به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز در گفتگوی زنده با رادیو تهران در خصوص آخرین وضعیت برجام و اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران اظهارداشت: من احساسم این است که آمریکا در دنیا منزوی شده، در مورد برخی از سیاست ها ممکن است میان اروپا و آمریکا اتفاق نظر وجود نداشته باشد که این مسئله را هم پنهان نکردند. اما آنچه مشخص است در مورد برجام قطعاً اختلاف نظر دارند و به نظر نمی رسد که نقش پلیس خوب و بد را بازی می کنند.
وی گفت: قدرت اقتصادی آمریکا در جهان قدرت قابل توجهی است و لذا مقابله با این قدرت به خصوص در شرایطی که در دنیا، این شرکت های اقتصادی هستند که برای اقتصاد کشورها تصمیمگیری می کنند کاری است دشوار. اروپایی ها به لحاظ سیاسی در برابر بزرگترین متحد خود ایستاده اند و ما انزوای آمریکا را کاملاً درک می کنیم و شاهد هستیم و متعاقب آن عصبانیت مقامات آمریکایی را هم از این انزوا شاهدیم.
اروپا به تعهدات خود عمل نکرده است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه این یک واقعیت است که اروپایی ها تاکنون نتوانسته اند به تعهدات خود عمل کنند، اظهارداشت: رفتار آمریکا، رفتاری خلاف اصول بین الملل به حساب می آید و این نوع رفتار را اگر بخواهیم میزان این مطلب بگیریم که آیا قواعد و ساختارهای بین المللی درست است یا خیر، به این نتیجه می رسیم که تمام قواعد بین المللی اشتباه است چرا که آمریکا تمام آنها را نقض می کند.
ظریف افزود: شما ببینید امروز آمریکا از یونسکو خارج شده است، از کنوانسیون بین المللی پاریس خارج شده است، از نفتا خارج شده است و اینها هیچ یک دلیل نمی شود که این تعهدات و کنوانسیون ها بد بوده اند. بلکه نشان از این می دهد که آمریکا دولتی یاغی است که بر اساس منطق زور حرکت می کند. اما باید این را هم لحاظ کنیم که اگر از زور بیش از حد استفاده شود، نتیجه عکس خواهد داد.
وی ادامه داد: استفاده بیش از حد آمریکا از قدرت اقتصادی و نظامی خود باعث شده است که دنیا به این فکر بیفتد که نباید بیشتر از این زندانی و گروگان سیاست های آمریکا باشد.
به گزارش مهر، وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که اگر در زمان مذاکرات هسته ای می دانستید که آمریکا از برجام خارج خواهد شد، آیا باز هم به مذاکرات ادامه می دادید یا خیر، بیان داشت: بله، حتماً این کار را انجام می دادیم. به این دلیل که من اعتقاد دارم امروز برجام چهره ایران و آمریکا را در دنیا مشخص کرده است. قطعنامه های فصل هفتم شورای امنیت را از دوش ایران برداشته است، اجماع جهانی علیه ایران را شکسته است و تصویری که از ایران به عنوان یک تهدید امنیتی در جهان ساخته شده بود را منهدم کرد.
اگر می دانستم ترامپ در آمریکا روی کار می آید باز هم مذاکرات برجام را انجام میدادم
ظریف گفت: شما تصویر کنید که امروز که دولت آقای ترامپ بر سر کار است، ما برجام را نداشتیم و اگر امروز آقای ترامپ در شرایطی مسئولیت سیاست خارجی آمریکا را بر عهده داشت که تمام قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران پا برجا بود، اجماع جهانی علیه ایران وجود داشت، روسیه، چین و اروپا، آمریکا را همراهی می کردند، در آن شرایط شما ببینید چه وضعیتی برای ایران قابل تصور بود.
وی بیان داشت: اینکه ایران توانسته کاری را انجام دهد که رئیس جمهور آمریکا ادعا کند بزرگترین کلاه بر سر آنها رفته، به خاطر این است که برجام طوری تنظیم شده است که طراحی چند دهه ای آمریکا علیه ایران در فضا بین المللی را از بین ببرد اما متاسفانه برخی از دوستان ما به این مهم توجه نمی کنند و فکر می کنند برجام صرفاً معاهده ای اقتصادی بود.
