خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ایران واکنش هایی را به دنبال داشته است. یک منبع مسئول در وزارت خارجه سوریه به تحریم های آمریکا علیه ایران واکنش نشان داد و اعلام کرد: «سوریه تصمیم آمریکا برای اعمال تحریم ها ضد ایران را محکوم می کند و این اقدام را در ادامه سیاست های هدفمند آمریکا برای از بین بردن ثبات منطقه می داند. سوریه به شدت با سیاست اقدامات قهری یکجانبه آمریکا ضد کشورهایی که به دیکته های آن سر نمی نهند اعتراض می کند و آنرا(تحریم های آمریکا علیه ایران) نقض کننده منشور سازمان ملل و قانون بین المللی و نظام تجاری چندجانبه می داند».
«ناظم الدباغ» نماینده اقلیم کردستان عراق در ایران نیز در گفتگو با بغداد الیوم تحریم های آمریکا علیه ایران را ظالمانه دانست و گفت: «هر گونه تحریم ها اعم از اینکه علیه ایران باشد یا عراق دارای تبعات منفی بر دیگر کشورهای منطقه است».
شکست زودهنگام تحریم های آمریکا علیه ایران
الاهرام در گزارشی با عنوان «شکست زودهنگام تحریم های آمریکا علیه ایران» آورده است: « در فاصله اندک مانده به اجرایی شدن تحریم های آمریکا علیه ایران بر عکس هراس افکنی سابق آمریکا مبنی بر عزم جدی واشنگتن برای در تنگا قرار دادن کامل ایران، مقامات آمریکایی اعلام کردند که واشنگتن مایل نیست که کشورهای دوست و متحد زیان ببینند و درک می کند که برخی از کشورهای نزدیک از نظر جغرافیایی به ایران نمی توانند از خرید نفت ایران صرف نظر کنند.
این رسانه با اشاره به شکست آمریکا در قانع کردن کشورهای وارد کننده نفت از ایران برای مشارکت در تحریم ها نوشت: آمریکایی ها با وجود شکست به گونه ای سعی دارند وانمود کنند که اوضاع در دست آمریکاست و امتناع و سرپیچی از سیاست های آمریکا در کار نبوده است و واشنگتن به این کشورها اجازه داده است که در تحریم نفتی مشارکت نکنند و این در حالی است که آمریکا از هیچ تلاشی برای قانع کردن این کشورها برای مشارکت در تحریم، خواه با تهدید یا تشویق دریغ نکرد اما راه به جایی نبرد.
الاهرام نوشت: کشورهای عضو اتحادیه اروپا، هند، پاکستان و کره جنوبی بر ادامه واردات نفت از ایران تاکید کردند اما چین و روسیه به ایران برای بازاریابی نفتش و غلبه بر تحریم ها کمک خواهند کرد و روسیه اعلام کرده است که فروش نفت ایران را در بورسش خواهد گذاشت و چین از عزم خود برای افزایش خرید نفت خبر داده است و این مفهموش این است که تحریم های آمریکا راه به جایی نخواهد بردتحریم های آمریکا راه به جایی نخواهد برد.
این رسانه مصری بیان کرد: ایران زیر بار خواسته های آمریکا درباره برنامه های موشکی یا تعدیل سیاست هایش نخواهد رفت زیرا بر این باور است که آمریکا جز زبان زور نمی داند. ایران ۴۰ سال در معرض تحریم ها بود و تحریم ها برای چند سال دیگر گزندی به آن نمی رساند به ویژه که ترامپ با مشکلات داخلی روبروست و نظرسنجی ها حاکی از احتمال برنده شدن دموکراتها در انتخابات میاندوره ای کنگره آمریکاست به ویژه که آنها مخالف خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران هستند و کنگره با ساختار جدید مانعی در برابر سیاست های ترامپ حتی اگر نتواند وی را براندازد، خواهد بود.
