شاهرود - رئیس میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه ۶۰ بنای تاریخی این شهرستان نیازمند بازسازی و مرمت است، گفت: پیشنهاد تملک شش‌خانه تاریخی به شهرداری داده‌شده است.

حمید رضا حسنی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه پیشنهاد تملک شش‌خانه تاریخی شاهرود به شهرداری و شورای شهر داده شد تا با مشارکت میراث فرهنگی مرمت شوند، ابراز داشت: ۶۰ بنای تاریخی شاهرود نیازمند مرمت و بازسازی است که قطعا اعتبارات کم پاسخگوی این حجم بنا نخواهد بود بنابراین برای مرمت این خانه‌ها می‌بایست بخشی از آن‌ها به بخش خصوصی واگذار شود.

وی اضافه کرد: خانه‌های تاریخی از دوره‌های مختلف در شاهرود وجود دارد اما بسیاری از مالکان این بناها حاضر به فروش یا واگذاری ملک خود نیستند لذا با توجه به اینکه رویکرد میراث فرهنگی حفظ بناهای با قدمت تاریخی است مالکان می توانند به صورت مشارکتی نسبت به حفظ بنا و ثبت آن در فهرست آثار ملی اقدام کنند تا این خانه‌ها مرمت شوند.

اتمام مطالعات باستان‌شناسی در تپه عمادالدین

رئیس میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه میراث فرهنگی تنها مالکیت معنوی در بناهای تاریخی دارد، ابراز داشت: این افتخار ما خواهد بود که بتوانیم خانه‌های تاریخی بیشتری را به جمع خانه‌های عطاردی، یغمایی‌ها و امیر اعظم اضافه کنیم لذا انتظار می‌رود مالکان بناهای قدیمی دارای ارزش ضمن همراهی با سازمان در ثبت بناها بتوانند از کمک میراث فرهنگی برای مرمت بنا استفاده کنند.

حسنی در ادامه تصریح کرد: با اعتبارات اندک سنگ فرش و بام بازار، خانه یغمایی‌ها، آجر فرش مسجد آقا، تکیه برنجی و موزه شاهرود انجام شد همچنین مرمت برج و باروی بسطام توسط گروه حرفه‌ای در حال انجام است.

وی اضافه کرد: در محدوده کمربندی شاهرود محوطه تاریخی به نام «عمادالدین دو: تمدنی وجود دارد که قدمت آن به هفت هزار سال قبل باز می‌گردد که در این بین گروه کاوشگر باستان‌شناسی در منطقه حضور دارند و کار آن‌ها به‌تازگی پایان‌یافته است و امیدواریم به‌زودی شاهد ارائه مقالات تازه و به‌روز از زندگی توسط این گروه از کاوشگران باشیم.

ثبت جهانی جنگل ابر در دست پیگیری

رئیس میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه مرمت ۵۰۰ متر از راه‌آب قدیم شاهرود متعلق به دوره قاجار به انجام رسیده است، ابراز داشت: یکی از فنون انتقال آب قدیم راه‌آب موجود در دامنه کوه شاهرود وجود دارد که آب از محل سرچشمه تا بید آباد برای ابیاری باغات و زمین‌ها هدایت می‌کرد و این راه‌آب در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

حسنی در ادامه تصریح کرد: این اثر تاریخی به عرض ۱.۵ تا ۲.۵ متر در دامنه و شیب تند کوه ساخته‌شده است که مرمت آن در دستور کار است و می‌تواند به جاذبه گردشگری برای شهر تبدیل شود.

وی بابیان اینکه در شاهرود ۶۰ بنا، ۷۰ محوطه تاریخی، ۱۳۴ اثر تاریخی، ۱۱ اثر معنوی مراسم آیینی خاص و یک اثر طبیعی ثبت ملی شده است، اضافه کرد: تپه گرمابه خوریان و چنار سوخته برای ثبت ملی و ثبت جهانی جنگل ابر در دست پیگیری است.

ساخت فروشگاه صنایع دستی با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی

رئیس میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه در حوزه صنایع‌دستی مجوزهای انفرادی و کارگاهی صنایع از دو هزار حوزه فراتر رفته است، ابراز داشت: این مهم نشان می‌دهد بخش زیادی از جمعیت شهرستان در ۴۲ رشته حوزه صنایع‌دستی فعالیت دارند و همچنین برای معرفی صنعتگران این رشته به نمایشگاه‌های مختلف اعزام می‌شوند.

حسنی بابیان اینکه فروشگاه دائم صنایع‌دستی شاهرود نزدیک ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، تصریح کرد: اگر اعتبارات لازم برای تکمیل ساخت این مجموعه به صورت کامل تخصیص پیدا کند امید می‌رود دهه فجر امسال اولین فروشگاه صنایع‌دستی شاهرود افتتاح شود.

وی اضافه کرد: با رایزنی شورای شهر و شهرداری و اخذ مجوز لازم بازارچه صنایع‌دستی به صورت کارگاهی دائمی و ورکشاپ در فضای کمربندی راه‌اندازی و بانوان هدایت آن را عهده‌دار شوند که این مجموعه در برنامه‌های گردشگری شهر قرار خواهد گرفت.