به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، مریم شهبازی رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اعلام آمادگی پژوهشگاه برای واگذاری فناوری تولید پروبیوتیک های بومی مورد استفاده در صنعت طیور به متقاضیان تاکید کرد: صنعت دام و طیور کشور به حدود چهار میلیون کیلوگرم انواع پروبیوتیک های دامی نیاز دارد که با کاربرد آن ضمن افزایش کیفیت محصولات، هزینه های تولید در واحدهای پرورش طیور هم به نحو قابل توجهی کاهش می یابد.
وی اظهار داشت: صنعت تولید پروبیوتیک های دام و طیور در کشور صنعتی نوپاست و در حال حاضر نیز تعداد انگشت شماری شرکت خصوصی در این زمینه شروع به فعالیت کرده اند.
شهبازی گفت: باکتری های پروبیوتیک با بازار جهانی معادل ۳.۶ میلیارد دلاری، در صنایع دام، طیور و آبزیان، اهمیت فراوانی در کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها، افزایش سلامت طیور و شاخص های عملکردی و کیفی طیور دارند.
وی با اشاره به تولید بالا و ظرفیتهای قابل توجه در صنعت طیور کشور گفت: ایران با تولید سالانه بیش از دو میلیون تن گوشت طیور جایگاه نهم دنیا و سوم آسیا را داراست و طبق برنامه ششم و سایر اسناد بالادستی این میزان باید در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۴ به ترتیب به ۲.۵ و ۲.۸ میلیون تن برسد. سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور هم بالغ بر ۲۶ کیلوگرم است که تقریبا دو برابر مصرف گوشت قرمز در کشور است.
شهبازی با بیان این که با کاربرد پروبیوتیک های اختصاصی می توان بسیاری از مشکلات صنعت طیور در ایران از قبیل مصرف بالای انواع آنتی بیوتیک برای مقابله با بیماریها، میزان بالای چربی، ضریب تبدیل بالا و بازده پایین لاشه را تا حد زیادی کاهش داد، افزود: تعدادی از سویه های بومی پروبیوتیک های اختصاصی طیور به بخش خصوصی قبلا واگذار شده و سویه های بیشتری از پروبیوتیک های اختصاصی در دست بررسی است.
رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اضافه کرد: با توجه به اهمیت شناسایی و تولید پروبیوتیک های اختصاصی بومی برای طیور در کشور، طرح جداسازی، شناسایی و ارزیابی باکتری های پروبیوتیک از مرغ های نژاد بومی اصفهان، مازندران، آذربایجان غربی و فارس با هدف دستیابی به باکتری های بومی با کارایی بالای پروبیوتیکی برای استفاده در صنعت طیور برای اولین بار در کشور اجرا شد.
به گفته وی، در این طرح سویه های بومی با پتانسیل پروبیوتیکی بالا انتخاب، شناسایی و در قالب کلکسیون پروبیوتیک های اختصاصی طیور در بانک ژن میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ثبت شدند.
شهبازی گفت: نتایج تحقیقات ۵ ساله طرح در سطح آزمایشگاهی و در سطح مرغداری نشان داد که باکتری های پروبیوتیک جداسازی شده دارای توانایی بالای پروبیوتیکی از قبیل تحمل دمایی ۴ تا ۴۰ درجه سلسیوس، تحمل نمک و نمک های صفراوی، تحمل pH اسیدی و قلیایی، قابلیت اتصال پایدار به سلول های سطحی سیستم گوارش طیور و خصوصیات ضدمیکروبی علیه پاتوژن های مختلف طیور است که به طور معنی داری به افزایش وزن سرانه (عملکرد) و بازده لاشه، کاهش ضریب تبدیل غذایی، کاهش مصرف خوراک، افزایش شاخص های سلامتی، افزایش شاخص های سلامتی، کاهش میزان کلسترول و تری گلیسیرید در خون جوجه ها و تجزیه و خنثی سازی آفلاتوکسین در خوراک طیور منجر می شود.
وی اضافه کرد: پروبیوتیک های اختصاصی طیور در مرغداری های پرورش مرغ گوشتی و تولید تخم مرغ، واحدهای پرورش بلدرچین، بوقلمون و سایر طیور کاربرد داشته و نیاز مرغداری های کشور به این محصول که حدود سه تا چهار میلیون کیلوگرم برآورد می شود را تامین میکند.
رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ گرمی وزن جوجه های گوشتی و بهبود ضریب تبدیل و بازده لاشه، کاهش حدود ۵۰ گرمی میزان خوراک مصرفی هر مرغ در دوره پرورش و افزایش حدودا ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومانی درآمد دامدار به ازای هر ۵۰ هزار راس مرغ در یک دوره پرورش از جمله مزایای این فناوری است که میتوان به آن اشاره کرد.
شهبازی با اعلام واگذاری ۱۵ فناوری پژوهشگاه در قالب قرارداد با بخش خصوصی اعلام کرد: فهرست و مشخصات فنی و دیگر اطلاعات مربوط به ۱۴ فناوری آماده واگذاری دیگر از جمله فناوری تولید پروبیوتیک های بومی مورد استفاده در صنعت طیور در کتابچه فناوری های سال ۹۷ این پژوهشگاه قابل دسترسی است.