الاهرام می نویسد: مشکل دولت ترامپ این است که مجبور به افزایش برخورد با تهران است وگرنه شوکت خود را در صورت شکست جنگ اقتصادی اش علیه ایران از دست خواهد داد و ادوات جدیدی برای فشار پس از اینکه از همه برگه های فشار استفاده کرد، در اختیار ندارد. متحدان ایران در یمن از درخواست های آمریکا، فرانسه و انگلیس درباره توقف جنگ استفاده خواهند کرد به ویژه که فشار افکار عمومی برای توقف جنگ در یمن که میلیون ها نفر را تهدید می کند، وجود دارد. جنگ یمن افقی پیش رو ندارد و میلیونها نفر در معرض گرسنگی و بیماری ها کشنده قرار دارند. این همزمان با نگرانی اسرائیل از ناتوانی درباره ادامه حملات به سوریه پس از تجهیز سوریه از سوی روسیه به اس ۳۰۰ و مخالفت رئیس جمهور روسیه با دیدار با نتانیاهو و توقف تماس ها میان روسها و اسرائیلی هاست.
این رسانه نوشت: اهرم فشاری که آمریکا درباره سوئیفت و اعمال تحریم ها در این زمینه به کار می گیرد اهرمی بسیار خطرناک است و به نظام بانکی بین المللی که آمریکا تا حد زیادی بر آن هیمنه دارد ضربه می زند و بانک های آمریکایی را قبل از دیگر بانکها با مشکل روبرو می کنداهرم فشاری که آمریکا درباره سوئیفت و اعمال تحریم ها در این زمینه به کار می گیرد اهرمی بسیار خطرناک است و به نظام بانکی بین المللی که آمریکا تا حد زیادی بر آن هیمنه دارد ضربه می زند و بانک های آمریکایی را قبل از دیگر بانکها با مشکل روبرو می کند. از این رو گزینه های آمریکا محدود است به ویژه که گزینه نظامی اساسا بعید است زیرا خطراتی برای حضور آمریکا در منطقه دارد و از این احتمالا آمریکا به فشارهای رسانه ای و سیاسی در کنار تحریم ها اکتفا خواهد کرد.
الاهرام با اشاره به عدم مقبولیت سیاست های ترامپ در داخل آمریکا و متحدانش اروپایی اش و توانمندی ایران در مقابله با آمریکا آورده است: در هر رویارویی که آمریکا در منطقه وارد آن شده است ایران از آن برنده خارج شده است و هم اکنون بیش از قبل مورد حمایت متحدان قوی بین المللی است که در راس آنها روسیه و چین قرار دارند و گویا ایران نوک پیکان در جنگی است که جز با تسلیم در برابر هیمنه یکجانبه آمریکا یا اعلام نظام جهانی جدید چند قطبی به پایان نخواهد رسید».
«عبد الباری عطوان» تحلیلگر مشهور جهان عرب نیز در این رابطه نوشت: « بسته دوم و مهمتر تحریمهای آمریکا علیه ایران که یکشنبه شب به مرحله اجرا در میآید و مربوط به حوزه انرژی (نفت و گاز) و (بانک ها) است، بزرگترین آزمایش قدرت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکاست و بیشتر شاخصها نشان میدهد که احتمال شکست ترامپ در این آزمایش، بیشتر از احتمال پیروزی است.
اعلام دولت آمریکا در معاف کردن هشت کشور از پیروی از تحریمها علیه ایران مفهومش این است که تهدیدهای ترامپ مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران صرفا «بمب صوتی» بوده است و صادرات نفت ایران ادامه پیدا خواهد کرد و این خود مقدمه اولیه شکست ترامپ است.
برای توضیح بیشتر باید بگوییم که مهمترین هشت کشوری که احتمال دارد از پیروی از تحریمهای آمریکا علیه ایران معاف شوند و به خرید نفت از ایران ادامه بدهند، آنهایی هستند که به عدم پیروی از تحریمهای آمریکا تهدید کرده بودند و به نظر میرسد که ترامپ در مبارزه با این کشورها باخته و از تبعات تهدیدهای آن هراس دارد.
تحریم هایی که خیلی سریع تاثیرات خود را از دست دادند
تحریمهای آمریکا که از زمان روی کار آمدن ترامپ مثل موش زاد و ولد میکند، خیلی سریع شروع به از دست دادن ارزش و تاثیرگذاری خود کردند؛ چون بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا و منطقه نظیر روسیه، چین، هند، اتحادیه اروپا، ترکیه و ... را به ائتلاف علیه سلطه دلار بر اقتصاد جهان و استفاده از سیستم مبادلات تجاری با ارزهای بومی نظیر روبل روسیه، یوان چین، یورو اروپا و ین ژاپن واداشت.
