به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرانس ۲۴، قانونگذاران عضو اتحادیه اروپا می گویند که تسلیحات صادره از سوی کشورهای اروپایی باعث شعله ورتر شدن آتش مناقشه در یمن می شوند؛ مناقشه ای که در آن ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی با نیروهای حوثی تحت حمایت ایران درگیر جنگ است. به گفته این قانونگذاران، فروش تسلیحات به عربستان سعودی از سوی کشورهای اروپایی تلاش این اتحادیه برای کنترل تسلیحات را تضعیف می کند.
در همین راستا، پارلمان اروپا روز چهارشنبه اعلام کرد که وضع ممنوعیتهای سختگیرانه تر بر صادرات تسلیحات اتحادیه اروپا ضروری است و کشورهایی که قوانین این اتحادیه را دانسته زیرپا می گذارند، باید مورد تحریم قرار گیرند.
درخواست پارلمان اروپا برای تشدید ممنوعیتها غیرالزام آور است؛ اما ظرف کمتر از یک ماه گذشته این دومین باری است که قانونگذاران اتحادیه اروپا در پی قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار و منتقد سعودی قطعنامه ای را تصویب کرده اند که خواستار وضع محدودیتهایی بر فروش تسلیحات می شود.
البته این قطعنامه غیرالزامآور بوده و معلوم نیست آیا از سوی کشورهای اروپایی به عنوان اهرم فشاری برای رها کردن قراردادهای تسلیحاتی کلان با عربستان سعودی محسوب میشود یا خیر.
گفتنی است که طبق گزارش سالانه اتحادیه اروپا در مورد صادرات تسلیحات، این اتحادیه پس از آمریکا دومین تأمین کننده تسلیحات در جهان است (با صدور بیش از یک چهارم کل تسلیحات جهان).
قطعنامه پارلمان اروپا به فاصله چند روز بعد از آن صادر میشود که آلمان به عنوان نخستین کشور غربی برای تعلیق فروش سلاح به عربستان پیشقدم شده بود.
این در حالی است که بعد از آمریکا، انگلیس و فرانسه اصلیترین تامینکنندگان تسلیحات عربستان سعودی هستند.
اعضای پارلمان اروپا می گویند که دولتها برای دریافت مجوز صادرات تسلیحات باید هشت معیار را اعمال کنند که فروش تسلیحات به عربستان سعودی شش مورد از این هشت معیار را کاملاً نقض می کند.
شایان ذکر است که دولت امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه به دلیل فروش تسلیحات ساخت فرانسه به عربستان سعودی با سیل انتقادات گروههای حقوق بشری و قانونگذاران اپوزیسیون مواجه شد. این در حالی است که پاریس تلاش می کند تا از طریق فروش ناوهای دریایی، تانکها، توپخانه و مهمات به امارات متحده عربی، عربستان سعودی و مصر اهمیت و اعتبار دیپلماتیک خود در منطقه خاورمیانه را افزایش دهد.
در همین راستا، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه روز دوشنبه گفت که دولت این کشور به قوانین سختگیرانه ای پایبند است که «پاریس را از فروش تسلیحاتی باز می دارد که ممکن است [حیات] غیرنظامیان را تحت الشعاع قرار دهد».