به گزارش خبرنگار مهر، فهیمه دخت مختاری روز شنبه در همایش زیست فناوری، پیشرفت و سلامت انسان که در جهاد کشاورزی قزوین برگزار شد اظهارداشت: در خصوص سلامت محصولات تراریخته و قوانین و مقررات ایمنی زیستی در ایران و جهان قرار نیست به قوانین پروتکل تراریخته عمل کنیم و الزامی در آن نیست.
وی افزود: برای زدن برچسب محصولات تراریخته هم اجباری نیست هرچند این کار توسط وزارت بهداشت آغاز شده که در تبادل فرامرزی و پروتکل مهم است.
مختاری بیان کرد: هر تکنولوژی نوین که در جامعه ای وارد می شود علاوه بر مزایایی که دارد احتمال وجود خطر و مضراتی نیز خواهد داشت که طبیعی است.
عضو هیئت علمی پزوهشگاه استاندارد یادآورشد: شاخصه هایی که بر اساس آن تکنولوژی نوین غذا تولید می شود باید ارزیابی و مورد سنجش قرار گیرد.
وی بر لزوم اهمیت ارزیابی ایمنی غذاهای تراریخته هم تاکید کرد و گفت: آنالیز ارزیابی و سنجش بر روی گیاهان و حیوانات تراریخته اهمیت زیادی دارد و باید مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه رامین حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه بین الملل امام خمینی (ره) قزوین گفت: هر کشور قانون مختص به خود را برای ورود به محصولات تراریخته به بازار دارد که این قانونگذاری در کشورها متفاوت است.
حسینی افزود: سطح زیرکشت زیادی در جهان به محصولات تراریخته اختصاص دارد و روشهای مختلفی برای شناسایی محصولات تراریخته وجود داردو اساس تشخیص گیاهان تراریخته و غیر ترا ریخته قابل شناسایی است که بر اساس DNA، پروتئین و مواد فولوژی قابل تشخیص است.
وی یادآورشد: از چند دیدگاه محصولات و گیاهان تراریخته شناسایی می شود که ردیابی توسط تولید کننده یا ارزیابی بذر توسط تولید کننده بذر و همچنین نظارت و کنترل مسئولین از آن جمله است.
دبیر شورای مشورتی مرجع ملی ایمنی زیستی و عضو هیئت مدیره انجمن ایمنی نیز در این همایش گفت: محصولات تراریخته و اصلاح شده ژنتیکی محصولاتی هستند که با استفاده از روش های ریزناوری نوین ایجاد شده است.
سمیرا کهک افزود: تولید گیاهان مقاوم به تنش های زیستی، تولید گیاهان متحمل به تنشهای غیر زیستی و تولید گیاهان متحمل به علف کش از اهداف و کاربردهای مهندسی ژنتیک است.
وی اظهارداشت: سویا، کلزا، پنیه، ذرت ۴ نوع از محصولات عمده ترا ریخته در دنیاست.
کهک گفت: کاهش مصرف سموم شیمیایی، افزایش و حفاظت تنوع زیستی، تولید داروها و واکسن های نو ترکیب، تولید و تامین مواد معدنی از گیاهان، کاهش گازهای گلخانه ای و ارزیابی های ایمنی زیستی دقیق بر روی محصولات ترا ریخته پیش از ورود به بازار از مهمترین مزایای محصولات تراریخته است.