این موضوع قابل توجه است که روسیه تصمیمی راهبردی برای فروش همه تولیدات تسلیحاتی خود با واحد پول روبل گرفت و تازهترین معاملات فروش موشکهای اس ۴۰۰ به هند و قبل از آن به ترکیه هم با واحد پول روبل صورت گرفت.
اما چین هم در بیشتر معاملات خود و بخصوص در زمینه انرژی به ارزهای دیگری غیر دلار بخصوص یوان اتکا کرده است؛ اتحادیه اروپا هم تصمیم گرفت که یک نهاد مالی جدیدی را با اتکا به یورو برای حفظ مبادلات تجاری خود با ایران که به مبلغ سالیانه بیست میلیارد دلار میرسد تاسیس کند.
آمریکا با اعمال این تحریمها به متحدان خود ضرر میرساند آمریکا با اعمال این تحریمها به متحدان خود ضرر میرساند و موجب ایجاد فضایی از هرج و مرج اقتصادی در سطح جهان میشود تحریم صادرات نفت ایران منجر به افزایش قیمتها در بازارهای جهانی میشود و این مساله بر اقتصاد کشورهای مصرف کننده نفت و بخصوص در اروپا تاثیر خواهد گذاشت که در حال حاضر با زمستانی بسیار سرد روبرو هستند و بالطبع نیاز به واردات نفت بیشتری دارند.
درست است که دولت ترامپ روی همکاری عربستان و روسیه برای جبران خلا بازار ناشی از عدم صادرات نفت ایران به دلیل تحریمها حساب کرده است که تقریبا معادل یک میلیون بشکه نفت است، اما این محاسبه شاید خطا باشد، چون خود عربستان از لحاظ فنی قادر به همکاری فوری و افزایش صادراتش نیست و همین قضیه درباره روسیه هم صدق میکند، چون میانگین تولید آن از چاههای سیبری به دلیل یخبندان این منطقه به قریب به پانصد هزار بشکه درچهار ماه آتی کاهش پیدا میکند و حتی اگر روسیه بخواهد در این زمینه همکاری کند این همکاری روسیه مجانی نخواهد بود و خواهان امتیازدهی آمریکا بخصوص در رفع تحریمهای آمریکا علیه روسیه به دلیل قضیه اوکراین و تسلط کامل یا جزیی بر شبه جزیره کریمه میشود.
اگر کسی نگاهی گذرا به صفحه وزارت خارجه ایران در توئیتر، فیس بوک و ... انداخته و شروط ۱۲ گانهای را که آمریکا برای رفع تحریمهای ایران وضع کرده مشاهده کند به این درک حقیقی میرسد که آنها را بنیامین نتانیاهو و نه «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا یا ترامپ، رئیس جمهور این کشور وضع کرده است.
ایران ۴۰ سال را زیر فشار تحریمها به سر برد و توانست با هوشیاری از آن به نفع خود و برای رسیدن به خودکفایی و ساخت صنایع نظامی پیشرفته و تبدیل شدن به یک کشور بزرگ در منطقه استفاده کند.
عطوان: این تحریمهای جدید آمریکا هم بی اثر خواهد ماند این تحریمهای جدید آمریکا هم بی اثر خواهد ماند و ایران از آن به نفع خود استفاده میکند، این تحریمها دشمنان بیشتری را برای آمریکا در خاورمیانه و جهان خلق خواهد کرد و تشکیل ائتلاف ناتوی عربی که احتمالا اسرائیل رهبری آن را برعهده دارد و نوک پیکان هر حمله احتمالی علیه ایران خواهد بود، نابودی رژیمهای شریک این ائتلاف و در راس آن اسرائیل را رقم خواهد زد به گونهای که جنگ آتی آخرین جنگ در منطقه خواهد بود.
تحریم مجدد ایران به معنای ورود آمریکا و متحدانش به تونلی تاریک است که احتمالا از آن شکست خورده بیرون میآیند، منظور از متحدان آمریکا، اسرائیل و متحدان عرب قدیمی و جدیدی است که فرش قرمز برای نتانیاهو پهن کرده یا خواهند کرد».