وزیر امور خارجه اظهارکرد: اینها واقعیاتی است که در برجام و پس از آن اتفاق افتاده است و من یقین دارم اگر آن زمان هم می دانستم که دولتی مثل آقای ترامپ بر سر کار خواهد آمد، باز هم مذاکرات برجام را ادامه می دادم.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا تغییر رویکردی نسبت به رفتار آمریکا در قبال ایران پس از مشخص شدن ترکیب جدید کنگره آن کشور اتفاق خواهد افتاد یا خیر؟ خاطرنشان کرد: حتماً اتفاقات جدیدی خواهد افتاد اما ما هیچ وقت سیاست خودمان را بر اساس مسائل داخلی آمریکا تنظیم نکرده ایم. در گذشته هم ما شرایط متفاوتی را تجربه کرده ایم و اینطور نبوده است که دولت های دموکرات آمریکا به ایران تمایل داشته باشند و جمهوری خواهان آن کشور به ایران متمایل نباشند.
نتیجه انتخابات کنگره آمریکا تغییر چندانی در رفتار آنها نسبت به ایران ایجاد نمی کند
وی ادامه داد: سیاست خارجی ایران ارتباطی با مسائل داخلی آمریکا ندارد و من هم احساس نمی کنم که نتیجه انتخابات کنگره آمریکا تغییر چندانی در رفتار آنها نسبت به ایران ایجاد کند. اما حتماً آقای ترامپ با مشکلاتی در مجلس نمایندگان آن کشور مواجه خواهد شد و من نه به عنوان وزیر خارجه بلکه به عنوان یک دانشجوی روابط بین الملل که سال ها است وضعیت داخلی آمریکا را دنبال می کنم می توانم بگویم که در شرایطی که کنگره آمریکا برخی اختیارات آن کشور را بر عهده دارد، دولت آمریکا در برخی مسائل داخلی خود با مشکل مواجه خواهد شد. اما اینکه بگوئیم آیا این تغییر موجب افزایش و یا کاهش تنش و تخاصم آمریکا نسبت به ایران خواهد شد یا نه، این بستگی به عملکرد ما دارد. چرا که جمهوری اسلامی ایران یک بازیگر مهم در منطقه است.
وزیر امور خارجه گفت: اینکه ایران تا چه حد بتواند آمریکا را در عرصه بین المللی به انزوا بکشاند در نحوه رفتار کنگره نسبت به ایران تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین ما روی رفتار خودمان حساب می کنیم تا به تحولات داخلی آمریکا و یا جای دیگری.
به گزارش مهر، ظریف در پاسخ به این سوال که آیا از سمت ایران تمایل و یا امکانی برای گفتگو با آمریکا وجود دارد یا خیر، اظهارداشت: آمریکا با سیاست مزورانه تلاش می کند اینطور در جهان مطرح کند که اهل گفتگو است. بنابراین ما باید این سیاست آنها را افشا کنیم. آمریکایی که نتیجه گفتگوهای ۱۲ ساله برجام را که در دو سال و نیم اخیر آن خود آمریکا هم نقش فعالی در آن ایفا می کرد، قبول نکرده است و زیر پا گذاشت بنابراین ما باید با رفتار و ادبیات خودمان را به جهان نشان دهیم که رفتار و عملکرد امریکا مزورانه است.
سیاست مزورانه آمریکا در مطرح کردن مذاکره با ایران
وی گفت: ادبیات بنده و جناب رئیس جمهور در پاسخ به اظهارات مقامات آمریکا در خصوص گفتگو با ایران به نحوی است که بیانگر سیاست مزورانه آمریکائی ها باشد چرا که دولتی که متعهد به گفتگوهای چندین ساله خود نبوده، برای گفتگوی جدید قابل اعتماد نخواهد بود.
وزیر امور خارجه افزود: تعهدات بین المللی برای کشورها با تغییر روسای جمهور آنها تغییر نمی کند و مسئولیت دولتهای آنها حتی پس از وقوع انقلابی در هر کشوری پابرجا خواهد ماند. اما شما می بینید که در آمریکا تنها با روی کار آمدن یک رئیس جمهور جدید تعهدات بین المللی آن کشور زیر پا گذاشته می شود. بنابراین ما باید به زبانی با مردم دنیا صحبت کنیم که آنها متوجه این سیاست فریبکارانه آمریکا بشوند.
ظریف ادامه داد: ما باید این نکته را لحاظ کنیم که قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا به یکباره ناپدید نخواهد شد و هنر سیاست خارجی ما این است که بتواند این واقعیت را در حوزه سیاسی تعدیل کند که من فکر می کنم این کار به خوبی از سوی ما انجام شده است.
