خبرگزاری مهر - گروه استانها، ثمین مامقانی نژاد: شهرستان محلات به عنوان قطب تولید گل و گیاه زینتی دارای جایگاه بسیار مهم و ارزشمندی در کشور به در تولید این نوع گل و گیاه است که میتوان گفت استفاده صحیح و با برنامهریزی از این ظرفیت توانسته در زمینه اشتغالزایی و ارزآوری این عرصه مؤثر باشد اما هنوز جای کار بسیار در این رابطه وجود دارد.
شهرستان محلات از نظر تنوع در تولید گل و گیاهان زینتی رتبه نخست و از نظر مقدار تولید رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده، همچنین این شهرستان در زمینه تولید گل دارای سابقه ۸۰ ساله است که همین مسئله سبب شده محلات به پایتخت گل و هلند ایران معروف شود.
علاوه بر این صنعت تولید گل و گیاه محلات در اشتغال این شهرستان بسیار دارای اهمیت است و هم اکنون این صنعت در محلات بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص داده است.
در حال حاضر بیش از سه هزار نفر به صورت مستقیم و در قالب ۷۰۰ واحد تولید و پرورش گل و گیاهان زینتی در این شهرستان مشغول به فعالیت هستند که در صورت رفع موانع و مشکلات این حوزه و تسهیل و افزایش صادرات، این رقم اشتغال چند برابر خواهد شد.
سهم صنعت گل محلات در بازار صادراتی ناچیز است
مدیر عامل اتحادیه گل و گیاه محلات در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به جایگاه این شهرستان در زمینه تولید گل و گیاهان زینتی اگر مشکلات و موانع صادراتی از جمله هزینههای بالای تولید، روشهای سنتی تولید و بهره وری پایین رفع نشود هرگز به جایگاهی که میتوانیم در این زمینه در بازارهای جهانی به خود اختصاص دهیم، دست پیدا نخواهیم کرد.
ابراهیم علیپور بیان کرد: اگر مشکلات و موانع موجود در حوزه صادرات رفع شود با افزایش صادرات گل و گیاهان زینتی درآمد بسیار خوبی نصیب استان و کشور خواهد شد، در حالی که متأسفانه از این ظرفیت تاکنون به درستی بهره گرفته نشده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه پایانه صادراتی گل و گیاه استان در محلات واقع شده تسریع در روند تجهیز آن میتواند شرایط بهتری را برای صادرات گل به کشورهای دیگر فراهم کند، زیرا در این زمینه شرایط استاندارد جهانی صادرات گل که برای صادرات دارای اهمیت است مورد توجه قرار خواهد گرفت.
هزینه بالای تولید، کمبود نیروی ماهر، هزینه بالای حمل و نقل، سنتی بودن گلخانهها و تصمیم گیری های غیرکارشناسی در بخش دولتی از مشکلات و موانعی است که صادرات گل را با مشکل مواجه کرده است مدیر عامل اتحادیه گل و گیاه محلات تصریح کرد: زمانی میتوانیم صادرات موفقی را در حوزه گل و گیاه محلات داشته باشیم که قادر باشیم در کمترین زمان محصول باکیفیت را به دست مشتریان در بازارهای جهانی برسانیم.
علیپور اظهار داشت: رفع مشکلات و موانع صادراتی گل و گیاه علاوه بر ارزآوری برای کشور و استان میتواند در زمینه ایجاد اشتغال پایدار دارای اهمیت باشد، هم اکنون به روزترین گلخانههای کشور در محلات واقع شده است.
وی ادامه داد: برای دستیابی به اهداف صادراتی گل و گیاه محلات باید تولید محصول قابل رقابت با محصولات خارجی را با توجه به اینکه پژوهشکده گل و گیاهان زینتی در محلات قرار دارد مورد توجه قرار دهیم و محصول را با هزینه تمام شده پایین و کیفیت بالا تولید کنیم.
مدیر عامل اتحادیه گل و گیاه محلات هزینههای بالای تولید به ویژه در زمینه تولید گلهای شاخه بریده و کمبود نیروی ماهر و متخصص را از مهمترین مشکلات صنعت گل محلات دانست و خاطرنشان کرد: علاوه بر این هزینههای بالای حمل و نقل، سنتی بودن گلخانهها، تصمیمگیریهای غیرکارشناسی در بخش دولتی نیز جزو مشکلات و موانع موجود در این بخش است که صادرات گل را با مشکل مواجه کرده است.
عدم استفاده از روشهای نوین در تولید گل آفت این صنعت
رئیس پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی محلات نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از مشکلات و معضلات موجود در حوزه صنعت گل محلات عدم استفاده از روشهای نوین و به روز در تولید این محصول است و همین مساله سبب شده نتوانیم محصولات باکیفیت و قابل عرضه در بازارهای جهانی تولید کنیم.
