به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، موسسههای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۹۶ با مشارکت ۱۰۰ موسسه، ۶۵ درصد پارسای (ثبت پایان نامه و رساله ) سامانه ملی ثبت را بارگزاری کردهاند.
بر پایه تبصره ۹ «قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی» و «آییننامه ثبت و اشاعه پیشنهادها، پایاننامهها، و رسالههای تحصیلات تکمیلی و صیانت از حقوق پدیدآوران در آنها» همه دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری، باید تماممتن پیشنهادهها (پروپوزالها)، پایاننامهها و رسالههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی خود را که بدون طبقهبندی هستند در سامانههای اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) ثبت کنند.
برای آسانسازی این فرایند، ایرانداک سامانه ملی ثبت پایاننامه، رساله و پیشنهاده (ثبت) را در اختیار دانشجویان گذاشته است.
در سال ۱۳۹۶ در این سامانه در مجموع ۵۲۳۶۳ رکورد ثبت شده که در مقایسه با سال پیش، ۱۶ درصد رشد داشته است.
دادههای «سامانه ثبت» نشان میدهد که ۶۵ درصد (۳۴۱۲۱ رکورد) از این آثار را موسسههای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری در سامانه وارد کردهاند.
نمودار ۱. مشارکت موسسهها با وابستگیهای سازمانی گوناگون در ثبت پارسا (پایان نامه و رساله)
همچنین دادههای «سامانه ثبت» نشان میدهند که ۶۲ درصد (۱۸۲۷۹ رکورد) از پیشنهادهها را نیز موسسههای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سامانه وارد کردهاند.
نمودار ۲. مشارکت موسسهها با وابستگیهای سازمانی گوناگون در ثبت پیشنهاده
موسسههای گوناگونی با پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) همکاری و آثارشان را در سامانه ثبت بارگذاری میکنند. این موسسهها وابستگیهای سازمانی گوناگونی دارند.
در ادامه، آمار ثبت پارسا و پیشنهاده این موسسهها گزارش میشود.
نمودار ۳. میزان مشارکت موسسهها با وابستگیهای گوناگون سازمانی در سامانه ثبت
بر پایه دادههای سامانه ثبت، دانشگاه فردوسی مشهد با ثبت ۲۴۰۴ پارسا (پایان نامه و رساله)، بیشترین مشارکت را در سامانه ثبت داشته است. دانشگاههای تبریز و تربیت مدرس نیز در جایگاههای دوم و سوم هستند.
در نمودار ۴ نام و شمار رکوردهای ۲۰ موسسه نخست با بیشترین شمار پارسا در سامانه ثبت آمده است.
نمودار ۴. بیست موسسه نخست با بیشترین شمار پارسا در سامانه ثبت
از دیدگاه ثبت پیشنهاده نیز دانشگاه تربیت مدرس با ثبت ۱۶۴۸ رکورد در جایگاه نخست است و دانشگاههای تبریز و ارومیه دوم و سوم هستند.
در نمودار ۵ نام و شمار رکوردهای ۲۰ موسسه نخست با بیشترین شمار پیشنهاده در سامانه ثبت آمده است.
نمودار ۵. بیست موسسه نخست با بیشترین شمار پیشنهاده در سامانه ثبت
بیشترین پایاننامههای ثبت شده در سامانه ثبت مربوط به گروه علوم انسانی با بیش از ۲۴ هزار رکورد بوده و پس از آن به ترتیب گروه فنی و مهندسی، علوم پایه، کشاورزی، هنر و علوم پزشکی و دامپزشکی قرار دارند.
در نمودار شماره ۶ شمار و درصد پارسا در گروههای گوناگون در سامانه ثبت آمده است.
نمودار ۶. شمار و درصد پارسا در گروههای گوناگون در سامانه ثبت
در این میان، بیش از ۴۶ هزار پایاننامه در مقطع کارشناسی ارشد و چهار هزار پایاننامه در مقطع دکتری تخصصی دراین سامانه ثبت شدهاند.
نمودار ۷. شمار و درصد پارسای دورههای گوناگون آموزشی در سامانه ثبت
در سال ۱۳۹۶ دانشگاههای فردوسی مشهد، تبریز، تربیت مدرس، پیام نور استان تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت به ترتیب بیشترین آمار را در بین دانشگاههای کشور در ثبت پارسا به خود اختصاص دادهاند.
گزارش عملکرد این سامانه در سال ۱۳۹۶ در نشانی irandoc.ac.ir/sites/fa/files/attach/report/sabt-annualreport۱۳۹۶۱.pdf در دسترس است.