خبرگزاری فرانسه در تحلیلی با بررسی تفاوت برنامه هسته ای صلح آمیز ایران و فعالیتهای هسته ای نظامی کره شمالی اعلام کرد که نمی توان توافق درباره برنامه هسته ای پیونگ یانگ را الگویی برای حل موضوع هسته ای تهران دانست.

به گزارش خبرگزاری مهر، براساس این گزارش یک دیپلمات ارشد اروپایی در وین (مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی) گفت : کره شمالی تا آنجا که به ایران مربوط می شود، چیزی را تغییر نمی دهد .

وی درادامه اظهاراتش تاکید نمود : ایران و کره شمالی دو کشور متفاوت هستند و در شرایط متفاوتی به سر می برند .

در بخش دیگر این گزارش آمده است که کاندولیزا رایس وزیر امورخارجه آمریکا در واشنگتن در این زمینه اظهارداشت: قرارداد کره شمالی ممکن است به عنوان پیامی برای ایران باشد مبنی بر اینکه جامعه بین المللی قاطعانه در برابر گسترش تسلیحات هسته ای ایستاده است .

وی افزود : این یک خبر خوب از همکاری بین المللی و از دور هم جمع شدن کشورهای دوست برای قراردادن درست امتیازات و عوامل بازدارنده است.

رایس خاطرنشان کرد: مذاکره کنندگان ابزارهای زیادی در دست داشتند که از جمله می توان به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره کرد.

روزگذشته درمذاکرات شش جانبه درپکن، کره شمالی با تعطیلی تاسیسات هسته ای خود ظرف 60 روز در برابر دریافت سوخت نفت موافقت کرد .

فرانس پرس درادامه به نقل ازمارک فیتزپاتریک کارشناس عدم گسترش مدعی شد : راه حل بحران ایران، باید الگوی لیبی باشد  که برنامه هسته ای خود را برچید. این کارشناس که خبرگزاری فرانسه از او به عنوان تحلیلگر ارشد موسسه بین المللی مطالعات راهبری لندن یاد کرد، بیان داشت : لیبی موافقت کرد که برنامه هسته ای خود را متوقف و از هرچیزی صرفنظر کند، اما  کره شمالی از چیزی صرفنظر نمی کند .

فیتزپاتریک همچنین افزود : کره شمالی هم اکنون تسلیحات هسته ای تولید کرده و این درحالی است که ایران دست به چنین اقدامی نزده است .

این کارشناس عدم گسترش همچنین خاطرنشان کرد : در حقیقت یک سابقه خطرناک این جا وجود دارد؛ مورد کره شمالی نشان می دهد که اگر شما به تحریک عمل کنید و تسلیحات هسته ای را تولید و آزمایش کنید؛ ابرقدرتها به شما توجه خواهند کرد و این یک درس خطرناک است و این چیزی است که اگر ایران می خواهد از آن درس بگیرد .

وی گفت : کره شمالی یک کشور منزوی است، اما ایران می خواهد که بخشی از جهان باشد؛ آنها می خواهند که از نظربین المللی مردمی مصمم و روشنفکر باشند .

یک دیپلمات آسیایی نزدیک به آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین به این تفاوتها اشاره کرد و گفت :" ایران به چیزی احتیاج ندارد؛ در حالی که کره شمالی به سوخت نیازدارد و ایران به خاطر نفت کاملا به خودش مطمئن است ".

فرانسیس هیسبورگ یک تحلیلگرعدم گسترش که برای دولت فرانسه کار می کند؛ نیزاز تفاوتهای بین ایران و کره شمالی سخن راند . وی در این زمینه اظهار داشت : کره شمالی یک کشور نیست بلکه یک رژیم است؛ درحالی که در خصوص ایران باید افکارعمومی را با یک کشور متنوع با مراکز قدرت بسیار بررسی کرد .

این کارشناس فرانسوی اظهارداشت : حل و فصل برنامه تسلیحات هسته ای کره شمالی، موضوع ایران را نمایان تر خواهد کرد ، زیرا آخرین کشور در فهرست محور شرارت (عراق، ایران و کره شمالی ) جرج بوش رئیس جمهوری آمریکاست .

دراین بین، رمزی عزالدین رمزی نماینده مصر در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت : کره شمالی عبرتی برای  اسرائیل و نه ایران است .  

خبرگزاری فرانسه می افزاید که این امر نشان داد که باید با برنامه هسته ای اسرائیل چه کار کرد که گفته می شود حدود 200 بمب هسته ای دارد . رمزی افزود : توافق هسته ای کره شمالی به این معنی است که شما می توانید همه چیز را وارونه جلوه دهید؛ این امر مناسب است تا آنجایی که به اسرائیل مربوط می شود.