در برنامه شبگردی، خبرنگاران از یک سامان سرا در لویزان که زنان کارتن خواب، معتاد و بیماران روانی و معلولان ذهنی را نگهداری می کرد و گرم خانه در منطقه۴ بازدید کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار، حدود یک پنجم کارتن خواب های تهران را زنان تشکیل می دهند؛ بانوانی که به دلیل اعتیاد شدید، فرار از خانه یا مشکلات روانی و... طرد شده اند و در حاشیه شهرها و داخل بوستان های عمدتا پایین شهر زندگی می کنند.

شب گذشته، خبرنگاران در تور شبگردی، بازدیدی از سامان سرای لویزان که ویژه بانوان است و گرمخانه منطقه۴ داشتند. به گفته گل محمدی، مسئول سامان سرای لویزان این مجموعه ظرفیت ۱۵۰ مددجو را دارد و در آن زنان معتاد، کارتن خواب ها و حتی زنانی که باردار هستند یا بچه دارند و جایی برای خواب ندارند نگهداری می شوند.

گل محمدی گفت که تمامی افراد در این مجموعه توسط نیروی انتظامی در سطح شهر جذب شده و با حکم قاضی در این جا نگهداری می شوند و اگر هم لازم باشد که ترخیص شوند باید با حکم قاضی باشد.

در این سامان سرا به مددجویان خدمات مددکاری، بهداشت و درمان، حقوقی و قضایی و روانشناسی داده می شود و تنها در صورتی یک فرد از این جا ترخیص می شود که یا به مراکز مربوطه مثل سازمان بهزیستی و ... تحویل داده شود و یا خانواده های این افراد شناسایی شده و به خانواده ها تحویل داده شوند.

پزشک عمومی و روانشناس به صورت دائم در این سامان سرا حضور دارد و در صورت لزوم مددجویان از خدمات آن ها بهره مند خواهند شد.

مسئول این سامان سرا گفت هر فرد در این سامان سرا به صورت متوسط هر روز ۱۸۰ هزار تومان هزینه دارد که تمامی آن را شهرداری پرداخت می کند. اما او از کمک های خیرین استقبال می کند و می گوید که این سامان سرا به کمک های مردمی نیاز دارد و برای ارائه خدمات بهتر از کمک های خیرین استقبال می کند.

او یکی از مشکلات این سامان سرا را عدم همراهی بهزیستی در پذیرش برخی مددجویان این مجموعه می داند که باید به سازمان بهزیستی تحویل داده شوند اما این سازمان به هر دلیل گاهی تعلل و از پذیرش خودداری می کند.

دعوت از خیران و گروه های مردم نهاد

معصومه سادات عمارتی معاون اجتماعی شهرداری منطقه ۴ درباره این سامان سرا گفت: این مجموعه با مددجویانی سر و کار دارد که دارای مشکلات جسمی و روحی شدیدی هستند و به همین دلیل کادر این مجموعه با دشواری های زیادی در ارائه خدمات به این افراد مواجه است و لازم است که علاوه بر شهرداری سایر مراکز ذیربط نیز این سامان سرا را یاری کنند.

وی افزود: با توجه به برخی مشکلات اقتصادی اخیر ما گاهی در تامین مایحتاج اولیه این مددجویان هم با مشکل مواجه می شویم و از آنجا که خدمات این مجموعه کاملا خیریه ای و انسان دوستانه است دست یاری به سوی همه خیرین و دست اندرکاران دراز می کنیم تا این مددجویان روزهای بهتر و خدمات بیشتری دریافت کنند.

خبرنگاران در ادامه به بازدید از گرمخانه ای در منطقه۴ پرداختند. این روزها با توجه به سرمای پاییز و احتمال مرگ کارتن خواب ها براثر سرما، گرمخانه ها بار دیگر مورد توجه ویژه قرار گرفتند.

این گرمخانه ظرفیت ۵۰ نفر را دارد. ۵۰نفری که هر کدام داستان خاص خودش را دارد؛ یکی از ترک می گوید، یکی از نداشتن انگیزه برای ترک. در این میان جوانی که فوق لیسانس ادبیات دارد، از چند سال کارتن خوابی اش روایت می کند و از دست دادن همه زندگی. می گوید: ترک که کردم، همه چیزم برگشت جز زندگی که بازگشتی نداشت.

این گرمخانه توسط یک بانوی مددکار اداره می شد که با وسواس نظافت مجموعه را حفظ کرده بود. پریسا افکاری که داوطلبانه این مجموعه را اداره می کرد همه مددجویان را به اسم کوچکشان صدا می کرد، او تاکید داشت که داخل مجموعه با نظافت کامل اداره شود. مددجویان این گرمخانه روزها پی کارهای خودشان می رفتند و شب برای صرف ناهار و استراحت شبانه به این مجموعه می آمدند و با صرف صبحانه فردا دوباره از مجموعه خارج می شدند.

به گفته افکاری هر مددجویی تمام وسایل و حتی لباس های خود را باید به امانت دار تحویل داده و پس از استحمام و پوشیدن لباس هایی که مجموعه در اختیارش قرار می دهد، وارد ساختمان شود. او تاکید داشت مددجویان از مصرف هر گونه مواد مخدر حتی سیگار در مجموعه خودداری می کنند. البته در حیاط ساختمان قسمتی برای مصرف سیگار در نظر گرفته شده بود.

افکاری گفت عاشقانه کارش را دوست دارد و علت انتخاب این شغل که تابع تحصیلاتش هم هست، مواجه شدن با افرادی آسیب دیده از این جنس در خانواده خود است.

با این که ظرفیت این مجموعه ۵۰ نفر است اما خانم افکاری عنوان کرد گاهی تا هفتاد نفر را هم در این ساختمان جا داده است.

هزینه اسکان شبانه و خدمات به آن ها تقریبا روزی ۱۵ الی ۲۰ هزار تومان است که بیشتر این هزینه را شهرداری تقبل می کند.

افکاری می گوید: بنا به دلایل شخصی، بخشی از هزینه ها را خودش پرداخت می کند. او از کمک خیرین برای اداره این مجموعه استقبال می کند و دوست دارد که یک گرمخانه هم مخصوص بانوان داشته باشد و به مددجویان زن هم کمک کند.