دچار خود تحریمی نشویم
به گزارش مهر، وی در پاسخ به این سوال که آخرین وضعیت ایران در FATF چگونه است؟ اظهارداشت: ایران برای آنکه بتواند با بانک های جهانی تبادل داشته باشد، نباید دچار خودتحریمی شود. آمریکا تمام تلاش خود را می کند که ایران را از جهان جدا کند و ما هم باید کاری کنیم که ارتباط بانکهای ما با دنیا به نحوی برقرار شود که اگر مشکلات با آمریکایی ها را کنار بگذاریم، مشکل دیگری گریبان آنها را نگیرد.
وزیر امور خارجه افزود: این لوایحی که در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار داشته که شامل دو اصلاحیه و دو کنوانسیون بین المللی بوده است، به نظر ما طی ۳ سال گذشته به اندازه کافی مورد بررسی قرار گرفته است و تمام نگرانی هایی که در این زمینه وجود داشته به طور کامل رفع شده است و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هم صدها ساعت وقت کارشناسی روی این مسائل گذاشته است و هیچ ملاحظه ای در این زمینه وجود ندارد.
ظریف گفت: متاسفانه برخی دوستان ما البته با اهداف و نیاتی خیر مسائلی را مطرح می کنند که جایگاهی در این موضوع ندارد. ایران از سال ۱۳۶۳ در فهرست کشورهای حامی تروریست آمریکا قرار داشته و صحبت هایی که دوستان ما در خصوص مباحث مرتبط با تروریسم مطرح می کنند ارتباطی با FATF ندارد چرا که تعریف و مصداق گروه های تروریستی لزوماً با ملاک قرارگرفتن در فهرست گروه های تروریستی آمریکا و یا هیچ کشور دیگری مشخص نمی شود و هر کشوری برای خود فهرستی از گروه های تروریستی را مشخص کرده است.
وی بیان داشت: آنچه اهمیت دارد این است که شورای امنیت سازمان ملل چه گروه هایی را به عنوان گروه های تروریستی شناسایی کرده است که از قضا گروه ها و سازمان هایی هستند که برخی دولت های منطقه هم از آنها و فعالیت های تروریستی شان حمایت کرده اند که نه تنها عضو FATF هستند بلکه عضو فعال این کارگروه هم به حساب می آیند. لذا من فکر می کنم برخی از دوستان ما بیش از حد در این موارد پیش می روند.
می خواهیم از لیست اعضای غیر همکار با FATF خارج شویم
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما اصطلاحی داریم با این عنوان که از ترس مرگ خودکشی نمی کنیم و من اعمال نفوذ آمریکا و یا قرارگرفتن سپاه را در لیست گروه های تروریستی شورای امنیت بسیار بعید می دانم و این در صورتی است که ما در عرصه بین الملل درست رفتار کنیم و اگر چنین اتفاقی هم افتاد، ما می توانیم در خصوص آن تصمیم بگیریم. بنابراین با در نظر گرفتن احتمال وقوع چنین اتفاقی، آن زمان ما می توانیم در خصوص خروج از FATF تصمیم بگیریم و تنها اتفاقی که می افتد این است که ما از لیست اعضای غیر همکار FATF خارج می شویم و به یک کشوری که در حال همکاری با این کارگروه است تبدیل می شویم و با استانداردهایی که تمام بانک های جهان با یکدیگر همکاری می کنند ما نیز کار خود را با آن پیش می بریم.
به گزارش مهر، ظریف گفت: برخی به اشتباه اینطور مطرح می کنند که تنها ۳۵ عضو در FATF وجود دارد اما بحث این است که بیش از ۲۰۰ شرکت و سازمان با این نهاد مالی بین المللی همکاری دارند و تنها ۲ کشور ایران و کره شمالی به عنوان کشورهای غیرهمکار این کارگروه به حساب می آیند و ما می خواهیم از این وضعیت خارج شویم.
وی در پاسخ به این سوال که اقدامات وزارت خارجه برای کاهش تاثیر تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران چه خواهد بود، اظهارداشت: معاونت اقتصادی که در وزارت خارجه تشکیل شده است تمام تلاش خود را دارد تا زمینه افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی ایران را فراهم کند و گسترش دهد و همچنین زمینه ورود گردشگر به ایران را بیش از پیش تسهیل کند که اینها می تواند برای ما حائز اهمیت باشد و از طرفی جذب سرمایه گذاری خارجی هم یکی دیگر از اقدامات مهم این معاونت به حساب می آید و ما به صورت هدفمند و سازماندهی شده پس از تغییر ساختار وزارت خارجه به دنبال تحقق این اهداف هستیم هرچند در گذشته هم این اقدامات را انجام می دادیم اما به صورت پراکنده.
