رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر، وزارت بهداشت، گفت: در حدود ۳۰ جمعیت بزرگسال کشور یا مبتلا به دیابت هستند، یا در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، افشین استوار در نشست خبری هفته ملی دیابت، افزود: هرساله ١٤ نوامبر همزمان با ٢٢ آبان ماه به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده که به دلیل اهمیت این موضوع، این هفته نیز در ایران، هفته ملی دیابت در نظر گرفته شده است.

وی هدف از نامگذاری این هفته و برگزاری برنامه هایی در این خصوص را افزایش آگاهی عمومی و حساسیت نسبت به این بیماری عنوان کرد و گفت: بیماری دیابت یکی از مهمترین بیماری‌ های غیر واگیر و یکی از چهار بیماری‌ غیر واگیر در کنار بیماری‌ های قلبی و ‏عروقی و سرطان‌ ها و بیماری‌ های تنفسی است که بیشترین مرگ و میر و ناتوانی را در جهان ایجاد می‌ کند.

استوار خاطرنشان کرد: براساس آخرین مطالعات، ١١ درصد جمعیت بالاتر از ٢٥ سال به بیماری دیابت مبتلا بوده و ١٨ درصد جمعیت بالای ٢٥ سال نیز، پره دیابت هستند، بنابراین جمعیتی حدود ۲۹ تا ۳۰ درصد بزرگسالان یا دیابت ‏دارند و یا در معرض خطر جدی ابتلا به دیابت هستند. 

رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت در خصوص هزینه های درمان و مراقبت بیماران دیابتی در کشور اظهار داشت: هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان و مراقبت دیابت در کشور بالغ بر ٤ میلیارد دلار برآورد شده است، یعنی علاوه بر هزینه‌ های مستقیم که درمان را شامل می شود، عوارض و آسیب های جسمی و اجتماعی ناشی از بیماری دیابت، هزینه های غیر مستقیم این بیماری را تشکیل می دهد که ‏به خانواده ها و نظام سلامت کشور تحمیل می‌ شود. 

وی با بیان اینکه دیابت یکی از مهمترین بیماری‌ های غیر واگیر است، ادامه داد: وزارت بهداشت در ‏تمام سطوح ارائه خدمات از جمله در زمینه پیشگیری، درمان و بازتوانی به دیابت توجه جدی و ویژه ای دارد و تلاش می کند در وهله ‏اول از روند افزایشی بروز دیابت در کشور پیشگیری کند.

استوار با بیان اینکه مهمترین عوامل خطر ابتلا به دیابت شامل چاقی و کمبود فعالیت بدنی و تغذیه ناسالم است، خاطرنشان کرد: تمام تلاش وزارت بهداشت، ‏افزایش آگاهی عمومی برای کاهش عوامل خطر است تا بتوان از وقوع این بیماری جلوگیری کرد. در سطح بعدی و بروز دیابت، مهمترین مساله این است که بیماری تحت کنترل باشد و مراقبت کافی در این رابطه صورت گیرد تا از وقوع عوارض ناشی از بیماری دیابت جلوگیری شود. 

رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، بیماری‌ های قلبی و عروقی، نارسایی کلیوی، اختلالات عصبی (نوروپاتی) و عوارض چشمی را از مهمترین عوارض ‏بیماری دیابت برشمرد و افزود:  با کنترل و مراقبت از دیابت می‌ توان تا حدود زیادی از عوارض ‏این بیماری جلوگیری کرد و به این ترتیب هزینه‌ های آن را کاهش داد. 

وی ادامه داد: تمام تلاش وزارت بهداشت این است که امکانات کافی در سطح درمان ‏فراهم شود. در این راستا نیز، داروهای اساسی بیماران دیابتی در کشور موجود بوده و همچنین امکانات و شرایط درمان بیماران دیابتی شامل نیروهای تخصصی و واحدهای درمانی در زمینه درمان دیابت در سطح کشور، توزیع مناسبی دارند تا ‏بتوان از این طریق، خدمات مورد نیاز بیماران دیابتی به آنها ارائه شود.‏

استوار اظهار داشت: هفته ملی دیابت در سال جاری بر نقش خانواده در زمینه پیشگیری از دیابت تاکید دارد. این در حالی است که تاکید بر نقش خانواده در ‏این هفته در دو سال متوالی مورد توجه بوده است و این مهم بدان علت است که خانواده در زمینه پیشگیری و کنترل و مراقبت دیابت، نقش اساسی دارد. 

رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، تصریح کرد: کنترل بیماری‌ های غیر واگیر با مشارکت تمام افراد جامعه میسر و مقدور است. وزارت بهداشت، سازمان‌ های مردم ‏نهاد و رسانه‌ ها در این زمینه سه ضلع مثلث مراقبت و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر را تشکیل می دهند. این سه ضلع باید با هم همکاری کنند تا بیماری ‌های غیر واگیر و به خصوص دیابت کنترل شود.  

استوار تاکید کرد: همان طور که سازمان‌های ‏مردم نهاد مطالبات خود را از دولت و وزارت بهداشت اعلام می ‌کنند، وزارت بهداشت نیز ،دست یاری به سمت سازمان ‌های مردم نهاد ‏و رسانه ‌ها دراز می ‌کند تا این بیماری مهم کنترل شود، چراکه وزارت بهداشت به تنهایی قادر به کنترل بیماری دیابت نخواهد بود.