به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، عراق روز جمعه (۲۵ آبانماه) صادرات نفت کرکوک را که از یک سال پیش به دلیل بلاتکلیفی میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق متوقف شده بود، به دنبال روی کار آمدن دولت جدید در بغداد و حصول توافقی آزمایشی با اربیل، از سر گرفت.
منابع صنعتی میگویند: ازسرگیری صادرات نفت کرکوک با رقم پایین ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه در روز آغاز شده است که با رقم روزانه ۳۰۰ هزار بشکه سال گذشته؛ فاصله چشمگیری دارد، همچنین مشخص نیست چه موقع و تا چه مقدار این رقم افزایش مییابد.
نفت خام کرکوک از طریق خطوط لولهای که از اقلیم کردستان عراق عبور میکند؛ به بندر مدیترانهای جیهان ترکیه انتقال داده میشود و پس از ذخیره سازی در مخازن نفتی این پایانه، از آنجا روانه بازارهای جهانی میشود.
عاصم جهاد، سخنگوی وزارت نفت عراق تایید کرد که صادرات از سر گرفته شده است و دو طرف به توافقی برای از سرگیری عرضه ۵۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه در روز، دست یافتهاند.
قیمتهای نفت خام در نتیجه صادرات کمتر از سطح انتظار اقلیم کردستان عراق با افزایش روبهرو شد.
توافق اخیر حاکی از آمادگی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، و ثامر غضبان، وزیر نفت این کشور، برای همکاری با اربیل باوجود تنشهای ناشی از همه پرسی استقلال ناموفق سپتامبر سال ۲۰۱۷ میلادی است.
قطع صادرات نفت کرکوک در اکتبر سال ۲۰۱۷، عرضه ۳۰۰ هزار بشکه در روز را از عراق به سوی ترکیه متوقف کرد. موضوعی که زیان درآمد خالصی (net revenue loss) معادل ۸ میلیارد دلار را ظرف سال گذشته میلادی در پی داشت.
بیشتر صادرات نفت عراق از میدانهای جنوبی عرضه میشود، اما کرکوک، یکی از بزرگترین و قدیمیترین میدانهای نفت در خاورمیانه به شمار میآید که مقدار ذخایر قابل برداشت آن ۹ میلیارد بشکه نفت برآورد شده است.
مسیر عبور خط لوله کرکوک - جیهان پیش از این در سال ۲۰۱۴ میلادی به دست نیروهای داعش اشغال شده بود و بعدها با عملیات موفق دولت و مردم عراق، آزاد شد.