به گزارش خبرنگار مهر، محمد سرور رجایی بعد از ظهر پنجشنبه در مراسم رونمایی از کتاب از دشت لیلی تا جزیره مجنون در جمع نویسندگان و شاعران و در پاسخ به سؤال حاضران اظهار داشت: جرقه نگارش کتاب از دشت لیلی تا جزیره مجنون هنگامی در ذهن من خورد که سال ۶۱ در کابل بودیم و مجله استقامت، چاپ ایران، به دست ما میرسید و ما آن را میخواندیم. در شمارهای از این مجله در صفحه ویژه شهدا، کربلایی ابوالفضل پوریزدی را معرفی کرده بودند؛ وی فردی ایرانی بود که به افغانستان آمده و در هرات شهید شده بود و اولین شهید ایرانی پیش از جنگ ایران و عراق بود که در مزار شیخان دفن شد.
وی ادامه داد: در شمارههای بعدی آن مجله شهید حسین جعفری معرفی شده بود. فردی افغانستانی که در ایران به درجه شهادت نائل شده بود و در گلزار شهدای قم دفن شده است. اینها شوری در ذهن من ایجاد کردند که ما چنین جوانان داریم که در خاک افغانستان و ایران جان دادهاند. درصدد جمعآوری اطلاعات از چنین رزمندگان شدم و کاری ده ساله آغاز شد.
نویسنده کتاب از دشت لیلی تا جزیره مجنون اظهار داشت: برای یافتن خانوادههای شهیدان بسیار تلاش میکردم اما عدهای مرا منصرف از این کار میکردند. آنان کنکاش در چنین موضوعاتی را خط قرمز و امنیتی میدانستند؛ اما اینها خط ارزشها هستند و باید به جامعه معرفی شوند.
وی عنوان کرد: هنوز بسیاری از دوستان که در جنگ جانباز شدهاند و یا خانوادههای چنین شهدایی در قم، به سخن نیامدهاند. امید که این کتاب قفل زبان این افراد را باز کند و رسانهها سعی کنند این مجموعه که غباری چند لایه را پس زد و صحنه روشنی را به ارمغان آورد به اشتراک بگذارند.
رجایی بر همدلی میان مردم افغانستان و ایران اشاره کرد و افزود: ما اشتراکهای فرهنگی و زبانی و تاریخی داریم و در دوران دفاع مقدس به خون شریک شدیم. باید برادری میان ما برجستهتر شود تا دشمن نتواند سوء استفاده کند.
این فعال فرهنگی بیان کرد: در کتاب یاد شده مجموعهای از مستندات تصویری افغانستانیها در دفاع مقدس به رشته تحریر درآمده و ۲۷۰ عکس و سند در آن ثبت شده است. مجموعه چاپ شده چیزی است که میتوان از آن سوژههای بسیاری برای نگارش داستان، رمان و ساخت فیلم سینمایی بهره برد.
وی افزود: خاطرات رزمندگان افغان بخش مهمی از تاریخ شفاهی و دفاع مقدس ایران است.
وی با اشاره به مقاومت رزمنده افغان، محمد علی کلی و ماجرای به غنیمت بردن بالگرد برای ایران ابراز کرد: این کتاب قرار بود سال ۹۴ چاپ شود که پیوسته به تأخیر میافتاد. خبر شهادت محمد علی شاه موسوی آخرین بخش از کتاب است. کسی که ۱۵ جلسه قبل از شهادت با وی سخن گفته بودم اما زمان شهادتش فرارسید و نتوانستم اصلاحات را انجام دهم.
نویسنده کتابهای مقاومت اظهار کرد: نثر کتاب روان و داستانی است و عامدانه این شیوه را برگزیدم تا خواننده خسته نشود.
وی افزود: چاپ جلد دوم این کتاب رزمندگان ایرانی هستند که در افغانستان شهید شدهاند. نگارش آن تمام شده و آماده انتشار است.
وی عنوان کرد: از همگان میخواهم در جهت معرفی شهیدان تلاش کنند. ملت افغان و ایران امت واحده هستند این دیوار نامرئی میان ما که ساخته دیگران و یا خودمان است را باید کنار بزنیم. هرگاه گفتمانهای ما زیاد شود برادریهای ما بیشتر به رخ دشمن کشیده میشود.