محمدرضا شفیعی اضافه کرد: خوشبختانه در محلات این ظرفیت در پژوهشکده گل و گیاهان زینتی با وجود هیأتهای علمی که کار تحقیق و پژوهش در این بخش را عهدهدار هستند ایجاد شده، بنابراین توجه به این ظرفیت زمینهساز توسعه صادرات و ارزآوری برای استان و کشور خواهد بود.
عدم برخورداری از فناوری روز و کند بودن روند تجاریسازی طرحهای پژوهشی از مهمترین دلایل کاهش تولید گل و حضور کمرنگ گل ایران در بازار جهانی است رئیس پژوهشکده ملی گل و گیاه زینتی محلات با بیان اینکه دولت نیز باید حمایت از این صنعت را به عنوان یک صنعت ارزآور و اشتغالزا مورد توجه قرار دهد، تصریح کرد: دولت میتواند با حمل و نقل رایگان گل از کشور به کشورهای هدف در زمینه کاهش هزینه تمام شده و افزایش صادرات گام بردارد. علاوه بر این وجود نمایشگاه دائمی گل در محلات در گسترش تولید و افزایش صادرات بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
شفیعی افزود: اگر زمینه برای رشد صادرات گل از محلات ایجاد شود، این صنعت با توجه به اهمیت صادرات غیرنفتی میتواند درآمدزایی بسیار خوبی را برای کشور به همراه داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: هماکنون ۲۶ طرح تحقیقاتی در پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی محلات با هدف افزایش تولید، ارتقای کیفیت و اشتغالزایی در حال انجام است، قطعاً تولید علمی، توسعه صنعت گل و گیاه محلات را محقق میسازد.
رئیس پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی محلات گفت: عدم برخورداری از فناوری روز و کند بودن روند تجاریسازی طرحهای پژوهشی از مهمترین دلایل کاهش تولید گل و حضور کمرنگ گل ایران در بازار جهانی است.
وی عنوان کرد: ایران با داشتن دو درصد از سطح زیر کشت گل در دنیا هم اکنون کمتر از یک درصد و در حدود سالانه ۲۰ میلیون دلار از صادرات جهانی گل را انجام میدهد.
ایجاد نمایشگاه دائمی گل و گیاه اشتغال و ارزآوری خوهد داشت
مدیرعامل شرکت تعاونی نمایشگاه دائمی باغ گل محلات نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: ایجاد نمایشگاه دائمی در محلات علاوه بر اینکه زمینه ساز توسعه صادرات خواهد شد میتواند اشتغالزایی برای ۲۰۰ نفر را به صورت مستقیم و چندین برابر این رقم را به صورت غیرمستقیم در محلات به همراه داشته باشد.
رفع موانع و قوانین دست و پاگیر و بخشنامههای مختلف میتواند صادرات ۲۰ میلیون دلاری انواع گل و گیاه و صادرات پنج میلیون دلاری بید قرمز از این شهرستان را به چندین برابر وضع کنونی برساند محمدرضا علیمحمد بیان کرد: رفع موانع و قوانین دست و پاگیر و بخشنامههای مختلف میتواند صادرات ۲۰ میلیون دلاری انواع گل و گیاه و صادرات پنج میلیون دلاری بید قرمز از این شهرستان را به چندین برابر وضع کنونی برساند.
وی توضیح داد: بید قرمز یکی از محصولات تولیدی است که منحصراً در محلات تولید و به خارج از کشور به ویژه چین صادر میشود. بنابراین توجه به تولید این محصول و برداشتن موانع صادراتی در این رابطه ضروری است.
مدیرعامل شرکت تعاونی نمایشگاه دائمی باغ گل محلات اضافه کرد: در کشور بیشترین میزان خرید گل و گیاه از محلات انجام میشود، آب و هوای این شهرستان مستعد تولید هر نوع گل و گیاه است و هماکنون عمده اشتغال محلات نیز در این حوزه است.
علیمحمد اظهار داشت: بیش از ۹۰۰ هکتار از زمینهای محلات، زیر کشت انواع گل و گیاهان زینتی قرار دارد و تولیدکنندگان این شهرستان به عنوان صادرکنندگان نمونه کشوری میتوانند در صورت وجود نگاه حمایتگرانه دولت و رفع مشکلات و موانع صادراتی به خوبی در ارزآوری ایفا نقش کنند.
با توجه به شرایط کنونی کشور و ضرورت اتکا به ظرفیتهای داخلی و حمایت از تولید و همچنین با توجه به ظرفیت مطلوب اشتغال و صادرات در بخش گل و گیاهان زینتی، میطلبد که مساعدتهای لازم از سوی مسئولان برای رفع مشکلات عرصه تولید و صادرات این صنعت صورت پذیرد تا بتوان به این ترتیب یک پتانسیل بزرگ درآمدزایی را به طور کامل به فعلیت رساند و تحقق بخشید.