وزیر امور خارجه در خصوص اظهارات اخیر وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه بی بی سی علیه ایران بیان داشت: شما ببینید در سفری که آقای ترامپ به پاریس انجام دادند تیتر برخی از روزنامه های فرانسوی این بود که جهان علیه ترامپ. بنابراین در چنین وضعیتی وزیر خارجه آمریکا چه حرف دیگری می تواند داشته باشد جز اینکه ایران منزوی است اما وقتی می خواهد از بزرگترین قدرت اقتصادی دنیا اسم ببرد، علی رغم اینکه اعضای ناتو که از جمله نزدیکترین متحدان آمریکا به حساب، می گوید چند کشور در خاورمیانه و چند کشور در اروپا از ما حمایت می کنند و بعد ادعا می کند که کشورها به دلیل اعمال فشار آمریکا خرید نفت خود را از ایران کاهش داده اند واین در صورتی است که حتی نزدیکترین کشورها به آمریکا هم اعلام کرده اند که این کار را با عدم تمایل انجام می دهند و همه دنیا به این نتیجه رسیده اند که باید در میان مدت کاری کنند که از فشارهای آمریکا مصون باشند.
آمریکا به دنبال نظامی کردن اقتصاد و دلار است
ظریف گفت: امروز کشورهای دنیا به دنبال این هستند که دلار را از روابط تجاری خود خارج کرده و با ارزهای ملی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند که اینها نشان از عدم موفقیت سیاست های آمریکا دارد. ما این واقعیت را می پذیریم که آمریکا بزرگترین اقتصاد دنیا است و از این مزیت اقتصادی خود استفاده می کند اما اصطلاحی که این روزها زیاد به کار برده می شود نظام کردن اقتصاد و دلار آمریکاست و دنیا در برابر این رویه مقاومت می کند هرچند کار بسیار سختی است و ما نمی خواهیم شعار دهیم چرا که دلار ده ها سال است که بر روابط اقتصادی دنیا حاکم است و برای کشورها بسیار سخت است که از این حاکمیت دلار فاصله بگیرند نه اینکه خودشان را جدا کنند فقط فاصله بگیرند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: اما شما ببینید آمریکا با تمام توان اقتصادی خود مجبور است به این نکته اشاره کند که تنها چند کشور از آنها حمایت می کنند آن هم حمایتی نیم بند.
به گزارش مهر، وی در پاسخ به این سوال که برنامه ایران برای اروپا با توجه به کند عمل کردن آنها در تهیه مکانیزم ویژه مالی چیست؟ گفت: ما با اروپا در تماس مستمر و ساعتی هستیم و همچنان به آنها فشار می آوریم و نتیجه تلاش خود را به مقامات کشور گزارش می دهیم و تا امروز فشارهای ما کارآمد بوده و توانسته ایم اروپا را تا این حد با خود همراه کنیم و این رویه را همچنان با ابزارهای مختلفی در داخل و خارج از برجام ادامه خواهیم داد.
سیاست اصولی ایران حمایت از اتباع ایرانی در خارج از کشور است
ظریف در خصوص خبرنگار ایرانی الاصل روزنامه گاردین که به تازگی از برخی روابط خود با آقای خاشقجی و ارتباط بین ایرانی و سعودی شبکه ایران اینترنشنال سخن گفته است و متعاقب این مسئله از سوی برخی منابع تهدید شده است، خاطرنشان کرد: آنچه که آقای بعیدی نژاد در حساب توئیتری خود مطرح کردند یک اصل کلی است و آن اینکه ما از همه اتباع ایرانی که در خارج از کشور هستند حمایت خواهیم کرد و این یکی از وظایف سفارتخانه های ما به حساب می آید و حمایت ما از اتباع ایرانی بدون توجه به این است که آنها چه اقدامی را انجام دادند و یا اینکه چه دیدگاه سیاسی دارند و این سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران در قبال حمایت از اتباع خود است.
وزیر امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: در مورد قتل خبرنگار آمریکایی، ما نتیجه پیگیری های دولت ترکیه را مورد اعتماد می دانیم و ورودی به این بحث نداریم و من مایلم اجازه دهیم دولت ترکیه در این خصوص تحقیقات خود را کامل کند.