت است.

چند توصیه ارتباطی به زائران اربعین حسینی

از آنجایی که موبایل در میان وسایل اولیه زائران جای دارد، به زائران توصیه می‌شود برای دریافت خدمات ارتباطی بهتر و بهبود کیفیت خدمات در این ایام، برخی توصیه‌ها را جدی بگیرند.

نخست اینکه به هیچ عنوان زائران برای شارژ کردن گوشی خود، آن را به دست افراد غریبه ندهند و مراقب افراد سود جو در بازار سیاه سیم کارت در عراق باشند. با وجود احتمال تداخل شبکه در مرز، کاربران از قبل تنظیماتی را برای پرهیز از هرگونه مشکل روی گوشی خود داشته باشند؛ برای این کار زائران باید درمنوی تنظیمات شبکه، آن را از حالت خودکار به دستی تغییر دهند.

به زائران توصیه می‌شود که به دلیل هزینه بالای تماس، زمان مکالمه‌های تلفنی خود را به حداقل برسانند و امکان مکالمه را برای همه زائران فراهم کنند. چرا که تماس‌های طولانی علاوه بر افزایش هزینه، باعث شلوغی شبکه می‌شود.

زائران پیامک‌های تبلیغاتی خود را برای جلوگیری از تحمل هزینه‌های زیاد غیرفعال کنند و همچنین از پرداخت آخرین قبض موبایل خود اطمینان حاصل کنند. یادداشت کردن شماره‌های ضروری به دلیل اینکه احتمال گم کردن گوشی موبایل وهمچنین به یاد داشتن کد ۰۰۹۸ برای تماس با ایران توصیه دیگری است که زائران اربعین باید آن را جدی بگیرند.

زائران از وای فای در ساعات روز استفاده کنند. چرا که در شب تمرکز استفاده از وای فای، کیفیت سرویس را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین اولویت بندی تماس‌ها را در نظر داشته باشند و از دانلود فیلم‌ها و محتواهایی که جنبه سرگرمی دارند، خودداری کنند.